2008-04-19

Så har det alltid varit

Den avhoppade folkpartisten, numera kristdemokraten, Lars Hultqvist har den 15 april på SvD Brännpunkt tappert försökt försvara sin syn på definitionen av ordet äktenskap. Uppenbarligen verkar han tro att ord som används i lagstiftningen är tillskapat enligt någon form av naturlag. Givetvis försöker han dribbla bort korten genom att visa upprördhet över att ordet äktenskap i kommande lagstiftning kan få en annan innebörd men i själva verket handlar det om en moralisk indignation över att människor följer sina känslor och lever tillsammans på ett sätt som inte är Hultqvists cup of tea.

Intressant i sammanhanget är att Hultqvist tidigare år haft en omfattande polemik i samma ämne i den utmärkta tidningen Nacka Värmdö Posten, här, här, här. här Den gången fick han mothugg från Nackamoderaternas ordförande Åsa Löfvendahl. Vid ett tillfälle skrev Hultkvist:
Åsa Löfvendahl spekulerar över om jag lider av homofobi, är intolerant och beredd att offra rättvisan. Det är ”argument” som jag avstår från att kommentera.
Men frågan är om inte Hultkvist borde kommentera de tankarna. Det är ju nämligen det Hultkvist är ute efter när han yrar om ett juridiskt begrepps innebörd.

Slutligt tilltvålad blir han på SvD Brännpunkt idag när professorn i vårdetik vid Ersta Sköndal högskola, tillika prästen Göran Lantz, bryter sönder Hultkvists resonemang. Göran Lantz skriver bland annat a propos Hultkvists argument att äktenskapet i alla tider och kulturer varit förbehållet kvinna och man. :
Men det påminner mig om debatten om kvinnliga präster i Svenska kyrkan. Sedan kyrkans begynnelse har prästämbetet varit förbehållet män.Icke desto mindre finns det idag goda skäl att viga kvinnor till präster. Det handlar dels om en förändrad kvinnosyn och dels om rent pragmatiska hänsyn. Kvinnor behövs helt enkelt som präster i vår nutida svenska kyrka.
Jag tillhör också skaran personer som har bestämda uppfattningar om det ena eller andra. Ibland får man så goda motargument att man ändrar åsikt och det är förlösande. Efter den debatt som förevarit i Nacka Värmdö Posten och på SvD Brännpunkt borde Hultkvist enligt förnuftets regler tänka om. Han borde återigen fundera över Åsa Löfvendals ord; -Lider jag av homofobi, är jag intolerant och är jag beredd att offra rättvisan?

Bloggar om ,

Inga kommentarer: