2008-04-12

Stubb, Brax och Thors


Bild: Finlands migrations- och europaminister, Vicehäradshövding Astrid Thors. Foto: Lehtikuva Oy

Finlands migrationsminister intervjuas idag av DN:s Henrik Brors. Den klarsynta Astrid Thors från Svenska folkpartiet har i likhet med Henrik Brors ett enstavigt efternamn. De enstaviga efternamnen är utan undantag vackra.

Statsminister Matti Vanhanen i Finland är på väg att slå statsminister Ola Ullstens nordiska världsrekord i enstaviga statsråd. I folkpartiregering den 18 oktober 1978 till den 12 oktober 1979 hade vi fyra statsråd med enstaviga efternamn: Blix (utrikesminister), Huss (industriminister), Cars (handelsminister) och Tham (samordnings- och engergiminister, sedemera konverterad till socialdemokraterna).

När nu Finland fått en ny utrikesminister har Finlands regering tre statsråd med enstaviga namn: Stubb (utrikesminister), Brax (justitieminister) och Thors (migrations- och europaminister).

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Beatrice Ask har ett enstavigt efternamn också. En kvinna med mindre kunskap om hur människor (bl.a unga) fungerar än Göran Persson. Han må ha förstört gymnasieskolan, men hennes naiva syn hjälpte till.

Vidare så är Thors knappast klarsynt. Fullständigt blind och möjligtvis efterbliven kan jag gå med på, men det är ändå att ge kvinnan mer beröm än hon förtjänar.

Vartenda (INGA undantag) västland (inkl Kanada, USA och Australien) som har tagit in (stora mängder) invandrare har fått exakt samma problem med exakt samma grupper. Det finns INGA (0) undantag.

Nu ska Finland hoppa in och göra samma sak?

"Vi i Finland måste vara beredda att ta vårt ansvar, säger Astrid Thors."

För de som undrar betyder den meningen detta: "Vi i Finland ska likt övriga västländer fördärva vårt land genom att importera de sämst anpassade i de sämsta länderna på jorden. Eftersom inget annat land varit kapabelt att hantera dem så kommer vi självklart lyckats."

Finland gick om Sverige och övriga västvärlden när det gäller ungarnas resultat i skolan, den ENDA anledningen till detta (även om de som vanligt försöker dölja det) är att Finland har ytterst få invandrare.

Jag hoppas finnarna vaknar och stoppar detta innan deras politiker förstör deras land likt våra förstörde vårt. Gruppvåldtäkter, mord, rån, inbrott etc är inte berikande, vad än Mona Sahlin påstår.

Per Westberg sa...

Hur var det nu? 325 000 svenskar utvandrade till USA.

Om man har någon koll på vårt brödraland Finland vet man att befolkningen inte bara består av finnar. Drygt fem procent av befolkningen är finlandssvenskar.

Finland är ett fantastiskt land som utstått många plågor. Många från Finland har kommit till Sverige och bidragit till vårt välstånd.

Per Westberg sa...

I förrgår natt träffade jag två överläkare på intensiven. En grekisk neurokirurg och en irakisk kirurg. Biträdda av en finskfödd syrra och en dansk undersköterska.

Tack för att de finns.

Anonym sa...

Appropå "Illwill":s kommentar - åtminstone ett fenomen är likadant i Finland och i Sverige: i bägge länder finns en seg grupp nätaktivister som likt ett mantra för fram att problemen i samhället beror på en enda faktor, nämligen invandring.

Ofattbart att man kan se så enkelspårigt på samhällsfrågor.

Men det är klart, om man försöker sopa planen med uråldrig darwinistisk skåpmat ("sämst anpassade"; "de sämsta länderna") så är ju analysen dömd att misslyckas.

Knappast är arbetskraftsinvandring allena nyckeln till framgång i Finland. Ännu viktigare vore att på lång sikt arbeta för ett sundare samhällsklimat där människor inte blir diskriminerade på arbetsmarknaden och i det privata på basis av sitt ursprung. Den finska regeringen (eg. regeringarna ända sedan 1990-talets början) har gjort på tok för lite för att bekämpa rasismen i samhället. Utan ett målmedvetet arbete mot både den öppna rasismen och den strukturella diskrimineringen kan Finland i framtiden knappast bli ett lockande land att arbeta i.