2008-02-02

De talar olika språk men förstår varandra


Bilden föreställer Kiruna kyrka i vinterskrud
Med sorg och oro läser jag att en gruvarbetare saknas efter ett ras i LKAB:s gruva i Kiruna. Vid LKAB:s presskonferens lämnas senare besked att en 21-årig lastbilsförare anställd av en entreprenör omkommit. Den omkomne är Lars-Emil Nilsson från Älvsbyn som arbetar åt Porjus Entreprenad (NSD, Norrbottenskuriren).
Jag imponeras av männen och kvinnorna som arbetar i gruvor och där gör ett fantastiskt arbete. I princip står Kirunagruvan för lejonparten av den järmalm som förbrukas i Europa. Kina och Indien försörjs genom gruvor i andra delar av världen (denna uppgift ifrågasätts på goda grunder i en kommentar till detta blogginlägg).

Rapporteringen från kvällens tragisk händelse i gruvan vittnar om komplexiteten i gruvnäringen. När LKAB i sitt pressmeddelande använder bergsingenjörens akademiska språk står detta i bjärt konrast med gruvfackets ordförande som har ett mer rakt uttryckssätt.

LKAB skriver:
En seismisk händelse inträffade i Kiruna vid åttatiden på kvällen lördag 2 februari. LKABs bergmekaniker undersöker händelsen. Ett bergutfall har konstaterats på 907 meters nivån, block 17 som är i gruvans norra del. En lastbil har hamnat under ras. En person saknas, räddningstjänst är på plats och räddnings- och sökningsarbete pågår.
LKAB talar alltså om seismisk händelse vilket i realiteten handlar om skakningar i berget. Bergutfall innebär om jag förstår saken rätt att berget rasar.

Till Norrbottenskuriren säger gruvfacket IF Metalls avdelningsordförande i Gruvtolvan - Harry Rantakyrö:

Hela huset skakade till och jag förstod direkt vad som hade hänt. Det var för
kraftigt för att det skulle handla om en normal sprängladdning. Min första
tanke var hur j-klar gick det här...

Läs även DN, Kiruna ligger i en aktiv seismisk zon

Aftonbladet, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Citat ur bloggen:
"I princip står Kirunagruvan för lejonparten av den järnmalm som förbrukas i Europa."

FEL! Sverige producerar 3% (36 miljoner ton) av världens järnmalm (1200 miljoner ton 2007). I Väst-Europa (EU-15) producerades 2007 173 million ton, således var Sveriges andel 20%. Och då pratar vi inte om hela Europa utan ca. hälften av det! Allt enligt LKAB's egen statistik. http://www.lkab.com/?openform&id=575E

20% andel kallas ej för 'lejonpart' i svenskt språkbruk!

/Victor

Per Westberg sa...

Den uppgiften tackar jag för. När jag senaste var i gruvan fick jag den informationen men representanten för LKAB skarvade uppenbarligen.

Anonym sa...

Kan också tilläggas att gruvan i Malmberget står för 40% av LKABs produktion, så kirunagruvan är inte ens hela LKABs produktion.