2008-11-22

Ärligt utspel

Stefan Persson, styrelseordförande i Hennes & Mauritz, och Laurent Leksell, styrelseordförande i medicinteknikföretaget Elekta skriver idag på DN Debatt om avdragsrätt för allmännyttiga gåvor. Debattörerna skriver:
Många i näringslivet har idag skäl att ompröva sin syn på egennytta och företagets roll i samhället. Vinstintresse och egennytta är en viktig drivkraft i företag, men får inte vara den enda.
DN:s debattredaktör hjälper i ingressen författarna att få lite mer uppmärksamhet genom att tala om girighet, ett ord som överhuvud inte förekommer i artikeln. Med vanlig DN-Debatteknik spetsas också rubriken till när man skriver: "Företagarna bör ompröva sin fokusering på vinster" - något som författarna knappast menar. De talar i stället om att snäv och kortsiktig vinstmaximering inte är av godo.

Stefan Persson är ärlig i sitt uppsåt. 2006 beslutade Familjen Erling-Perssons stiftelse att bidra med 44,5 miljoner kronor till Ersta Diakoni för patientnära forskning inom magtarmsjukdomar
och för vård i livets slutskede. Familjen Erling-Perssons stiftelse, med Stefan Persson som ordförande, har sin ekonomiska grund i donationer 1999 och 2004: Stiftelsen kan främja vetenskaplig forskning, lämna understöd för beredande av undervisning eller utbildning samt främja vård och uppfostran av barn. Tack vare samma stiftelse finns en professur i modevetenskap vid Stockholms universitet och var och en inser att detta gynnar svensk ekonomi. I början av 2008 donerade stiftelsen 350 miljoner till Karolinska Institutet för uppförandet av ett mötesforum på KI:s campus i Solna.

Erling-Perssons stiftelse är en stiftelse som bildats ur en privatförmögenhet men skulle likaväl kunna ha sin grund i dispositioner av ett enskilt företags resultat.

Inga kommentarer: