2008-12-07

Ungdomsförbunden ett ok

Sossarna har haft problem med SSU när ordföranden varit på fyllan och vevat på krogen. CUF är väl inte direkt Centerpartiets stolthet när man förespråkar polygami och för några helger sedan var det fylleslag och LOB-omhändertaganden på en MUF-konferens i Göteborg. Men frågan är om inte KDU nu kommer att knäcka Kristdemokraterna. 18 KDU:are har skrivit till partiledningen att KDU kan beskrivas som ett förbund för personer som kallar sig konservativa eller "högermän i kristdemokratisk exil".

Enligt tidningen Dagen skriver de bekymrade KDU:arna att KDU Östergötlands ordförande under förbundsrådet hyllade Italiens premiärminister Silvio Berlusconis diskrimineringspolitik gentemot romer, och fick för det applåder från "ett antal personer". Därefter uttalade ordföranden i KDU Östermalm att "Sveriges enda intresse av att sända en insatsstyrka till Tchad är att vi får testa våra vapen."

Sådant här är upprörande. I Tchad finns svenska soldater för att, på uppdrag av FN:s säkerhetsråd, förbättra säkerheten för drygt 400 000 flyktingar. En kristdemokrat är givetvis stolt över att svenska soldater i området och för att förbättra arbetsmöjligheterna för de humanitära organisationerna. Att skoja över sådant är tragiskt.

Det är också tragiskt när puerilitet tar över i ungdomsförbunden. På fredag kommer partisekreterare Lennart Sjögren att uttala sig om motsättningarna i KDU. Då kommer nämligen nästa nummer av Kristdemokraten.

Om inte annat kan man påminna sig om § 29 i Kristdemokraternas stadgar:
Uteslutning av medlem
Medlem, som bryter mot partiets stadgar eller som genom sitt uppträdande skadar partiets anseende, kan uteslutas av partistyrelsen efter hörande av distriktsstyrelsen. Medlem som uteslutits kan ej på nytt bli medlem förrän partistyrelsen har upphävt beslut om uteslutning.
Kristdemokraten, Arton KDU:are varnar för högervridning
Dagen, KDU är inte längre ett kristdemokratiskt förbund


Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, den stadgan blir eventuellt aktuell för de som skrivit brevet eftersom de förtalar partikamrater.

Leif Ekstedt sa...

Det skall vara svängrum i de politiska partiernas ungdomsförbund.
Tids nog makas de in i fållorna och lär sig tycka som husse!
Frågan är brännande. S börjar få oliktänkare, Stig-Björn och Erik Laakso. Det är en urmaning mot cementerade åsikter.