2008-12-07

Bra borgerligt initativ men det finns annan särbehandling också

Tre moderater, riksdagsledamoten Marietta de Pourbaix-Lundin, Haninge, finanslandstingsrådet Carin Elmsäter-Svärd och finansborgarrådet i Stockholms stad, Sten Nordin skriver på SvD Brännpunkt att regeringen bör skicka Södertörns högskolas ansökan om universitetsstatus till Högskoleverket för granskning. En ansökan kom till Utbildningsdepartementet redan 2002 men vare sig utbildningsminister Thomas Östros (s) eller Lars Leijonborg (fp) har agerat.

Södertörns högskola särbehandlat i budgetpropositionen
Det är bra att tre borgerliga politiker stöter på men samtidigt är det värt att också konstatera att Södertörns högskola särbehandlats negativt i budgeten för 2009. Södertörns högskola är nämligen den enda högskola i landet som inte tillförs ökade resurser med utgångspunkt i antalet studenter. Utbildningsminister Lars Leijonborg försvarar denna särbehandling genom att Södertörns högskola är det enda lärosätet som har pengar från Östersjöstiftelsen. Men då bortser Leijonborg ifrån att de medlen bara kan disponeras till forskning och utbildning med anknytning till Östersjöregionen och Östeuropa

Man kommer aldrig till skott
Frågan om universitetsstatus för Södertörns högskola har varit uppe i riksdagen ett flertal gånger och nu senast förra året sköt riksdagen på frågan genom att i Utbildningsutskottets betänkande 2006/07:Ub4 uttala:
Vad gäller ansökningar om universitetsstatus och vetenskapsområde ingår det i
Resursutredningens uppdrag (dir. 2006:29) att analysera för- och nackdelar med olika system för ansökan, prövning och beslut om rätt att benämnas universitet
eller ges tillstånd att utfärda examen inom forskarutbildning. Utredaren ska utifrån analysen föreslå ett nytt system som bl.a. främjar vetenskaplig kvalitet och bredd. I uppdraget ingår även att analysera för- och nackdelar med vetenskapsområden som indelningsgrund för resurstilldelning respektive tillstånd att utfärda examen inom forskarutbildning. Om utredaren finner det motiverat ska förslag lämnas på ett nytt system som underlättar vetenskaplig förnyelse och främjar hög vetenskaplig kvalitet. Uppdraget ska redovisas senast den 1 oktober 2007. Utskottet anser inte att ytterligare ansökningar om universitetsstatus och vetenskapsområden bör prövas innan avrapportering och beredning har skett av nämnda utredning.
Resursutredningen lade i november 2007 fram sitt slutbetänkande Resurser för kvalitet, SoU 2007:81 och i princip är det bara för regeringen att skicka över en ansökan. Just nu ligger fem ansökningar och väntar. Dessa är från Södertörns högskola, Mälardalens högskola, Malmö högskola, Blekinge tekniska högskola samt Högskolan i Borås (professionshögskola). Men det finns all anledning att lyfta fram just Södertörns högskola som sökt redan 2003 och som kompletterat sin ansökan och visat på stärkt position 2006. Med tanke på Resursutredningens förslag om hur kvalifikation ska ske behöver ingen oroa sig för utarmning bara för att vi får några fler universitet. Självklart garanterar Södertörns högskola hög kvalitet och vetenskaplig bredd i verksamheten.

Ny käpp i hjulet?
Men det skulle inte förvåna mig om den här frågan kompliceras redan på måndag då den så kallade autonomiutredningen överlämnar sitt betänkande till Leijonborg. Autonomiutredningen lägger fram alternativa verksamhetsformer för statliga universitet och högskolor. Regeringen menar att den nuvarande myndighetsformen kan vara alltför begränsande för akademisk verksamhet. Utgångspunkten för förslagen är en minskad politisk styrning av och ökat självbestämmande för lärosätena. Samtidigt ska statens intresse av att kunna styra och kontrollera för staten viktiga delar av verksamheten - såsom exempelvis dimensionering, effektivt resursutnyttjande, kvalitet i utbildning och forskning samt rättssäkerhet för studenter tillgodoses.

Bloggar om , , ,

Inga kommentarer: