2007-02-28

Alla dessa dagar - 28 dagar i februari

Om 30 minuter går februari månad i Nådens år 2007 till ända.

Jag noterar att det under månaden inte kommit ett enda spekulativt utspel om Linda Rosing eller Stig Bergling. Däremot har Fredrick Federley uppmärksammats i media vid ett antal tillfällen.

Göran Persson har gjort ett politiskt uttalande i samband med ett tal på Utrikespolitiska föreningen i Uppsala. Carl Bildt har däremot varit desto mer uppmärksammad - Alla dessa dagar - för att använda hans egen vokabulär.

Jag såg precis att han haft 258 kommentarer på ett av sina blogginlägg. Jag har haft nio en gång. Men då hade jag skrivit fyra själv. :-)

Franska valet på Unibet

Hör och häpna. Ekot hade ett inslag om den franska presidentkandidaten Nicolas Sarkozy som idag gjort en utrikespolitisk deklaration. Högerkandidaten och nuvarande inrikesministern Sarkozy vill ha en enklare EU-författning vad nu menas med det. Men det är i allafall roligt att höra något från presidentvalet i ostarnas land. Och ska sanningen fram har SvD och DN idag skrivit om Sarkozy som anklagas för lägenhetsfiffel.

Men i skuggan av en tunn svensk nyhetsförmedling kring presidentvalet får jag hålla till godo med Ladbrokes odds. Ett pund på center/ kristdemokratkandidaten François Bayrou som för ett par veckor sedan dök upp som en dark horse ger sju pund. För en vecka sedan gällde 21 pund. Bayrou lär plocka röster från socialistkandidaten Mme Ségolène Royal.

Men nog vore det ganska bra för Frankrike, Bush och Blair om republiken får en kvinnlig president. Kanske hade även hon tänkt satsa på en "enklare" EU-författning.

Bildt vet vad han gör


Bertil Torekull kritiserar Bildts bloggande
Att Carl Bildt skulle få offentlig kritik för sin blogg - Alla dessa dagar var inte oväntat och idag tar Svenska Dagbladets förre chefredaktör Bertil Torekull bladet från munnen. På DN Debatt skriver han bland annat:
Hur skulle det se ut om varje minister med regeringschefen i täten diskuterade och bemötte och bedömde sina egna tillkortakommanden och felsteg i var sin av dem själva utgiven och kontrollerad tidning eller på en personlig hemsida?
Det är en högst relevant fråga men publicisten Torekull borde snarare inrikta sitt artilleri på att besvara de frågor han ställer eftersom politikers bloggande håller på att rita om mediakartan. Det är helt klart en utveckling som inte går att stoppa. Önskvärt eller inte är alltså en fråga man inte kan ställa sig. Inte heller lär Reinfeldt ingripa som Torekull hoppas när han skriver:
Det är märkligt att inte statsministern själv känner att hans utrikesminister med sina självupptagna fasoner gör narr av hela den allians som, i ett uttryck för behovet av ett nytt icke-patronärt ledarskap, av en majoritet fördes till makten för bara drygt ett halvår sedan.
Och då har det bara gott en vecka sedan statsministern i en Eko-sändning refererade till Carl Bildts egna uttalanden på bloggen. Självklart gillar Reinfeldt utrikesministerns bloggande.

Irans president bloggar
Slutligen noterar jag att Torekulls debattartikel blir en smula ironiskt när Rose-Marie på Kulturbloggen under rubriken "Vita Husets hemsida, förvillande lik en blogg" idag citerat Politics Online som undrar varför den amerikanske presidenten inte bloggar när Irans president gör det. SIC!
Om jag nu rannsakar mig själv skrev jag igår ett blogginlägg och ifrågasatte om en riksdagsledamot kan blogga från utskottsarbetet. Se: Är det rätt att blogga från ett riksdagsutskott?. Kanske då ändå Torekulls debattartikel är relevant?
Den 25 juli 2007 skrev jag blogginlägget "Carl Bildt den uthållige" som blickar tillbaka till Carl Bildts första veckobrev den 27 juni 1994. Bildt har alltså hållit på i knappt 13 år och först nu ifrågasätts han.
Men han vet vad han gör. Det är min bestämda uppfattning.

2007-02-27

I Halland bor det smålänningar

Landshövding Mats Svegfors gjorde bra ifrån sig på presskonferensen idag då Ansvarskommittén presenterade sitt betänkande, Hållbar samhällsorganisation med utvecklingskraft, SOU 2007:10. I media går debattvågorna höga vilket man kan konstatera i till exempel DN.

I nyhetssändningarna har jag hört både politiker och allmänhet identifiera sig som hallänningar och västerbottningar. Men vad betyder detta egentligen. I Hallands län bor det smålänningar i Hylte kommun som överfördes till Hallands län 1974. I Västerbotten bor det folk i Lappland. Ett landskap som för övrigt även ligger i Norrbottens län.

Det är uppenbart att många lever kvar i de forna landskapen. Detta utgör ett bevis på att det inte är så farligt att ändra länsindelningen. Om landskapen lever kvar i våra medvetanden bör man påminna sig om att de avskaffades som administrativa enheter i på 1630-talet.

Eftersom jag är stockholmare har jag tyvärr ingen landskapstillhörighet. Uppland och Sörmland existerar inte i Stockholm. Det är endast frågan om var gränsen går mellan Södermanland och Uppland som upptar Stockholmarens intresse. Söder om Södermalm är mitt tips. Nationalencyklopedien säger söder om Slussen. Men innan Stockholm blev stad var det knappast viktig att exakt veta var landskapsgränser gick.

Audivisuella Audi


Enligt DN och Resumé kommer AUDI att sponsra Kungliga Operans satsning på Richard Wagners tetralogi - Nibelungens ring. De fyra operorna Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Rangarrök har en total speltid på cirka 15 timmar och betraktas som ett av musikhistoriens mäktigaste och mest resurskrävande verk.

Resumé uppger att Operans publik är nära Audis målgrupp i övre medelklassen och Audi lockas givetvis av att få alludera på det egna varumärket som ju består av fyra sammanfogade ringar (Fyra operor om en ring). Men nu inställer sig frågan om ett verk av den något tunge Wagner verkligen för tankarna till sådana fräscha bilar som står på AUDIs modellprogram. Vem tänker på en Audi S6 med en 10-cylindrig FSI-motor på 420 hästkrafter efter att ha sett Brünnhilde sjunga "Ewig war ich, ewig bin ich" i sista akten på Siegfried?

Om urtyska Audi ska satsa på urtysken Wagner så tror jag att "Den flygande holländaren" passar bättre. Eller kanske Aida. Tänk själv Aida / Audi. Annars är operan i högsta grad en Audivisuell konstart.

Andra bloggar om: ,

Är det rätt att blogga från ett riksdagsutskott?


Politikerbloggen tipsar om s-ledamoten Fredrik Olovsson från Katrineholm som bloggar från socialutskottets sammanträden. Idag har han berättat om hur socialutskottet bordlade frågan om alkoholskatter.

Det är givetvis intressant med interiörer där moderaternas splittring i alkoholskattefrågan kommer upp i ljuset. Men att de är splittrade visste vi redan genom att statsministern har sagt sitt i ärendet.
Frågan är då om det är så klokt att blogga från utskottets sammanträden. Riksdagens utskott sammanträder i normalfallet inför stängda dörrar och detta har givetvis sin förklaring. Debatten vid beslut är offentliga i kammaren men i utskotten förväntas man kunna arbeta i en miljö där man kompromissar och hittar nya lösningar. Där har avskiljdheten en alldeles särskild betydelse som inte ska underskattas. När man debatterar i enrum är det lättare att backa från tidigare ställningstaganden. Den som backar behöver inte känna sig som en förlorare och detta är en konstruktiv komponent i ett samtal.

Jag är inte helt säker på att alla ledamöter i socialutskottet uppskattar Olovssons bloggande. Men eftersom vi har yttrandefrihet kan de inte ha några invändningar.

Min fråga kvarstår. Är denna typ av bloggande bra?

Andra bloggar om: ,

Fredrik Olovssons blogg

Tilltron till Dagens Media får sig en törn

Jag har förmånen att få läsa pappersversionen av Dagens Media. Det är en affärstidning om marknadsföring och medieval som utkommer varannan onsdag med 22 nummer per år. Den TS-kontrollerade upplagan är 8 000 exemplar och antalet läsare är 15.000 per utgåva. Dagens Media är alltså ingen stor tidning men när man befinner sig i bloggvärlden kan man konstatera att många bloggare läser och hämtar inspiration från tidningens webbplats.

Men idag inställer sig frågan om inte Dagens Media spårat ur på riktigt. Enligt Resumé och SvD har tidningen nämligen låtit den förutvarande Expressenjournalisten, numera på Dagens Media, Niclas Rislund skriva om ett rättsfall där just nämnde Rislund är den åtalade och dömde gärningsmannen. Brottet inträffade i samband med människorovet av hemelektronikföretaget SIBA:s vd där Rislund var Expressens utsände. Rislund fälldes i hovrätten till ansvar för föregivande av allmän ställning då han försökt förleda en person att röja uppgifter under förespegling att Rislund var polisman.

Rislund och även Expressens chefredaktör hävdar att han är oskyldig men eftersom Högsta domstolen vägrat prövningstillstånd är han nu dömd. Androm till varnagel och näpst.

