2008-08-01

Trams

UPDATE: SvT backar. Bra och snabbt jobbat. SvD SvD

SvT och deras samarbetsföretag HOIST Technology gör bort sig ordentligt när man säger att offentligt framförande vid skolor, sjukhus och militära anläggningar av SVT:s sändningar från OS i Peking 2008 utan avtal med Hoist Technology innebär ett brott mot upphovsrättslagen och beivras med skadestånd.

Förevisningar i nämnda lokaler är inte offentliga. Allmänheten har inte generellt tillträde till vare sig militära anläggningar, skolor eller sjukhus. Så tolkas begreppet offentlig plats i ordningslagen men kanske inte i upphovsrättsliga sammanhang. Men eftersom SvT äger rättigheterna kan de diktera villkoren och använda sunt förnuft. Punkt slut. Ingen av oss Handenbor lär fundera på om vi ska till O´Learys eller åka ner till Amfibieregementet. Åker vi till Amf1 lär vi få vända i vakten.

-Det här är rena bondfångeriet, säger Anders Knape, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Det är inte alls solklart att alla kommunala och landstingskommunala lokaler är offentliga. Och även om så vore är det helt absurt. Ska man alltså ta pengar från trivselaktiviteter för barn och gamla för att betala för OS-sändningar man redan finansierat via tv-licensen?

Helt rätt av Anders Knape att ryta i. Och ännu mer bekymmersamt för SvT är det naturligtvis att kulturminister Lena Liljeroth Adelsohn, enligt DN, spontant vågar uttala att hon skulle råda SVT att avstå.

SvD, Aftonbladet, DN, Expressen skriver rätt initierat i frågan liksom Sportbladet

Läs HOIST Technologys brev
Sveriges Kommuner och Lanstings pressmeddelande

Inga kommentarer: