2007-12-26

Sitt i båten

Svenska privata säkerhetsföretag hyrs in och utbildar soldater i bland annat Nordic Battle Group uppger TV4 Nyheterna. Försvarsutskottets ordförande Anders Karlsson (s) liksom Svenska Freds är snabba ut med kommentarer.

Så här i juletid då nyhetstorka råder borde kanske Anders Karlsson sätta sig i båten innan han kategoriskt uttalar att externa konsulter inte bör tas in för att sköta frågor som är så hemliga att inte ens försvarsutskottet fått reda på vad det handlar om. Risken är ju stor att han inte ställt rätt frågor eller är påläst. Det vill säga att uppgifterna de facto inte är hemliga. Det torde väl inte vara någon hemlighet att Försvarsmakten de senaste året gjort sig av med officerare och därmed trupputbildare en masse. Som försvarspolitker måste man ställa frågor som hur många, varför och på vilka uppdrag.

Redan 2006 uppmärksammade Värnpliktsnytt antalet konsulter i Högkvarteret och skrev:

I Högkvarterets telefonbok kan Värnpliktsnytt konstatera att det kryllar av konsulter i byggnaden. Den senaste tryckta versionen av telefonboken är från år 2004. Då fanns det 73 personer med titeln konsult. Satt i perspektiv: i samma bok fanns 192 individer med titeln major. Alltså en konsult på knappt tre majorer.
Inte heller torde det väl vara helt rättvist att jämföra det Karlsborgsbaserade säkerhetsföretaget Scandinavian Special Projects och Uppsalaföretaget Dynamic Solutions med sådana amerikanska privata företag som agerar i Irak, typ Blackwater som nu kommer att ske i debatten. Vi får nog tåla att Sveriges insatsförband i vissa moment kommer att tränas av personer som representerar privata företag. Om Nordic Battle Group ska kunna mobilisera 2 300 soldater i olika tjänster är det en omöjlig matematik att de i alla moment utbildas av officerare. Man måste nog ta hjälp av konsulter i allehanda uppdrag oavsett om det gäller anestesi, bilkörning eller språkutbildning. Att det är bra kunna avancerad bilkörning för en soldat som kan överaskas är knappast någon taktisk hemlighet men att backa i full fart är inget man utbildats i vid trafikskolan som 18-åring.

Utrikesbloggen: Den nya tidens legosoldater
DN 14 nov, FBI: Blackwater-skott var obefogade

SvD, Sydsvenskan

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: