2008-07-25

Rätt att porta busar

När Barnombudsmannen - BO bekymrar sig över att campingägare sätter upp 25 år som åldersgräns för campinggäster överträder hon sannolikt sina befogenheter. Dessutom innebär hennes verklighetsfrämmande uppfattning att just de hon är satt att företräda - barnen - får minskade möjligheter att campa med sina föräldrar.

Avgående Barnombudsmannen Lena Nyberg upprörs över att campingar på Öland och Gotland och kring Båstad och Västervik portar ungdomar på grund av fylla och stök. Barnombudsmannen tycker att campingarna i stället ska arbeta med ordningsregler. SIC!

Visst är det synd om hyggliga ungdomar som dras över en kam med busar och inte får chansen att campa. Men det är också synd om campingägare som drabbas av nedskräpning, skadegörelse och trakasserier av både gäster och egen personal.

Om Lena Nyberg inte tror att campingplatser jobbar med ordningsregler tror hon fel. Privata näringsidkare måste självklart kunna välja sina kunder. Det föreligger absolut ingen kontraheringsplikt och så länge man inte diskriminerar på de grunder som finns i diskrimineringslagarna är det okej.

Effekten av fylla och bus är faktiskt att barnfamiljer och andra väljer bort campingen och så vill väl inte Barnombudsmannen ha det. Barnombudsmannens uppgift är inte att företräda 23-åringar. Barnombudsmannen har enligt 1 § lag om barnombudsmannen (1999:35) till uppgift att företräda barns och ungas rättigheter och intressen mot bakgrund av Sveriges åtagande enligt Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). I artikel 1 till FN:s barnkonvention definieras barn som varje människa under 18 år, om inte barnet blir myndigt tidigare enligt den lag som gäller barnet.

BO:s inställning bidrar knappast till att fler barn får möjlighet att campa med sina föräldrar. Snarare tvärtom. Denna gång intog BO inte barnperspektivet. Men annars har hon varit mycket bra som BO.

SvD, SvT, Smålandsnytt skriver om en camping på Öland, SvD

Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Definitionen av "och unga" missade du.. ;)

Per Westberg sa...

Nopp
Begreppet unga inkluderas i barndefintionen. Rent semantiskt tillhör man de unga när man är 22,28 eller ibland 58 år. Men utifrån BO:s perspektiv och uppdrag är unga lite äldre barn.

Själv använder jag inte begreppet barn om de som passerat 15 år.

Per Westberg sa...

Tillägg
Det finns lagstiftning med annan definition på unga. I exempelvis lag (1964:167) med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare räknas den som inte fyllt 21 år som ung.