2008-03-02

HMAS Sydney II


UPDATE: DN och SvD skriver den 17 och 18 mars mars att fartyget återfunnits på 2470 meters djup. Video: Sydney Morning Herald
I torsdags påbörjade eftersöken för att finna vraket efter den australiensiska lätta kryssaren HMAS* Sydney som i november 1941 gick under med hela besättningen på 645 man i Indiska Oceanen väster om Australien. Under 1940 opererade HMAS Sydney i Medelhavet och hon deltog med framgång i slaget vid Kalabrien (tån på Italien) och slaget vid Cape Spada nordväst om Kreta där de allierade sänkte en italiensk lätt kryssare.

Efter uppdragen i Medelhavet återvände HMAS Sydney till Australien där hon påbörjade skydd av konvojtrafik. Eter uppdrag till Java seglade hon utefter Australiens nordvästra kust då hon den 19 november 1941 siktade vad man trodde var ett handelsfartyg. I själva verket var det den tyska hjälpkryssaren Kormoran falskt angivet som ett holländskt handelsfartyg benämnt Straat Malakka. HMAS Sydney närmade sig fartyget och försökte få signalkontakt och småningom svarade Kormoran med en falsk vädjan om hjälp. Vid 17-tiden befann sig HMAS Sydney så nära Kormoran att hon inte hade eget skydd. Vid 17.30 öppnade Kormoran eld och slog genast ut kommandobryggan på HMAS Sydney. Klockan 22.00 sjunker HMAS Sydney och även Kormoran är utslagen.

HMAS Sydney förlorar hela besättningen och från Kormoran räddas 317 besättningsmän.

Finding Sydney
HMAS Sydneys uppdrag
Loss of HMAS Sydney
HMAS Sydney II på Wikipedia

*Beteckningen HMAS står för Her (His) Majesty's Australian Ship

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: