2008-04-05

Unga tänker på sin begravning

I Sverige är det relativt ovanligt att människor berättar för sina nära och kära om hur de vill ha sin begravning. Resultatet blir att de anhöriga får bestämma ceremoni och gravskick. Detta leder tyvärr allt oftare till att konflikter uppstår mellan de anhöriga och därmed måste huvudmannen för begravningsverksamheten allt oftare medla inför gravsättning.

Jag läser nu i danska Kristelig Folkeblad att allt fler unga i Danmark i detalj beskriver sin yttersta vilja. Webbplatsen Min sidste vilje har aktivt bidragit till detta. Sociologen Michael Hviid Jacobsen, vid Ålborgs universitet forskar i begravningskultur och påstår att unga gör upp med ett sista tabu -döden. -De unge tør se døden i øjnene. Det er blevet trendy at være den, der tør konfrontere det her sidste store tabu, og det er et spørgsmål om at have overskud til at orke at se døden i øjnene, säger Michael Hviid Jacobsen.

I sammanhanget bör noteras att man inte får glömma bort att upprätta ett testamente för kvarlåtenskapen. Eftersom det är särskilda formkrav för testamente räcker det givetvis inte att bara skriva på en lapp eller göra sin vilja känd på Internet.

Politiken, Unge planlægger deres egen begravelse

Bloggar om

Inga kommentarer: