2007-12-24

Svensk ombord?

UPDATE: DN, Helsingborgs Dagblad Sovande styrman korsade färjeled

Jag ser i tidningen att ett Barbadosflaggat fartyg gått på grund utanför Helsingborg. Styrmannen lär sitta i arrest misstänkt för sjöfylleri. Jag kollar upp AIS:en* och döm om min förvåning när jag ser att fartyget på tydlig svenska anger status: "På grund"

Kustbevakningens kombinationsfartyg KBV 202
är på väg mot Helsingborg och passerade nyss (22.30) Barsebäck. Fartyget Wilson Garston ägs av ett norskt rederi.

*AIS (Automatic Indentification System) är ett system för fartyg och flyg däruppgifter sänds ut via VHF. De uppgifter som lämnas kan vara position, kurs, fart, last, fartygsuppgifte, destination m.m.

På nätet finns ett flertal amatörer jorden över som fångar upp AIS-trafik och publicerar den på webben.

Sydsvenskan, Grundstött båt blev utflyktsmål


Aftonbladet, Lastbåt på grund utanför Helsingborg
Helsingborgs Dagblad, Lastfartyg på grund - misstänkt sjöfylleri
DN, SvD, DN

4 kommentarer:

Anonym sa...

informationen på en AIS lämnas ju ut på det språk som du har ställt in, det handlar antagligen om koder man ställer in och så översätter AIS:en koden till vad som menas, eller så översätter den helt enkelt till det valda språket.

Per Westberg sa...

Så kan det nog vara.

Anonym sa...

Vad är problemet? Alla luftfartyg har haft samma system i många år. Sjöfartygen har haft det i några få år. Är din mottagare inställd på svenska så presenteras informationen på svenska även om fartyget är kinesiskt med filipinskt manskap och befinner sig vid sydafrika.

Blogga kan man tydligen göra om allt och ingenting utan att veta något. Kolla med Sjöfartsverket nästa gång innan du skriver något om sjöfarten som du inte begriper.

MVH
Fartygsinspektör

Per Westberg sa...

Jag undar om det var styrman på Wilson Garston som skrev föregående kommentar. Någon fartygsinspektör var det i alla fall inte.