Till Resumé säger Dagens Medias chefredaktör Rolf van den Brink att han inte ser några problem med att låta Rislund skriva om sig själv. Att Rislunds text knappast kan ses som ett referat utan innehåller delar av Rislunds egen plädering, vilken domstolen uppenbarligen inte tagit notis om, bekymrar inte van den Brink. I stället säger van den Brink till SvD:
- Vi är en mediatidning som vill testa gränser, kliva ut och se vad som är möjligt. Nu får vi se vad läsarna tycker, än så länge är det väldigt delade meningar, några tycker att det är intressant och kul, andra tycker att det är idiotiskt.
Jag ger mitt besked direkt till van den Brink. Detta handlar inte om att testa gränser. I intervjun med Resumé anförs praktiska skäl som att Rislund var bäst påläst för att kunna skriva snabbast. van den Brink talar om delade meningar bland läsarna. Jag tvivlar. Finns det verkligen någon som med eftertanke tycker att detta påhitt var bra eller nyskapande.

Jag tycker inte att detta var idiotiskt. Jag utgår ifrån att det slirat i omdömet. Det är acceptabelt och kan hända ibland. Men störst förtroende får man om man erkänner sina misstag. Att skapa argument i efterhand blir bara löjligt.

SvD:s Martin Jönsson skriver bra om detta på sin blogg
DN

Andra bloggar om: ,

SvD sågar ny rektor för Polishögskolan


Svenska Dagbladet är alltid korrekta i sin nyhetsrapportering. Jag blir därför förvånad när SvD på nyhetsplats ifrågasätter den nya rektorn för Polishögskolan. Man skriver:
48-årige Ebba Sverne Arvill är i grunden åklagare, hon saknar polisutbildning och erfarenhet av pedagogisk verksamhet vilket kan ge henne en svår uppförsbacke
på Polishögskolan i Solna.
Det är egendomligt att på nyhetsplats framföra sådan här uppenbar gnällkultur. Sannolikt har redaktörn talat med någon butter polisman och det hade varit på plats att ha ett pratminus inför den delen av texten. Men så kan man naturligtvis inte göra eftersom man inte vill röja sin källa.

Det är säkert inte en slump att Ebba Sverne Arvill får jobbet. Hon har varit biträdande länspolismästare i Uppsala och säkert visat beslutskraft och kunnighet. Därmed är hon inte fullständigt vill när det gäller polisens arbete. Inte heller den förre rektorn var polis i botten. Hon hade dock en bakgrund i högskolevärlden.

Att ha åklagarbakgrund verkar i mina ögon var mycket relevant som rektor för polishögskolan. Som åklagare har säkert Ebba Sverna Arvill synpunkter på hur förundersökningar kan bli bättre om genom polisens utvbildning. Det är också bra att olika yrkeskategorier inom rättsväsendet finns i skilda delar av rättskedjan. Detta befruktar. Sverne Arvill har ju också varit i domarkarriären.

Slutligen kan kanske en åklagare i större utsträckning än andra klara av den typ av insinuationer och förutfattade meningar som SvD:s artikel ger uttryck för.

2007-02-26

Är det verkligen ekonomisk kris i Hammarby?

Knappast ekonomisk kris i Hammarby
Ekonomisk kris i Hammarby skriver SvD. Bakgrunden är att Kronofogden gjort utmätning hos Hammarbys boxningsklubb. Sedan plussar tidningen på med att påstå att bandyn tillfälligt ordnat upp sina ekonomiska problem genom att man fått en frist till den 9 mars för att reglera en skuld till AB Folkspel. Slutligen noterar SvD att ishockeyn fått anstånd till den sjunde mars med en skatteskuld på 146 127 kronor.

Men frågan är om det verkligen är ekonomisk kris i Hammarby? Hammarby är så många andra föreningar än boxning, bandy och ishockey.

Bandyn - 16 000 kronor är väl inget
Bandyn har en skuld på 16 000 kronor. Vad är det för en klubb vars A-lag kommer att spela på Studenternas även denna säsong. Vändkorsen kommer att gå varma.

Hockeyn är räddad
Hockeyn har en skatteskuld på 146 000 kronor men ordförande Mattias Berg försäkrar att man har pengar till till skulden och löneutbetalningarna. En eftersläpande skuld på två miljoner ser betydelsefull men man kan ändå hoppas på att föreningen kommer på god fot med fordringsägarna. Annars gör det inget om man lägger ner hockeyn. Efter 40 år har jag gett upp hoppet om att Hammarby kommer att bli en framgångsrik hockeyklubb.

Boxningen kanske räknas ut
Boxningen kanske har det körigast. Alldeles nyss reglerade man en liten skatteskuld och en skuld på dryga 50 000 kronor väntar nu på betalning.

Ingen kris
Men att kalla detta ekonomisk kris i Hammarby verkar lite överdrivet. Ingen skrek väl att det var ekonomisk kris i Djurgården när Djurgården Handboll AB förklarades i konkurs för några veckor sedan.

Men givetvis är det illa när idrottsföreningar eller idrottsbolag hamnar i ekonomisk knipa. Det skadar systerföreningarnas varumärken. På besök i Gävle i lördags hörde jag någon skryta om Ockelbo basket. Jag sa inget. Ockelbo basket förklarades ju i konkurs för dryga veckan sedan.

Andra bloggar om: ,

Bra med bonus på Bolagsverket


DN berättar att 341 personer på Bolagsverket fick dela på 2,3 miljoner kronor i bonus förra året. Detta innebär 6.833 kronor per person om alla fått lika mycket. -Vi försöker prova olika vägar för att få ned arbetstoppar och den här modellen hade vi inte provat tidigare, säger Roland Höglund, tillförordnad generaldirektör på Bolagsverket (Den förutvarande generaldirektören HG Wessberg har ju blivit statssekreterare i försvarsdepartementet).

Det är enligt min mening bra att även statliga myndigheter prövar nya grepp. Bolagsverket registrerar nya företag och registerändringar för befintliga företag. Det är också Bolagsverket som tar emot årsredovisningar och registrerar företagsinteckningar.

Att Bolagsverket är effektivt är alltså viktigt för nyföretagande och för affärsverksamhet i allmänhet. Givetvis måste man pröva olika incitament.

2007-02-25

Annonsetik hos Världen idag

Fredrik Reinfeldts ersättare i riksdagen, Sofia Arkelsten gör en skarp kommentar till tidningen Världen Idags annonser. På sin blogg frågar hon sig hur det står till med med annonsetiken hos "Världen idag".

En högst berättigad fråga.

Arkelsten, Livet riksdagen och shoppingen

Bert gör ny dokusåpa

-Jag håller på med en dokusåpa om uteliggare, sa Bert Karlsson på ett mingel som jag bevistade igår i samband med Melodifestivalens delfinal i Gävle. Bert kom till Gävle direkt från Knutby där han träffat Åsa Waldau för att samtala om deras gemensamma bokprojekt på Berts nystartade förlag "Heja Sverige".

Bert berättade öppenhjärtigt att han grät efter att ha sett filmen "Om morgondagen vet man aldrig" som är en ny dokumentär av filmaren Kirsi Nevanti. I filmen som hade premiär i veckan möter vi uteliggarna Pontus och Marina. Båda har de ramlat ur samhällssystemet. Om Pontus berättas det att han haft eget företag, fin bostad och familj. Som skrotsamlande uteliggare med husvagn läser han matematik och nådde tillbaka till samhällets respekt med jobb som lärare på KTH. För Marina ser det dock mörkare ut.

Bert menade att han nu fyllts av tanken att göra en dokusåpa om uteliggare. -Vi ska visa att en uteliggare kan resa sig om de får chansen och man satsar.

Jag blir lite splittrad inför Berts idé. Kanske kan han fästa uppmärksamhet på uteliggares situation men erfarenheterna av dokusåpor är kanske inte de bästa. Dokusåpor har alltid haft starka kommersiella intressen i bakgrunden och eftersom de på goda grunder kan sorteras in i genren förnedrings-TV är risken att man motverkar sitt syfte.

Även om Bert är en charmig och på många sätt imponerande person kunde han inte undsläppa sig sina gamla Ny Demokratifloskler och uttala: -Här i Sverige är vi så duktiga på att hjälpa u-länderna men uteliggarna struntar vi i.

Enligt min mening en lite förenklad och populistiskt argumentation. Men kan Bert Karlsson hjälpa till och göra något för uteliggarnas situation är det givetvis bra.

DN skriver om "Om morgondagen vet man aldrig"

Andra bloggar om: , ,

Kyrkoledarkritik eko från Bayern

UPDATE: Hägglund: DN 15:41 "Här finns ett uttalat hot"

Arborelius och Hedin kritiserar Hägglund
Katolske biskopen i Stockholm Anders Arborelius och föreståndaren för riksföreningen Pingst - fria församlingar i samverkan Sten-Gunnar Hedin kritiserar idag ett förslag om rätt för utländska kvinnor att genomgå abort i Sverige på samma vilkor som svenska kvinnnor. Det två kyrkoledarna skriver:
Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av den kristdemokratiske socialministern Göran Hägglund. Han borde tänka på att kd:s huvudsakliga väljarbas är kristen och att partiet balanserar på fyraprocentsspärren. Åker kd ur riksdagen kan alliansen inte bilda regering efter valet 2010. Det kan vi kristna tvingas att aktivt medverka till.
Kyrkoledare får kritisera
Det är givetvis naturligt att en kyrkoledare och en samfundsledare har synpunkter i abortdebatten. Men det är osmakligt att hota en partiledare på detta sätt. I Göran Hägglunds öron måste denna debattartikel kunna sammanfattas med den kloka sentensen: "Med sådana vänner behöver man inga fiender." Kristdemokraternas styrka består i att partiet haft förmågan att göra upp med sin tidigare starka koppling till pingströrelsen men ändå behålla en god relation. Det är svårt att tänka sig att en stor del av partiets väljarbas skulle röra sig från kristdemokraterna just på grund av denna fråga. Eftersom samtliga riksdagspartier i mångt har en gemensam syn när det gäller abortfrågan återstår för de som inte delar den nuvarande kristdemokratiska politiken att bilda ett nytt parti. Förvisso har Sverigedemokraterna abortfrågan på sin agenda men det är osannolikt att just de som delar Arborelius och Hedins uppfattning i övrigt skulle känna gemenskap med Sverigedemokraterna.

Göran Hägglund har varit väldigt tydlig och sagt att de som kritiserar honom för ställningstagandet i abortfrågan inte tagit till sig partiets familjeprogram. Detta uttalande snarare stärker än försvagar kristdemokraterna. Men Hägglund skulle dock behöva uppbackning från sina kristdemokratiska statsrådskamrater Maria Larsson och Mats Odell.

Eko från Bayern
Men det är inte bara i Sverige som katolska kyrkans företrädare kritiserar partier som man anser ska följa det egna samfundets direktiv. Den katolske ärkebiskopen i Köln, kardinal Joachim Meisner, stövlade in i den tyska partipolitiken för ett par veckor sedan då han kritiserade den tyska jorbruksministern Horst Seehofer ambitioner att väljas till partiledade för det bayerska konservativa partiet CSU. Ett parti som är ett något mer värdekonservativt parti än systerpartiet CDU.

Kardinal Meisner menade att CSU sviker sina kristna ideal om man väljer en partiordförande som har en utomäktenskaplig affär. Man tar sig för pannan. Horst Seehofer har nämligen varit frånskild i 25 år.

Eftersom Meisner är ordföranden i den Tysklands katolska biskopskonferens har man i tysk debatt undrat över om man kommer att få samma frågeställning som i USA. Nämligen om katolska kyrkan ska vägra politiker som är för liberal abortlagstiftning tillträde till nattvarden.

Spiegel On line

DN Debatt, "Om abortförslaget går igenom kan vi tvinga bort alliansen"
SvD, Kyrkoledare hotar rösta bort regeringen

Andra bloggar om: , ,

2007-02-24

Flicka från Backafall googlar

På en timme har jag på denna blogg fått över 200 träffar från läsare som sökt textfrasen "Flicka från Backafall" på Google. Det är fullständigt otroligt. Varför just nu detta intresse för Gabriel Jönssons vackra text? Den som söker finner artikeln Whisky från Backafall.

Då slår det mig en liten anekdot som Aftonbladets ledarskribent Mats Engström berättade om bloggaren och socialdemokraten Enn Kokk. Enn Kokk hade en lördagsförmiddag fått total anstormning på sin blogg och hittat förklaringen - En fråga på Melodikrysset på SR P4.

Jag får nu försöka lyssna på reprisen och höra om det var någon fråga om Flicka från Backafall.
Luften är kryddad av tusende salvor men jag ger bort dem varendaste en mot att få vandra bland Backafalls malvor allt medan månen går vakt över Hven
Andra bloggar om:

Tvetydig rubrik



SvD tryckta version har idag rubriken "Fler fall av av våldsbrott mot barn till åklagare" på sin förstasida.

Denna rubrik kan läsas på två sätt men i detta fall handlade det lyckligtvis inte om åklagarnas barn.

Annars tar artikeln upp en mycket obehaglig sanning. Allt fler barn utsätts för misshandel men antalet fällda gärningsmän ökar inte.

Fler anmäler våld mot barn

Vichyregim tar över i Helsingborg


Carlsberg flyttar produktionen av Vichy Nouveau från Falkenberg till Ramlösa utanför Helsingborg. Detta betyder att Vichy Nouveau behåller sina smaker och hämtar vattnet från Ramlösa brunn. Så långt allt gott.
Men nu passar man på att trycka dit varumärket "Ramlösa" på etiketten och det måste väl ändå vara ett misstag. Det är ju inte säkert att två varumärken befruktar varandra. Snarare tvärtom och Loka kan bli segrare i detta vattenkrig.
Att sedan blanda in tre namn som är så svåra att uttala att det fordras en magisterexamen i nordiska språk och en fil kand i franska gör inte saken bättre.
2007-02-14 skrev jag om den nya designen på Ramlösas flaskor. Då var jag inte orolig men nu kan Helsingborgarna börja känna skepsis över den Vichyregering som styr över Carlsberg.

2007-02-23

Bajen väljer Nike



DN berättar att Bajen efter två säsonger med Kappa träffat ett sponsoravtal med NIKE. I ryggmärgen känner jag att NIKE är ett något starkare varumärke än iltalienska Kappa och NIKE uppger att anledningen till avtalet är bland annat Hammarbys position inom svensk fotboll samt deras spelstil.

Nike är segerns gudinna och det känns tryggt inför en säsong där Bajen långt ifrån känns ha förutsättningar för seger. Men Hammarby hamnar i gott sällskap. Manchester United spelar också i Nikedräkter.

Tur att det inte var Canada Goose som blev Bajens sponsor. Men om jag är helt ärlig hade det varit smaskens om Bajen spelat i Resteröds trikå - mina favoritkalsonger från Uddevallatrakten.

Polis - Det omöjliga jobbet


En 36-årig polisman i Örebro län har friats av Göta hovrätt från åtal om dråp och tjänstefel. Även Örebro tingsrätt hade friat polismannen vilket åklagaren accepterat men av fullt förståeliga skäl överklagades denna dom av föräldrarna och den dödades syster.
Ett TV-program, minns inte vilket, har uppmärksammat fallet och förklarat polismannen skyldig till dråp. Men lyckligtvis är det inte TV-publiken som dömer utan kvalificerade domstolar som lyssna till vittnen, målsägande, tilltalade, advokater och sakkunniga.
Övertygande frikännande
Jag har nu läst domen som är väldigt övertygande. Polismannen har helt klart haft skäl för sin nödvärnsinvändning och det är bra att han frias. Det är en djup tragik att en svårt sjuk ung man får sätta livet till men man måste konstatera att en polisman i denna situation där mångas liv står på spel har kort tid på sig att fatta beslut. Polismannen hade oturen att skjuta ett skott som rikoschetterade och dödade den unga mannen. Det är lätt för oss i allmänheten att i TV-soffan ha synpunkter på polistaktik men för polismannen som har bråkdelen av en sekund att fatta beslut på är saken en annan.
Åklagare tvingade att åtala
Det är uppenbart att åklagaren ansett det rätt att åtala så att en domstol ska kunna ta ställning till fallet. Orsaken till åklagarens handling är givetvis att man vill undvika kritiken att rättsväsendet inte klarar av situationer där polismän misstänks för brott.
Ingen vill hamna i den situation som polispatrullerna i Lindesberg gjorde. Men vi ställer krav på polisen att de kan hantera svåra situationer. Det gjorde man i dett fall men olyckliga omständigheter orsakade en ung mans liv.
Örebro län är vidsträckt och polistätheten är inte den största. Jag hörde en gång en polisman i Örebro berätta vad en rattfylla i Nora en vardagskväll kunde betyda för insatsberedskapen i övriga delar av länet. Och man häpnar av att höra hur reducerade polisresurerna blir i Kopparberg, Hällefors, Degerfors och Hjortkvarn. Kanske hade utgången i detta fall blivit en annan om polisen hade haft tillgång till specialutbildade insatsstyrkor som finns tillgängliga i vissa län eller de piketstyrkor som finns i Stockholm. Göteborg och Malmö. Men i Lindesberg hann man inte mobilisera.
Man kan inte vara nöjd med en situation där en ung psykotisk man dör. Det är djupt tragiskt. Men det är bra att en enskild polisman som varit med om ett komplicerat ingripande inte fälls till ansvar för en situation där hans handlingsutrymme varit begränsat. Om polismannen skulle ha fällts i detta fall hade det kunnat äventyra säkerheten för oss alla. Polismän hade tvingats inta en överdrivet passiv hållning i liknande situationer. Passiva poliser är ett hot mot oss som förlitar oss på polisens skydd.
Andra bloggar om:

2007-02-22

Bildt och Palme

Expressen tar i så de spricker
Jag har en känsla av att Expressen tog i lite för mycket i sin ledare idag. Tidningen skrev a propos utrikesminister Carl Bildt:
Med överklassens sanna privilegium utgår han från att hans halvsanningar och lögner räcker, att det är han som bestämmer vad som är relevant.
Carl Bild tillhör förvisso en naturaliserad dansk adelssläkt och jag har rätt bra koll på adelns tidigare privilegier. Jag tror mig också ha en känsla för vilka privilegier en påstådd överklass kan ha begåvats med. Men Expressens lösryckta påstående om överklassen sanna privilegium känns mest tillkommet för att skapa uppmärksamhet. Det var sådana här svepande antiintellektuella påståenden som gödde Palmehatet. En liberal tidning som Expressen borde hålla sig på en högre nivå.

Paradigmskiftet börjar synas
Martin på Brygubben mailade mig nyss och berättade att statsministern i sitt försvar för Carl Bildt hänvisat till Carl Bildts blogg. På Ekots fråga hur statsministern kan avfärda ett påstående om Committé for the liberation of Iraq (utan att känna till den) svarar Reinfeldt: - Därför att Carl Bildt anger att det inte är så det gått till på sin blogg.

Denna hänvisning i Ekot och Bildts snabba kommentar till Expressens ledare är tecken på ett paradigmskifte i politisk debatt. Bloggen har kommit för att stanna i politiken. Och Bildt var en av de första på toppnivå som utnyttjade bloggens alla finesser.

Min bloggartikel den 25 juli 2006, Carl Bildt den uthållige
DN, Reinfeldt stöder Bildt
SvD, Reinfeldt stödjer kritiserad Bildt

Andra bloggar om: , ,

Palme hade säkert också bloggat.

Extensiv bibeltolkning

1 Mosebok 3:14-15
Då sade Herren Gud till ormen: ”Du som gjorde detta, förbannad skall du vara, utstött från boskapen och de vilda djuren. På din buk skall du kräla och jord skall du äta så länge du lever. Jag skall väcka fiendskap mellan dig och kvinnan, mellan din avkomma och hennes. De skall trampa på ditt huvud och du skall hugga dem i hälen.”

I ögonvrån såg jag alldeles nyss ett sådant där ring-inprogram på TV4. Genom att skicka ett SMS för 9:90 har man chansen att få komma fram och gissa på ett ord eller få en fråga.

En kvinna fick frågan. -Vilket djur lurade Eva att äta av det förbjudna äpplet.

Svaret blev: -En ekorre

Eftersom ormen bestraffades med att få kräla resten av sitt liv för att ha lurat Eva inställer sig den intressanta frågan. -Hade ormen ben när den lockade Eva?

Svaret finns på bibelsajten. Klicka här

Andra bloggar om:

Karin Mattsson ska ha betalt

Lars Liljegren, ordförande i fäktförbundet och bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark kritiserar enligt SvD att Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson arvoderas för sitt uppdrag. Kritikerna talar om idealiteten i idrotten och menar att Mattson arvoderas på ett felaktigt sätt. Men enligt Idrottsstämmans beslut ska RF-ordföranden ha en årlig ersättning som motsvarar ett prisbasbelopp (40 300 kronor). Ledamöterna får vidare ersättning för sina utlägg.

Riksidrottsförbundet gör rätt
Att Karin Mattsson som är tjänstledigt till 90 procent från LRF gör fel tvivlar jag på. I stadgarna finns nämligen ett tillägg om förlorad arbetsinkomst. Nu menar dock kritikerna att det inte var tänkt att det skulle vara så här.

Det luktar personligt angrepp när de två manliga idrottsledarna attackerar Mattsson. Särskilt som Liljegren förlorade omröstningen om ordförandeskap när Karin Mattsson valdes.

Karin Mattsson gör ett bra jobb. Hon är mycket synlig i debatten och uppträder ofta offentligt. Inte sällan i andra samhällssektorer än idrottsrörelsen. Det är bra att LRF kan släppa sin medarbetare till 90 procent och givetvis ska en yrkesverksam yngre person inte behöva avstå helt från lön när de gör ett jobb som är ansvarsfullt och mer än en heltidssysselsättning. Det är inget mygel i detta. Karin Mattsson och Riksidrottsförbundet är helt öppna.

Karin Mattsson är inte bara kvinna - Hon är yrkesverksam
När Liljegren och Rönnmark hänvisar till traditionen med de tidigare ordförandena som inte lyft stora ersättningar kanske man bör titta på vilka dessa varit och vad som skiljt dessa från Karin Mattsson.

1904–1933: Kronprins Gustaf Adolf
1933–1947: Prins Gustaf Adolf
1947–1991: Prins Bertil
När det gäller dessa medlemmar av Kungliga huset levde de på apanage och la sannolikt inte ner så mycket tid som Karin Mattsson gör idag.

1991–2001: Arne Ljungqvist
Hade fem år att lägga på RF som pensionär. Innan dess var han stor mångsysslare och kombinerade jobbet som professor i patologi med rektorssysslan på Idrottshögskolan.

2001–2005: Gunnar Larsson
Gunnar Larsson var kommunalråd (s) i Göteborg 1976-82 och därefter kommunfullmäktiges ordförande 1982-85. Det är ganska sannolikt att Larsson hade en hygglig utkomst från en välförtjänt kommunalrådspension och kunde dryga ut kasssan med arvode från styrelseupdraget i andra AP-fonden och Systembolaget. Gunnar Larsson var i likhet med alla andra RF-ordförande enormt komptent men problemet var möjligen att alla det ofta var hans namne OS-guldmedaljören Gunnar Larsson som fick cred.

2005– Karin Mattsson
Löneavdrag med 90 procent från jobbet på Lanbrukarnas riksföbund (LRF). Där jobbar hon med kompetens och ledarutveckling.

Busväder i södra Sverige


Det är körigt väder i södra Sverige just nu. Snön vräker ner och det blir kaos i trafiken. På DN:s webbplats möter jag texten: Vägverket råder bilisterna i Skåne att hålla sig borta från vägarna under morgonen på grund av det hårda vädret, som ska hålla i sig hela morgonen.

HÅLLA SIG BORTA FRÅN VÄGARNA? Men det är ju det de gör. De som kör av vägen.

Alldeles nyss hörde jag ställföreträdande räddningschefen i Hässleholm. Hans budskap var klart. Nämligen att skåningarna ska hålla sig hemma. Även detta budskap uttrycktes på ett lustigt sätt: -Jobbet är inte så viktigt idag.

Klarast budkskap om vädersituationen har Alexandra Hernadi på SvD. Hon refererar förtjänstfullt till polisen, SMHI, Vägverket och kraftbolagen.

2007-02-21

Hästtäcken

Jag har aldrig gillat att klä på och av barn. Antagligen handlar det om att det känns obekvämt att krypa ner på golvet. Att däremot sätta på och ta av täcken på hästar är en trevlig sysselsättning. Denna vecka har kvicksilvret varit långt ner på termometern och det gäller att hålla tungan rätt i munnen när utetäcken ska av och innetäcken på när hästarna ska nattas.

Men det är skumt att alla hästägare har olika syn på detta med täcken. Något system är svårt att finna för en byråkrat som jag. Det skulle vara kul att veta vad hästarna själv tycker. Så mycket vet jag dock att det är genom huden värmen försvinner. Det är därför jag själv har handskar och mössa även vid måttliga temperaturer. En häst har sju gånger mer kropp än vi människor men bara 2,5 gånger så mycket hud. Detta innebär att hästar inte har riktigt lika lätt att frysa som vi människor. Men visst kan de frysa. Att de ändå trivs visar hästarna eftersom de efter frukost är pigga att komma ut.

Själv skulle jag vid minus 15 grader gärna stanna kvar vi frukostbordet.

Andra bloggar om:

Series presidente del consiglio


Tidningarna berättar att Italiens premiärminister Romano Prodi avgått efter ett nederlag i parlamentet om republikens utrikespolitik. Detta är synd eftersom Prodi såg ut att kunna ena vänster- och centerkrafter och pressa tillbaka de suspekta populisterna á la Berlusconi och extremhöger. Denna gång var det vänstern som fällde Prodi.
Den italienske regeringschefens titel är presidente del consiglio, d.v.s. konseljpresident. Och döm om min förvåning. Wikipedia har en lista över dem alla sedan Italiens enande 1861. Jag tycker att det är bättre att lära sig Indiens delstater än Italiens premiärministrar.

Man kan inte ha synpunkter på en tidnings lokalisering

Tidningen Gringo som delas ut i Metro var fjärde måndag är en tidning som uppmärksamma livet i miljonprogrammens förorter. Tidningen beskriver sig själv ha ambitionen att visa på varm, kärleksfull och optimistisk journalistik om Sverige.

Eftersom jag aldrig läser Metro har jag heller aldrig kollat på Gringo men jag har hört att redaktionen bestämt sig för att etablera sig i Landskrona för att hindra Sverigedemokraternas tillväxt.

Idag berättar SvD att moderatpolitikern Marko Huttunen vill se Gringo i Landskrona. - Jag vill inte ha hit en massa proffstyckare som tror att de har alla svaren. Det skulle bara göra saken värre. Vi vill inte ha hit en massa stockholmare som ska tala om för oss vad vi ska göra, de kan stanna kvar i sin förort, säger Marko Huttunen.

Marko, som också bloggar, är givetvis fri att tycka som han vill. Men det är mycket egendomligt att ha synpunkter på hur en seriös tidning väljer att etablera sig. Hade det varit en porrblaska eller nazistisk paskill hade jag begripit reaktionen. Det är också egendomligt att SvD uppmärksammar Markos pressmeddelande. Det handlar trots allt inte om någon tung skånepolitiker utan en vanlig kommunfullmäktigeledamot i Landskrona tillika ersättare i kommunstyrelsen och ledamot i vuxennämnden.

Tacka vet jag kommunalrådet Tutti Johansson Falk (m) i Landskrona. Hon verkar skärpt liksom sin företrädare Susanne Wallmark (oppositionsråd).

Andra bloggar om: , , ,

2007-02-20

Aftonbladets ledarsida uppskattar regeringen

Med rubriken "Hästsport är inte bara för tjejerna" skriver Lena Askling en positiv ledarkrönika i Aftonbladet. Hon berättar att det tycks vara klart att regeringen Reinfeldt fortsätter med ”Handslaget” det vill säga s-regeringens fyraåriga satsning på idrotten. Bland idrotterna finns hästsporten som ska ha sin beskärda del. Lena Askling berättar inte hur det blir med den förra regeringens 16-miljonersatsning på hästnäringen för att stimulera småföretagande inom hästsport. Eftersom det rör sig om typiska småföretagarsatsningar och stimulans för en levande landsbygd utgår jag ifrån att den nya regeringen kör på i den gamlas fotspår.

Jag gillar Lena Asklings slutkläm:

Ridsport är världens mest jämlika sport. Det är den enda sport där män och kvinnor i olika åldrar tävlar mot varandra på lika villkor. Så är det i OS och i Scandinavium i helgen. För att lyckas måste svensk ridsport få större bredd bland killarna och bättre coachning och målinriktning för tjejerna.

Då kan vi behålla vår position bland Europas ledande ridsportnationer.


Andra bloggar om: ,

Uppskattade räkningar

Min elnätsägare Vattenfall skickade idag en liten broschyr och berättade att jag ska få en fjärravläst elmätare. Det låter ju bra att slippa oroa sig över att den preliminära elräkningen är för låg. Nu är det väl lagkrav på detta med fjärravlästa elmätare men annars har det varit enkelt att kontinuerligt läsa av manuellt och registrera mätarställning via Internet.

Men texten i Vattenfalls fina broschyr gör att det rycker i skrattmuskeln:
Du slipper uppskattade elräkningar och överraskande sluträkningar.

Vill man verkligen slippa något som är uppskattat. :-). Jag kommer verkligen att uppskatta de nya elmätarna och de räkningar de genererar.

Vad säger Maria Larsson och Mats Odell

Den 16 januari skrev jag nedanstående artikel. Med tanke på att SvD idag har rubriken Väljarna går emot Hägglunds abortförslag kan jag bara konstatera att jag inte hamnade särskilt snett i min analys. Frågan är hur han reder ut detta och det vore inte fel om kd-statsråden Maria Larsson och Mats Odell rusade till partiledarens stöd. Göran Hägglund är rakryggad och insiktsfull och han behöver stöd när han kritiseras från de som använder termer som "fostervänliga partier" och som sprider skrönor om abortturism och abort som preventivmedel. De som blundar inför det faktum att kvinnor en masse dör efter ingrepp vid illegala abortkliniker.

Läs även Aftonbladets ledare där Åsa Petersen skriver bra. Möjligen bortser hon från att Göran Hägglund är en uppskattad partiledare i de egna leden. Sannolikt redan nu mer framgångsrik än företrädaren Alf Svensson någonsin var.

16 januari 2007
Sverige ska inom kort börja låta utländska kvinnor fritt göra abort på svenska sjukhus sa socialminister Göran Hägglund i riksdagens interpellationsdebatt under tisdagen.Ett bra och insiktsfullt ställningstagande men det kommer att bli tufft för Hägglund. Nu kommer han att ifrågasättas starkt i delar av de egna leden. Delar som partiet i allmänhet kanske vill ha ett lite distanserat förhållande till. Ett tips är att följa den rabiata tidningen Världen idag de närmaste dagarna.

Till interpellationsdebatten

Andra bloggar om: ,

Förhastat att stänga skolkyrka i Visby

Säveskolan är en gymnasieskola i Visby. På denna skola finns ett rum som används och inretts av skolkyrkan. Varje vecka samlas den kristna skolgruppen till bön och andakt och så har det varit ända sedan skolan byggdes. Enligt Gotlands Allehanda har nu skolledningen stängt lokalen sedan man fått kalla fötter efter en anmälan till Skolverket. Skolledningen uppskattar samarbetet med kyrkornas företrädare men tvekar om det är förenligt med skollagen att tillhandhålla ett särskilt rum med kristna symboler.

Skolledningen kan ha rätt. Men i stället för att stänga lokalen borde man fundera på hur denna lokal skulle kunna utnyttjas av andra som vill samlas i stillhet. Om man på hangarfartyg kan inreda gudstjänstrum som kan delas av judar, kristna och muslimer lär det inte vara omöjligt att kunna göra något bra i Visby.

Denna fråga är väsentligt enklare än den som gäller skolavslutningar i kyrkan. En skolavslutningen är obligatorisk för eleverna och därmed en del av utbildningen. Ett gudstjänstrum är däremot ett erbjudande.

Det hade varit bra om man tagit det lite lugnt i Visby. Skolverket kommer sannolikt ha lite att erinra mot skolkyrkan på Säveskolan.

Andra bloggar om:

2007-02-19

Motgångar för Ségolène Royal


Det verkar inte gå så bra i opinionsundersökningarna för den franska presidentkandidaten Ségolène Royal. BBC konstaterar att socialisten Royal måste "piffa upp" sin kampanj för att kunna minska avståndet till högerkandidaten Nicolas Sarkozy.

Nu på kvällen hade Royal ett TV-framträdande men min vän i Frankrike var kritisk över hennes insats. -Jag tycker att hon är jobbig. Snackar för länge på varje fråga. Jag blir trött på henne, är hans hårda omdöme.

Och nu händer det saker i den franska valrörelsen. Centerkandidaten Francois Bayrou kan om han hamnar i slutmogången slå både Sarkozy och Royal. Hos Ladbrokes ger Sarkozy 1,57 gånger pengarna och Ségolène Royal 2,25. Bayrou liksom Chirac ger 21.0 gånger pengarna. Ja du hörde rätt - Chirac. Farbrorn kan faktisk dyka upp för ytterligare några år i Elyssepalatset.

Wiccaner i amerikanska krigsmakten

Amerikansk militär själavård

Fältprästen, generalmajor Charles C. Baldwin, är chef över alla chaplains i det amerikanska flygvapnet. Hans ansvarsområde är religionsutövning och självaård för personalen i flygvapnet. Som Chief Chaplain samordnar han och ser till att alla religioner har möjlighet att utöva sin tro inom US Air Force. I USA ska staten vara religionsneutral och 1993 fick till exempel den amerikanska militären sin första imam.

Av 2,900 själasörjare i det amerikanska försvaret är 41 mormonpräster för 17 513 mormoner i uniform. Det finns 22 rabbiner för 4 038 judar, 11 imamer för det 3 386 muslimerna och sex förkunnare för 636 tillhöriga i Kristi Vetenskaparkyrka (Wikipedia om Christian Scientists). Slutligen finns en buddhistpräst för 4 546 buddhister.

Pingspastor som blivit wiccan
I Washington Post läste jag idag om en förutvarande pingspastor i US Air Force som begärt att få bli själasörjare för wicca. Wicca kan närmast beskrivas som en nyhednisk religion där riter är viktiga och där man ofta tillber guden och gudinnan i form av solen och månen. Lite oförsiktigt används ordet häxor ibland när man talar om wiccaner och deras riter.

Wiccanerna hävdar att det finns 4 000 anhängare i amerikansk uniform men man förvägras en egen själsörjare.

Pentagon menar att det rör sig om ett par tusen wiccaner och att det är för få för att kunna bära en egna. Wiccanarna å sin sida antyder att det handlar om en religiös särbehandling.

Den aktuella wiccanen har efter sin ansökan om att få tjäna wiccanerna kallats hem från Irak och får nu inte tjänstgöra inom den militära själavården.

Andra bloggar om:

2007-02-18

Polisen i Västerbotten gör rätt, räddar liv

Anmälningarna mot poliser ökade med fem procent i fjol jämfört med året innan. Oftast gällde det tjänstefel och näst vanligast är anmälningar om misshandel uppger TT. Det stigande antalet anmälningar kan till del bero på att antalet poliser i landet ökat med cirka 1.200, till nästan 18.000 poliser, mellan 2005 och 2006. Om poliser gör sig skyldiga till övergrepp är det mycket alllvarligt men mycket talar för att majoriteten av antalet anmälningar är okynnesanmälningar.

Idag har det varit norrländs derby i Skellefteå där Luleå hockey mött Skellefteå AIK. Denna match ger oss ett bevis på hur oerhört svårt polisarbetet är. Det är alltid lättare att rescensera i efterhand.

Under matchen i Luleå utbröt tumult bland fansen. Det handlar knappast om gossarna som sjunger i kyrkokören för att använda en Leif GW Perssonmetafor. Ordningsvakterna uppfattade det som att en man omringad av den galna huliganmassan drabbats av hjärtinfarkt och försökte därför göra en inbrytning för att rädda mannen. Tumult utbröt och polisen kom till undsättning med hundar, pepparspray och batonger för att städsla situationen.

Nu har polisen anmälts och en internutredning sätts igång. Det är bra. Men från min soffa drar jag slutsatsen att insatschefen gjorde rätt. Det handlade trots allt att rädda livet på en människa som uppfattande befann sig i en livsfarlig situation. Med facit i hand visade det sig att detta var fel. Men polismännen på plats, kraftig underbemannade, måste ändå sägas handla rätt.

Rädda liv är viktigt. Rätt hanterad situation av insatschefen vid denna kmmendering, polisinspektör Johan Olofsson.

Tragiskt dock att Luleå hockey endast kan kommentera tragiken i Skellefteå med en kommentar ehuruvida Luelås klubbdirektör Hans Chrunak kallat den egna klacken ärthjärnor eller ej. Se pressmeddelande från Luleå Hockey.

Norrländska Socialdemokraten, NSD, Polisen anmäld efter derbybråket
Expressen, "Jävla ärthjärnor"

Andra bloggar om:

Hammarby besegrade ålänningar

Vid 14.00-tiden idag steg temperaturen här i Haninge till +3° och det var vad som behövdes för att Hammarby IF skulle besegra den åländska klubben IFK Mariehamn. 2-0 blev slutresultatet i en träningsmatch på Torvalla IP i Handen och en av målgörarna var nyförvärvet Charlie Davies, 20 år, om tidigare spelat i Boston college, USA.

Javisst. Det handlar om fotboll även om Bajen idag krönt framgång genom att kvala till kvartsfinal i Bandy.

DN, Bajen gladde mot Mariehamn

Andra bloggar om: ,

Bildt kritiserar Försvarsmakten orättvist

Carl Bildts närvaro i bloggosfären är glädjande men frågan är om det funkar att vara utrikesminister och bloggare.
I onsdags skrev utrikesministern:

Det blev lite tumult i går när någon på det militära högkvarteret dundrade ut i media med diverse teser om att den strategiska och säkerhetspolitiska kartan i nordeuropa höll på att ritas om.
Därefter berättar Carl Bildt att han tycker att det är ganska naturligt att försvarsledningen offentligt redovisar sina bedömningar av utvecklingen i vår del av världen. -Men det bör måhända ske i ordnade och avvägda former, forsätter Bildt.

Det är väldigt orättvist att tala om en överste som dundrar ut i media. I själva verket handlar det om ett dryga två veckor gammalt föredrag som avhållits på slottet i kungens och försvarsledningens närvaro. Det var ett mycket intressant och nyktert seminarium som utgjorde Försvarsmaktens gåva till kungen på hans 60-årsdag. Om Carl Bildt sedan tycker att en överste dundrar ut i media beror det snarare på att Bildt liksom media sovit. Nog var det väl ändå någon från regeringe på plats i Bernadottebiblioteket. Utrikesledningen har haft god tid på sig att kommentera de analyser som Militära underättelse- och säkerthetstjänsten (MUST) gjort och det handlar definitivt inte om att försvaret skrämt för den ryska björnen. I sitt nyhetsbrev skrev överbefälhavaren Håkan Syrén igår:
Rapporteringen i media har dock delvis varit missvisande, i flera fall rent felaktig.

Försvarsmaktens pressmeddelande: Reviderad syn på Ryssland

Min bloggartikel den 31 januari, Ny syn på Ryssland

Att sedan Bildt ändrat saken på sin blogg gör det hela ännu mer intressant. Allt enligt Niklas Svensson på Politikerbloggen.

Andra bloggar om: ,

Tragiskt med Zlatan

-Ett möte med honom [Zlatan] är inte akut längre. Jag utgår från att Zlatan inte vill vara med framöver. Zlatan har meddelat vad han vill, säger Svenska fotbollförbundets ordförande, förre landshövdingen, Lars-Åke Lagrell enligt Aftonbladet och Expressen. Till den italienska tidningen Corriere dello Sport har Zlatan nu i veckan sagt: -För ögonblicket återvänder jag inte till landslaget. Jag har mina motiv, det finns inget mer att säga.

Lagrell är en extremt erfaren idrottsledare. Han vet antagligen vad han säger och det är bara att konstatera att Lagrells uttalande kan tolkas som att hoppet är förlorat. Sportbladet uppgav igår att Zlatan är irriterad på fler landslagsledare som haft synpunkter på hans uppträdande och det sägs även att många av medspelarna retar sig på Zlatans attityd.

Även om Zlatan är fantastisk är det inte det svenska fotbollslandslaget som skadas av Zlatans puertila uppträdande. I stället finns det skäl att oroas över Zlatans egna framtid. Divus (maskulimun på diva) kommer oftast ner på jorden. Och fallet blir inte sällan hårt.

Min bloggartikel från den 28 april 2006 där Zlatan uppmanades att gå till en psykoterapeut gäller fortfarande.

Andra bloggar om: ,

Om ordnar och utmärkelser




Den amerikanske skådespelaren och regissören Clint Eastwood mottog igår den franska orden Hederslegionen ( Légion d'Honneur) av president Jacques Chirac. -Du illustrerar USA:s komplexitet, i all dess storhet och bräcklighet, med dess entusiastiska drömmar och bekymrade frågor”, sade Chirac. En bra motivation tycker jag.


Clint Eastwood kommer säkert att bära riddartecknet av denna, den förnämsta franska orden, med heder.

Men samtidigt uppmärksammades vi igår på en av svagheterna med statliga utmärkelser. Igår dog nämligen den 96-årige franske krigsförbrytaren Maurice Papon. Denna mörkerman dömdes 1998 till tio års fängelse för brott mot mänskligheten. Han överbevisades med att under andra världskriget ha medverkat vid deporteringen av 1 500 judar från Bordeaux till tyska läger 1942-1944. Efter kriget blev Papon polisprefekt i Paris och var budgetminister i en fransk högerregering. Som hög man i samhället erhöll han sommaren 1961 hederslegionen. Senare samma år ledde han polisstyrkor som slog ned en demonstration i Paris där 300 personer dödades. I samband med domen för krigsförbrytelser fråntogs han hederslegionen men ironiskt nog bar han under hela sin livstid Carte d'Ancien Combattant de la Resistance. En utmärkelse för de som verkat i det franska motståndet under andra världskriget.


Knutbyvägen i Norrtälje


Kriminalvårdens transportfordon är grå bilar med en grön rand. Man börjar nu få en ny design som kanske gör dem något mindre uppseendeväckande. Det är bra. Det slår mig dock att när man är ute och åker bil i landet möter man ideligen Kriminalvårdens dessa transportfordon. Det är till och med så att det är vanligare att man utanför tätorterna möter en bil från Kriminalvården än att man ser en målad polisbil. Nu kanske detta inte är så konstigt eftersom Kriminalvårdens Transporttjänst förra året transporterade över 40 000 klienter.

Om jag förstår saken rätt handlar det i mångt om transporter till och från häkten, flyttningar mellan olika anstalter och avvisningar.

Frågan är om Helge Fossmo någon gång kan komma att få avtjäna sitt straff på anstalten i Norrtälje som kategoriseras som säkertsklass B. KVA Norrtälje har nämligen postadress Knutbyvägen 20.

Kan man kompromissa om alkoholskatter?



Foto: Pawel Flato
Riksdagens skatteutskott håller just nu på att försöka hitta en kompromiss kring alkoholskatterna enligt SvD. Bakgrunden är en moderat motion som kräver lägre alkoholskatt för att få bukt med smugglingen och kompromissen skulle kunna vara att sänka skatten på öl och samtidigt höja den på vin och sprit.

Det är skönt att äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) verkar ha fötterna på jorden när hon konstaterar att införseln från Tyskland och Danmark minskat och att Systembolagets försäljning ökat. Resolut uttalar hon att det inte finns anledning att göra förändringar på detta område. Detta är sannolikt klokt.

Excesser i beräkningar av alkoholstyrkor fungerar inte och det grundläggande problemet med införseln från andra länder är polisiärt. Det handlar inte om att nypa till hygglige Kenta som åker till Puttgarden för att fylla det egna skafferiet. Kentas problem är att han köper mer än han behöver men det är knappast plånboken som styr inköpen. Och Kentas öl innebär inte att ungdomar super sig redlösa och får en tidig alkoholtillvänjning.

Problemet är i stället de busar som överlastar bilen och fyller ett förråd för att sedan kränga vin och öl i egen detaljhandel. Dessa busar har så kallat vanligt folk som kunder och tvekar inte inför att kränga ölflak till ungdomar. Problemet är alltså i högsta grad polisiärt. Kanske är det straffskalorna som ska ses över.

Nu återstår att se om Maria Larsson kan stå upp för sin inställning och tydligt markera stöd för sin riksdagsgrupp så att skatteutskottet avslår motionerna. Men innerst inne är jag skeptisk. Risken är stor att hon i likhet med Maud Olofsson och Göran Hägglund tvingas kompromissa bort partiets hjärtefrågor.

Jag noterar förresten att en 33 centilitersflaska med starkölet Kung (nr 1446) från Åbro Bryggeri kostar 7:30. Det är inte särskilt dyrt då de flesta av oss svenskar är vana att betala 56 kronor för en stor stark på stadshotellet i Luleå. 25 öres alkoholskatt lär inte göra till eller från.

DN publicerar en TT-text i ämnet
DN, 19:44, en redaktör kommer in på redaktionen, intervjuar en socialdemokrat och gör en egen artikel

Andra bloggar om: ,

2007-02-17

Män bakom fjärrkontroller

En konstig nyhetsrubrik dök precis upp på DN Världen: "Mannen bakom fjärrkontrollen död". Knappast någon nyhet tänker jag. Alla män i västvärlden är väl bakom fjärrkontrollen!!! :-)

Men bakom denna rubrik finns nyheten att den första fjärrkontrollens uppfinnare är död. Redan 1956 utvecklade uppfinnaren Robert Adler en fjärrkontroll vars signaler bestod av ultraljud. Dessa ultraljud skapades genom att knapparna slog till tunna aluminiumstänger. Dosan behövde sålunda inga batterier

Själv möte jag i oktober 1972 en fjärrkontroll för första gången. Det var i samband med en kamrats födelsedagskalas som vi förevisades denna fantastiska, men enligt mitt tycke då, helt onödiga apparat. Det var en fin 28-tums Schaub-Lorenz färg-tv som hade denna coola dosa som tillbehör. Jag tyckte nog kompisen vinröda adidasoverall var coolare.

Har jag läst samma krönika som Skytte?


Skytte och Anrell
I morse läste jag Skytte i pappersversionen av SvD. Men som tur var bestämde jag mig för att via nätet också läsa den krönika av Lasse Anrell som Skytte refererat till. Det var tur. Den gav nämligen ett perspektiv på Skyttes krönika. Skytte är inte seriös. Jag fick känslan av att Skytte personifierar ordet tendentiös.

Twingly
En av fördelarna med bloggarna är att dessa i allmänhet länkar sin källor och hänvisningar. Kanske är det ett av skälen till att SvD och DN sedan ett par veckor lagt upp tjänsten Twingly som gör att bloggar länkas i anslutning till tidningarnas artiklar. Detta är jättebra eftersom det kan underlätta för läsaren att få nya aspekter på artiklarna. Om man idag läser Göran Skytte i SvD bör man nämligen också läsa den krönika han refererar till. Som bloggare lägger jag givetvis upp länkar i texten för att underlätta för läsaren att ta till sig texten med kritiska ögon. Frågan som inställer sig: Har jag läst samma krönika som Skytte?

SvD:s krönikör Göran Skytte är nämligen upprörd över och sur på Sportbladets krönikör Lasse Anrell som den 6 februari, de första skakiga dagarna av Alpina VM i Åre, skrev: Lägg ner skiten och gör om pisterna till vindkraftverk. Skytte tar Anrells artikel som exempel på en journalistik som fördummande och huliganaktig. Skytte skriver:
Vissa medier mobbar, och det är klart att sådan medial mobbningskultur påverkar oss. Antingen så, att vi blir likgiltiga och avtrubbade. Eller så, att vi vänjer oss, anpassar oss. Varpå denna illvilliga och ibland ondskefulla mobbning så att säga erövrar våra sinnen, vilket i förlängningen påverkar attityder i befolkningen, och därmed också själva samhällsklimatet.
Är Skytte rätt person att kritisera medial mobbningskultur?
Men hallå Göran Skytte. Anrells krönika var väl ett dåligt exempel på dubiös kvällstidningsjournalistik. Anrells krönika är ju skriven de dagar då vädret var kaotiskt i Åre och då alla var oroliga för hur det skulle gå. Anrell hade knappast syftet att ägna sig åt undersökande kritisk journalistik. Han gav en rapport från en plats där vädrets makter spelade arrangörerna ett spratt.

Göran Skytte är väl kanske inte rätt person att uttala sig. Från krönikerplats på en seriös tidnings ledarsida har han verkligen ägnat sig åt mobbning då han tendentiöst angripit förre ärkebiskopen KG Hammar i allt denne gjort. Men när KG Hammar gick i pension och eftermälet blev översvallande positivt slutade Skytte tvärt i sina angrepp. De som lyssnat och läst KG Hammar har i allmänhet en mer nyanserad bild än den som Skytte försökt måla upp.

Andra bloggar om: , , , ,

Ny folkrörelse mot rattfyllon


Jag tillhör dem som inser att de flesta rattfyllon har alkohol- eller drogproblem. Hårda straff minskar inte antalet rattfyllon och den vanligaste påföljden bör rimligen vara någon form av straff förenat med behandling. Som en trafiksäkerhetsåtgärd sker indragning av körkortet även om det är ett mörkt faktum att många rattfyllon även gör sig skyldiga till grov olovlig körning eftersom de redan saknar körkort. Men samtidigt är det upprörande att rattfyllon genom försäkringsbedrägeri får ut försäkringsersättning.

Rattfyllon får ut försäkringsersättning
Men idag skriver SvD att många rattfyllon får ut försäkringsersättning eftersom försäkringsbolagen omöjligen kan kontrollera om en anmäld skada har uppkommit i samband med rattfylleri. Christer Liljenberg, uredningschef på If, vill att polisen gör till regel att höra av sig till försäkringsbolagen när det kommit en fällande dom för rattfylla. Försäkringsbolagen har väldigt många skador och kan inte själva kontrollera om de finns domar, menar han.

Den ivrige skulle nu säga att polisen ska rapportera till försäkringsbolagen. Men vill vi verkligen att polisen ska få fler administrativa uppgifter. Knappast. Vi vill att polisen i så stor utsträckning som möjligt ska vara ute och patrullera.

Återstår att domar från domstolarna och åklagarnas beslut om strafförelägganden delges försäkringsbolagen. Även detta innebär stor administration och kraven på samkörning av IT-system skulle dyka upp som ett brev på posten. På goda grunder ska vi dock vara mycket försiktiga med sådant eftersom risken är stor att "oskyldiga" dras in i utredningar på felaktiga grunder.

Försäkringbolagen har ansvaret
Det är givetvis försäkringsbolagen som ska hitta rattfyllona. Det är något jag kräver eftersom jag är med och betalar försäkringsersättning till personer som inte ska ha det. Eftersom man är skyldig uppge om man varit berusad vid olyckan handlar det om ett gäng som inte bara är rattfyllon. De gör sig också skyldiga till försäkringsbedrägeri.

Men egentligen är det lätt att hitta rattfyllona. De rapporteras ju till länsstyrelsen som beslutar om körkortsingripanden. På 20 länsstyrelser i Sverige finns alltså de uppgifter som försäkringsbolagen efterfrågar. Busenkelt tycker jag.

Om inte försäkringsbolagen klarar detta får väl allmänheten hjälpa till. En ny folkrörelse som sätter sig på länsstyrelsen och noterar körkortsingripanden för att sedan överlämna materialet till försäkringsbolagen. Men jag är övertygad om att försäkringsbolagen kan utöka sina utredningsresurser för att hitta busarna. Detta kommer att betala sig. Och ytterst betalar det sig för oss försäkringstagare.

Andra bloggar om:

2007-02-16

Ingen sponken till barnen

En rapport från Stockholms läns landsting, Centrum för folkhälsa, visar i en studie av 1.222 unga att de som blivit bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer än de som inte blivit bjudna. Under denna vecka har jag hört skrämmande siffror om hur många unga flickor som förs till Mariapolikliniken i Stockholm och som får diagnosen alkoholism.

Samtidigt överöses vi av alkoholreklam och de kommersiella kanalerna skapar bilden av att vin tillhör det ljuva livet.

Prästen Karl af Hällström i Borgå, Finland, skriver på sin blogg bra om eländet med föräldrar som bjuder barnen på alkohol.

Utan att vara psykiatriker inser jag att tidig alkoholdebut ökar risken för tillvänjning och därmed exponering för alkoholism. En sjukdom som dödar både den sjuke och omgivningen.

Alldeles nyss läste jag om en man som häktats i Jämtland som misstänkt för att för flera år sedan ha vållat en utvecklingsstörd mans död. Polisen tror att den misstänkte kört på den unge mannen som cyklat. Den häktade har flera gånger dömts för rattfylleri.

Alla vet vi att det handlar om alkoholism. Sprit är skit.

Flera sådana här nyheter

Från webbplatsen www.helagotland.se saxar jag en nyhet. Tänk om man kunde få läsa fler sådan här artiklar?
Sprängde glödlampa i mikron
Någon eller några har roat sig med att spränga en glödlampa i mikrovågsugnen samt vandaliserat Vänge bygdegård. Under natten till fredagen har någon eller några tagit sig in i Vänge bygdegård genom att krossa en ruta. Väl inne har man hällt ut kaffe på bord och stolar, krossat tomma läskflaskor mot golvet, sprängt en glödlampa i mikrovågsugnen och ritat i ett kylskåp. I kyrksalen har de fortsatt med att krossa ölflaskor, och på scenen har man öppnat en förbandslåda och tömt innehållet över golvet. Polisen arbetar ännu med att undersöka brottsplatsen.
Givetvis är det tråkigt att bygdegårdar vandaliseras men trots allt är det en måttfull skadegörelse. Långtifrån den händelse vi i veckan haft i en skola i Norrbotten där någon anlagt brand på flera ställen och försökt försätta det automatiska brandlarmet i funktion.

Texten är väldigt välskriven och platsar i polisens anmälan. Jag kan verkligen se den vandaliserade bygdegården framför mig.

Lars Orup är död

Den legendariska TV-journalisten Lars Orup har avlidit 88 år gammal.

Under 70-talet var det givet att bänka sig både vid Aktuellt och Rapport och Lars Orup måste ha påverkat mig enormt. Varenda gång jag idag tittar på nyheterna funderar jag på var Orup är. Men uppenbart gick han i pension redan 1982.

Jag tillhör nog dem som har ganska bra koll på vad som står på nyhetsagendan och antagligen är Lars Orup en av dem som bidragit till att jag tycker att det är viktigt med koll på nyhetsflödet.

DN skriver:
För de lite äldre tv-tittarna kommer han alltid att finnas kvar på näthinnan. Rak i ryggen, hakan lite sänkt och med en intensiv blick läste han nyheterna.
Okej då vet jag. Född 1959 tilhör jag de äldre TV-tittarna. SIC!

Jag gick upp på övervåningen för att kolla. Och döm om min förvåning. En av tonåringarna visste att Orup var en journalist och inte en musiker från Huddinge.

DN
SvD

2007-02-14

Ramlösa lockas av Loka


Sammanträdesräv som jag är har det blivit en och annan Ramlösa genom åren. Personligen har jag en känsla av att Loka dock dominerar tillvaron nu.

Om man får tro reklamgurun Kjell Cronert håller Carlsbergs, som numera äger Ramlösa, på att sabba Ramlösas fina varumärke.
-Tidigare försökte konkurrenterna efterapa Ramlösa. Nu försöker Ramlösa närma sig Lokas design. Att den som lett marknaden under så många år blivit en me-too är en ren katastrof, säger Kjell Cronert till Resumé. Cronert är skeptisk till Ramlösas nya etikett men jag är skeptisk till Cronert slutsats. Den klassiska medaljongen på Ramlösas etikett föreställer professor Johan Jacob Döbelius och ända in på 70-talet hade man en text på etiketten som angav namnet på en känd medicinprofessor som var inspektör och kontrollant. Den sista av dessa "inspektörer" var Uppsalaprofessorn Erik Ask Upmark, professor i praktisk medicin vid Uppsala universitet 1946–68.

Vi vänjer oss ju ganska snabbt med nya etiketter och den nya flaskformen är mycket tilltalande. Kanske skulle man ta upp traditionen med "inspektör" och "kontrollant". I stället för en medicinprofessor skulle man kunna ha Linda Rosing eller Mikael Persbrandt som inspektör och kontrollant.
Putäll grevar och baroner.

Ramlösa [rammlösa]
Andra bloggar om:

Ryssland är en kärnvapenmakt

DN skriver idag om Försvarsmaktens ändrade syn på Ryssland. Något som framkom ganska klart om man följde Försvarsmaktens seminarium till kungen den 30 januari i år. Ryssland får en all bättre ekonomi och ökar därmed anslagen till sin militärmakt. Man bör dock ha klart för sig att Försvarmakten bara ser militär upprustning i Ryssland och absolut inga intentioner att använda sina militära resurser.

Men det kanske inte är en upprustning som är det största hotet. Ryssland är en instabil kärnvapenmakt. Aftonbladets ledarskribent Mats Engström har uttryckt detta tydligt i höstas i samband med morden på Politkovskaja och Litvinenko. Mats Engström skrev:
Oavsett vilka som mördade Politkovskaja och Litvinenko så borde omvärlden se Rysslands mörka sidor tydligare. Det finns många band mellan makten i Kreml och
den gråzon där säkerhetstjänster och organiserad brottslighet möts. En gangsterstat med kärnvapen växer fram på andra sidan Östersjön. Det hotar oss alla.
Ett militärt hot innebär givetvis att vårt eget försvar måste ha förmåga att anpassas till en förändrad hotbild men även andra politikområden är medel för att minska risken för konflikt. Det handlar om ett utbyggt EU, diplomati, bistånd och internationell polisiär samverkan. Läs mer här om SIDAs arbete i Ryssland. Det är ett bra arbete.

2007-02-13

Vem efterträder Benedictus

En IP-adress i Västra Götaland nådde nyss min blogg med frågan "vem efterträder benedictus".

Lite väl tidig fråga tycker jag.

Bodström och Ask fäktas på fel arena

Just nu känns det som att justitieutskottets ordförande Thomas Bodström är den enda som företräder oppositionen. Med tanke på de frågor som ligger på justitieutskottet verkar inte varje utspel med kritik som ideologisk motiverad. Idag går han, möjligen lite förhastat ut, och kritiserar brottsofferarbete i Uppsala län. Enligt SvD har projektet Tryggare Uppsala län syftet att minska brottsligheten och se till att de som utsatts för brott får stöd för att på så sätt öka tryggheten. Projektet har letts av polisens brottsofferenhet och ett viktigt inslag är att tydliggöra rollfördelningen mellan myndigheter, ideella organisationer, kommuner och privata företag.

–Det känns väldigt cyniskt att försöka tjäna pengar på brottsoffer. Självklart är det bra att företagare vill engagera sig i brottsförebyggande arbete, men då kan de göra det på ideell basis, säger Thomas Bodström. Bodström syftar på att ett antal företag, däribland Svenska kyrkan, gått in med pengar i utbyte mot bland annat reklamplats på webbplatsen.

UPPDATE: Läs Martin Garlövs kommentar nedan om Svenska kyrkans engagemang i denna verksamhet.

Om det nu handlat om att sätta McDonaldsreklam på polisbilar hade jag förstått Bodströms reaktion. Polisens verksamhet ska givetvis inte finansieras med anslag från företag. Men i detta fall handlar det om att skapa nätverk där polisen är en av flera aktörer. Det handlar alltså om att skap ett samhällsengagemang. Där är givetvis kommuner, kyrka, organisationer och företag viktiga komponenter.

Men uppenbarligen har inte heller justitieminister Beatrice Ask någon särskilt nyanserad syn på detta initiativ. Detta bevisar hon när hon oreflekterat med politisk retorik säger: –Polisen har för små resurser, och då är det alldeles utmärkt att företagen hjälper till.

Nu kan Beatrice Ask fixa större anslag till polisen. För hon menar väl inte att sponsring är en finansieringskälla för polisen.

Andra bloggar om: , ,

Federley och djurplågeri

Foto: Tobias Wahlqvist
UPPDATE: Fredrik Federley och Dominika Pezcynski är inte aktuella som köpare till Salladsbaren Wild´n Fresh i Göteborg. Ägaren Sofia Appelgren säger till SvD att hon inte vill göra salladsbaren till politik.
-Vår verksamhet och varumärke står för sunt förnuft och det kändes inte som om de var seriösa intressenter fortsätter Sofia Appelgren i intervjun med SvD. Sofia har uppenbart en realistisk syn på Federleys seriositet.
Vad är det för likhet mellan landsförrädaren Stig Bergling, Linda Rosing och Fredrick Federley?

Svaret är att alla vill de framträda i media regelbundet och bangar inte för allehanda egendomliga utspel för att synas i spalterna


Just nu leder CUF:s ordförande Fredrick Federley i denna vämjeliga liga. Federley är mannen som bland annat vill tillåta patriarkalt förtryck genom månggifte. Idag offentliggör han genom SvD att han är intresserad att köpa den blockerade salladsbaren Fresh i Göteborg. Nyheten kommer ursprungligen från Politikerbloggen och i DN uppges även den gamla Army of loversikonen Dominika Peczynski vara i kartell mde Federley.

Men risken är nu stor att det inte bara blir Restaurangfacket som på lagliga grunder försätter restaurangen i blocked. Den stora risken är dock att han får Sveriges djurvänner mot sig. Federley har nämligen inga skrupler inför att äta gåslever och med tanke på hans brist på omdöme kanske denna så kallade delikatess hamnar på menyn. Den 20 september firade han valsegern, inte med partikamrater, utan med ett gäng han kallar gourmethögern. Vid kråsmålet inmundigades tryfferad gåslever med sötsyrlig äppellökskompott. De flesta krogar med aktning i Stockholm har plockat bort gåslever från menyn men uppenbart hittade Federley till någon suspekt lokal.

21 september 2006, Federley och djurplågeri

Men ytterligare problem kan vänta Federley. Kommer han till exempel att teckna försäkringar i AFA sjukförsäkring. Dessa ses nog i allmänhet av både fack och seriösa arbetsgivare som något av ett obligatorium. Och kommer sökande som tillhör facket att få chans till jobb i salladsbaren?

Andra bloggar om:

2007-02-12

Kungen ska vara på mynten

Republikanska föreningen vill, enligt DN, ha bort kungen från mynten. I stället för statschefen i plånboken vill de se en bild som symboliserar det moderna Sverige. Föreningen tycker då att Pippi Långstrump och Astrid Lindgren ska dyka upp på mynten.

Republikanska föreningen missar dock att våra mynt redan idag symboliserar något modernt, nämligen vår statschef. Dels har mynten under hans drygt 30-åriga regentperiod fått en modernare bild. Dels är det pinsamt att föreningen inte inser att kraven på republik alltid kunnat tillbakavisas just för att monarkin ständigt förnyats. Detta har skett både genom en konstitutionell förnyelse och en modernisering inom den kungliga familjen.

Det är inte heller osannolikt att vi i framtiden får Euromyntet. Vi kan då rannsaka oss själva. Vilka europeiska mynt har vi lättast att identifiera? Jo givetvis de som pryds av representanter för de europeiska kungahusen. Länder utan monarki vågar inte prägla mynt med en president som efter mandatperioden är en parantes i historien. I stället väljer man en person ur det egna landets historia. Men hur kittlande är det att se ett mynt från Slovenien med en bild på den person som skrev den första tryckta boken på Slovenska? Tack vet jag kungen och i framtiden drottning Victoria.

Andra bloggar om:

2007-02-11

Anakronism hos DN

Ordet anakronism innebär att man i en litterär eller konstnärlig framställning placerar personer, ting eller händelser i en tid där de inte hör hemma. Detta ger givetvis fina effekter eller vad sägs om att plocka in en GPS i en film om Columbus resa.

Med tanken på att bloggosfären den senaste veckan uppehållit sig mycket kring den nya tjänsten Twingly som innebär att DN och SvD länkar upp bloggar är det lustigt att se hur DN nu på kvällen fått spatt när det gäller länkbloggningarna. Alla blogglänkar dateras till den 1 januari 1970. Dags att skriva om gruvarbetarstrejken i Kiruna eller Vietnamkriget?

Läs Kulturbloggen om Twingly

Andra bloggar om: ,

Stig Strömholm och kårobligatoriet

Att skratta är nyttigt och helgen har givit många skratt. Det började i fredags när jag såg filmen Borat på Riviera och fortsätter idag söndag när jag läser Blogge Bloggelito. Blogge kommenterar inlägget på DN Debatt där den förutvarande rector magnificus, professor emeritus i allmän rättslära och sedemera i civilrätt med internationell privaträtt, Stig Strömholm, kritiserar utbildningsministern Lars Leijonborgs löfte om att avskaffa kårobligatoriet med hänsyn till föreningsfriheten. På sin blogg skriver Blogge:
68-vänsterprofessor emeritus Stig Strömholm slår i dagens DN Debatt ett slag för
för bevarandet av kårobligatoriet...
Att kalla professor Stig Strömholm "68-vänsterprofessor" är helt vansinnigt roligt. Stig Strömholm tillhör nämligen en unik intellektuell elit i Sverige och är utpräglat värdekonservativ. Han tillhör verkligen den kategori av personer vars ideologiska övertygelse är värd den största respekt oavsett om man är liberal, konservativ eller socialist. Han när nämligen en konsekvent ideologisk övertygelse utifrån att han värnar ett västerländskt kulturarv och ingenstans framträder populism eller brist på respekt för medmänniskor. Vid sidan av sin imponerade rättsvetenskapliga produktion har han en gedigen skönlitterär utgivning på sitt samvete. Stig Strömholm är en given ledamot av Svenska akademien om stol nummer ett skulle bli vakant någon gång under hans livstid men egentligen kvalar han in på vilken stol som helst

Efter att ha läst Stig Strömholms debattartikel i morse fick jag de slutliga argumenten för att stödja ett fortsatt kårobligatorium. Varför vill Lars Leijonborg radera detta?

Och med nöje fortsätter jag att läsa Blogge Bloggelito. För visst är Blogges artikel spjuveraktig och studentikos?

Andra bloggar om: ,