2007-12-16

Trafikregleringar är inte vapnet mot sexköp

Att sexköpslagen är en bra lag har jag gett uttryck för tidigare. Här, här och här. Brott i prostitutionens spår måste bekämpas med kraft men ibland känns det som vissa goda krafter mot prostitution är mer populistiska än konstruktiva. Om ett sådant förslag läser jag nu i SvD.se . Kristdemokraternas kvinnoförbund (kd-k) föreslår att ökända prostitutionsstråk, som Malmskillnadsgatan i Stockholm, ska stängas för biltrafik nattetid. I sak ska väl sägas att kd-k också har en del relevanta förslag artikelrubriken till trots.

Trefikregleringar i kamp mot prostitution är ett fullständigt verkningslöst förslag. Tidigare har gjorts försök med stoppförbud men trots beivranden av överträdelserna ger detta föga effekt. Den enda effekten av trafikregleringar är att trafiken flyttas till andra delar av stan.

Från skoltiden minns jag att det i början av sjuttiotalet, vid sidan av Malmskillnadsgatan, fanns ett mycket frekventerat prostitutionsstråk på Östermalm i kvarteren runt Försvarsstaben, Östermalms brandstation och Östra real och det finns många ställen i Stockholm där gatuprostitutionen skulle kunna uppträda. I Stockholmiana anges ju till och med ett av stans flottaste områden fått namn efter prostitution. (Namnet Lärkstan lär ha sin bakgrund i att prostituerade (bergrlärkor) frekventerade dessa trakter).

Om jag förstår saken rätt är gatuprostitution den prostitutionsform där polisen kan lagföra flest sexköpare. Därmed kan man nå roten till det onda och sätta dit sexköpare som förhoppningsvis slutar med sin egotrippade och utnyttjande brottslighet.

De viktigaste åtgärderna i kampen mot prostitution är att kopplare straffas hårdare, att sexköpare som återfaller i brott frihetsberövas samt att polis och sociala myndigheter kan frigöra resurser på detta område.

Sexköp renderar böter eller högst fängelse i högst sex månaders. I likhet med kd-k:s ordförande Désirée Pethrus Engström delar jag uppfattningen att sexköparna ska kunnas straffas med upp till ett års fängelse. Men det är väldigt egendomligt att som motiv för detta ange att skälet ska vara att denna straffsats behövs för att göra anhållande möjligt. Förvisso kräver anhållande att ett års fängelse finns i straffskalan men jag finner inga belägg för att bristen på möjligheten att frihetsberöva genom anhållande och häktning påverkar bekämpningen av detta brott. Jag kan möjligen ha fel i detta.

Andra bloggar om:

10 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda vettiga är ju att oemdelbart avskaffa denna löjliga sexköpslag som gör oss till åtlöje i resten av världen och försvårar dfet arbeta man verkligen borde satsa på - att förhindra att kvinnor TVINGAS att prostituera sig.

Per Westberg sa...

Detta med att sexköpslagen gör oss till åtlöje i resten av världen är nog en skröna. Flera europeiska länder har tittat på lagens effekter och i USA är sexköp förbjudet i många delstater.

Anonym sa...

Jag fick ett gott skratt då jag läste detta förslag. Tror dom att dom prostituerade inte har ben och flyttar sig till en traffikerad gata utan står kvar med förvånade ansiktsuttryck??? :)

Ett väldigt naivt förslag.

Anonym sa...

Det är ingen skröna att andra länder tappar hakan när man berättar om svensk prostitutionspolitik. Men de skrattar nog inte... det blir mest förfärade kan jag tala om.

De flesta sexköpare tar polisen i samband med att de bedriver spaning mot koppleri. det är bara då de kan avlyssna telefoner osv. Ibland lyckas de ta en kund med byxorna nere efter att ha spanat mot gatuprostitution men det är varken på gatan eller på illegala bordeller den stora delen av sexköp sker. Den sker mellan oberoende sexsäljare som arbetar inomhus, hemifrån och mellan deras kunder där kontaktvägen idag oftast initieras av Internet.

Jag kan tillägga att SANS - sexsäljares och allierades nätverk skrev ett brev till Kd för några veckor sedan ang. deras politik i dessa frågor. Vi har ännu inte fått något svar vilket jag tycker visar på att man gärna pratar om oss men inte med oss. Varför ser man inte Jesus som en modell att följa i dessa frågpr?

Per Westberg sa...

Isabella. Du kan ha rätt när det gäller hur sexköpare ertappas. Men den senast uppgift jag hittat är från 1999 (första året med lagen) och då fälldes flest gärningsmän i samband med spaning mot gatuprostitution. Däremot har du nog fel när det gäller telefonavlyssning. Det finns inga fall angivan där hemlig telefonavlyssning använts vid spaning mot koppleri (något enstaka undantag). Däremot har hemlig telefonavlyssning använts i spaning kring brottet människohandel. Att tingsrätten sedan bara dömt på koppleri är en annan sak.

Anonym sa...

Om flera europeiska länder har tittat på lagen så kan de rimligen inte ha upptäckt något annat än det socialstyrelsen upptäckt, nämligen att 1) lagen inte har påverkat prostitutionens omfattning; 2) lagen har medfört att myndigheterna tappat kontrollen; 3) lagen har medfört att hallickverksamheten ökat; 4) lagen har medfört, som en konsekvens av den tredje punkten, att öststatstraffickingen har ökat.

Detta tycker du är bra? Jävla idiot.

Per Westberg sa...

Socialstyrelsens slutsatser är nog en aning mer försiktiga. Det är bara att jämföra med Norge för att få en referens om hur prostitution i allmänhet utvecklats de senaste året. Inte minst utifrån människohandelsperspektivet.

När det gäller sexköplagen konstaterar Socialstyrelsen att före detta prostituerade i allmänhet är positiv till lagen.

Men som sagt: Trafikregleringar verkar inte vara någon kraftfull åtgärd för att skydda de utsatta.

Anonym sa...

"i USA är sexköp förbjudet i många delstater."

I vilken då? Alltså där inte prostitution också är förbjudet? Annars är det ju inte samma.

Per Westberg sa...

Sexköp och prostitution är förbjudet i samtliga amerikanska delstater utom Nevada där bordeller tillåts i vissa områden samt i delstaten Rhode Island där förvisso bordeller och gatuprostitution är förbjudet.

Till saken hör väl dock att motiven för amerikansk och svensk lagstiftning är väsensskild.

Självklart är det viktigt att koncentrationen sätts in på att bekämpa människohandel och koppleri.

Anonym sa...

Koppleri är i svensk mening när prostituerade hjälper varandra. Det är därmed inte självklart att koppleri ska bekämpas. Och ja, telefonavlyssning används i sådana fall, t.ex. när tre tanter i Malmö haffades och sattes i isoleringscell. Tydligen hade man spelat in en nittioårig gubbes samtal med en av tanterna...

Vill man bekämpa människohandel kanske man borde satsa på de 75% som INTE finns i sexhandeln. Det gör man dock inte. Svara på det, om du kan. Varför bryr man sig så IN I HELVETE mycket om prostitutionen, men inte om alla de andra som sliter som textilarbetare och snickare? Ett enfaldens hyckleri som enbart bottnar i kristna föreställningar.

För övrigt är det bästa sättet att bekämpa människohandel för sexuella ändamål att legalisera prostitutionen. Jag begär inte att du ska förstå det, det är helt bortom din kristet färgade sexnegativa horisont, men så är det i vilket fall som helst.