2007-12-02

Platt till botten


Det är skönt att debattsidorna kan öppnas för att kritisk ifrågasätta så kallade sanningar i ett TV-program. Denna gång är det förutvarande kommendören 1gr. Emil Svensson som på SvD Brännpunkt ifrågasätter fakta framförda i SvT Uppdrag granskning. Givetvis handlar det om ubåtsincidenterna på 1980-talet och på punkt efter punkt faller mycket av Uppdrag gransknings teorier. Emil Svensson skriver:
Det finns ytterligare mängder av sakfel från Tunanders sida. Sammantaget ger det mig inte bilden av seriös forskning. Snarare ren konspirationsteori. Jag har inga problem med att Natohypoteser används som grund för en kritisk granskning. Det är journalisternas uppgift.Det jag starkt kritiserar är att dessa hypoteser inte får utstå någon kritik utan i stället används som tillhygge gentemot den officiella svenska ståndpunkten, grundad på in- och utländska tekniska analyser och tre oberoende kommissioner.Om inte belackarnas tokigheter också granskas blir svenska folket lurat och ­därmed den intressanta programidén i Uppdrag granskning helt förfelad.
På något sätt känns det som om vi ibland skulle behöva en version - uncensored - av de program som så starkt lägger debattagendan. Uppdrag granskning hade rubriken: Sista beviset faller i ubåtsfrågan, men gjorde den det?

Inga kommentarer: