2008-08-22

Rökare har kul utanför pubarna


Bild: Nöjda rökare utanför en bar i republiken Irland
I Nordirland sänder BBC Radio ett program som påminner om Ring P1 och programledaren har samma festliga, om än provocerande, jargong som Täppas Fogelberg. Nu i veckan tog det fart när programledaren sade en och annan sanning om de rökförbud som gäller i Nordirland sedan 2007.
Republiken Irland var tidigt ute med rökförbud på restauranger redan 2004 (sannolikt först i världen vad avser rökförbund i ene hel nation).

Programledaren menade att man inte skulle gå fram till någon som rökte exempelvis på en plattform eftersom man då kunde få stryk. Han menade att det var lika provocerande att be någon sluta röka som om man sa till vederbörande att man inte tyckte om honom.

Nåväl samtalen med lyssnarna blev uppiggande.
Men nog verkar det ändå som rökförbuden på pubar funkar ganska bra. De som står utanför och röker verkar ha jättekul och dessutom skaffar de nya bekanskaper.
Bloggar om ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge det är någorlunda varmt fungerar rökplatsen utanför krogarna som skolornas rökrutor gjorde på min tid - det är där man står och hänger. Fast en del krögare är sura eftersom det dricks mindre - man får inte ta med glasen ut. Så rökförbudet har både gett ickerökarna rökfritt och fått folk att dricka mindre. Vem kunde tro att förbudet skulle leda till sådana förbättringar av folkhälsan.
/Katta

Per Westberg sa...

Sveriges Hotell- och Restaurangägare (SHR) var ju positiva till rökförbudet på krogen. Kanske är det så att folk dricker mindra men ändå köper mer. Ingen vågar väl ta sin gamla öl efter rökpausen. Då beställer de kanske in en ny.