2008-09-09

Bondfångare i Sundsvall

Nya idéer är kul men ibland blir det riktigt korkat. Och när något är korkat finns det anledning att ana ugglor i mossen. I Sundsvall har någon dragit igång eventet Surprisebröllop vars idé är att ordna ett bröllop där all planering sker med den ena parten. Det är knappast ett företag som ligger bakom detta och läser man på webbplatsen så är det uppenbart att det är män som tillsammans med "fixaren" ska planera det hela. Bruden ska vara helt ovetande.

– Det verkar oseriöst, kommersiellt och larvigt säger kyrkoherde Stefan Nilsson i Sundsvall Gustav Adolf till Sundsvalls Tidning. Det är bra att Stefan Nilsson reagerar på webbplatsens egendomliga texter: – Det står att man bör ge "en skänk" till organisten och "ett diskret kuvert till prästen" och att det kan vara på sin plats att ge dricks om kyrkans personal ställer upp som vittnen. Det är hårresande och står helt i strid med hur vi jobbar. Vi betalar skatt som alla andra och är det en präst från en annan församling som anlitas så upprättas det avtal, säger han.

Att detta är rent bondfångeri är uppenbart. Lite pinsamt för de företag som valt att annonsera i detta oseriösa sammanhang. Mitt favorithotell i Sundsvall, Södra Berget, är ett av företagen som tror på detta. Det är nog bäst att jag väljer Knausst nästa gång jag är i Sundsvall.

Ack så absurt om en part i ett förhållande på egen hand planerar den gemensamma händelsen. I praktiken skulle det inte funka eftersom en vigsel alltid ska föregås av hindersprövning. På webbplatsen talas om en jury som utser vinnaren men i övrigt skrivs det i "jagform". Att personen bakom idén talar om möjligheter för den som inte har råd ordna ett stort bröllop är närmast vämjeligt. Mina tankar går till de där vägförsäljarna som säljer sitt guld billigt eftersom de snabbt måste åka till utlandet.

Jag kan ha fel. Men detta är en bluff. Det blir inget bröllop enligt detta koncept. Bara fordringsägare och en massa besvikna människor.

Bra att en kyrkoherde säger ifrån.

Gärna surprisebröllop men då endast överaskning för gästerna.

Sundsvalls Tidning, Kyrkligt motstånd mot ny form av bröllop

1 kommentar:

Jeez sa...

Jag har en gång fått frågan om jag kunde vara med om ett överraskningsbröllop. Ena parten fyllde 40 och skulle få gifta sig i present. Eh. Nej¨, var mitt självklara svar. Om inte annat så pga de praktiska omständigheter Stefan pekar på.

Men. Fler bröllop än ett är redan i princip planerat av en part. Det är bara att gå in på tex www.brollopstorget.se så ser man att det är brudarna som i störst utsträckning planerar och "bryr sig" och det är ingen tillfällighet att de dessutom pratar om "sin" dag i singularis (och därför också ska få gå in som de vill)...