2008-12-08

Sakta i backarna

Med viss fascination läser jag Hela Gotland som refererar TT idag. I förra veckan skrev jag nämligen nedanstående blogginlägg där jag tyckte att tidningar orättfärdigt utmålade länpolismästare Carin Götblad som presumtiv brottsling. DN visste till exempel att Carin Götblad misstänktes för mened. Men nu berättar TT att Carin Götblad inte ens vittnade i den aktuella rättegången. Då blir det liksom lite svårt att göra sig skyldig till mened.

Så här skrev jag i förra veckan:
När SvD ropar ut att ledande poliser utreds för mened är detta givetvis väldigt spekulativt. Men frågan är om det är ansvarfullt att haussa en "nyhet" som meddelar att länspolismästare Carin Götblad och några andra poliser är föremål för förundersökning. Saken är ju den att förundersökning ska inledas så snart det på grund av angivelse eller av annat skäl finns anledning att anta att ett brott som hör under allmänt åtal har förövats.

Men om man läser SvD:s rubrik får man uppfattningen att Carin Götblad är skyldig. Det är knappast ansvarsfull journalistik att blåsa upp en sak som detta. Kom igen den dag någon delges brottsmisstanke. Men DN vet besked och säger att Carin Götbladh misstänks för mened. Ett påstående som inte stämmer med verkligheten. DN journalister kanske misstänker Götbladh men det är nog läge att invänta åklagarens besked. Denna gång rapporterar dock Aftonbladet sakligt.

Carin Götblad beskrev sin version av händelserna i en replik på SvD Brännpunkt den 17 november.

Inga kommentarer: