2008-12-06

Vattenbrist för brandkåren med ny logga?


Den 1 januari 2009 bildas det nya kommunalförbundet Storstockholms brandförsvar. Det gamla ärevördiga Stockholms brandförsvar som nedkämpat eldsvådor i Tyska kyrkan, Eldkvarn (båda 1878) och Mjölkcentralen (1937) och en och annan källarbrand i Rågsved sammanläggs med Södra Roslagens Brandförsvarsförbund. Nu kommer alltså den käre Sankt Erik att lämna brandbilarna i Stockholm och likaså göra sorti på brandmännens hjälmar. Uppenbarligen kan man inte längre låta Stockholms stadsvapen vara en symbol på brandbilarna. Lite tråkigt eftersom Sankt Erik har funnits på stadssigill sedan 1300-talet och sedan 1923 är officiellt Stockholms stadsvapen.

Sankt Erik är en snygging
Jag har alltid gillat Sankt Erik. När man som barn badade på Erikdalsbadet fick man handdukar med Sankt Eriks vapen. Det var mycket små handdukar men man blev trots detta torr bakom öronen och rätt bra på att simma. Vaktmästaren i skolan hade Sankt Erik på den beiga rocken och far hade guldknappar med Sankt Erik på brandmansuniformen. När han jobbade extra i taxi var det silverknappar som gällde.

Jag minns att jag i många år trodde att Stockholms stadsvapen pryddes av en tjej. De var ju fina gullockar som omslöt ansiktet. Så här på senare år inser jag att detta var min första egna queerteori.

Ny logga
Den nya loggan för Storstockholms Brandförsvar, som väl snart presenteras, är ganska snygg och har flera dimensioner. Men kopplingen till brandförsvar känns inte helt naturlig även om man stiliserar den åttauddiga stjärnan som är en vanlig symbol för brandförsvar i den anglosaxiska världen. Amerikanarna är möjligen något mer lojala till orginalet som ju är Malteserordens åttauddiga stjärna. Symbol för de ridderliga dygderna i Jesu bergspredikan.

De åtta uddarna för branförsvaren symboliserar kunskap, lojalitet, mod, omtanke, skicklighet, takt, uppmärksamhet och uthållighet. Att ha åtta ledord är enligt min mening lite pompöst. Vem kommer ihåg åtta egenskaper? Desutom är ordet takt i svenskan väldigt mångtydigt. Takt kan betyda, regelbunden rytm, hastighet, känsla för hur man undviker att såra eller förarga andra, prestationsförmåga, finkänslighet. Engelskans tact ligger nog närmast egenskapen att visa känsla för hur man undviker att såra eller förarga andra.

Nu får man nog tåla att Sankt Erik gör sorti. Förvisso har de förutvarande städerna Solna, Sundbyberg och Lidingö under flera år skyddats av Stockholms brandförsvar och ingen verkar ha mått dåligt av att brandbilarna på Lidingö brandstation prytts med Sankt Erik. Men när nu också Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker, Vaxholm och Värmdö ska hänga på funkar väl inte Sankt Erik.

Sankt Erik och tillgången på vatten
Men jag undrar om man gjort en tillräckligt bra SWOT-analys. Sankt Erik är nämligen en symbol för vattentillgång. Om detta påminns jag varje gång jag passerar Sankt Eriks källa i Uppsala. Sägnen berättar att helgonkonungen Erik den helige stupade i ett slag i nuvarande Uppsala 1160. Han sägs ha lämnat en gudstjänst innan den var slut för att möta fienden. På den plats där Eriks liv ändades rann plötsligt en källa upp och har sedan dess släckt törsten på djur och människor vid Sankt Eriks torg.

DN, Vallentuna utan vatten
Bloggar om

2 kommentarer:

Morfar Lasse sa...

....och vad har den loggan, med vattenbristen i Vallentuna att göra?

Per Westberg sa...

Morfar Lasse
Ja nog var kopplingen till vattenläckan i Vallentuna långsökt. Men jag kunde inte låta bli att associera när jag ser hur nyheten från Vallentuna samtidigt som jag konstaterar att man håller på att kasta ut ett helgon som står för vattentillgång. När det blir långvarig vattenbrist brukar ju brandkåren hjälpa till med sina tankbilar.