2008-06-21

Kristdemokraternas riksting

På torsdag börjar kristdemokraternas riksting 2008 i Norrköping. Det borde vara en av årets mest intressanta politiska tillställningar eftersom det handlar om ett parti som i likhet med vänsterpartiet kämpar mot opinionssiffrorna men till skillnad från vänsterpartiet har de inre stridigheterna i öppen dager just nu.

Aftonbladets Joakim Jakobsson konstaterar att kristdemokraterna kanske bara på en punkt haft utdelning i regeringssamarbetet och det handlar då om familjepolitiken. Samtidigt är det ett område där man kan konstatera att det råder öppen splittring mellan en folkligt förankrad liberal grupp i partiet som tvingas utkämpa slag mot konservativa grupperingar vilka ofta utan egentlig förankring kommer att symbolisera partiet.

Även på andra för kristdemokraterna viktiga områden får man motgångar. Partiet är skickligt på att skapa mantra och skriva politiska pmafletter och begreppet värdighetsgaranti i äldreomsorgen är ett sådant exemple. Det goda uppsåtet kan inte ifrågasättas men samtidigt blir det minst sagt pinsamt när man under buller och bång tillsätter och slutför en utredning som får stor uppmärksamhet men där experter på området och Sveriges kommuner och landstings ordförande moderaten Anders Knave går i taket över utredningens svepande och populistiska formuleringar. Alla med någon insikt i hur äldreomsorgen ska organiseras förstår att det inte är något nytt under solen som framkommer. Detta är en taktik som håller när man är i opposition men som är förödande när man sitter i regeringsställning. Om detta skrev jag den 30 maj.

Aftonbladet, Lycka till Lennart – kör kd i botten
Även Aftonbladets Lotta Gröning skriver i saken

Blogger om

Inga kommentarer: