2008-07-05

Skytte i repris fast tvärtom

Den 2 februari skrev jag a propos en kolumn av Göran Skytte:

När Skytte idag skriver om intellektuella som vittnar om kristen tro är han knappast unik i sina iaktagelser och slutsatser. Kolumnen kan läsas med en gäspning även om sådana som jag blir glad över att Skyttes iaktagelser. Men för att platsa på Svenskans ledarsida krävs det nog mer än att Skytte så förutsägbart petar in ett stycke som detta: "Det är ett tidens tecken i det som kallas ”världens mest sekulariserade land”. Vilket i och för sig inte är en helt korrekt beskrivning. Mera sant är att socialdemokratin i generationer gjort allt för att nedmontera kyrkan och ersätta kristen tro med devot tro på politikens och partiets förmåga att skänka folket goda gåvor från ovan. (En strävan som för övrigt är vetenskapligt belagd)."

Det känns som att Skytte lider av någon form av Tourettes syndrom. I alla sina iaktagelser tycks han med jämna mellanrum och utan sammanhang i övrigtbehöva utbrista:

Allt är socialdemokraternas fel.

I dagens kolumn har Skytte fångat upp samma spår fast tvärtom. Han tycker att opinionen skyller allt på moderaterna. Tur kanske att det inte alls är de värsta av livets jävligheter som Skytte pekar ut (brevbärare som inte vill springa i trappor och sopsortering). Jag kan garantera Skytte att de allra flesta tycker att sopsortering är okej och att vi inser att det är rimligt att brevbärare inte springer i trappor med tanke på att de numera inte bara delar ut brev. Deras cyklar är ju överlastade med reklam som vi sedan ska bära till pappersinsamlingen. Sådana är marknadens villkor och vare sig moderaterna eller socialdemokraterna kan skyllas för detta.

Bloggar om

1 kommentar:

Anonym sa...

Nja, jag lägger mig inte i den politiska delen av denna diskussion men jag, som besöker Sverige ett par månader om året, har flera gånger beskrivit det som landet "där brevbärare inte vill bära brev; där sophämtare inte vill hämta sopor; där polisen inte vill jobba sent på kvällen eftersom så många farliga bovar är ute då; där restaurangerna har lunchstängt och där researrangörer tar semester under den tid då folk har tid att resa" osv. osv.

Jag misstänker att "ni" inte har märkt hur det har blivit. Jag var själv på S:t Paulsgatan häromkvällen och kollade brevlådeinkasten - bäst jag slutar innan jag blir elokvent.

Medan jag skriver om polisen: har ni (du) märkt att så fort diskussion om en viss brottstyp kommer upp (stölder, bilinbrott, villa- och lägenhetsinbrott, ungdomsvåld, skattefusk, maffiastyre i restaurangbranschen, för att inte tala om narkotikahandel och -missbruk) fårt man höra. "vi prioriterar inte den sortens brott, vi har inga resurser." Vad som prioriteras, utom att sätta dit fartsyndare, nämns däremot aldrig.

Det kan du hälsa tjejerna och killarna i Almedalen av diverse politiska kulörer. Men de har nog inte tid att lyssna.