2008-10-04

Skydda djuren och djurägarna


Djurens Rätt har idag demonstrerat för införandet av straffbestämmelser mot tidelag. Själv har jag tidigare varit skeptisk och tänkt att nuvarande lagstiftning om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen är tillräckligt. Men sedan något år är jag för en straffbestämmelse om sexuellt utnyttjande av djur.

I Europa har de flesta länder en lagstiftning som överensstämmer med den svenska men England utgör ett undantag där en gärningsman kan dömas för buggery or attempted buggery with an animal genom avsnitt 69 i Sexual Offences Act.

Det gäller att sätta djuret i fokus och människans förhållande till djur. Även om djuret i sig inte utsätts för plåga kan det finnas skäl att kriminalisera handlingen eftersom gärningen sårar och upprör djurägaren.
Men frågan är om inte Djurens Rätts kampanjchef Benny Andersson tappar i trovärdighet när han påstår ett det finns djurbordeller i Danmark. Sannolikt sprider han en skröna. Förvisso "avslöjade" gratistidningen "24-timer" 2006 personer som via Internet annonserade ut sexuella tjänster med djur men det kan ifrågasättas vad det verkligen handlade om. Efter avslöjandet blev det väldigt tyst. DR Nyheder Indland

Dåvarande Djurskyddsmyndigheten utredde 2005 frågor om sexuellt utnyttjande av djur. Tråkigt att man lade ned den myndigheten.
DN, DN, DN
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: