2008-03-08

Svenskan rockar fett


Svenska Dagbladet visar gång efter gång att man är Sveriges mest kvalitativa dagstidning. Idag skriver man initierat om ett spel i regeringen. Försvarsminister Sten Tolgfors ville avsluta den svenska missionen i Tchad. Men andra försvarspolitiker och utrikesministern manövrerade ut honom.

Det är inget konstigt med detta. Så här fungerar politiken och de som är med i spelet känner till politikens villkor. Det är däremot kvalitiativ journalistik att avslöja spelet.

Men frågan är nu vilken ny moderatpolitiker som ska uppröras av det egna husorganets rapportering. Tidningen är ju oberoende moderat och många tycks tolka detta på sitt eget sätt.

För en tid sedan var det gamle moderatledaren Ulf Adelsohn som upprördes av tidningens nyhetsrapportering och nu i veckan gick kommunalrådet Paul Lindquist på Lidingö i taket när han följde Svenskans rapportering om Vårdval Stockholm - Vill SvD sänka vårdval Stockholm.

Jag blir lika förvånad varje gång, annars omdömesgilla personer, har synpunkter på vad som står och inte borde stå i tidningar. Särskilt om det är uppenbart att man ogillar att journalister inte dansar efter den egna pipan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jo, man kan ju undra.

Själv tycker jag allt bättre om SvD. Särskilt på webben. Härligt med en objektiv journalistik. Tidningen har rapporterat duktigt och bra om Vårdval Stockholm, exempelvis.

Det är ett bra tecken när gamla konservativa gummor och gubbar rynkar på näsan och kallar tidningen för ”skvallertidning”.