2008-03-11

Fråga tullassistenten om generaltulldirektören


Tullverkets webbplats finns en automatisk svarstjänst. Man knappar in en fråga och tullassistenten Sandra svarar. Idag passade jag på att fråga Sandra om hon anser att generaltulldirektören Karin Starrin ska avgå. Och vad värst är. Sandra svarar rappt:
Har du frågor om djur och växter, besök Jordbruksverkets webbplats, sjv.se (öppnas i nytt fönster)
När jag upprepar frågan svarar Sandra:
Vad är det du vill veta om djur? Vill du ta med ett djur till ett annat land eller från ett annat land?
Om jag nu ska vara lite allvarlig vill jag påstå att det är lätt för Tull-Kustfacket att kräva att Tullverkets ledning ska avgå när denna lagt fram ett förslag med omfattande nedskärningar. Men i likhet med alla andra kan inte ens tullens ledning trolla med knäna. Om det inte finns tillräckliga anslag är det inte ansvarsfullt att göra något annat än rätta munnen efter matsäcken. Det är lite tunt och ganska förutsägbart att som TULL-KUST skriva:

Sammantaget har ledningen påvisat ett osedvanligt dåligt omdöme vid framtagandet av rapporten. Karin Starrin tillsatte utredningen i maj 2007 och har sedan förslaget lades fram agerat internt och externt som om beslutet redan är fattat. Karin Starrin har i detta inte uppträtt på ett förtroendegivande sätt.
Tullare gör ett viktigt jobb och nedskärningar av den verksamheten är tragiskt. Det känns uppenbart att tullfacket tvingas leverera drastiska rubriker för att överhuvudtaget göra sig hörda. Det går därför inte riktigt att ta kraven på generaltulldirektörens och överdirektörens avgång på allvar och kanske borde enskilda tullare i stället applådera sin ledning som uppenbart medverkat till att politikerna nu verkar inse att man inte kan dra ned hur mycket som helst på tullresurserna.

DN, Facket kräver att tulledningen avgår även SvD
DN, Regeringen: Mer pengar till Tullverket även Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hela pressmeddelandet från Tull-Kust finns här
https://www.pirab.se/MIMA/standard/getmail.asp?x=A382956A

Anonym sa...

Vi är medlemar i EU, och det innebär att vi behöver mycket färre inom tullverket. När vi senast åkte till Polen via tyskland och tillbaka, var det enbart i Sverige som man fördröjde vid gränsövergången. Jag älskar att vi får färre av dessa översittare som krånglat så mycket med helt legitima transporter för mig.

Per Westberg sa...

Jo vi är medlemmar i EU och då krävs att tullen säkerställer en konkurrensneutral handel. Men den största betydelsen handlar nog om att vi faktiskt måste ha en större gränskontroll eftersom vi även har gränser moticke-Schengengränder.

Personligen tycker ajg att det är bra när tullfiltet slår till mot knarksmugglare. Och det händer ju fortfarande både i Blekinge och vid Lernacken.

Att det är krångel i tullen har jag inte upplevt de senaste åren. Inte ens när man kommer från ick-Schengen.

Anonym sa...

"Liberum-weto": inom EU finns något som kallas yttre och inre gräns. Mot andra EU-länder är det inre gräns och där gäller befogenhetslagen i enlighet med EU-rätten. Den ger oss rätt att söka efter restriktionvaror såsom narkotika, vapen, CITES etc. Gränserna är alltså inte avskaffade.

Sedan man släppte in Baltikum och Polen i EU har vi fått en stor del av Västvärldens amfetaminproduktion INOM unionen. Det är ett av skälen till att det aldrig varit viktigare med tull vid inre gräns än det är nu.

Om dina legala transporter, som du påstår, har fastnat i tullen så kan det beror på tre saker:
a) De är inte så legala som du hävdar.
b) Du bedriver handel eller transport på ett sätt som stämmer mot ett riskmodus. Det är tyvärr så att även seriösa drabbas på grund av den organiserade brottslighetens utbredning i legala flöden. EU:s utvidgande, Schengen med mera har avsevärt underlättat för organiserad brottslighet.
c) Dina sändningar fastnar för att du inte kan eller beaktar korrekt tullförfarande och då är skadan självförvållad.

Anonym sa...

Nu fungerar Tullverkets ledning tyvärr inte så fiffigt som du tror:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.1425552