2008-02-09

Åtta kvinnor heter Kiruna


Jag som på en av mina kavajer stoltserar med Kirunas vackra kommunvapen blir glad när jag noterar att DN:s språkvårdare Catharina Grünbaum sprider kunskap om ortsnamnet Kirunas ursprung. Hon kriver att Kiruna är en försvenskad form av finskans Kiiruna, som går tillbaka på det samiska giron som är namnet på den lilla trevliga fjällripan. Egentligen är det väl nordsamiska.

Att det numera söndersprängda berget (Kiirunavaara) där LKAB har sin nuvarande Kirunagruva tidigare såg ut och liknades vid just en vit ripa men det låter ju högst troligt. Men den finaste historien om nybyggarsamhället Kiruna är ändå att det först födda barnet i det som senare skulle bli en stad hette Kiruna Söderberg (1899-1926). Om henne kan man läsa mer i släktforskarförbundets tidning Rötter.
Rötter skriver:
Men minnet av henne lever kvar i de efterkommande släktleden genom en unik släkttradition; den förstfödda i varje generation skall bära namnet Kiruna
som mellannamn.
En sökning hos SCB ger vid handen att det finns åtta kvinnor som har förnamnet Kiruna . Av dessa har en namnet Kiruna som tilltalsnamn/förstanamn.
DN:s språkspalt, Kiruna - Fjällripa

Inga kommentarer: