2008-12-14

När dör tidningen


De flesta söndagmornar går jag upp och läser tidningar på nätet. Därefter börjar jag frukosten och gör då sällskap med Dagens Nyheters eller Svenska Dagbladets pappersupplaga. Om jag bott på landsorten hade jag av solidaritetsskäl prenumerat på lokaltidningen vare sig det hade varit Gotlands Tidningar, Östgötacorren eller Smålandsposten.

I morse valde jag att läsa den tryckta editionen innan jag gav mig in på nätet. Jag slogs av att jag läst det mesta kvällen innan om man bortser från ledarsidan, debattartikeln och dödsannonserna. Hade jag valt att surfa på nätet innan frukosten hade det bara varit nekrologer och dödsannonser som känts fräscha.

Om detta faktum skriver DN:s huvudledare idag under rubriken "Press under press". Utgångspunkten är den tidningskris som just nu drar över USA. Nu i veckan har bolaget bakom två av USA:s största dagstidningar, Los Angeles Times och Chicago Tribune gått i konkurs. Den krisen beror främst på att man lånat upp pengar för att växa och att man nu drabbas av problem i finanskrisen spår. Om den situationen skulle kunna inträffa i Sverige vet jag inte men faktum är att Centerpartiet sålde Centerpress till Stampengruppen för ofattbara 1,8 miljarder kronor 2005. Och om jag inte är felunderrättad handlade det om lånade pengar. Räntan på 1,8 miljarder lär tära en del på kassan.

Samtidigt som tidningar har finansiella problem handlar det i grunden om den omstrukturering av tidningsbranschen som skett och som måste ske genom Internet. En äldre generation läser fortfarande papperstidningar samtidigt som en yngre generation överhuvudtaget inte läser tryckta editioner. Fler och fler upptäcker i likhet med mig att pappersvarianten av en tidning inte ger så mycket mervärde. Det är naturligtvis ohållbart i längden att jag ska kunna läsa tidningen gratis eftersom reklamintäkterna sannolikt inte kan betala mitt tidningsläsande på nätet. Men nog är det bra att läsa på datorn. Min läshastighet är numera högre framför datorn än i tidningen och jag kan med knapptryckningar googla vidare, söka uppgifter parallellt i Nationalencyklopedien eller bege mig till CNN:s eller BBC:s rapportering i samma ämne.

Men frågan är vad som händer med tidningarna och när? Risken är uppenbar att de flesta tidningar slås ut. Kvar blir några stora drakar som möjligen har lokala editioner. Men att det stora utbudet gratistjänster på webben kommer att finnas kvar tar jag för mindre troligt. Dagens Nyheters ledarskribent tror sig ha lösningen:
Något som skulle kunna bryta den onda cirkeln vore om det etablerades nya, enklare former för betalning av småsummor för material som erbjuds på internet. Det ekonomiska trycket på tidningarna skulle också minska om läsplattor blev en succé och det gick att spara pengar på tryckning och distribution. Men där är vi inte i dag.
En sådan utveckling tror man nog bara på om man tillhör den generation tidningsläsare som håller på att dö ut. Jag tror ingenting annat än att vi inte har en aning om vad som kommer i tidningens ställe.

Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

själv upplever jag precis samma sak, pappersupplagan känns inaktuell efter att ha läst det mesta på internet kvällen innan. Dock tycker jag det är betydligt trevligare att läsa en papperstidning och tror därför på dess revansch genom fördjupande reportage (ex. Fokus) istället för snabba nyheter. Dessa blir snabbt oaktuella och därmed värda noll!

Leif Ekstedt sa...

Pappersupplagan av den lokala tidningen kan jag inte vara utan.
Kyrkans teologiska käntrupper har fått en ny gåta i UNT i dag.
Det handlar om Judas Iskariot.
Den tor jag inte går att läsa på nätet. Ett uppslag.
Men som Stina i Saltkråkan skulle ha uttryckt det " på min gata är de bara tre som har UNT ( två har KT). En av våra närliggande pappersbruk är beroende av god pappersförsäljning (Holmens)
Men internet är ovärderlig - så det kommer säkert att kosta något inom en snar framtid.

hapax sa...

Jag gillar papperstidningar. Man kan läsa dem när man äter frukost (filmjölk i laptopen är inte kul). Eller på tåget. Fast ur miljösynpunkt är det förstås väldigt 1900-tal att köra ut papperskopior till alla läsare. Kan man tillverka filmjölkssäkra datorer??