2008-02-22

Stackars politiker

Det är synd om Junita Karlsson som är kristdemokratisk vice ordförande i styrelsen för förlusttyngda allmännyttan Kalmarhem. När tidningen Barometern dyker upp och ställer frågor ramlar groda efter groda ur munnnen.

Bakgrunden är att Kalmarhem uppvisat stora försluster samtidigt som man förväntat ett positivt överskott. Tack vare en ny ekonomichef upptäckte man att kostnaderna för underhållet, nya tapeter, kök och golv med mera, bokförts som investeringar trots att de bort belasta resultaträkningen. Redovisade positiva resultat för 2005-2006 korrigeras nu vilket resulterar i ett negativt resultat.

Bostadsföretagets vd har 77 600 kronor i månadslön och det är nog en rimlig lön men samtidigt plockar han ut en ny tjänstebil och då väljer han en välutrustad Audi A4 Quattro med justa utrustningspaket. Bilen kostar därigenom 400 000 kronor. Han har antagligen rätt enligt anställningsavtalet att få en tjänstebil motsvarande tio prisbasbelopp men ibland måste man nog tänka innan mannyttjar sina rättigheter.

Men inte blir det bättre när Junita Karlsson ska besvara Barometerns tuffa frågor. På frågan om styrelsen har något ansvar för den "felqaktiga" bokföringen svarar hon:
Visst, vi ska företräda medborgarna. Men vi är inga ekonomiexperter. Man måste kunna lita på revisorerna.
Det är djupt olyckligt att en politiker har en så grund uppfattning om sitt uppdrag som ledamot i ett aktiebolags styrelse. Hon företräder inte medborgarna utan företaget och är skyldig att följa aktiebolagslagen för bolagets bästa. Att detta företag ägs av kommunen innebär möjligen indirekt att man företräder medborgarna och sannolikt innebär bolagets väl och ve att medborgarna blir nöjda. Men som ledamot i en bolagsstyrelse krävs kompetens och man kan givetvis inte säga att man inte förstår. Begriper man inte att ställa rätt frågor om bokföringen bör man fundera på sitt uppdrag. Jag har svårt att tro att sådana här undanflykter skulle accepteras om de framfördes av styrelseledamöter i privata företag.

Men lustigast blir det nog när Barometern kommer in på vd:ns justa Audi. – Ja, en bil måste han ju ha. Och är man vd ska man inte behöva köra omkring i en liten folkvagn, svarar hon på frågan om hur hon tror folk uppfattar en ny fin bil samtidigt som bolaget levererar kraftig förluster.

Givetvis skulle hon ha sagt att han har rätt till en sådan här Audi enligt sitt avtal. Därefeter skulle hon givetvis ha agerat i styrelsen och surnat till. Men när hon pratar om lite folkvagn blir man ju stum. Junita Karlsson är född 1945 och borde veta att folkvagnar idag kan se ut på olika sätt och att de ofta är högst representabla fordon. En Volkswgen Polo från 130 000 kronor till en lyxig Volkswagen Phaeton vilken har ett pris som börjar på 560 000 kronor.

Barometern, Kalmarhems vd tog ut lyxåk trots brakförluster

Inga kommentarer: