2007-04-30

PetimäterPer


Skogsbruk skövlar kulturminnen är DN:s rubrik när man refererar Skogsstyrelsens rapport om att privatskogsbrukets hänsyn till natur- och kulturmiljövärden ligger på en allt för låg nivå. Bakgrunden är att skogsstyrelsens varje år gör inventeringar om hänsynstaganden till natur- kulturmiljövärden i samband med avverkning. Exempel på det lagstadgade hänsynstagandet kan vara att inte avverka särskilt värdefulla biotoper, att lämna skyddszoner mot vattendrag, äldre träd, högstubbar och död ved. Hänsynstagande hos små skogsbrukare är väsentligt sämre än hos de stora skogbolagen, konstaterar Skogsstyrelsen.

Som petimäter noterar jag att DN:s rubrik handlar om kultruminnen. Kulturminnen är inget annat än föremål av kulturhistoriskt värde. På detta område finns lagen (1988:950) om kulturminnen och även här finns det problem med skogsbruket som ibland råkar skövla till exempel fornlämingar. Om detta problem skrev Riksantikvarieämbetet den 28 november.

Sen ankomst


På måndagen anlände korvetten* HMS Gävle till Stockholm, skriver SvD, men jag såg henne på Hårsfjärden redan i lördags.

HMS Gävle har ingått i UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) vars uppgift varit att stödja Libanon med utbildning av den libanesiska marinen. Man kontrollerar och övervakar även det libanesiska territorialhavet i syfte att förhindra vapensmuggling och bus. På plats i Medelhavet är nu HMS Sundsvall fram till i augusti i år. Korvetterna Gävle och Sundsvall är Korvetter typ Göteborg och tillhör Fjärde sjöstridsflottiljen på Muskö i Haninge.
* En korvett (från franskans corvette, ett ord med okänt ursrpung) är ett mindre, lättmanövrerat och lätt bestyckat örlogsfartyg.

Cool åklagare

UPDATE: Åklagaren bestämde sig den 3 maj för att inte överklaga.


- Jag har inte sett domen ännu. Så jag kan inte lämna något besked i någon riktning, säger chefsåklagare Per Lindqvist som är osäker på om han ska överklaga domen i målet kring dataintrånget hos socialdemokraterna. Tre av de sex åtalade frikändes i en rättsaffär som går till historien med bland annat en partiledares avgång.

Men åklagaren har tagit helg och väntar med att uttala sig innan hann i lugn och ro tagit del av densamma uppe på åklagarkammaren.
Detta vittnar om en åklagare som koncentrerar sig på sitt arbete och bortser från den mediala uppmärksamheten han är inblandad i. En sund inställning.
Mitt tips är att åklagaren inte överklagar eftersom allt handlar om hur man värderar de tilltalades egna utsagor. Heder till Jodenius som hade ryggrad att erkänna och de andra, friade tilltalade, vet själva om de egentligen var skyldiga enligt åklagarens gärningsbveskrivning eller inte. Nu sätter vi punkt och hoppas att även den friade föutvarande partisekreteraren Johan Jakobsson och hans advokat Per E Samuelsson har omdömet att göra det samma.






Speedwaypremiär år ett efter Tony Rickardsson

DN berättar idag om den nya tideräkningen inom speedway. I morgon är det nämligen premiär i elitserien i Speedway år 1 E TR [år ett efter Tony Rickardsson]. Bajen möter Västervik borta och följande tisdag, den 8 maj, är det premiär på Gubbängen i en match mot Piraterna från Motala.

DN, Lagkänslan ska ta Bajen Speedway till toppen

Länk till Bajen Speedway

Andra bloggar om: ,

Ja vi svenskar har dålig koll

Frilansjournalisten och författaren Tom Sörhannus, Närpes och Sundbyberg skriver tankeväckande om svenskarnas okunskap om finlandssvenskarna på SvD Brännpunkt idag. Sörhannus skriver:

Varför är det då så viktigt att rikssvenskarna känner till finlandssvenskarna?

Vi har som sagt en lång gemensam historia. Dessutom talar vi samma språk. För svenska språket i Finland är kontakterna med svenskan i Sverige livsviktiga.Vi finlandssvenskar är så få, knappt 300000 personer, att vårt språk måste få stöd
från Sverige. Influenserna från finskan är idag väldigt starka och riskerar att förskjuta svenskan i Finland från dess moderspråk i Sverige.

Jag påminns själv ganska ofta om min osäkerhet kring detta med Finland, finnar, finlandssvenskar, finska och svenska. Efter mångt och mycket säger jag numera aldrig finska ambassaden om Finlands ambassad och för en halvtimma sedan skrev jag:

Karl af Hällström i Borgå, Finland, tipsar om Predikantbloggen där tre präster från Finland och två från Sverige lägger upp predikningar.
Jag hade klara problem med formuleringen eftersom jag var osäker på om prästerna Karl af Hällström, Martin Fagerudd, Kaj Andersson är finlandssvenskar. De fem prästerna i Svenska kyrkan och Evangelisk-luhterska kyrkan i Finland som publicerar urval av sina predikningar på Predikantbloggen gör en insats för språket.

Brist på uppslag - Spekulera

Inför årets första majtal är det uppenbarligen svårt för Dagens Nyheter att skriva politiskt intressanta artiklar. Nu tar man i stället till det något egendomliga greppet och försöker sig på att beskriva hur Mona Sahlin skulle sätta samman en s-v-mp-regering vid en valseger 2010.

Men hallå. Det är tre och ett halvt år kvar och mycket vatten kommer att flyta under broarna. Vem vet. CUF-ledaren Fredrick Federley kanske når Rosenbad och stödd av sitt ungdomsförbund driver han frågan om månggifte i enlighet med beslutet i Örebro 2006.

Då surnar förhoppningsvis kristdemokraterna till och lämnar regeringen.

Nej. Man kan inte spekulera om allt.

DN, Så kan en ny rödgrön regering bli

Andra bloggar om:

2007-04-29

Marta startar systerbloggen Martas predikningar

Pastorsadjunkten och bloggaren Marta Axner i Köpings pastorat har öppnat en ny blogg - Martas predikningar.
Marta skapar en särskild blogg för sin predikningar men behåller sin gamla blogg för inlägg om politik, kyrka och kultur.
Sedan tidigare finns det några medarbetare i Svenska kyrkan som lagt ut predikningar på sina bloggar men Marta ser ut att vara först ut med en särskild predikoblogg. Ett intressant initiativ tycker jag.

Andra bloggar om:
UPDATE: Även Maria på bloggen Prästflickan har en predikoblogg -Prästflickealster.
Karl af Hällström i Borgå, Finland, tipsar om Predikantbloggen där tre präster från Finland och två från Sverige lägger upp predikningar.

37-årig gåta löst

Bilden föreställer boven Blom i Pippi Långstrump. Spelad av den tyske skådespelaren Paul Esser men dubbad till svenska av Hans "tjuren Ferdinand" Lindgren.
Det är bra att blogga. Livets gåtor kan lösas mycket snabbt. I 37 år har jag i mitt undermedvetna burit med mig en obesvarad fråga från barndomen. Nu är den löst.

När Pippi Långstrump hade premiär 1969 berättade min bästa kamrat att han var släkt med skådespelaren Hans Lindgren (född 1932). Detta innebar givetvis att jag höll särskild uppsikt på honom som boven Blom i Pippi Långstrumpserien.

1971 ler jag över Hans Lindgrens återkomst som doktorn i Mariannelund i Emil i Lönneberga. Emil har stoppat huvudet i sopskålen och fastnat. Pappa Anton accepterar inte att soppskålen krossas med spiskroken då den kostar fyra kronor. I stället tar Emil och hans pappa fram hästen och far till doktorn i Mariannelund som ju bara tar tre kronor för ett besök. Emil är artig och bockar när han hälsar på doktorn. Skålen åker i bordet på mottagningen och krossas. Emil är fri.

Pappa Anton klistrar ihop skålen men väl hemma ska Emil berätta för sin syster Ida hur han satte huvudet i skålen. Återigen är han fast men mor Alma tar denna gång fram spiskroken.

Men 1975 uppkommer problemet. Jag ser Hans Lindgren, IRL, på Stockholms stadsteater men känner inte igen honom.

Idag fick jag svaret. Thomas gör ett inlägg på mitt gamla blogginlägg Trooger och Löck där jag berättat om hur Krösa Maja och Prussiluskan i själva verket var tyska skådespelare som dubbats på svenska.

Hör och häpna. Boven Blom och doktorn i Mariannelund var inte Hans Lindgren. Han var bara rösten och skådespelaren var i själva verket en tysk schauspieler vid namn Paul Esser (1913-1988).

Framgång och motgång för Bajen

Det var roligt att Bajen fullständigt skåpade ut Brommapojkarna på Söderstadion idag. Särskilt efter nesan med den skabrösa förlusten 5-1 i träningsmatchen på Stadshagen den 1 mars utgjorde vinsten med 4-0 att självförtroendet höjdes flera grader.

Men DN:s rubrik "Maximal utdelning för Bajen" är inte helt rättvisande. På Valhalla A Konstgräs i Göteborg vann Kopparberg / Göteborg mot Hammarbys damer med 5-0. Det var tråkigt. Efter fyra matcher utan poäng ligger nu Hammarby IF DFF näst sist i tabellen. Linköping FC ligger sist. Först i serien ligger LdB FC Malmö formerly known as Malmö FF Dam.
Tänk om Bajen damer skulle heta Paris Hilton EdP FC Bajen! HUUÄH. Men det är klart. Malmö FF Dam får många sköna miljoner. LdB som ägs och marknadsförs av Hardfordkoncernen i Malmö garanterar minst tre miljoner per år de kommande tre åren. Hardford har också en option på ytterligare en period om fem år på samma villkor. Sponsoravtalet kan alltså ge 24 miljoner.

SvD, Andersson på väg mot toppform
DN, Publiktapp i Göteborg trots målkalas

Andra bloggar om: , , ,

2007-04-28

Vikingaskeppet står i marvatten


Foto: SDA 139, Brandbåten Fenix, Stockholms brandsförsvar. Bra att ha när det brinner i vikingaskepp.
Skeppsbron brinner utropar de underbara bloggarna på GYCKLARGRVPPEN. Deras nyhetsrapport är den absolut bästa när det gäller morgonens fartygsbrand i Stockholm:
Några terrorijster vppges hafva satt eldh på hwikingaskieppet inhwid Skeppsbron!
Ock som om icke thätta vore illa nog så lågo skieppet dessvtom orohweckande nära
hans maiesthet konvngens residens!
Något mer formella är Stockholms Brandförsvar som noterar att Svea Viking sjönk vid kajen 05.45 och nu står i marvatten på ca 3 m djup. Även DN och SvD skriver om fyren på vikingaskeppet. En eloge till MX på räddningscentralen som använder uttrycket marvatten. Det innebär att ett fartyg vattenfyllts upp till relingen men ändå flyter.
Själv tycker jag att det där fartyget var ett fult skämt som inte borde ha fått legat vid Skeppsbron. Men eftersom moderaten Martin E-type Eriksson numera sitter i Skönhetsrådet är väl risken stor att vi snart får se en ny sådan här skapelse vid kaj. Tacka vet jag af Chapman.

Stockholm, Göteborg och Malmö

- Stockholmare kan också vara bra men Du är väl inte Hammarbyare sa en av mina åhörare i Göteborg igår när jag föreläste. Jag tror att jag rodnade lite när jag bekände min övertygelse att Bajen är laget framför allt.

Nåväl kompisen från Götet visade sig egentligen vara ganska positiv till Bajen när allt kom omkring. Men AIK hade han svårt för. Där hade vi något gemensamt.

Möjligen har blåvittsupporten från Önnered noterat att Malmö FF utklassat och krossat AIK idag.

I morgon är det uppställning på Söderstadion då Hammarby möter Brommapojkarna. Man svettas när man betänker att Bajen torskade med 5-1 mot BP i träningsmatchen på Stadshagen i vintras.

Koll på brorsan


Tänk så roligt att man kan hålla koll på brorsan under hans färd söderut i landet. Den tekniskt intresserade prylmannen använder gps, mobiltelefon och GPS Gate och låter mig bli hans "buddy". Nu ska vi se om han stannar i Gränna och köper polkagrisar som vi gjorde som barn.
Själv hade jag telefonsammanträde på Frölundatorg igår eftermiddag. Ett gäng a-lagare satt med vid bordet men visade stor respekt för mitt samtal.

Spin doctor fostrar spin doctor

UPDATE 14:39, S slår tillbaka om manipulation
Socialdemokraternas advokat Percy Bratt slår tillbaka mot Per E Samuelssons påstående och jag konstaterar att jag uppenbarligen inte hamnade helt fel i morgonens analys.

Den i "dataskandalen" friade partisekreteraren Johan Jakobssons advokat, Per E Samuelsson, faller idag in i sin klients spin doctormetodik då han på DN Debatt anklagar socialdemokraterna för att ha censurerat den logglista som lämnades in till polisanmälan. Syftet var, enligt Samuelsson, att vilseleda såväl polis och åklagare som försvarsadvokater. Men sanningen är att domstolen tagit ställning till Samuelssons insinuationer.

Samuelssons utspel kan verka vederhäftigt och sakligt men mycket tyder på att det bara är ett utspel för att ifrågasätta trovärdigheten hos socialdemokraterna. Man anar att klienten fått sin advokat att agera i typisk Jakobssonsk anda. Debattartikeln innehåller ett vanligt inslag i spin doctormetodiken nämligen att den förmedlar ett budskap med indirekta obevisade undermeningar.

Samuelsson förtiger nämligen att domstolen tagit ställning till hans insinuanta påståenden. Tingsrätten skriver:

Det har i målet förekommit vissa antydningar om att det som inträffat skulle ha varit iscensatt i syfte att göra saken offentlig innan valet i september 2006 och att den internutredning som SAP låtit göra och som låg till grund för polisanmälan inte är fullständigt redovisad i målet, något som SAP bestämt tillbakavisat. ---

Det finns emellertid inget som helst utrymme för att i det här sammanhanget pröva eller ens beakta sådana löst hållna påståenden.
Det ter sig tämligen självklart att socialdemokraterna i sin bråda polisanmälan gjorde ett urval av inloggningar som visade på att just folkpartister tagit sig in i systemet. På detta sätt gjorde man det uppenbart att sannolikheten för att brott verkligen begåtts var stor. Härigenom kunde förundersökningen inledas med full kraft. Att det då inte fanns med en uppgift om att en SSU:are olovligt loggat in vid ett tjugotal tillfällen från sin hemdator ter sig inte särskilt konstigt och behöver inte tillskrivas konspirationskontot. SAP:s datakonsult har sannolikt haft en lång bruttolista som man inte haft möjlighet att undersöka närmare. Sannolikt valde man att välja ut inloggningar från IP-adresser som bevisligen var kopplade till folkpartiet. Ett datanät som SAP-net torde väl i stor utsträckning användas från IP-adresser som användarna har genom sin privata bredbandsleverantör och det är först när polisen genomför sin förunderökning man kan ta reda på vilken användare som döljer sig bakom respektive IP-adress.

Det är inte bra att advokat Samuelsson dagen efter domen gör ett sådant här utspel. Särskilt inte som domstolen i sina domskäl så¨kraftfullt tillbakavisat hans teorier. Det slår tillbaka mot hans klient, som väl är den uppenbara initiativtagaren till artikeln, och därmed slår dagens debattartikel tillbaka mot folkpartiet.

Andra bloggar om: ,

2007-04-27

Tryckfrihet är viktigt men svårt

"Dataintrångsskandalen är definitivt en katastrof för journalistiken. Här bekräftas att den grundlagsskyddade anskaffarfriheten inte gäller i IT-samhället", skrev journalisten Anders R Olsson i Journalisten den 24 april. Debattartikeln uppmärksammas nu i Dagens Media och DN efter att den förre Expressenjournalisten Niklas Svensson dömts för dataintrång i den den s.k. folkpartispionskandalen.

Meddelarfrihet
Meddelarfriheten är en rätt enligt de båda grundlagarna tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen som innebär att var och en har en rätt att fritt meddela uppgifter till massmedieföretag för offentliggörande. Som uppgiftslämnare kan man normalt inte straffas för detta trots att det annars skulle vara straffbart att lämna uppgifterna. Den som är offentliganställd kan till exempel i många situationer lämna ut hemliga uppgifter utan att straffas. När det gäller vissa sekretessbelagda uppgifter, till exempel sjukvårdens tystnadsplikt, kan man dock straffas men det är då justitiekanslern som företar utredningen.

Anskaffarfrihet
Anskaffarfrihet är ett uttryck som brukar användas om den rätt som enligt tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen innebär att alla och envar har en rätt att anskaffa uppgifter i syfte att låta publicera dem.

Problem
Anders R Olsson menar att grundfundamenten i den unika svenska tryckfriheten rubbats i ochj med att vi gått in i IT-samhället och han menar att Siggeaffären före IT-samhällets intåg hade bestått i att Svensson fått ett antal pärma med cirkulär från sin uppgiftslämnare och att han inte skulle ha straffats för det.

Anders R Olsson anger i sin artikel att en journalist inte får göra inbrott eller hota för att komma
åt material. Här anger Olsson helt rätt att journalisten inte skyddas av offentlighetesprincipen. Men när det gäller att komma över ett lösenord och ta sig in i ett nätverk ser Olsson en stor skillnad.

Jag gör det ärligt talat inte. Att tekniken förändrat lagring och förmedling av information är uppenbart. Men har verkligen Olsson rätt att dataintrång inte borde vara straffbelagt för en journalist som agerar som Svensson. Expressens chefredaktör ansåg uppenbart att Svensson passerat gränsen för hur en jorunalist kan skaffa sig material

Olsson för onekligen ett intressant resonemang och skriver.
Det värsta med dataintrångsskandalen är att en vansinnig ordning nu cementeras. Ledande politiker, jurister och ledarskribenter har i åtta månader offentligen fördömt, med stämmorna darrande av indignation, det moraliska förfallet i fp-leden och den brottslighet som avslöjats. Av prestigeskäl kommer de inte på många år att kunna vända på klacken och förklara att den lagregel som allt ståhej bygger på är orimlig
Men här blandar han ihop korten. De fördömanden som han anger att ledande politiker, jurister och ledarskribenter offentligt uttalat handlar om en sorglig kultur i den politiska kampanjapparaten. Kritiken har inte annat än perfiert riktas mot journalisten Per Svenssons arbetsmetoder.

Det ska bli spännande att se om någon kompetent person analytiskt bemöter Anders R Olssons skarpa debattinlägg. Men det känns som att det just nu inte finns särskilt många rättsvetenskapsmän eller andra jurister som engagerar sig i yttrandefrihetens förskingring. Tryckfrihetens gränser verkar endast engagera journalister.

Det är synd. Vårt land har onekligen sedan länge haft en synnerligen välutvecklad tryckfrihet. Inte minst mot bakgrund av offentlighetsprincipen och meddelarskyddet. Tryckfriheten får inte stelna då nya tekniker ständigt tänjer och inskränker den.

DN, 27 april

Andra bloggar om:

Porrbojkotten i fokus

Sverige runt
Denna vecka har jag haft två hotellövernattningar i norra respektive västra Sverige. Båda hotellen hade Gideoniternas biblar i skrivbordslådan. På inget av dessa hotell hade nattportiererna fått kritik mot denna gamla tradition. Däremot hade portieren på hotellet i Göteborg fått klagomål på fyllan och stöket på Avenyn [Men det är en annan historia som jag ska blogga om i helgen].

Biskopen bojkottar Scandic
SvD och Kyrkans Tidning berättar att Härnösandsbiskopen Tony Guldbrandzén nu drar tillbaka bokningar på Scandichotell. I sitt pressmeddelande säger biskopen: - Vi vill markera att vi inte gillar Scandics beslut att ta bort biblarna från hotellrummen.

Jag gjorde ett klipp
Själv klippte jag mitt guldkort i Scandic bonusprogram den 4 april. Läs här.

Möjligen skulle biskop Tony ha kunnat förstärka sin poäng om han kopplat ihop Scandics bibeldränering med hyckleriet kring porren. Trots protester från hotellgäster, fackliga organisationer, statliga myndigheter och kommuner fortsätter man med porrkanalerna.

Nu ska vi starta kamapanjen - Gömma biblar
Jag kommer i fortsättningen att undantagsvis bo på Scandichotell. De är ibland de enda alternativen och de har bra boenden. Men jag kommer att vara lite busig och gömma lite biblar här och var på hotellen. Inte kan man väl bli portad för sådant snällt bus? Portad på Scandic blir man ju bara om man är kuban.

SvD, Biblar tas bort2006-12-15,
2007-03-02, Tips till köparen av Scandic

Kyrkoordnaren 16 dec 2005, Best Western kastar ut porren

Gideoniternas webbplats

Andra bloggar om: , ,

Madicken efterlyser präster och diakoner till Hultan

Madicken -teolog efterlyser präster och diakoner som kan jobba på Hultsfredsfestivalen.

Läs mer här

Hultsfredsfestivalens webbplats

Andra bloggar om:

Siggeaffären och Leijonborgs avgång


Tingsrätten har idag avkunnat dom i den så kallade Siggeaffären. Tre av tilltalade fälls och tre frias.

Jag tillhör inte gänget som kväljer dom. En domstol kan aldrig ha fel men väljer att säga att det är bra att några av de tilltalade fälls.
Jag noterar att förre partisekreteraren Johan Jakobsson friats från åtalet om anstiftan till anstiftan om dataintrång och eftersom han sannolikt varit en väsentlig bricka i spelet kring LArs Leijonborg inställer sig frågan.:
Om denna dom hade avkunnats för en vecka sedan. Hade detta inneburit att Lars Leijonborg inte behövt avgå?
Jag har nu snabbt skummat igenom den välskrivna domen och konstaterar att medias rapportering varit saklig. Domen tillförde ingenting med undantag för att jag utökat mitt ordförråd. Nu vet jag vad 26-manna är. Nämligen ett diskussionsforum för de socialdemokratiska chefsombudsmännen. Ett grabbigt uttryck som Mona Sahlin borde avskaffa i rörelsen.
Nu ska det bli spännande att se vad den fällde Per Jodenius gör för kommentar på sin blogg i kväll. Han målskamrat Per Svensson som också fälldes för dataintrång basar för Politikerbloggen som är tunn i sin kommentar. Politikerbloggens Daniel Alsén koncentrerar sig på den perifera frågan att en av rättens ledamöter antecknade skiljaktig mening och uttalade att folkpartiets pressekreterare Niki Westerberg också borda ha fällts till ansvar. Med tanke på att Politikerbloggen har lite av "Hänt i veckanstuk" är det förvånande att man inte gör affär av att den skiljaktiga nämndemannen är aktiv moderat. Men det är väl ännu en ovidkommande uppgift som nu kommer att kommenteras i spalterna.
Politikerbloggens kvalitet kan också ifrågasättas när man redovisar bötesbeloppen nominellt. Faktum är ju att det handlar om dagsböter och att dessa varierar beroende på inkomst. Politikerbloggens referat kan därför upplevas som lite vilseledande och realiter är det LUF:s pressekreterare Per Jodenius som fått det strängaste straffet med 120 dagsböter á 30 kronor. Journalisten Niklas Svensson fick 40 dagsböter à 200 kronor och SSU-ombudsmannen Niklas Sörman fick 60 dagsböter à 150 kronor.
Om jag ska toppa med oväsentliga kommentarer säger jag att Nikki Westerberg är född på julafton. :-)

Andra bloggar om:

2007-04-26

Kockums köper Muskövarvet


Försvarsmakten meddelade idag att man outsourcar Muskövarvet till Kockums AB. Kockums har planer för utveckling av verksamheten som sammantaget också ger effekten att successivt minska Försvarsmaktens del av kostnaderna för Musköanläggningen. Vi kan alltså hoppas på mer av civil verksamhet vid det unika Muskövarvet. Kockums ingår i ThyssenKrupp Marine Systems sedan 2005 och de är duktiga på att underhåll och nybyggnation. Kockums AB äger sedan 1989 Karlskronavarvet.



Andra bloggar om:

Koncentration på Björklunds politik

Bilden föreställer statsministern och konteramiralen Arvid Lindman
När jag i september spekulerade om Lars Leijonborgs avgång skrev jag en kommentar på bloggen Samtida tankar:


I morgon kommer debatten om vem som efterträder Leijonborg att dra igång. Jan
Björklund är för hård och känns vara kvar på 80-talets kaserngård. Men Karin Pilsäter eller Cecilia Malmström skulle kunna vara de rätta.
Jag tyckte vid den tiden att jag var fyndigt och relevant men när jag nu konstaterar att var och varannan debattör gör sig lustig över Jan Björklunds bakgrund som officer börjar jag bli trött på kopplingen. Den saknar grund och egentligen ska det väl uppmärksammas som något positiva att Björklund har en ordinär yrkeskarriär bakom sig. Han kan ju därmed inte åsättas epitetet "politikerboriler".

I raden av officerstillmälen ser jag i dag att SvD Brännpunkt sätter rubriken "Major Björklund får inte bli general". Möjligen är skribenten Lars Drake, docent i ekonomi, socialliberal och f.d. folkpartist i Uppsala helt oskyldig till rubirksättningen när han kritiserar Björklunds olyckliga och kategoriska uttalanden om USA:s Irakpolitik. Men denna artikel kanske är en av få där det är relevant att koppla till Björklunds yrkesbakgrund.

En politiker som verkligen blev general eller egentligen amiral var statsministern och högerledaren Arvid Lindman. Lindman (1862-1936). Lindman var industriledare då han slog in på politikens bana och eftersom han haft en karriär som sjöofficer (1882-92) och blivit kommendörkapten av andra graden (motsvarand major) var det läge att 1907 göra honom till konteramiral i flottans reserv. Det blev liksom snyggare att just statsministern kunde dra på sig amiralsuniform när de andra statsråden uppträdde i den bleka statsrådsuniformen som användes under Lindmans första statsministerperiod (1906-1911). 1928-1930 gjorde "amiralen" come back som statsminister efter det andrakammarval som gått till historien som kosackvalet. Socialdemokraterna hade lierat sig med kommunisterna och led valförlust.

Andra bloggar om: , ,

2007-04-25

Baggböleri och timråkrati


Detta är Indalsälven den 25 april 2007. Jag har precis lärt mig vad baggböleri är. Snart ska jag lära mig om timråkrati. Kollegan var på folkbildarhumör.

Nya ord i vokabuläraren.

Men vad är baggböleri och timråkrati?

Baggböleri
Baggböle sågverk låg i Västerbotten och i mitten av 1800-talet genomfördes långa processer mot bolaget Charles Dickinson & Co som anklagades för att ha tagit timmer på kronans skog.

Uttrycket används numera rent generellt för att beteckna att man olovligt tar timmer i annans skog. Men baggböleri beskriver även att man lurar någon på dennes skog. Det är ju välkänt att många stora skogsbolag byggde upp sina innehav genom att lura eller till och med supa ner bönderna. Man får väl ana att ägarna till Baggböle herrgård förfor på detta sätt.

Timråkrati
Efter valet 1968 utnyttjade socialdemokraterna sin kraftiga majoritet i Timrå kommunfulläktige till att besätta alla poster som nämndemän vid tingsrätten. Traditionsenligt hade dessa fördelats proportionellt utifrån partiernas mandat.

Själv tänkte jag berätta för kollegan att ishallen i Timrå heter E-Onhallen. Men jag avstod. Det skulle vara för futtigt.

Bra jobbat justitiekanslern

En åttaåring i Solna hittade 2005 en ring på gatan 2005 och lämnade in den till polisen berättar DN. Polisen bedömde att ringen hade ringa :) värde och kasserade den.

Nu har emellertid JK beslutat att den unge mannen ska få 100 kronor i hittelön. JK motiverar sitt beslut med att en alltför njugg inställning från staten skulle motverka det önskade beteendet att barn lämnar in borttappade föremål till polisen.

Det är ett mycket bra beslut att man nu betalar ut en symbolisk ersättning och visar att ärlighete lönar sig.

Själv hittade jag för en månad sedan en ny bil värd 300 000 kronor. Den var stulen med nycklar ur bilhallen och bilhandlaren berättade att han inte skulle ha fått ut försäkringsersättning. Polisens kommentar var att oddsen var höga att bilen skulle ha återkommit som utbränt vrak i samband med något rån om jag inte haft ögonen öppna.

Någon hittelön har jag inte fått. Jag får väl ringa och klaga.

Titta bakåt - en spaning

Igår flög jag en MD80 och noterade att det fanns en liten tittglugg bakåt ut från flygplanet. Nu visade det sig att man bara kunde se bakåt när planets står på backen och trappan är nedfälld.

Flyget har hämtat sina traditioner från sjöfarten och fina kryssningsfartyg har aktersalonger. Men varför finns det inte några fönster bakåt i ett flygplan? Det vore ju kul att sitta längst bak och kolla bakåt. Inte minst vid start.

Detta är en mycket bra spaning men min kollega påstår att det inte går av aerodynamiska skäl. I övrigt borde det finnas lite större ventiler på flygplan så att man kunde se ut bättre och varför inte fönster i golvet?

2007-04-24

Dags att byta andre vice ordföranden också

Karin Långström Vinge har hittat dagens citat.

- Hon är en ung kvinna med två små barn. Då är det inte lämpligt att bli partiledare, säger folkpartiets andre vice ordförande Marit Paulsson om varför hon inte tycker att tiden är inne att utse Cecilia Malmström till partiledare. Allt enligt DN som refererar till TT.

Man baxnar. Detta uttalande måste nog Marit Paulsson förklara lite bättre. Annars kanske folkpartiet måste fundera på fyllnadsval också när det gäller posten som andre vice ordförande. Det finns många namnkunniga och duktiga småbarnsföräldrar i politiken och ännu fler borde det bli. Både män och kvinnor.

Andra bloggar om: ,

Vetenskapsmännens utrymme

Igår utgöt statsvetarprofessorn Bo Rothstein besvikelse på journalistiken då han under rubriken "Er ohederliga journalistik skadar mig som forskare" på DN Debatt kritiserade journalister i allmänhet och DN i synnerhet för att knycka forskarrön utan att ange källa. -Jag ser en brist på hederlighet och etik som skadar mig som forskare och därför påverkar min vilja att framöver bistå med kunskaper och information, skriver Bo Rothstein.

Det är lätt att förstå Rothsteins besvikelse men det finns givetvis en annan sida av medias kontakter med forskarvärlden. Två parallella exempel på detta får vi när vi slår upp SvD Brännpunkt och DN Debatt idag. På DN Debatt ges statsvetarprofessorn Tommy Möller eget utrymme och ökar därmed inflytandet och intresset för hans och Rothsteins disciplin då han ger vetenskapsmannens dagsaktuella kommentar på folkpartiledarens avgång och folkpartiets ideologiska inriktning. Tidningen ger alltså utrymme för en kombination av lättsam populärvetenskap i den politiska kommentarens form. Detta må kanske förlåta att journalister ibland kan upplevas sno vetenskapens analyser utan att ange källa.

Samma sak gör SvD Brännpunkt när man låter fyra professorer replikera ett kärnkraftskritiskt debattinlägg och snabbt avfärda ett antal, som det uttrycker det, felaktiga påståenden.

Professor Bo Rothstein får nog bita ihop och acceptera att media inte alltid anger källa. Vetenskapsmännen har uppenbarligen stor möjlighet att komma till tals i media och därmed öka intresset för olika discipliner och vetenskapliga rön. Media är en annan värld än forskarvärlden.

Karin Bojs, chef för DN:s vetenskapsredaktion replikerar på Rothsteins debattartikel i DN:s tryckta upplaga den 24 april.

2007-04-23

Folkpartiledare har avgått förr

- Jag heter Ingrid Helén. Fram till i natt var jag gift med folkpartiledaren. Jag är fortfarande gift med honom men han är inte folkpartiledare längre. (Gunnar Helén var folkpartiledare 1969-1975)

Så presenterade sig min svensklärare på gymnasiet en augustidag 1975. Det tycker jag var en kul kommentar från en bra lärare. Undrar om hon skulle ha gillat bloggandet? Folkpartiledaren Gunnar Helén blev senare landshövding i Stockholm och vid ett tillfälle gäspade hon med den stillsamma kommentaren: - Jag är så trött idag. Vi hade Walter Mondale på middag!!! Walter Mondale var USA:s vicepresident under Jimmy Carter 1977-1981. Snacka om prominenta middagsgäster.

Läs om Gunnar Helén på Wikipedia.

Andra bloggar om: , ,

Jag passade förresten på att ändra i Wikipedia. Där stod att läroverksadjunkten Ingrid Helén var dotter till överläkaren Karl-Johan Rying och Märta Eriksson. Men pappan var överlärare i Västra Vingåker och inget annat.

Andra partiledare från Vingåker är Birger Schlaug och Göran Persson.

Jakobsson sänkte Leijonborg

Dataintrånget är naturligtvis det som fällde Leijonborg. Den inre kärnan anser uppenbarligen att han inte haft tillräcklig integritet i förhållande till den förre partisekreteraren Johan Jakobsson.

Idag samtalade jag med en folkpartist som öppenhjärtigt uttalade att hon ville se Johan Persson eller Cecilia Malmström som efterträdare till Lars Leijonborg. -Blir det Jan Björklund går jag ur partiet, fullföljde hon.

Nåväl. I somras träffade jag en synnerligen aktiv socialdemokrat som uttalade att hon minsann skulle gå ur partiet om Mona Sahlin blev partiledare. I förra veckan såg jag denna politiker i ett häftigt försvar av sin nya partiledare.

Det är bra att man kan ändra sig.

SvD, Leijonborg avgår i höst

Andra bloggar om: , ,

2007-04-22

Huliganism

DN fortsätter idag sin serie om fotbollshuliganism och publicerar en känslofylld artikel. Joel är åtta år och håller på Hammarby. Morfar är AIK-are sen barnsben och egentligen borde de gå på derbyt nu på tisdag. Men morfar vågar inte eftersom han är orolig för vad som kan hända på vägen till och från matchen.

Morfar AIK:aren får mig att tänka till. Jag brukar ju alltid hänvisa till att den skränande och terroriserande mobben i grunden är personer som har sociala problem. Men frågan är om inte problemet är större än så. Morfar AIK:aren ger ett bra exempel på att vettet rinner ut även på vanligt folk, alltsomoftast män, när de befinner sig på arenan. Morfar berättar om hur han och Joel satt på läktarplats när Djurgården mötte debutanterna Brommapojkarna:


Bakom Joel och mig satt en man i 30-årsåldern och skrek att domarjäveln var ett jävla pucko. Cp var han också. Och en jävla fitta.

Barnförbjud allsvenskan, tänkte jag eller se åtminstone till att öronproppar medföljer biljetten. Innan matchen började hade den här mannen haft ett ingående och intelligent samtal om personalfrågor med kamraten på bänken intill men så fort matchen började rann alla hjärnceller ur honom. Vad var det som hände?

Och här får jag klart för mig att huliganismen är betydligt mer komplicerad än ett socialt problem bland en skara vilddjur. Det handlar uppenbarligen om att folk som eljest har vett i huvudet blir tokiga. Närvaligt folk blir tokiga blir de redan tokiga tokigare.

