2008-08-04

Avskriven anmälan bör leda till avskriven nyhet

Aftonbladet har fått ett tips via sin tipstelefon och tror att man nu hittat något riktigt stort. Fp-riksdagsledamoten Camilla Lindberg förlorade sin plånbok på en fest och polisanmälde en man för stöld. I anmälan har Lindberg sagt att personen som stulit plånboken är muslim och har tagit den bara för att Lindberg är judinna.

Det är naturligtvis ett olämpligt uttalande men knappast något att göra väsen av. Lindberg var naturligtvis upprörd och ledsen och då säger man ibland saker som är olämpliga. Detta ska vi ha förståelse för.

Hade nu inte Aftonbladet varit så tendentiösa i att utpeka Lindberg som omdömeslös hade det varit på sin plats att ställa lite fler frågor till "upphittaren" det vill säga den man som under en viss tid i Lindbergs ögon var förmodad gärningsman.

Låt oss hoppas att detta var ett stort misstag och att alla personer som var inblandade ber varandra om förlåtelse. Camilla Lindberg är nog en hyvens riksdagsledamot.

Tyvärr blir jag också lite tendentiös här. Det kan väl inte vara så att alkohol till del kan tillskrivas denna historia som för övrigt bör läggas till handlingarna.

Polisen har ju avskrivit ärendet och anser uppenbarligen att inte ens en liten fyndföseelse* har skett.

* - 10 kap. 8 § brottsbalken:

Fullgör man ej vad i lag är föreskrivet om skyldighet att tillkännagiva hittegods eller annans sak som man av misstag eller tillfällighet fått i besittning, dömes för fyndförseelse till böter. Underlåter man att fullgöra sådan skyldighet med uppsåt att tillägna sig godset eller förfar man eljest med godset på sätt i 4 § sägs, skall gälla vad där är stadgat

Väsentligt mer informativt om avskrivningar av brottsänmälan kan man läsa hos Gotlands Allehanda som berättar att hälften av de brott som anmälts under den så kallade Stockholmsveckan på Gotland inte utreds. De avskrivs och arkiveras direkt.

Bloggar om

Inga kommentarer: