2008-05-04

Sanningens ögonblick bräcker Vetenskaps-tv


På SvD Brännpunkt idag finns två debattartiklar om public service. Det är dels vetenskapsjournalisten Henrik Ekman som skriver om SvT:s prekära ekonomiska situation i ett läge där liberala opinionsbildare ridderligt påstår sig värna om yttrandefriheten genom att vilja låta även kommersiella aktörer dela på licensavgiften. Anna Serner vd för Tidningsutgivarna vill att regeringen avvaktar kommande EU-inriktningar om statsstöd till public service innan man slutför den svenska ­public service-utredningen.

Om det nu är så att man tycker att det är en så fantastiskt bra idé att låta kommersiella kanaler få del av licenspengarna kan man bänka sig framför kanal 5 i kväll och ta en titt på tv-underhållning i dess värsta form - förnedrings-tv. I kanal 5 som använder vinjetten "Roligare TV" sänds programmet Sanningens ögonblick med Pontus Gårdinger som programledare. I vad man kallar en gameshow förnedras mäniskor å det grövsta. För ett par veckor sedan satt ett trevligt par i studion och mannen fick svara på den ena intima frågan efter den andra. Det framkom helt klart att han ställt till det för familjen och att man var i akut behov av pengar. Det bär mig emot men inslaget kan man se på denna länk. I en utfrågning som fortsätter i kväll har en ung man berättat att han skulle vilja att hans fästmö skaffar silikonbröst. De flesta frågor han besvarat måste tära otroligt mycket på förhållandet. (Aftonbladet skriver om detta)
Nu händer det emellertid också att SvT också gör egendomliga programval med den egentliga motiveringen att få fler tittare. Som nu när man låter sända Englas begravning. Ett beslut som vilar på en skruvad tolkning av vad som är allmänintresse och önskemål från ett par föräldrar som befinner sig i den chock som djupaste sorg innebär. Om detta har Niclas Strandh skrivit i inlägget "engla och den kollektiva sorgen".
Förnedring i form av "Sanningens ögonblick" är samma fenomen som gör att människor deltar i stora manifestationer när tragik inträffat för låta allt falla i glömska efter ett par veckor och låta de som befinner sig i sorg känna sig ännu mer ensamma. Det är ju lättare att delta i manifestationer i Kungsträdgården och tända något ljus i den egna privatbostaden än att gå föräldravandringar. Den där föräldravandringen kan ju innebära att jag missar "Sanningens ögonblick" i rutan.
Sanna Rayman skriver idag på SvD:s ledarsida:
Medkänslans bästa försvarare är den som helt sonika förutsätter den som något grundläggande mänskligt. Bäst görs detta när vi orkar bry oss om varandra på närmre håll, snarare än när vi betraktar varandras öden på tv. Skärmen emellan är tjockare än man kan tro.
Tyvärr är det så att "Sanningens ögonblick" bräcker Vetenskaps-TV om penningen får råda.

SvD, När penningen får styra tv
Bloggar om

1 kommentar:

Emil Vikström sa...

Jag som inte tittar på TV kunde egentligen inte bry mig mindre om Svt, men en sak stör mig. Svt säger sig alltid ha ont om pengar, men varför startar de då fler och fler TV-kanaler?

Just nu verkar de dessutom ha kommit på att om de lägger upp programmen på sin webbsajt så kanske de kan kräva in TV-avgift av oss som inte ens har en TV - oavsett om vi någonsin besöker deras hemsida eller inte!

Jag drar givetvis mitt strå till stacken för att hjälpa Svt att spara pengar. Jag blockerar deras sajt helt och hållet i mitt nätverk så att jag inte råkar slita på deras servrar.