2008-07-26

Synd att skriva synd

Åsa Petersen skriver en ledarkrönika på Aftonbladet idag under rubriken "Pride firar den svenska synden".

Det är tråkigt, för att inte säga synd, att Åsa Petersen just använder begreppet synd i bestämd form - synden. Nu är det kanske förståeligt eftersom Europrides tema är "Swedish Sin, Breaking Borders" Åsa Petersen avslutar sin utmärkta sammanfattning av Europrides invigning med orden:
Europride fyller begreppet ”den svenska synden” med nytt innehåll. Människor ska få vara som de är. Skamlösheten föder människovärde.
Så tråkigt att Åsa Petersen genom att skriva så faktiskt medverkar till att sprida fördomar bara för att få läsare. Om det är något Pride inte är så är det synd. Synd är per definition, om man tar Nationalencyklopediens förklaring, benämningen på det som skiljer människan från Gud och som tar sig uttryck i förvända relationer även till medmänniskorna och skapelsen i övrigt.

Precis som Åsa Petersen skriver handlar det om människovärde och det är just förvända taskiga relationer och fördömanden av andra människor som måste bekämpas. Låt oss behålla begreppet synd just för sådant. När Åsa Petersen använder termen "den svenska synden" som hon gör medverkar hon till sammanblandningen av sexuell läggning och sexuell aktivitet. Alla människor har rätt att få leva med sin sexuella läggning men sexuell aktivitet låter vi vara en privatsak. Homofobi handlar ofta om inskränkta människor som fixerar sig vid sexuell aktivitet och inte begriper vad sexuell läggning står för.

DN skriver om hbt-diskrimineringen i Europa, SvD, DN

Bloggar om , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

"Homofobi handlar ofta om inskränkta människor som fixerar sig vid sexuell aktivitet och inte begriper vad sexuell läggning står för."

Det är din definition. Men vi kan inte heller ha ett samhälle som sätter en PK stämpel på alla som har en annan uppfattning i detta ämne. Det är en farlig väg i ett annars demokratiskt samhälle. Men diskussionen skall handla om sak och inte person.