2008-07-19

Rätt att lyssna på spågummor och spågubbar

Både sakskäl, objektiva omständigheter samt hänsyn till ett brottsoffers anhöriga kan göra det befogat av polisen att använda klärvoajanta personer vid spaning.


Bloggosfären om polisen och spådom
Det tar emot att skriva något om åtalet mot mördaren Anders Eklund. Särskilt som alla medier är proppfulla av detaljer kring förundersökningen. Men idag skriver Aftonbladet att polisen bland annat låtit följa upp tips från personer som anser sig vara synska och bloggosfären är snabbt ute och gör sig lustig över polisen. (Jinge, Creativdirector, Saccard)

Viktigt att följa upp alla tips
Att dessa medier skulle vara klärvoajanta tror jag inte ett dyft på. Men självklart ska polisen följa upp även sådana här tips och inte regelmässigt utan närmare reflektion sortera in dem i tokpärmen. Det kan ju faktiskt vara så att det är personer som faktiskt äger relevanta kunskaper som kallar sig för medium. Erfarna utredare som sitter med helhetsbilden kan nog bättre än vi andra avgöra vad som är rätt och fel. Dessutom är det väl ett ganska väl känt faktum att det förekommer att personer som har en direkt koppling till ett brott faktiskt hör av sig som tipsare. Polisen kan alltså inte lämna något åt slumpen.

Respektera de anhöriga
Även hänsyn till ett offers anhöriga kan vara ett skäl till att polisen gör helt rätt i att lyssna på vissa spågummor och spågubbar. I just Stjärnsund där Engla bodde finns Fridhems kursgård som väl måste betraktas som inspirerat av new age. Den fond som startades till Englas minne hade som syfte att täcka omkostnader som uppstod under sökandet efter Engla och för att hjälpa familjen och Fridhems kursgård. Överskott gick till verksamheter som hjälper familjer i kris.

New age beskrivs i Nationalencyklopedien:
New age-strömningarna utgörs av ett slags smörgåsbord där var och en kan plocka de delar man vill ha. Ofta fokuseras på helande i vid bemärkelse, innefattande metoder längs ett spektrum från en betoning på helande av fysiska sjukdomar, över stresshantering och självkännedom till personlighetsutveckling och, i förlängningen, eventuellt andlig utveckling.
Vid en hastig genomgång av kurserna på Fridhem ser jag att åtminstone en av kurserna under denna sommar har en kursledare som beskriver sin bakgrund som följer:

De senaste åren har jag gått kurser i kanalisering, tarot, healing samt medialt utvecklingsarbete.
Även om jag som sagt är minst sagt skeptisk är jag inte den som i detta fall dömer. Jag hävdar att respekten till anhöriga faktiskt kan göra att polisen ska lyssna på medier. Om spådom är något som ingår i en persons övertygelse kan man inte nonchalera detta även om man själv anser att det är hokus pokus. Med facit i hand kanske man kanske konstatera att det är bortkastad tid men för den anhöriga kan det vara betydelsefullt: -Polisen vände i alla fall på en sten som jag anser relevant.

Englas mormor skrev i Aftonbladet den 9 maj hur familjen kände sig sårad över kritiken mot tv-sändningen av begravningen och den insamling som startats i Englas namn. Detta understryker vikten av att lyssna på anhöriga till brottsoffer.

Förnimmelse av mord
Men att polisen lyssnar på tips är långtifrån samma sak som att man aktivt anlitar medier. Det är i detta sammanhang smått ironiskt att ett annat av Eklunds dåd uppmärksammades i den egendomliga tv-serien "Förnimmelse av mord" på kanal 5 år 2003. Här var det mediet Pernilla som uttalade: -Den avgörande pusselbiten kan vara ett rött, fyrkantigt, funkisliknande hus, där medierna uppger att mördaren ska bo. Huset ligger i närheten av vatten och en väg och inte långt från mordplatsen. Kanske i trakten kring Malung. (Aftonbladet den 7 maj 2003)

Ack ja. Nu har vi svaret. Torsåker och Malung ligger inte direkt nästgårds. Spåfolk är inget för polisarbetet men de kan detta till trots fylla en funktion.

Andra bloggar om: ,

1 kommentar:

Carina sa...

Från Englas Mamma!

Att Polisen utrett även mediala tips är så enkelt som att det är stor risk att den som verkligen vet något inte vill ge sig till känna utan istället kallar sig medium eller liknande.
Däremot är jag mycket besviken på media det är nog ingen som vet hur vi i verkligen har det men tror sig veta pga hur media rapporterar. När jag har gått ut i media så har jag gjort det för att jag vill belysa och skapa debatt om saker som jag är kritisk mot och sådant som jag anser är helt horribelt fel i vårat samhälle men det är helt omöjligt att få dom att skriva sådant utan istället skriver dom bara om känslor mm ja sånt som säljer i själva verket märker jag att media inte på något vis är intresserad av att granska samhället utan bara sälja tidningar. Och nu går dom ut med hemska detaljer om hur våran Engla blivit mörda ingen etik alls bara så ni vet så är det som att bli nedslagen bakifrån hur ska vi, släkt och vänner kunna hantera sådan information från media. så vill ni stödja oss så köp inga tidningar under rättegången så vi kan vissa media att det krävs lite pressetik och inte bara hänsynslös nyfikenhet och att gotta sig i andras mardrömmar , som gör att vi köper tidningar. frid carina