Om man känner att man måste hata för att kunna älska sitt lag är det läge att gå i terapi.

Det är tur att polisen sätter upp stora kommenderingar och utvecklar polistaktik och underrättelse. Även rättsväsendets andra delar måste stärkas för att snabbt kunna lagföra de kriminella. Vidare behövs det en mängd förändringar när det gäller straffpåföljderna.

Länspolismästaren i Stockholm, Carin Göthblad, har kommit med en god idé när hon säger att dömda huliganer, ska vara tvungna att anmäla sig hos polisen på annan ort när deras lag spelar borta. Om avskummet i Stockholmsklackarna måste infinna sig på en poliststation i Stockholm när favoritlaget är på turné i landsorten är i alla fall en buse borta.

Samtidigt blir jag lite besviken på ordföranden i supporterklubben för världens bästa fotbollslag. På DN:s fråga Vad gör Bajen fans för att det inte ska bli bråk, svarar Bajen fans ordförande Staffan Swing: -Vi gör egentligen ingenting, det ska vara en hetsig stämning på viktiga matcher. Det är det polisiära utanför som spelar roll och många av de bråk som uppstår handlar om polisens bemötande.

Ack så sorgligt att Swing skyller på polisen. Hur förklarar han att det den senaste tiden blivit mer vanligt att fotbollsbråkstakar samlas för att göra upp på i förväg uppgjorda platser och tidpunkter. Allt för att polisen inte ska hinna mobilisera och ingripa.

De allra flesta fans är i alla fall folk som är väldigt sympatiska och som möjligen raljerar lite skämtsamt om motståndarlagen. Det är tillåtet.

Om fotbollshuliganism skrev jag den 4 april

Andra bloggar om:

Vem litar på Ulf Ekman



Livets Ord, katolska kyrkan, pingströrelsen och Svenska kyrkans högkyrklighet möts i en ny ekumenik för att möta avkristningen, är budskapet från Livets Ordpastorn Ulf Ekman på SvD Brännpunkt idag. Sin vana trogen ser Ulf Ekman en ny väckelse växa fram men realiter är det nog inte något annat än Ekmans egna förhoppningar.

Ensam ekumen talar
Man kan inte ta en samfundsledare på allvar när han ensam talar om en ekumenisk rörelse mellan Livets Ord, katolska kyrkan, pingströrelsen och Svenska kyrkans högkyrklighet. Hade karlen gjort ett gemensamt utspel med pingströrelsens föreståndare Sten Gunnar Hedin, katolske biskopen Anders Arborelius och någon företrädare för vad Ekman kallar Svenska kyrkans högkyrklighet hade man kunnat höja på ögonbrynen. Men nu är det ordföranden, för den i mångas ögon extrema stiftelsen Livets Ord, som talar. Det är inte helt osannolikt att många i de utpekade kyrkorna och fromhetsriktningarna absolut inte vill sammanblandas med Livets Ord. Åtminstonne inte på SvD Brännpunkt.

En enstaka underskrift när man talar om ekumenik känns egendomligt men är också sympomatiskt för den extremt auktoritära syn Livets Ord allmänt kritiseras för.



Den fråga som nu inställer sig är varför Ekman inte gör detta utspel med andra företrädare för samfunden och fromhetsriktningarna han apostroferar. Ekman drar uppenberligen stora växlar på att den katolske biskopen i september förra året var på besök till Livets Ord i Uppsala och att han själv, tillsammans med många andra, medverkar i arbetsgemenskapen Kyrklig Förnyelses aKF* kyrkodagar i Uppsala i augusti.

Ordval
- Därför [Syftar på negativa åsikter om och vantolkningar av de kristna dogmerna som ofta får stå oemotsagda] var det mycket glädjande att ta del av Bitte Assarmos artikel på SvD Brännpunkt om den ”kristofobi” hon tydligt noterat i Sverige och de många positiva gensvar hon fått, skriver Ekman.

Hur en artikel som påstår att kristna förföljs i Sverige kan bli glädjande i Ekmans språkbruk är uppseendeväckande. Jag har själv svårt att se den så kallade kristofobin men jag respekterar givetsvis Assarmos känslor. Men att kalla det för glädjande med en sådan rubrik övergår mitt förstånd. Det är ju tragiskt att Assarmo känner som hon gör.

Självkritiken lyser med sin frånvaro
Slutligen noterar jag att SvD:s Brännpunktsredaktör nog inte engagerat sig särskilt mycket i Ekmans debattartikel. I ingressen skriver man nämligen bland annat att Livets ords pastor Ulf Ekman också är självkritisk. Hur jag än läser artikeln lyser självkritiken med sin frånvaro.

Följande uttalande av Ekman är knappast självkritik:



Ett teologiskt fördjupnings- och omprövningsarbete i våra egna kretsar och hos mig personligen har ägt rum. Det som för ett antal år sedan verkade omöjligt är nu helt plötsligt mer naturligt.
Debattsidorna
Denna vecka har SvD:s och DN:s debattsidor båda haft exempel på egendomliga debattuppslag. Förutom Ekmans artikel tänker jag på hur Telia Soneras vd och koncernchef Anders Igel och affärsområdeschefen för bredband Anders Bruse i onsdags lyckades få plats på DN Debatt med en ren och skär marknadsföring av ett enskilt företag.

* - Wikipedia om aKF

UPDATE: Läs också Kyrksysters kommentar till Brännpunktartikeln

Andra bloggar om:

2007-04-21

Thors och Brax in i regeringen

Fotot föreställer republiken Finlands justitieminister Tuija Brax
Thors och Brax styr
Finlands statsminister Matti Vanhanen har i veckan satt ihop sin andra ministär. Vanhanen följer en tidigare svensk borgerlig tradion och plockar in statsråd med enstaviga namn. Nu blir Thors och Brax ministrar och det är härliga namn i kombination.

Vanhanen slår dock inte rekordet i Ola Ullstens folkpartiregering den 18 oktober 1978 till den 12 oktober 1979. Där hade vi:

Blix (utrikesminister)
Huss (industriminister)
Cars (handelsminister)
Tham (samordnings- och engergiminister, sedemera konverterad till socialdemokraterna)
Tuija Brax är ny justitieminister.
Astrid Thors är migrations- och europaminister
Andra bloggar om: ,

Skriva om jobbet trots allt

Jag undviker skriva om jobbet. Men när jag läser Helle Kleins omdöme om kollegan Åsa kan jag inte låta bli.
Förmiddagen ägnades åt ledarskapsfrågor. Läraren Åsa Nyström är en utmärkt föreläsare och har en mängd inspirerande idéer om ledarskap. Bland det bästa jag
har hört. Och jag har ändå varit chef sen jag var 25 år och har genomlidit ett otal ledarskapsutbildningar och ledarskapskonsulter...

Hjälp Carl Bildt

Utrikesminister Carl Bildts närvaro i bloggosfären är bra och föredömlig. Den 25 juli 2006 reflekterad jag i blogginlägget Carl Bildt den uthållige och noterade att hans först elektroniska veckobrev den 27 juni 1994 var visionärt och förvånansvärt välspått om framtida kommunikation via Internet.

Det är därför med viss förvåning jag hör Carl Bildt pressas av Ekots Tomas Ramberg i dagens upplaga av Ekots lördagsintervju. När Bildt får frågor om vissa rasistiska kommentarinläg på sin blogg svarar han knappast med den stringens och säkerhet som annars kännetecknar honom. Han svävar på målet så till den grad att intervjuaren väljer att inte pressa honom ytterligare.

Mest förvånande är att Carl Bildt rakt ut säger att han själv sköter kommentatorsfunktionen. Detta är mycket sympatiskt men verkar illa genomtänkt. Inte kan väl en utrikesminister ha tid att ägna sig åt att radera diverse tokkommentarer och ge access till godkända kommentatorer en masse?

Nu är det dags att utrikesförvaltningen engageras i Carl Bildts blogg -Alla dessa dagar. Annars kan det goda uppsåtet slå tillbaka mot Carl Bildt själv och tilltron till bloggandet i allmänhet.

Widar Andersson i Folkbladet Östgöten, ledare den 21 april, Inför lördagsintervjun med Carl Bildt

Expressen, Bildt polisanmäld efter blogginlägg
Expressen, Riskerar fängelse

Andra bloggar om: ,

Dagen roligaste citat

Göran Skytte är kanske inte den stora opinionsbildare jag trodde. Idag hade jag ett litet samtal med en klok och allmänbildad vän och jag uttryckte min skepsis kring debatten att det skulle finnas en utbredd kristofobi i samhället.

- Den debatten har jag missat, sa min vän.

- Ja men du vet Göran Skytte han är ju jättekristen och frälst, kontrade jag.

-Vadå? Är Göran Skytte kristen? Han är ju kommunist.

Haha.

Göran Skytte om hotellbiblarna

Andra bloggar om: ,

Politisk konsensus

Göran Hägglund är förnuftig och visar idag kraft och ryggrad när han på DN Debatt uttalar:
Vår grundläggande syn är att det är den gravida kvinnan som bäst kan fatta beslut om abort.
Kritiken mot Göran Hägglunds inställning i abortfrågan har varit stark inom kristdemokraterna men trots detta lägger den borgerliga regeringen nu i dagarna fram en lagrådsremiss som ska göra det möjligt för utländska kvinnor att genomgå abort i Sverige.

Det finns ingen anledning att tro att Göran Hägglund på denna punkt viker sig för politiska kompromisser. Det är uppenbart att hans uppfattning är djupt rotad i en öppen och sympatisk människosyn. Detta bådar gott när det gäller tilltron till politiker. Men de kristdemokratiska bloggar jag läser är tysta när det gäller denna fråga. Tyvärr verkar inte Göran Hägglund ha fått sina partiaktiva med sig i denna fråga.

TT - SvD

Andra bloggar om: ,

Uppdrag granskning och mordet på tioårige Bobby

Med anledning av universitetsadjunkten och socionomen Hjördis Flodström Nilssons Brännpunktartikel idag återpublicerar jag ett inlägg som jag skrev den 29 maj 2006. Det finns två sidor av den grävande journalistiken. Vetlandafallet är absurbt men tidigare program av Uppdrag granskning kan ha lett till att vi fått socialtjänstemän som är överdrivet försiktiga när det gäller ingripanden. Den undersökande spektakulära journalistiken har flera sidor och det är långt ifrån alla övergrepp som genom bilder kommer till våra vardagsrum.

Nu är det dags att gräva i SvT:s grävande journalistik och programmet Uppdrag granskning
TV-programmet Uppdrag granskning kan ha medverkat till att minska skyddet för barn som utsätts för kränkningar, våld och övergrepp. År 2002 sände man ett tendentiöst program med budskapet att ruskiga socialtjänstemän och känslolösa, närmast kriminella, fritidspolitiker i Oskarshamn tvångsomhändertar barn på lösa boliner. Programmet fick förvisso viss kritik i Granskningsnämnden men kanske borde man nu granska hur detta program kan ha påverkat allmänhet, tjänstemän och negativt och därmed minskat tilltron till det system som skall skydda barn från övergrepp och vanvård.

Från Yngsjömordet till tioåriga Bobby
Den 20 februari skrev jag blogginlägget "Den arma qvinnans tårar och böner rörde dem alls intet". Citatet var hämtat från Hanna Johansdotters gravsten på Brösarps kyrkogård. Hanna var offret i det s.k. Yngsjömordet 1889. En händelse som inte får förblekna utan kommer att visa oss på människans grymhet och offrens utsatthet. Jag drog i artikeln paralleller med det fullständigt bisarra illdåd som drabbade den tioårige pojken Bobby 2005/2006.

I dag började rättegången mot Bobbys mor och hennes sambo. Det är svårt att ta till sig åklagarens gärningsbeskrivning och det är närmast obegripligt att ingen i omgivningen reagerat. Men kanske har medias tveksamma bild av socialtjänsten bidragit till detta faktum. Media har inte alltid gett en saklig bild av vårt gemensamma ansvar att reagera när vi misstänker att ett barn far illa.

Anmälningsskyldighet
I samband med rättegången förs i media en debatt om mordet hade kunnat undvikas. Man försöker hitta andra syndabockar vid sidan om gärningsmännen och frågan som ställs är om skolpersonal och myndighetsföreträdare borde ha gjort anmälan.

Alla som professionellt har kontakt med barn och unga har en klar och tydlig bild av 14 kap. 1 § socialtjänstlagen (anmälningsskyldigheten). De sätter alltid barnet i centrum och de har tilltro till socialtjänsten och det rättssystem vi har. Uppdrag gransknings reportage om Oskarshamnsfallet 2002 kan ha lett till misstro. Och tvivlesutan är det många ur allmänheten som har en misstro till systemet. Det är inte orimligt att tänka att någon kanske misstänkt att Bobby for illa. Det är inte heller orimligt att tro att de funnits medmänniskor som underlåtit att delge socialtjänsten sina misstankar. Slutligen är det inte heller osannolikt att sådana program som Uppdrag granskning bidragit till allmänhetens misstro. Ingen vill väl medverka till att ett barn tvångsomhändertas på felaktiga grunder.

Skyddet för barn kan beskrivas som:
1. Alla och envar bör anmäla om man misstänker att ett barn far illa. De som i sin yrkesutövning arbetar med barn har en skyldighet att anmäla.
2. Socialtjänstens personal är erfarna och sätter barnet i första rummet.
3. Den vanligaste insatsen från socialtjänstens sida är att tillskapa olika former av stöd för familjen.
4. I de ovanliga fall där man tvångsomhändertar barn sker det en rättssäker prövning av domstolar. Tveka inte att kontakta socialtjänsten om Du misstänker att ett barn far illa.
Läs Radionämndens granskning av Uppdrag granskning
SvD 2002-12-11
SvD 2002-12-15
Socialarbetare i Oskarshamn ger en bra beskrivning av sitt viktiga arbete

Sakfrågan kvarstår. Uppdrag gransknings beskrivning av händelserna i Oskarshamn ledde bland annat till att socialnämnden ordförande fick motta en mängd mordhot. Tjänstemän och politiker framställdes i programmet som kriminella. Efter ett sådant program kan vi i allmänheten bygga upp en misstro mot systemet. De som yrkesmässigt arbetar med barn kan skrämmas att göra sin plikt, d.v.s. anmäla misstankar om missförhållanden. Ingen vill väl ha sin passbild i ett inslag i Uppdrag granskning.

2007-04-20

Blåst är obehagligt

Jag lämnade Hässleholm och norra Skåne för några timmar sedan. Blåsten har varit kraftig hela dagen men för mig är det inte knepigare än att slipsen lägger sig på ryggen.
Mina tankar går till dem som drabbas av personskador, skador på egendom och strömavbrott. Vind och blåst är obehagligt. Det sörmländska landskapet passerar utanför fönstret och sjöarna ligger lugna vilket tyder på att vi här i Svealand just nu förskonas från blåsten

Igår åkte jag bil genom södra Småland och betraktade återigen skadeverkningarna efter stormen Gudrun. Det är ledsamt att se de skövlade skogarna och hur enstaka träd står kvar, pinade i vinden. Nästa gång ryker det trädet är min tanke.

Jag minns hur det såg ut när jag var ute på smålandsvägarna i januari 2005. Det är obegripligt och jag kommer aldrig att få uppleva den återhämtade skogen.

SvD, En skadad i stormen
DN, Elavbrott i blåstens spår

Bra skadereglering av Folksam

Läste ni om taxiägaren som i samband med en svår trafikolycka placerade två olycksoffer i baksätet på sin nya dyra Merca. När räddningstjänsten kom till platsen beordrade räddningsledaren att taket skulle klippas upp på taxin för att man skulle kunna ta ut olyckoffren på ett säkert sätt. Läkare har därefter bekräftat att brandkåren gjorde rätt och att de minskade risken för svåra skador.

Men där stod taxiägaren med en skadad bil och fick ingen ersättning från sitt försäkringsbolag. Nu går dock Folksam in och ersätter åkaren genom en ansvarsförsäkring som en av de skadade hade.

Bra skadereglering av Folksam och mycket goodwill för det bolaget.

Vidsel - Är det svårt att säga?

Ett JAS 39 Gripen har störtat i samband med flygning vid raketförsöksplatsen Vidsel [vid'säll] i Norrbotten. På tv har jag nu på morgonen hört två lustiga uttal - [viddsäll] och [videl].

Nytt haveri för JAS Gripen är en egendomlig rubrik i SvD som antyder att Gripen generellt är drabbad av svåra haverier. Så är det inte. Fem plan har störtat och två av dessa olyckor inträffade innan flygplanet var operativt. Nu är det så att vi som läsare sett två av dessa olyckor (Linköping och Långholmen) och det framkallar givetvis känslor. Alla Tunnan, Lansen, Draken och Viggen som gått i backen okontrollerat funderar vi inte så mycket över. Det har vi ju aldrig sett på TV.

DN, Gripenplan störtade
DN, Tidigare haverier

Modigt

Det är modigt av Karin Pilsäter som leder en folkpartistisk arbetsgrupp och föreslår att ledigheten för vård av sjukt barn ska kvoteras mellan pappan och mamman. Bakgrunden är att 64 procent av VAB-dagarna tas ut av mammorna. Detta faktum påverkar givetvis jämställdheten i arbetslivet.

Kritiken mot förslaget kommer givetvis att bli hård men man måste erinra sig att socialförsäkringar inte bara är en rättighet. Staten måste ha rätt att använda till exempel socialförsäkringssystemet för att nå viktiga politiska förändringar.

SvD, Fp vill kvotera barnsjukdagar
UPPDATE SvD, refererar debatten kring fp-förslaget

Andra bloggar om: ,

2007-04-19

Dagens hjälte


Dagens hjälte är barnens kusin

Gu** The ***** som till skillnad från de flesta andra ännu inte blockat mig på MSN ;-)

Nu blir Paris Hilton arg

Bilden föreställer mitt Scandicklipp den 4 april 2007

SvD-läsaren Hans Gyllensten gör som jag gjorde redan den 4 april. Han klipper sitt Hilton Honors-kort och bojkottar Scandic hotels. Bra gjort Hans, som i likhet med mig inte förstår hur Scandic kan fortsätta distribuera porr trots år av protester. Men kasta ut biblarna går bra efter protest från en arg man som sovit i Lund. Möjligen sov han inte då han upprörts av biblarna.

Hans Gyllensten tar också upp spåret om kristofobi. Visserligen tycker jag att Scandic är ute och cyklar men kristofobi är det inte. Jag har svårt att se den kristofobi som debatterats i Svenska Dagbladets spalter den senaste tiden. Kristna i Sverige är inte förföljda. Kristna ska kunna kritiseras och ifrågasättas. Det är viktigt att man höjer ögonbrynen inför tungomålstal i karismatiska frireligiösa församlingar och ifrågasätter friskolor som . Lika självklart är det att ställa kritiska frågor till kvinnoprästmotståndare och ifrågasätta var kärleken till medmänniskan finns när man fördömer människor som känner kärlek till någon av samma kön. Och driver man skolor som förkunnar kreationism* finns det inte fog att kalla kritiska röster för kristofober. *Kreationism innebär att föreställningen att världen skapades i enlighet med berättelsen i Första Mosebok. Jobbet gjorden på sex dagar vid en bestämd historisk tidpunkt. Darwin hade en annan uppfattning.

Scandic ägs numera av EQT men har fortfarande kvar Hiltons bonusprogram. Sålunda drar man löje över Hilton. Det gör knappast Paris Hilton glad. Varför ska Hilton drabbas av en förvirrad ledning hos Scandic hotels.

I kväll tillbringar jag natten på Hotell Statt i Hässleholm. Gideoniternas bibel finns i byrålådan.

Min första artikel om Scandic och Humanisternas upptåg

SvD, 19 april, Inga biblar ingen övernattning.

2007-04-18

Stort motstånd mot Ramlösas degenerering

Jag har ju tidigare ifrågasatt hur Carlsberg kan skrida till verket och marknadsföra bubblet Vichy Nouveau under det klassiskt rena varumärket Ramlösa.

Eftersom jag idag presiderade i en riktig plenisal med voteringsanläggning passade jag på att göra en omröstning.
Voteringspropositionen fastställdes enligt följande:

1. De som tycker att Ramlösa ska förbli vanligt hederligt källvatten röstar JA. Den det ej vill röstar NEJ.

2. Vinner NEJ har vi uttryckt vårt gillande inför Vichy Ramlösa Nouveau.

Omröstningen utföll:
JA - 51
NEJ - 6
Avstår - 6

Frånvarande 90 (vilka de frånvarande var vet jag inte)

Vi beslutade alltså att inte godkänna Ramlösa Vichy Nouveu.








Andra bloggar om:

Häftiga bilder på vraket

Häftiga bilder på vraket. Jag hoppas du inte blir besviken om du tror att det är bilder på mig.

Det rör sig om häftiga bilder på det välbevarade skeppsvrak från 1600-talet som hittats utanför Dalarö i Haninge kommun. SvD/TT uppger att fartyget står kölrakt på botten. I maj inleder Sveriges Maritima museum arkeologiska utgrävningar.

Kolla in bilderna på denna länk

Fynplatsen är hemlig och länsstyrelsen har utfärdat dykförbud. Jag kan dock avslöja positionen: Latitud 38°53'51.58"N, Longitud 77° 2'11.63"W

Andra bloggar om:

Misshandlade kvinnor blev förlorarna efter osaklighet

SvD uppmärksammar idag den förföljelse förre ROKS-ordföranden drabbades av sedan hon hamnat i medias onåd efter ett tv-program. Utttalandet, ["Män är djur, tycker inte du det"] var ett klippt inslag från en längre klippt intervju och första delen av programmet fälldes i Granskningsnämnden samtidigt som del två av programmet kritiserades.

Efter programmet idiotförklarades ROKS som någon form av manshatare och flera kommuner ifrågasatte samarbetet. Detta blev fokus samtidigt som vi vet att kanske så många som 22 000 kvinnor årligen utsätts för misshandel och allvarliga kränkningr. Det är vederlagt att 20 kvinnor varje år misshandlas till döds och det är en närstående som är gärningsman.

Hela Sverige rasade mot ROKS när man egentligen borde uppröras av kvinnovåldet.Vem tjänade på det? Knappast de kvinnor som söker värn hos kvinnojourerna.

Andra bloggar om: ,

2007-04-17

Godare än vatten


Den 24 februari skrev jag om hur Vichyregimen tar över Ramlösa brunn. Den danska bryggarjätten Carlsberg flyttar tillverkning och tappning av Vichy Nouveau från Falkenberg till Ramlösa hälsobrunn. Som om det inte vore nog på eländet knäcker man det klassiska varumärket Ramlösa genom att börja saluföra Vichy Nouveaus allas syntetiska smaker under namnet Ramlösa - Vich Nouveu.

Idag såg jag för första gången de nya flaskorna i föreläsningssalen. Raskt rev jag ned några A2-blad och maskerade eländet. I stället bjöd jag på äkta kranvatten från Göta älv som letts in till de båda vattenverken Alelyckan och Lackarebäck i Göteborg. Härligt frisk kranvatten serverades och alla blev goa och glada.

Vichy Nouveau lanserade 1986 under den fåniga slogan "Godare än vatten".

I morgon är det landstinghuset i Stockholm som gäller. Vi får se vad de har att bjuda på.

Andra bloggar om:

Kursutvärdering i bloggosfären

Idag har jag haft kurs på Nya Ullevi i Göteborg. Jag har plockat ned kursutvärderingarna i portföljen och läser dem när jag reser hem på fredag kväll. Då har jag under veckan träffat runt 300 personer.

Förmodligen har jag inte så många bloggare bland kursdeltagarna men det vor onekligen kul, eller kanske inte, att se en och annan kursutvärdering i bloggosfären.

Med ett leende läser jag kommunalrådet Paul Lindquist (m) på Lidingö som ger en liten utvärdering från polisriksdagen i Tylösand. Lindquist berömmer justitieminister Beatrice Ask scenvana och rikskriminalchefen Therese Mattsons kunnighet och engagemang. Men om rikspolischefen Stefan Strömberg skriver Lindquist:
Efter justitieministern följde rikspolischefen som däremot inte var någon
estradör utan tvärtom ett riktigt sömnpiller.
Tur att Strömberg nog annars har anledning att känna sig säker i sin yrkesroll. Alla kan ju inte vara pedagoger och ståuppare

Lindquist på polisriksdagen.

Dagens citat


Tåget stannade precis på skogen mellan Hallsberg och Katrineholm. Tågmästaren kommer med ett klargörande i högtalarna. -Vi blir stående här en stund eftersom vi bara kan köra på ett spår.

Jepp. Det vet jag av egen erfarenhet efter att jag som växlare 1978 lagt om en växel under ett lok. Det gick inte att köra på två spår. Loket hoppade med en dov duns av spåret.

Givetvis menar tågmästaren att tågen inte kan använda dubbelspåret och att man kör enkelspårsdrift.

2007-04-16

Kyrkoordnaren och AIK gästar Göteborg



Fem minuter sen bara. Morgondagen inleder jag på Ullevi men jag kommer garanterat att pipa iväg innan AIK dyker upp på arenan för att möta IFK Göteborg i morgon. Själv kommer jag inte att nöta på gräset.

Påven fyller 80 år


På bilden syns påven invid sin Volvo XC90, V8
Idag den 16 april fyller påve Benedictus XVI 80 år. Han föddes som Joseph Alois Ratzinger i den bayerska byn Marktl am Inn, Bayern, på självaste påskafton 1927. Pappan var polismannen Joseph Ratzinger d.ä. (1877-1959) och modern hette Maria Ratzinger, född Riger (1884-1963).

Påven har på ett oförskyllt sätt antytts ha varit nazivänlig då han 1941 anslutit sig till Hitlerjugend. Saken är bara den att medlemskap i praktiken var obligatoriskt för pojkar och han befriades ganska snart från Hitler Jugend då han skulle läsa till präst. Fadern Joseph Ratzinger d.ä. kan på goda grunder sägas ha varit öppet kritiskt till nazisterna redan i början av 30-talet.
Har påven rolig mössa brukar man säga. Vet ej. Men kolla in skorna på bilden famför Volvon.
Svenska Wikipedia om påven Benedictus XVI

Andra bloggar om: ,

2007-04-15

Äntligen vet jag vad som finns på himlen


Det är många gånger jag funderat över den där pricken och strecket på himlen. Vad är det för plan och vart är det på väg?

Nu kan man gå in på flygradar, Stockholm, och kolla upp.
I kväll när jag varit i affären såg jag en prick på himlen och kopplade upp Stockholms radar (bilden). Det visade sig vara en Beoing 747 (jumbojet) från British Airways. Planet passerade på 38 000 feet (11 500 m) med en hastighet av 466 knop (836 km/h). Efter 40 minuter kan jag se hur planet lämnar Sverige och flyger in över Danmark i höjd med södra Halland.

På London Heathrows webbplats ser jag att kärran beräknas landa 20:51 GMT och att planet är drygt 3,5 timmar sent från Tokyo. Nu är jag nöjd. Möjligen är Englandsresenärerna inte lika nöjda men å andra sidan flyger de åt rätt håll med avseende på jetlag.

Gangsterstaten

TT-AFP och TT-Reuters rapporterar att den ryska polisen för andra dagen i rad agerat hårdhänt vid demonstrationer mot president Putin. Detta påminner mig om ett inlägg av Aftonbladets ledarskribent Mats Engström i samband med morden på Politkovskaja och Litvinenko hösten 2006. Mats Engström skrev:
Oavsett vilka som mördade Politkovskaja och Litvinenko så borde omvärlden se Rysslands mörka sidor tydligare. Det finns många band mellan makten i Kreml och den gråzon där säkerhetstjänster och organiserad brottslighet möts. En gangsterstat med kärnvapen växer fram på andra sidan Östersjön. Det hotar oss alla.

Humanisterna stöder Sjukhuskyrkan?


Humanisterna börjar uppenbart känna sig pressade över den kritik man förorsakat Scandic Hotels då ett, läs ett!, klagomål från en medlem i Humanisterna resulterade i att hotellkedjan nu dränerar hotellrummen på biblar samtidigt som porren bibehålles.

På sin webbplats refererar man idag, 15 april, till att sjukhusdirektören på Uppsala Akademiska sjukhus tackat nej till biblar från Gideoniterna.

Men hotellkedjans påfund skiljer sig väsentligt från Uppsala Akademiska sjukhus vänliga brev till Gideoniterna. På sjukhuset finns nämligen den ekumeniska sjukhuskyrkan och sjukhusdirektören säger att sjukhuset har stort förtroende för Sjukhuskyrkans arbete. Om den enskilde patienten vill tillgodogöra sig religiösa tjänster, kontakter eller religiöst material ombesörjs detta via Sjukhuskyrkan, säger sjukhusdirektören.

Eftersom Christer Sturmarks och hans styrelse i Humanisterna alltid är så näbbiga och ser kränkningar överallt får man utgå från att Humanisterna i alla fall stödjer Sjukhuskyrkan. De kritiserar ju inte sjukhusledningen som uppenbarligen känner tillit till just Sjukhuskyrkan.

Än finns det hopp om att Humanisterna är humanister. Men jag anar att sturarna inom kort kommer att gå till angrepp mot sjukhuset för att de på sin webbplats länkar till sjukhuskyrkan (se bild). Möjligen har den förutvarande folkhälsoministern lite kunskaper om vad sjukhuskyrkan faktiskt gör och hur viktig organisationen är för att alla trosinriktningar, kristna såväl som andra.

Läs om Sjukhuskyrkan på Uppsala Akademiska sjukhus

Andra bloggar om: ,

Nu sätter en biskop ned foten

Nu sätter biskop Sven Thidevall i Växjö ned foten när det gäller Scandic hotels som efter ett klagomål från en medlem i Humanisterna plockat bort biblarna från hotelrummen. Porren blir dock kvar trots år av omfattande protester från såväl boende som hotellfacken.

– Scandic väljer att ta bort biblarna från hotellrum i tio länder efter ett enda brev från en militant ateist. Samtidigt har man, trots många påstötningar, valt att behålla porren i sitt filmutbud. Så Scandics budskap är tydligt och klart; bibeln är farlig, porr är ok. Detta ser jag som ett tydligt och klart exempel på religionsfobi, säger biskop Sven Thidevall till Ölandsbladet.

Ann Margret Johansson, på Scandic i Växjö, svarar intressant på en fråga om gästerna blivit kränkta när de sett en Bibel på rummet?
-Vågar jag ej svara på, men det känns helt fel med en bibel. Landet har ju förändrats. Muslimerna måste man ta särskild hänsyn till. Det finns nu biblar, Koranen och ytterligare en skrift som jag glömt vad den heter, att låna i receptionen.

Ann Margret Johansson kommer sedan på att namnet på den glömda skriften är panach. Men vad är det? Jag hittar inte skriften i NE eller på Wiki. Är det någon som kan hjälpa mig?

Läs även Kalmar Läns Tidning, Nybro Tidning

Snålt med länkar


SvD skriver om hur ett tyskt armébefäl vid en övning i Schleswig Holstein förra sommaren utryckt sig rasistiskt mot afroamerikaner. Det är uppenbart att den tyska försvarmakten tar mycket allvarligt på denna händelse som väl dessvärre inte är någon engångsföreteelse vare sig i Tyskland eller någon annan försvarsmakt.
Jag vågar påstå att denna typ av beteenden skulle minska om kvinnor i större utsträckning fanns som trupputbildare.
Om man lyssnar till det scenario som befälet målar upp blir man ännu mer bekymrad. Soldaten skjuter med sin kulspruta på personer som gjort sig skydliga till verbala kränkningar. Det handlar alltså inte bara om rasism utan också om uselt ledarskap.

Det är bra att man reagerar eftersom man har återkommande problem i Bundeswehr. Den 11 april skrev till exempel Stern hur en naziflagga under en dag hängt i ett fönster på en kasern vid en officersskola i Dresden. Naziflagge wehte in Bundeswehrkaserne

SvD är sin vana trogen snål med länkar. Men här är filmen med barnrumpan till instruktör: http://www.n-tv.de/790570.html
META: Soldaterna i filmen tjänstgjorde vid Feldwebel Schmid Kaserne i Rendsburg i nordtyska Schleswig-Holstein. Detta förband fick nytt namn år 2000 då man övergav namnet Günther Rüdel. Forskning hade nämligen visat att Rüdel som var generalöverste varit nämndeman i den beryktade Volksgerichtshof - Folkdomstolen som var den nazityska domstolen som prövade och dömde i hög- och landsförräderimål.
Förbandet fick i stället namn efter den tyska underofficeren, österrikaren Anton Schmid som 1942 räddade över 250 judar i Vilnius getto. Han avrättades för sina handlingar och är en av historiens hjältar med plats i förintelsemuseet Yad Vashem i Jerusalem.

Plats för spaning


En sådan här rubrik kan vara lustig i all sin elände.

2007-04-14

Trooger och Löck

Bilden föreställer Margit Trooger som spelade Prussiluskan

Margit Trooger och Carsta Löck är sannolikt skådespelerskor som påverkat oss mer än andra. Men de flesta av oss har ingen koll på vilka de är.
Den 8 oktober 2006 skrev jag om den skumma dubbade kriminalinspektören Josef Hillman i Beckfilmerna. Han spelas av den tyska skådespelaren Hanns Zischler och eftersom man inte är van vid dubbade svenska filmer blir han lite skrämmande. I samband med artikeln fick jag en bloggkommentar som berättade att både Prussiluskan i Pippi Långstrump och Krösa Maja i Emil i Lönneberga också var dubbade tyska skådespelare.

Relationen mellan Pippi Långstrump och socialarbetaren Prussiluskan är minst sagt komplicerad och det är sannolikt att just dessa filmscener bidragit till att barn och unga numera saknar auktoritetstro och respekt för vuxna. :-)

Prussiluskan spelades av Margit Trooger (1923-1994) och hennes svenska röst tillhörde Gun Arvidsson.

Krösa-Maja spelades av den tyska skådespelaren Carsta Löck (1902-1993) och hennes svenska röst tillhörde Isa Quensel.
Bild på Carsta Löck - Krösa Maja

Grattis till Söder bröder

Så roligt att Hammarby spöade Trelleborg med 3-0 på Söderstadion idag. Själv låg jag på en stenhäll i solskenet och lyssnade på Sportradion. Antagligen slumrade jag till ibland men jag minns tydligt att radions referent berättade att Trelleborgs klack kom till Söderstadion i en buss. Det verkar lite tunt tycker jag. Nu läser jag dock i SvD att Trelleborg kanske inte är de tuffaste motståndarna. Trelleborg tangerade idag ett föga hedersamt rekord som tidigare innehaft av den dalsländska klubben Billingsfors IK. 1946/47 genomförde detta lag en verklig kalkonsäsong i allsvenskan då man bara lyckades spela tre oavgjorda matcher på 22 omgångar. Säga vad man vill om Trelleborg men palmer på gatorna har de. Det har vi varken på söder eller i Billingsfors.

Ett tråkigt inslag lär ha föregått matchen när Hammarbyfans tillsammans med autonoma grupper attackerade en samling av nazister i Solna. Sådant bus är oacceptabelt.