2008-05-11

Religiösa humanister

Prästen Karin Långström Vinge gör en knivskarp reflektion över en temaartikel i dagens DN. Läs Karin här.

Jag tar mig friheten att citera Karins inlägg i sin helhet:

Dagens DN har några temasidor om bröllop, och jag läser intresserat om "det nya svenska bröllopet". Linda och Stefan har gått ur Svenska kyrkan, är inte troende och ska gifta sig borgerligt. Helst ville dom haft en kommunal humanist som vigselförrättare, som samtidigt kunde namngivningsceremoniera sonen Theo (sic!), men nu blir det bra med en skådespelerska som dessutom kan sjunga.

Så berättas om en ljusceremoni "med andlig innebörd", där kontrahenterna tänder var sitt ljus och låter ljuslågorna brinna tillsammans för att levandegöra mysteriet om hur två blir ett. Efter löftena lägger äldste sonen prydnadsstenar i en ring runt pappa och nya styvmor, medan vigselförrättaren förklarar att brudparet nu "står i en cirkel som symboliserar den transformation ni håller på att genomgå".

Och vid namngivningsceremonin fokuserar man på ett skrin, i vilken släktingarna lagt lappar med välgångsönskningar i.

Jojo, om det är så här de ateistiska ceremonierna går till, behöver vi religiösa inte oroa oss ett dugg för att svenska folket skulle tycka att religion är meningslöst.

Det är synd att inte någon Sturmarkare blev tillfrågad om denna ceremoni. Om "new age" skriver Nationalencyklopedien:

...samlingsbenämning på en rad olika strömningar med mer eller mindre religiösa förtecken som vuxit fram under 1970-90-talen.
---
New age-strömningarna utgörs av ett slags smörgåsbord där var och en kan plocka de delar man vill ha. Ofta fokuseras på helande i vid bemärkelse, innefattande metoder längs ett spektrum från en betoning på helande av fysiska sjukdomar, över stresshantering och självkännedom till personlighetsutveckling och, i förlängningen, eventuell andlig utveckling.

Humanisterna skriver:

Grundläggande för humanismen är kritiskt tänkande och en vetenskaplig kunskapssyn. Humanismen är en sekulär - icke-religiös - livssyn som anser att
det inte finns några förnuftiga skäl att tro på religiösa dogmer, gudar eller övernaturliga förklaringar av tillvaron. Humanister har en kritisk inställning till alla former av religion, nyandlighet och ockultism.

Å andra sidan har humanisterna ett stort smörgåsbord vid till exempel namngivnngsceremonier. Läs här

Karin utropar SIC! [betyder ungefär: Ni läste rätt] om namnet Theo. Karin tänker givetvis på att Theo kommer från grekiskan och betyder gud.

Bloggar om

Inga kommentarer: