2008-08-09

Mer sprit mer bus

Bild: Stureplan en vanlig sommarkväll

När Stockholms socialborgarråd moderaten Ulf Kristersson tillträdde utlovade han att man genom nya riktlinjer skulle öppna för dygnetruntöppna krogar med utskänkning. -Stadens uttalade ambition är att vara en attraktiv stad som erbjuder sina invånare och besökare ett levande, spännande och varierat restaurang- och nöjesutbud. Dagens regelverk rimmar illa med den ambitionen, sade han i en tidningsintervju.

Det är lätt att ge en idyllisk bild av festande men samtidigt finns det en baksida. Ju mer ställen som serverar under längre tid ju fullare blir folk. När folk är fulla beter sig många galet och då är det inte längre så roligt. I supandets kölvatten följer tvivelsutan andra droger.

Ett exempel på den så kallade liberala hållningen är den så kallade 080808-festen på Stureplan som gick av stapeln i natt.

Resultatet är ganska nedslående även om många säkert hade väldigt roligt.

Partyt skapade så mycket belastning att Norrmalspolisen fick ta in resurser från övriga delar av länet. Enligt stationsbefälet Johan Andersson rapporterade tjänstgörande polis att natten var "riktigt jobbig, faktiskt." DN

- Patrullerna sa att Vattenfestivalen var en västanfläkt i jämförelse med den här natten. I talspråk var det helt galet, sa Kristina Berglund, ett annat stationsbefäl vid Norrmalmspolisen, till TT.

Det är knepigt när populismen styr politiken. Om vi äntligen får fler poliser blir de upptagna med att göra ingripanden, ta upp anmälningar och skjutsa gripna och omhändertagna kors och tvärs. Några civilkuragelagar lär inte hjälpa upp situationen och vanligt folk lär inte se det ökade antalet poliser eftersom turerna måste läggas nattetid.

Men när vi står där med valsedeln så tänker vi inte på hur det kan se ut på akutmottagningen på SöS eller hur spyor på nattbussarna och urin på gatorna luktar. Då är det uppenbarligen den torra smaken av champagne i den ljuva sommarnatten som avgör. SvD, Aftonbladet

Bloggar om

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja , här sitter man som en vanlig människa och ser detta som man redan visste när man läste D.N på jobbet på fredagen att det skulle bli en vattenfest. Bor nere i småland dotter där uppe, vem betalar detta kalas....inte emot varken stim o fest men det finns väl ändå gränser när man vet att det skall spårar ut????
Den man som stolt sa han fixat denna fest måste väl vara betalsvarig.
Annars kan vi gå lös här nere o skicka räckningen till Borgarådet i vår huvudstad där dom tycks få ha hur kul som helst.
Hälsningar från en före detta en gammal raggare.
C.W

Per Westberg sa...

Krögarna som fick slå upp barer på Stureplan får nog betala saftiga upplåtelseavgifter till Stockholms stad. Och när ölkranarna står öppna samtidigt som några flaskor donpan går i luften blir det väl än och annan intäkt.

Lyckligtvis drabbas inte den gamla raggarrundan av att Stureplan stängs. Den går ju upp Norrlandsgatan från Kungsgatan.

Fredricsson sa...

Jag var där. Problemet var ej fyllan. Problemet var att Stureplan invaderades av människor som inte kan uppföra sig, oavsett dom har sprit i kroppen eller inte.

Over and out.

Per Westberg sa...

30 000 pers som tror att de ska kunna hänga på Stureplan funkar inte.

Samband mellan alkohol och bus går dessvärre inte att bortse ifrån. Ett bra exemple är att samtliga kvinnor som uppsökt SöS-akuten 1997-2005 utsatta för gatuvåld hade alkohol i kroppen.