2008-06-30

Buss eller cykel


Bild: Min fina cykel som jag har cyklat 400 mil på.
Jag tycker synd om alla som får problem med att ta sig till jobbet i morgon. Det finns en priviligierad grupp som i nödfall kan jobba hemifrån men generellt sätt är det väl så attde som har det allra sämst ställt också är de som får löneavdrag om de inte kommer till jobbet.

– Antingen får jag cykla, det är väl några mil, eller så får jag gå upp vid femtiden och åka bil med min sambo som är snickare, säger Therese Moberg till SvD. Jag kan trösta Therese som bor i Orminge att hon har drygt 1,5 mil till jobbet. Om hon cyklar på i snabb fart kommer hon till jobbet på 45-50 minuter.

I morgon cyklar jag till jobbet. Men det gjorde jag å andra sidan två gånger förra veckan också. Jag har två mil till jobbet men kan inte rekommendera någon som inte cyklar mycket eller är otränad att direkt sätta sig på hojen och dra iväg. Även om jag cyklar mycket och känner mig frisk och glad när jag kommer fram är det väldigt tråkigt under tiden cykelturen varar.
Bloggar om

Assistent till Electrolux

Electrolux söker assistent till "Group Staff Legal Affairs".

Jag har en Electrolux Assistent hemma. Så här ser den ut:

Bloggar om

2008-06-29

Brottslighet i Italien

Jag läser i SvD att Italiens regering under ledning av Silvio Berlusconi ska registrera romers fingeravtryck för att minska tiggeri och brottslighet. Efter att ha följt nyhetsrapporteringen om sopterrorn i Neapel och läst Tomas Lappalainens bok om Camorran kan man konstatera att Berlusconis gäng uppenbarligen har svårt med prioriteringarna.

Bensin


Man ska inte skoja om allvarliga saker. Men så här ser Dagens webbplats ut i skrivande stund.


En försummad yta för anteckningar


Underarmen är en försummad yta för anteckningar

Igår när jag gav blod fick jag mycket ny kunskap. Så är det alltid på blodcentralen. Jag passade på att fråga sjuksköterskan vad som skulle hända om man inte maximerade bloddonationen til 450 ml utan lät den stå och rinna. Att man skulle få lågt blodtryck och svimma förstod jag men skulle man förblöda? Sjuksköterskan berättade att kroppens försvarmekanismer skulle sätta in och småningom stoppa blodtillförseln till armen.

Jag noterade även att sjuksköterskan hade skrivit anteckningar på sin underarm. Att skriva små anteckningar på händerna är något jag själv tillämpar ibland efter att i början på 80-talet sett en spanande polis i London kolla bilnummer i sin handflata. Fiffigt.

Sjuksköterskan berättade att underarmen är att föredra framför handflatan eftersom texten snabbt kan lösa upp där. Särskilt i stressande svettframkallande situationer. Sjuksköterskan berättade också att hon använder ett kodspråk för att andra inte ska förstå innebörden i hennes anteckningar. Hon blandade ord från olika språk. Själv tycker jag inte att det är en alltigenom säker kodifiering och jag utgår ifrån att hon inte röjer patientsäkerheten.

Bli blodgivare och öka din kunskap. Klicka här

2008-06-28

Nyheter från Fjällbacka


Idag recenserade DN Camilla Läckbergs nya deckare - Sjöjungfrun. Nu på kvällen verkar TT:s rubriksättare inspirerade av just Camilla Läckberg när de skriver "Död man hittad utanför Fjällbacka".
DN:s Lotta Olsson skriver:
I tre av de hittills sex böckerna får Patrik Hedström också genomföra en gravöppning, vilket är ett förbluffande dramaturgiskt grepp. Man sitter och tänker "å nej å nej, inte en gravöppning nu igen", men jodå: nog är han på väg mot kyrkogården med spaden.
Detta får mig att tänkan på att Kungshamn ligger ett par mil söder om Fjällbacka. Fram till 1963 hette Kungshamn - just det - Gravarne.

Kyrka rivs i stället för att störta i havet

Den 11 augusti 2007 skrev jag om Mårups kirke på Jylland som håller på att rasa ned i havet. Den danske Kulturarvsstyrelsen har upphävde kulturminnesskyddet för Mårups kyrka och uttalade i sitt beslut:

Begrundelsen for beslutningen er, at Mårup Kirke ligger ved den jyske vestkyst på en strækning, hvor store dele af kysten løbende afgnaves af havet. Denne proces har stået på siden kirkens opførelse og vil på et tidspunkt føre til, at kirken styrter i havet.
Men nu läser jag i Dagen att kyrkan inte kommer att rasa i havet. I stället rivs den sten för sten. Jag tror dock att Dagen har fel när man påstår att Hjörrings kommun säger att kyrkan ska monteras ner. Enligt Politiken är det Skov- og Naturstyrelsen som har beslutat att riva Mårups kyrka efter sommaren. Man tänker vänta över semesterperioden eftersom kyrkan är en turistattraktion. Kyrkan tas ned, sten för sten, till två meter och deponeras för att kanske kunna uppföras någon annanstans.

Så sent som den 18 juni hade Dagens Nyheter ett resereportage om Nordjylland. Man skrev "Någon kilometer norrut faller grav efter grav på Mårups kyrkogård ner i havet och inom 20 år också hela kyrkan från 1200-talet." Så blir det alltså inte. I höst är kyrkan borta

Läs mer i Nordjyske Stiftstidende

Länk till Maarups kirkes vänner med bilder på kyrkan
Kulturarvstyrelsen, Ophævelse af fredningen af Mårup KirkeMårups sogn

Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad

Dags att ifrågasätta värdegrund

I morse kollade jag på inslag från Kristdemokraternas riksting i Norrköping. Statsrådet Maria Larsson äntrade talarstolen efter att valts till vice ordförande. Hon höll ett bra tal på sitt småskolfrökenmanér men föll in i den vanliga politikerretoriken och berättade om ett möte med en man som besökt sin mor på ett äldreboende. När jag talar om politikerretorik menar jag att mötet som refereras känns konstruerat. Att hänvisa till anonyma källor känns som den klassiska vandringssägenfrasen; "En kompis till mig har en släkting som..."

Vid besöket hade en gammal man frågat besökaren på äldreboendet om han kunde få hjälp till toaletten. En ur personalen hade då ingripit och sagt till den gamle mannen: -Du behöver inte gå på toaletten, du har blöja.

Alla vi som lyssnar blir naturligtvis upprörda och hoppas att Maria Larsson ska vara den som rättar till missförhållandena. Men det vore bättre om Maria Larsson i stället för att skapa odefinierade känslor berättade om den lagstiftning som politikerna sedan länge skapat för att sådana missförhållanden inte ska uppkomma. Men Maria Larsson sa inte med ett ord att den som ser sådana missförhållanden ska gå till arbetsledningen. Det är inte heller fel att anmäla till socialtjänsten och göra en så kallad Lex Sarahanmälan. Faktum är att den personal som hänvisar till blöjor, och jag tvivlar inte på att det kan förekomma i en tid när personalen på grund av neddragningar sliter som djur, sannolikt bör skiljas från sin anställning. Tyvärr kan det även finnas en riktig vårdbedömning från personalen hur absurt det än kan verka. Slutligen vet jag av egen erfarenhet att det inte är ovanligt att folk blandar ihop begrepp och inte kommer ihåg i detalj vad som verkligen sagts.

Därefter var det dags att välja Mats Odell som andre vice ordförande. Mats Odell är säkert en skicklig politiker men upplevs i mångt som ganska känslokall och är kanske inte den bästa rösten att tala om mjuka budskap. Mats Odell yrade allmänt om en värdegrund i samhället som håller på att gå förlorad och att det är kristdemokraterna som kan hålla fast vid och återföra till den värdegrunden.

Själv känner jag att ordet värdegrund håller på att gå förlorat. Alla snackar om värdegund men alla har också olika definitioner. Personligen anser jag att begreppet värdegrund alltid måste föras ned till den lokala organisationen och definieras där. Alla organisationer uttrycker alltså värdegrund på sitt eget sätt och att bara använda ordet värdegrund som något generellt begrepp är fel. En nazist har en annan värdegrund än Dalai Lama. Jag minns också den kyrkoherde som i egenskap av socialdemokratisk nämndledamot röstade mot ett förslag att skriva in "kristen värdegrund" i en kommunal skolplan. -Det är ingen som vet vad kristen värdegrund är, sade den erfarne förkunnaren.

När då Mats Odell talar om en generell värdegrund som håller på att att lösas upp bör man inta en skeptisk hållning. Varför kan han inte i fler ord beskriva vad han menar. Sannolikt för att han då inte skulle dra ned applådåskor.

Dagens reporter Hasse Boström skriver initierat från Kd:s riksting
Rikstingsbloggen

Bloggar om

2008-06-27

Vad är det här för skola?

SvD skriver om en lärare i estetämnen som blivit uppsagd på grund av att han är hårdrockare. Rektorn säger att det strider mot skolans värdegrund.

Om detta stämmer är det helt otroligt. Värdegrunder som utestänger hårdrockare borde inte få existera. Jag är ingen fan av dödskallar men vad gör det.

Sydsvenskan, Aftonbladet

UPDATE: Rektor Sven Torstensson har enligt Expressen kollat upp bandet Blodsrits webbplats. – De står för självmordsförhärligande och påtalar livets meningslöshet. Det är mycket våld och blod. Det funkar inte hos oss, det stämmer inte med skolans värdegrund, säger Sven rektorn. Han fortsätter:– De går inte att undervisa jag-svaga elever på gymnasiet med sådana åsikter. Föräldrarna skulle inte gilla det heller.

Men sådant där trams på webbplatser är bara en image. Inget att ta på allvar. De hårdrockare jag känner, och de är några stycken, är lika snälla som gossarna i kyrkokören. Eftersom hårdrockare överlag har bra röster borde de sjunga i kyrkokör.

2008-06-26

Lågt Glocalnet

Ibland händer det att mor ringer på den fasta telefonen. Men oftast använder hon mobilen. Detta innebär att ringsignal på hemmets fasta telefon betyder att en telefonföräljare är igång.

Jag tillhör dem som är snäll mot de stackars telefonförsäljarna som verkligen har en pinsam sysselsättning. Deras uppdragsgivare brukar inte öka i min ranking.

Ikväll har jag på en timma blivit uppringd två gånger av just försäljare.

Först var det JUSEK som ville sälja på medlemsförsäkringar. Det belv inge affär men jag tycker att det är bra att mitt fack arbetar med försäkringar. Och självklart ska de ringa mig.

Men sedan ringer Glocalnet som jag aldrig avropat och som borde stoppas av NIX-registret.

Den glad försäljaren berättade att Gloclanet varit i Haninge och förhandlat ned priset på telefoni. Skitsnack och jag måste givetvis fråga vem man förhandlat med.

Försäljaren visste inte. Nej det förstår jag.

Glocalnet. Det är lågt att snacka om att man varit i Haninge och förhandlat. Har de varit i Köttsjön också?

Tacka vet jag Telia.

2008-06-25

Gullmarsplan ett Samborombom

Skyddsstopp - Vad är det?
På SL:s webbplats annonserar man nu att de käcka motorvägsbussarna som går direkt från city inte rullar från Vattugatan. I stället tvingar man ner folk i tunnelbanan och släpper i väg bussarna. Skälet anges som "Skyddsstopp".
Nu är det väl få som vet vad "skyddsstopp" egentligen är. Det är lika begåvat att skriva skyddsstopp som att skriva "åtgärd enligt 6 kap. 7 § arbetsmiljölagen (1977:1160). Begreppet skyddsstopp är fel och det är mer korrekt att säga "skyddsombudsstopp". Ett skyddsombud kan nämligen avbryta ett visst arbete om det föreligger omedelbar och allvarlig fara för arbetstagares liv eller hälsa. Förutsättningen för skyddsombudets beslut gäller om inte rättelse uppnås genom hänvändelse till arbetsgivaren. Därefter är det Arbetsmiljöverket som gör slutligt ställningstagande.
Men frågan är då varför detta skyddsombudsstopp? Är det galningar som angriper bussarna ovanför Tegelbacken eller är det buller från serafimerringningar i Riddarholmskyrkan?
Svaret hittar man på Svenska Omnibusföreningens webbplats. En av skribenterna berättar att skyddsombudsstopp tillkommit på grund av vägbulorna i norrgående riktning på Centralbron. Detta beslut ska ha tagits gemensamt mellan skyddsombuden på Swebus Tyresö och Busslink Handen.
Jag tycker att skyddsombudsstopp är ett bra inslag i arbetsmiljölagsstiftningen men jag har svårt att förstå att även de värsta vägbulor utgör "omedelbar och allvarlig fara för busschaufförernas liv eller hälsa".
Jag passerade alldeles nyss dessa bulor och givetvis är det lite skillnad att sitta i fina V70:n men har svårt att förstå det drastiska ingripande från skyddsombuden. Visserligen innebär överhänget att guppet förstärks men förhållandena på Centralbron nu är ju inte riktigt i dignitet med de problem som förelåg på Vikingavägen i Täby för dryga året sedan. Läs här
Samborombom
Och så var det detta Gullmarsplan som ett Samborombom.
Jo Gullmarsplan är just nu knökafullt med folk som springer fram och tillbaka och bussar som kör i alla möjliga riktningar. Jag ser Gullmarsplan som "en liten förutan gata".
Däremot har jag ingen invändning emot att bussförarna i sin fackliga kamp varslar om konflikt. De gör ett jättebra jobb och de är viktiga för oss alla oavsett om det handlar om att vi vill ta oss till jobbet eller bara få en dräglig trafiksituation.

Okritiskt TT

TT fångar upp en nyhet från Nerikes Allehanda och SVT Tvärsnytt om att de intagna på Kumlaanstalten inte får träna kampsporter. På något egendomligt sätt lyckas DN få till ingresstexten "Fängelseledningen hotar med kollektiv bestraffning".

Bakgrunden är att de intagna fått besked från fängelseledningen att träningslokalen kan stängas för samtliga om någon ägnar sig åt kampsportsträning. Detta menar förtoenderådet (Frio)vara en kollektiv bestraffning. -Det är inte brottsligt att utöva kampsport. Det är konstigt att fångarna fråntas den rätten, säger Frios ordförande Ricard Nilsson till Nerikes.

Nej det är inte brottsligt att utöva kampsporter. Men nu är det så att det heller inte är någon rättighet. Hela systemet med frihetsberövande påföljder innebär att personliga friheter inskränks.

Anstaltsledningen gör givetvis rätt.

2008-06-24

Det ska va gött att leva

Jag sitter på Södra Stadsberget i Sundsvall och tittar på en eldröd sol. Utsikten över stan är bedårande liksom havet med berg och dalar i fjärran. Vägarna är bra så här års och till min glädje konstaterar jag att det var lugn trafik. Möjligen lättade en och annan på gaspedalsfoten efter att Uppsalapolisen hade en hastighetskontroll strax söder om Knivsta.

Farthållaren är min kompis.

Tänker fel i trafiken

Aftonbladet har idag en läsarbild med rubriken "Här räckte inte vägen till". Bilden föreställer en lastbil som stannat efter en bil vid ett rödljus. Problemet är bara att lastbildens släp därmed blir stående över järnvägskorsningen samtidigt som bommarna fälls då ett tåg annalkas.

Det är givetvis en bra bild men Aftonbladet drar fel slutsats. En förare av ett långt fordon får naturligtvis inte vara så klantig att han överhuvud riskerar att bli stående över en järnvägskorsning. Den aktuella korsningen har mer än väl 30 meter till rödljuset och kör man med någon framförhållning hamnar man inte i denna långtradarchaufförs belägenhet.

Att sedan lokföraren inte får vitt sken i signalen framför järnvägsövergången när bommarna inte ligger nere är en annan sak som Aftonbladet kanske inte känner till. En olycka kan ju hända ändå.

2008-06-23

Understatement


Påstående i underkant kan man gott säga om "Pressinfo" på "KÖRNYKTER.NU". Ett klart understement med tanke på Aftonbladet, DN, SvD

Bloggar om

Ingen sorg om Wykman lämnar moderaterna

Hur regeringen så kapitalt missbedömt de politiska följderna av den så kallade FRA-lagen övergår mitt förstånd. Men när muf-ordföranden Niclas Wykman nu hotar att lämna partiet kanske inte moderaterna behöver bli så bekymrade. Då slipper man ju en person som beskriver EU:s EMU-samarbete som ett maktprojekt från Bryssel. Man slipper också en poltiker som vill att Sverige ska frita fängslade svenskar i främmande länder med militärt våld.

Uppenbarligen en person som saknar såväl politisk fingertoppskänsla som militärtaktisk insikt.

SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan

Bloggar om , , ,

2008-06-22

Koppla upp sig


Jag blir alltid lika förvånad när ett företag lyckas placera sina kundundersökningar som nyheter. Idag skriver DN. Telia har frågat 3 000 av sina kunder om deras bredbandsvanor under sommaren och konstaterar att allt fler kopplar upp sig bland annat för att läsa jobbmailen.

Med tanke på den ökade mobiliteten är dessa siffror knappast förvånande och jag tror inte heller att de påverkar folkhälsan i någon riktning.
Men nog är det lustigt att Telia Sonera lyckas få medial spridning på sin rent kommersiella undersökning.

Själv ska jag om två veckor kolla om surfzonerna i Visby är större i år än förra året. Om inte har jag ju den mobila uppkopplingen. Nu väntar två arbetsveckor där det viktigaste målet ska vara en tömd inbox.

2008-06-21

Svenskan ser in i framtiden


Nog för att det är svårt att hålla koll på tidszonerna men när vid firar en helgdag som infaller på en lördag tycks det bli alldeles omöjligt. "Erik Karlsson blev något överraskande den svensk som natten till söndag svensk tid fick kliva upp först på scenen i Ottawas mer eller mindre fullsatta hemmaarena Scotiabank Place", skriver svd.se med anledning av NHL-draften i kanadensiska Ottawa. Erik Karlsson valdes till Ottawa Senators.

Om jag inte räknar helt fel är klockan just nu 05.00 på lördagsmorgonen i Ottawa just nu. Söndagen låter vänta på sig.
Uppenbarligen är detta med svenskens drafting en stor grej även i Kanada. "HOW SWEDE IT IS" utropar Ottawa Sun.
Bloggar om

Midsommardag och kunglig vigsel

Midsommardagen är nog en bra dag men det är plågsamt att vakna upp till en morgon då det inte är någon idé att gå ut till brevlådan eftersom dagstidningarna inte kommer ut.

I stället får det bli Hemmets Veckotidning som ju numera har Catarina Hurtig som hovreporter. Catarina svarar på frågan när det blir bröllop mellan Victoria och Daniel. Något det spekuleras om varje dag. Svaret är nog ganska sannolikt när hon säger sommaren 2009 eller 2010. Men så tillägger hon:
Ett kronprinsessbröllop är också en viktig möjlighet för Sverige och Stockholm att visa upp sig från sin vackraste sida. Och en prinsesskortege med vårt beridna hovstall skulle störas mycket av den byggarbetsplats som huvudstaden är just nu.
Vadå byggarbetsplats! Var har Catarina Hurtig tänkt att kortegen ska gå. I Söderledstunnelns södergående rör och fram till Gullmarplan eller ner i citytunneln?

Tyvärr missade jag kortegen den 19 juni 1976 eftersom jag tältade ute vid Rösjön i Täby. Men jag skulle tro att en sväng från Storkyrkan ut till Haga skulle kunna vara en hygglig kortegeväg.

Catarina Hurtig har nog rätt när det gäller vilket år en vigsel sker. Men annars är hon inte alltid helt övertygande i sina spekulationer. I Aftonbladet igår sa hon att kronprinsessan och Daniel förlovar sig redan i höst. Det tvivlar jag på. Kungen och drottningen förlovade sig ungefär tre månader före vigseln och det fungerade alldeles utmärkt. Förvisso är det mycket planering kring ett prinsessbröllop men lite av finessen är att allt ska ske i en svindlande fart.

Överlag är Catarina Hurtig inte alltid helt trovärdig i sina utsagor. Ovan har jag klippt in ett citat från en chat i SVT den 17 december 2007. Catarina Hurtig trodde att Olof Sundby som dog 1996 skulle bli vigselförrättare. :)

Även Aftonbladets Lena Mellin tar i för kung och fosterland då hon med braskande rubrik skriver att "Westlings flytt (till Drottningholm) är en nyhet för statsministern. Av detta drar man slutsatsen att bröllopet kan vänta eftersom regeringen formellt måste godkänna tronföljarens gemål. Ack sådant bladder. Inte ska regeringen ha kunskap om var Daniel Westling är folkbokförd. När det väl blir aktuellt med vigsel kommer nog regeringen klara av att handlägga den frågan. Hur kan Lena Mellin, som i övrigt alltid är korrekt i sin rapportering, skriva sådant ovidkommande dravel.
Den 19 juni 2010 blir en utmärkt vigseldag för kronprinsessan. Då är det 34 årig bröllopsdag för hennes föräldrarna. En lördag, skinande väder och Fredrik Reinfeldts sannolikt sista regeringsår.

Aftonbladet om Daniel Westlings flytt till Drottningholm DN

Bloggar om

Kristdemokraternas riksting

På torsdag börjar kristdemokraternas riksting 2008 i Norrköping. Det borde vara en av årets mest intressanta politiska tillställningar eftersom det handlar om ett parti som i likhet med vänsterpartiet kämpar mot opinionssiffrorna men till skillnad från vänsterpartiet har de inre stridigheterna i öppen dager just nu.

Aftonbladets Joakim Jakobsson konstaterar att kristdemokraterna kanske bara på en punkt haft utdelning i regeringssamarbetet och det handlar då om familjepolitiken. Samtidigt är det ett område där man kan konstatera att det råder öppen splittring mellan en folkligt förankrad liberal grupp i partiet som tvingas utkämpa slag mot konservativa grupperingar vilka ofta utan egentlig förankring kommer att symbolisera partiet.

Även på andra för kristdemokraterna viktiga områden får man motgångar. Partiet är skickligt på att skapa mantra och skriva politiska pmafletter och begreppet värdighetsgaranti i äldreomsorgen är ett sådant exemple. Det goda uppsåtet kan inte ifrågasättas men samtidigt blir det minst sagt pinsamt när man under buller och bång tillsätter och slutför en utredning som får stor uppmärksamhet men där experter på området och Sveriges kommuner och landstings ordförande moderaten Anders Knave går i taket över utredningens svepande och populistiska formuleringar. Alla med någon insikt i hur äldreomsorgen ska organiseras förstår att det inte är något nytt under solen som framkommer. Detta är en taktik som håller när man är i opposition men som är förödande när man sitter i regeringsställning. Om detta skrev jag den 30 maj.

Aftonbladet, Lycka till Lennart – kör kd i botten
Även Aftonbladets Lotta Gröning skriver i saken

Blogger om

2008-06-20

Människoförakt med Federleys ansikte

UPDATE: SR Ekot uppmärksammar den 4 juli 2008 reglerna för full sjukersättning. Till och med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson är fundersam över hur reglerna tolkas. Jag flyttar upp min text från medio juni eftersom Försäkringskassans tolkning nu blivit en nyhet. DN, SvD

2008-06-20 skrev jag:
Katrine Kielos skriver intressant på Dagens Arena om centerriksdagsmannen Fredrik Federleys krokodiltårar i samband med riksdagsdebatten om signalspaningslagen. Katrin Kielos berättar nämligen att Federley den 5 juni tog upp en applåd i riksdagen efter att den borgerliga majoriteten röstat igenom försämringarna i sjukförsäkringen.

Själv har jag inte varit sjukskriven på dryga 20 år och tillhör de priviligerade som skulle ha råd att vara sjuksriven. Men jag vill liksom ingen annan vara sjuk och skattar mig lycklig när jag konstaterar att jag ännu en dag fått förmånen att vara frisk.

Jag respekterar, med viss tvekan, de som anser att förändringar i sjukskrivningssystemet kan vara nödvändigt. Men jag anser det horribelt att någon kan känna glädje över ett beslut som gör livet ännu svårare för människor som är utsatta. Att applådera beslut om försämringar i sjuksystemet tyder på ett människoförakt. Om någon skulle gråta så är det Federleys mamma hemma i Kungsör.

Igår läste jag på om de nya reglerna i sjukförsäkringen - Länk till Försäkringskassan. Vanligt hyggligt folk som drabbats av långtidssjukdomar kommer att bli förvirrade när de läser om de komplicerade reglerna. Om man drabbats av utmattningsdepression eller ständig värk kommer man knappast att se "Sesam öppna dig" i de fina orden om "rehabiliteringskedja med tre olika olika tidsgränser då prövningen av arbetsförmågan förändras".

Ännu mer förvirrad blir den enskilde när han eller hon läser om de legala begreppen "förlängd sjuksskrivning" och "fortsatt sjukpenning".

Reglerna om "fortsatt sjukpenning" är rent förfärande. Fortsatt sjukpenning kan man ansöka om när man har en mycket allvarlig sjukdom eller väntar på donation av ett livsnödvändigt organ. När det gäller definitionen på mycket allvarlig sjukdom skriver Försäkringskassan i sin information - se här:


Med mycket allvarlig sjukdom menas i det här sammanhanget att sjukdomen är så svår att det finns ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna.
Var det detta som en liten omogen minoritet applåderade i riksdagen den 10 juni? Det faktum att några dödsjuka människor i förvärvsarbete ska få trösten att de trots allt får 80 procent i sjukpenning i stället för 75 procent.

Jag letade upp ett blogginlägg jag skrev den 9 maj 2006. Texten håller fortfarande:

Fredrick Federley är extremt utåtagerande och kommer hela tiden med nya utspel för att få uppmärksamhet. Han fungerar ungefär som Linda Rosing och tar vid landsförrädaren Stig Berglings tradition att dyka upp i media med det ena efter det andra.

Aftonbladets ledare den 29 juni

Bloggar om: ,

Ett stulet kors

Sydsvenskan skriver att serbisk-ortodoxa församlingen i Malmö blvit bestulna på det förgyllda kors som sitter på deras kyrka. Dagen berättar att kyrkan tidigare varit utsatt för skadegörelse vilket tolkats som att metalltjuvar varit i farten. Men SvD citerar fader Milan som betraktar stölden som ett symboliskt angrepp på hans folk och deras kyrka.

Med tanke på att korset är 1,5 meter högt och att det sitter på en kupol 10 till 15 meter upp är jag rädd för att fader Milan har rätt i sina misstankar. Bladguld är förvisso vacket men något metallvärde har det knappast om det avlägsnas från plåten.

2008-06-18

Bono en högoddsare


Ärkebiskopen av Westminster är den högste ledaren (primas) för den katolska kyrkan i England och Wales. Nu är den nuvarande ärkebiskopen kardinal Cormac Murphy O'Connor på väg att gå i pension. Spekulationerna om efterträdare är igång på spelsajterna. Något förvånande kan man konstatera att sångaren Bono ger 500 gånger pengarna om han utses av påven.

Kyrkans Tidning, Dagen

Bloggar om

Blev det rätt kring meddelarfriheten?

Även om jag personligen gärna ser mig som en integritetens vakthund har jag undvikit att blogga om debatten kring den så kallade FRA-lagen. Orsaken är att jag helt enkelt inte varit säker på vilken inställning jag ska inta och vilka faktiska integritetsrisker lagförslaget innebär. Men när jag igår konstaterade att riksdagen skulle återremittera ärendet till försvarsutskottet med ambitionen att åstadkomma förtydliganden tänkte jag att det inte skulle bli rätt. Lagstiftningen är alldeles för komplex för att man under tidspress och utan den omfattande remittering som föregår en proposition, ska kunna åstadkomma ett konsekvent regelverk.

Och jag tror jag fått rätt. Försvarsutskottet har missat detaljer kring sekretesslagen. I utskottets förslag tillförs en ny bestämmelse 9 kap. 32 § sekretesslagen:

Sekretess gäller för Försvarsmakten i försvarunderrättelseverksamheten och den militära säkerhetstjänsten samt hos Försvarets Radioanstalt i underrättelse och säkerhetsverksamheten för uppgift om enskilds personliga och ekonomiska förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan men för den enskilde eller någon närstående till den enskilde lider skada eller men.

I fråga om uppgift i allmän handling gäller uppgiften i högst 70 år.

Formuleringen har ett så kallat omvänt skaderekvisit vilket innebär att sekretess är huvudregel. I den bestämmelse som blir tillämplig för Datainspektionen gäller däremot ett så kallat rakt skaderekvisit det vill säga offentlighet är huvudregel och sekretess undantag. I 9 kap. 6 § regleras sekretessen hos Datainspektionen och bestämmelsen har följande lydelse:

Sekretess gäller hos Datainspektionen i ärende om tillstånd eller tillsyn, som enligt lag eller annan författning ankommer på inspektionen, och i ärende om sådant bistånd som avses i Europarådets konvention om skydd för enskilda vid automatisk databehandling av personuppgifter, för uppgift om enskilds personliga eller ekonomiska förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon honom närstående lider skada eller men om uppgiften röjs. Har uppgift, för vilken gäller sekretess enligt vad nu har sagts, lämnats till Justitiekanslern, gäller sekretessen också där.

I fråga om uppgift i allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år.

När det gälller uppgifter hos Datainspektionen som omfattas av 9 kap. 6 § sekretesslagen är det en bestämmelse som begränsar meddelarfriheten såvitt avser uppgift om registrerads förhållanden. Om någon på Datainspektionen skulle läcka till media kan alltså Justitiekanslern dra igång en förundersökning om brott mot tystnadsplikten. Detta framgår av 16 kap. 1 § sekretesslagen.

Det är vidare värt att notera att Datainspektionen inte omfattas av försvars- och utrikessekretessen enligt 2 kap. 1 och 2 §§ sekretesslagen. Det är ju just dessa sekretesbestämmelser som reglerar huvuddelen av sekretesssen hos FRA.

Nu har regeringen i och för sig hösten på sig att justera sekretesslagen med hänsyn till Datainspektionens nya uppgifter men det är lite tråkigt att man inte kan få med detta när man ändå har ambitionen att lägga fram ett heltäckande lagförslag.

Att man inte inskränker meddelarfriheten hos FRA när det gäller skydd för enskilds ekonomiska förhållanden är något regeringen föreslog med avsikt. Möjligen anser man att det är tillräclkigt att utrikes- och försvarssekretessens har företräde framför meddelarräten men det ser egendomligt ut att systemen är olika beroende på hos vilken myndighet uppgiften hanteras.

Försvarsutskottets betänkande 2007/08:FöU15 Lag om signalspaning m.m. (förnyad behandling)

SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Sydsvenskan, Aftonbladet, Aftonbladet

Bloggar om

2008-06-17

Snus är snus om än i påsar

Enligt Nationalencyklopedien är pissoar ett utrymme eller liten byggnad där män kan urinera.

Om man besöker en sådan inrättning kan man ibland fundera på hur snuspåsar kan passera urinröret.

Idag var jag på Smådalarö gård som verkligen visar omsorg om sina gäster.

2008-06-16

Det var bättre förr

Kollegan jobbade under kvällen men bestämde sig för att gå ut och titta lite på folkvimlet. När han skulle tillbaka hade klockan passerat sju och han upptäckte att hen inte fått med sig sitt passerkort. På kontoret låg plånbok, passerkort, mobil och nycklar till bostaden.

Nu fixade det sig för kompisen. En kollega ryckte ut för undsättning men på telefon hörde jag honom uppgivet säga att det var bättra förr. -Då hade man en nyckelknippa som man alltid hade med sig. Själv konstaterade jag att det inte ska vara rejäla gammaldags lås där man måste vrida om med nyckeln för att låsa.

Min egen låssitiuation är som följer:

En nyckeknippa med nycklar till bland annat bostaden. Där finns även cykelnyckeln och nyckeln till cykelrummet på jobbet.

En nyckelknippa till varje bil och på dessa fjärrkontroll till garaget. Egentligen är det väl en överdrift att kalla keyless för nyckeknippa. Det är bara en liten dosa att bära i fickan. Man klickar och dörren låses upp. Väl i bilen trycker man på startknappen och motorn startar om man bär "nyckeln" i fickan.

På jobbet i Stockholm har jag passerkort med kod och i Uppsala en liten bricka med kod.

Det är mycket med lås och kanske var det bättre förr.

Ynkryggar och hedersamma

Jag läser i SvD att polisen i Norrtälje gripit två män som misstänks för grovt jaktbrott. De har fällt en älgko.

Det är bra att man ibland kan gripatjuvskyttar. De är pluttar, egon och ynkryggar.

Samtidigt är det bra att det finns hedersamma och vakna människor som ringer polisen när de ser hur någon lägger ut en bogserlina i skogen. Många som ser brott har inte förmågan att lägga samman ett och ett och larma polisen.

Bra gjort.

2008-06-15

Folkhälsa och ålandsbåtar

Den unge mannen på besök från Australien passade på att åka på kryssning till Mariehamn i fredags.
-The Archipelago är väl fin men det är väldigt egendomligt att folk är så fulla redan när båten lägger ut att de vill gå och lägga sig.

Ja en finlandsbåt på en helg är väl inte riktigt bilden av folkhälsopolitiken. Själv har jag svårt för finlandsbåtar. Jag tänker för mycket på tv-serien rederiet. Kapten Viggo Strieber (spelad av Per Morberg) fick en giftorm placerad innanför skjortan och det var inte bra för hans hälsotillstånd.

Färgat hår på tågmästaren är okej

Idag tar SJ AB över nattågtrafiken på övre Norrland. Personalen som tidigare jobbat för Veolia byter nu uniform och får SJ AB som arbetsgivare. Det är en del sura miner bland tågpersonalen över det nya policydokument som gäller för SJ Norrlandståg.

1. Personalen får inte röka i sina arbetskläder

Ett rätt rimligt direktiv. Jag minns hur tågmästare på 70-talet kunde lukta.

2. Inga synliga tatueringar

Är inte detta lite överdrivet? Till och med poliser bär tatueringar helt öppet.

3. Inget färgat hår

Definitivt overkill. En tågmästare med grönt och rosa hår muntrar upp.

4. Inget tuggummi i munnen.

Finns det folk som tuggar tuggummi fortfarande?

5. Ingen skäggstubb

Jodå det är okej. Huvudsaken är att man är ren.

6. Förbud att äta bland passagerarna.

Högst rimligt. Ombordpersonalen kan sitta i personalkupén. Ibland känns det som att ätandet och fikandet är det viktigaste på tåget. Om man till exempel åker med Reginatågen är kommer mackan till lokföraren före biljettviseringen.

Västerbottenskuriren

Bloggar om

2008-06-13

Vad säger Volvo egentligen?


Jag tillhör dem som anser att Volvo är den främsta premiumbilen och att de aldrig kan göra fel. Men jag läste nyss ett nyhetsbrev från Volvo Personvagnars verkställande direktör där han flaggar upp den nya Volvo V70 2,5FT. 200 hästkrafters turboladdade motorn för etanoldrift. -Vi vill ge våra kunder möjlighet att kombinera miljöansvar med prestanda. Med 200 hästkrafter under huven får föraren dynamiska köregenskaper utan att pruta på bränsleekonomin, säger Volvo Personvagnars VD Fredrik Arp.

Men vad i all världen innebär egentligen "dynamiska köregenskaper utan att pruta på bränsleekonomi"?

Tänker jag fel om jag påstår att karlen egentligen säger att bilen kommer att vara skitdyr att köra. Blev det inte lite fel? I allmänhet blir något billigare när man prutar på något. Om man inte prutar blir det dyrare. I och för sig är det bränsleekonomin man inte prutar på. Ordet ekonomi brukar ibland uttydas "hushållning". Om man prutar på "hushållning" kanske det blir annorlunda det vill säga billigare. Fredrik Arp gör sig sannolikt skyldig till en så kallad kontamination då han blandar ihop uttrycken "pruta på priset" och "göra avkall på (bränsle-)ekonomin.

Ytterligare en liten detalj han glömmer bort är att bilmodellen som skulle rulla ut från Torslanda efter årets semester är kraftigt försenad. Förra veckan flyttades leveranserna i vecka 35 till vecka 41.

Volvos nyhetsbrev
Bloggar om

Gräva i trädgården

Jag konstaterade nyss att jag inte behöver klippa gräset i trädgården. Tyvärr gillar jag inte att gräva i trädgården. Men en som är motiverad att gräva i trädgården är Dave som för några år sedan köpte en kåk med juste trädgård på kanalön Jersey. Han håller nämligen på att gräva fram en bortglömd tysk bunker från andra världskriget. Han hittar en massa spännande saker under trädgården och bloggar om det.

German Bunker in my Garden, A blog following the unearthing by Pistonheads.com member CY88 of the german bunker at the bottom of his garden

Bloggar om

2008-06-12

Biskopar sätter bollen i mål


Många fotbollar som idag används för spel i Sverige är tillverkade av barn under dåliga förhållanden. Genom att köpa Rättvisemärkta fotbollar vet vi att fotbollarna inte är tillverkade av barn och att arbetarnas löner är skäliga samtidigt som tillverkningen sker under drägliga förhållanden.

Om detta skriver ärkebiskop Anders Wejryd och Strängnäs biskop Hans Nordin på Aftonbladet Debatt idag.

SvD skriver om Camp Sweden i Österrike där gudstjänst med förbön för landslaget ska hålla på söndag. Supporterskarans ordförande är ju präst.

Svenska kyrkans samarbete med Svenska Fotbollförbundet

Läs mer om Rättvisemärkta fotbollar

Bloggar om ,

2008-06-11

Petimäter-Per

Bild: Biskop Bernt Eidsvig
Tidningen Dagen brukar imponera i snabb nyhetsrapportering och korrekthet. Men när man skriver: "Norska katolska kyrkans biskop, Bernt Eidsvig, säger att behovet av exorcism är litet i Norge och att inget tyder på att det växer" blir det nog lite fel. Norska katolska kyrkan är kanske inte något bra begrepp. Däremot kan man givetvis säga katolska kyrkan i Norge eller romersk-katolska kyrkan i Norge. Eidsvig är biskop i Oslo katolske bispedømme.

Bloggar om

Tji restidsgaranti


Jag läser på SvD.se och DN att tågtrafiken på västra och södra stambanorna drabbas av stora förseningar på grund av skogsbränder.

Jag vet hur det är att sittta på linjen och vänta eller skrota i Herrljunga. Jag vet också att det inte är någon idé att hoppas på SJ:s restidsgaranti.

När det brinner kan man inte skylla på Banverket eller SJ. Men det är klart. Nog borde man kunna vara tydlig i sin information.

Metallstölder

Stulen räls
I början av veckan skrevs det en del om att några busar brutit upp och stulit järnvägsräls utanför Enköping. Nu har en företagare dykt upp och hävdat att han fått Banverkets uppdrag att ta upp rälsen men det är något som förnekas av Banverket. Därefter påstår han att han fått kommunens uppdrag men där slår ledningen ifrån sig och säger att de inte känner till att de skulle äga någon järnvägsräls.

Företagaren verkar inte ha helt rent mjöl i påsen och beslås med att ha skulder hos kronofogden. Att han inte vill avlöja var rälsen tagit vägen gör väl att hans sanningskonto inte flyger i höjden.

Släpp fångarne loss
Nu läser jag något ännu värre. Under helgen har någon stulit bronsstatyn Frida i Skräckleparken i Vänersborg. Fridastatyn minner givetvis om Birger Sjöberg. Risken är stor att någon tror att en ärgad staty kan vara gjord av koppar. Men det lär inte gå att få ut kopparen ur legeringen brons.

Man får hoppas att statytyperna i Vänersborg snart är inom lås och bom. Sjöbergs skaldande till trots:

De passera det å en grön sluttning liggande häktet, på vars vall en fånge under bevakning klipper buskar. Frida, gripen av vårens skönhet, utbrister: "Åh, släpp loss fångarne!". Det svar han giver utgör ett vackert bevis på social ansvarskänsla.)

"Släpp fångarne loss, det är vår!"
Var mänska i sin själ
i grunden vill så väl!"
Åh, aldrig jag tror,
att det går
av sociala skäl, av sociala skäl.


SvD, Frida staty stulen
SvD, Stulen räls
SR Uppland, Saknad räls togs av Tierpsföretag

2008-06-10

Glassrea

Idag var det ett långt strömavbrott på söder.

Jag trodde att det skulle bli rea på glassen. Men icke.

DN, SvD

2008-06-09

Sveriges mitt finns i Närke

Jag var på en bolagsstämma idag där verkställande direktören bland annat berättade om lagerhanteringen. Han sa något i stil med att ett lager i Skåne kanske inte är den optimala placeringen när man har kunder över hela landet.

Min bänkgranne som bor i Härnösand tyckte givetvis att Sveriges medelpunkt låg i hans trakter. Flataklacken i Medelpad gör ju ofta anspråk på titeln "Sveriges geografiska mittpunkt". Förklaringen till Flataklacken som mittpunkt ligger i att man tar en styvkarta och lägger samman öarna med fastlandet. Om man därefter flyttar en nål över Sveriges yta kan man konstatera att kartan väger jämt då nålen fästs vid Flataklacken.

Om man däremot drar en linje från Treriksröset till Smygehuk och tar ut mittpunkten på denna hamnar man utanför Ytterhogdal som ligger i landskapet Hälsingland men i Härjedalens kommun och Jämtlands län.

Egentligen borde jag ha rest mig och kungjort Sveriges mittpunkt och den optimala platsen för ett lager. I helgen läste jag nämligen på SCB:s webbplats att närkingska Hjortkvarn i Hallsbergs kommun, Örebro län är Sveriges närmaste plats. Hjortkvarn är nämligen den demografiska mittpunkten det vill säga den platsen där det genomsnittliga avståndet fågelvägen för samtliga boende i Sverige bli kortast.

Det är nog inte för inte det en gång i tiden fanns en järnväg mellan Norrköping och Örebro som passerade Hjortkvarn.



SCB, Hjortkvarn Sveriges närmaste plats

2008-06-08

Örebro är en liten stad


Jag tycker att Örebro är en av Sveriges största städer. Kommunen har knappt 130 000 invånare och i centralorten bor knappt 100 000 personer. Örebro kommun kvalar faktiskt in på plats nummer sju på listan över kommuner med störst folkmängd.

Men om man får tro den tyska tidningen Berliner Kurirer är Örebro knappast större än Wadköping. Tidningen berättar om en örebroare som under falsk identitet gömt sig i Närke efter att ha deltagit i en spektakulär bankkupp i Berlin 1995. Tidningen skriver:

Versteckt hatte er sich in der schwedischen Kleinstadt Örebro (knapp 10 000 Einwohner).
Nu får han sitta i häkte i Örebro i avvaktan på att han utlämnas till Tyskland. Nuförtiden får man inte Örebrokex i detta häkte. Örebro kexfabrik lades ned 1976 och jag vet att jag åt mitt sista Örebokex på en miltärövning utanför Skövde 1980. Det smakade mums.

Bloggar om

Schysta villkor


När jag går på lokal kollar jag två saker på entrédörren.

1. Att det finns en giltig SHR-dekal.

2. Att de tar Master Cardkort.

Genom att konstatera att restaurangen är med i arbetsgivarorganisationen SHR - Sveriges Hotell och Restaurangföretagare vet jag att krogen har kollektivavtal och är allmänt hyggligt seriös både vad gäller att betala skatter och sköta hygienen. Nu kan jag även spana efter Hotell och Restaurangfackets dekal "Schysta villkor" som bland annat hänger på Mc Donalds-restauranger.
Och givetvis kan all bajare gå till såväl Kvarnen som Gröne Jägaren. Båda krogarna har kollektivavtal och på Kvarnens fina uteserveringen på Medborgarplatsen rekommenderar jag allt som finns på menyn. Personligen tar jag ingen Staropramen men skumkronan är vacker när den bärs till bordet.
Bloggar om

Det ska fan vara pressekreterare


Det är uppenbart att fotbollslandslaget är den sista utposten som inte lärt sig hantera eller kanske rättare sagt anpassa sig till media. Trots ett gäng informatörer på Svenska Fotbollförbundet präglas presskonferenserna av alla de där misstagen som andra företag och organisationer lärt sig undvika genom mediaträning. Se till exempel Sydsvenskan. Om jag ska travestera August Blanche i "Ett resande teatersällskap" - 1848 utbrister jag: -Det ska fan vara pressekreterare.

Men egentligen är det rätt charmigt med en Zlatan som år efter år vägrar tala med Aftonbladet och en förbundskapten som tvärtemot regelboken för mediahantering utbrister: -Vi vill markera att man ska tänka efter två gånger innan man lägger ord i folks mun, a propos tidningarnas skriverier om att Zlatan skulle ha synpunkter på hur spelartruppen skulle tas ut.

Kul förresten att danskarna är så intresserade av Zlatan. Läs Politiken. Det visar att Zlatan är bra för Sverige och att han är värd sin fantasilön. Han berör uppenbarligen många och de allra flesta känslorna är positiva. Om spelarläner har jag bloggat förut - Fantasisummor till fotbollsproffs är inget att uppröras över


Bloggar om ,

Förnekelse

Sex svenska och utländska professorer skriver idag på SvD Brännpunkt att det vore egendomligt om riksdagen på onsdag avslog motioner om erkännande av folkmord på armenier, assyrier och pontiska greker 1915. Forskarna menar att ingen seriös politiker med hedern i behåll kan hänvisa till bristande forskning som ursäkt för att inte erkänna det brott som begåtts. De säger att en vägran att erkänna ett etablerat faktum baserat på kvalitativ och kvantitativ forskning kan betraktas som likvärdigt med förnekelse. Men professorerna är nog lite väl summariska när man kritiserar riksdagen.

Visserligen förväntas riksdagen avslå motioner i ämnet och det är bara vänsterpartiet och miljöpartiet som reserverat sig men artikelförfattarna är lite vårdslösa med motiven till att riksdagen kommer avslå motionerna.

Morden på en halv miljon armenier, assyrier/syrianer, pontier och kaldeer 1915 skedde under det osmanska riket, innan den nuvarande turkiska statens tillkomst. Professorerna skriver att det inte är möjligt att hänvisa till den så kallade kronologiska aspekten, det vill säga att hävda att eftersom folkmordet 1915 begicks före folkmordskonventionens tillkomst så kan det inte vara ett folkmord. Men i sak anför inte Utrikesutskottet den kronologiska aspekten. Utskottet utgår istället ifrån definitionen av brottet folkmord och menar att detta avgörs av juridiska instanser i enlighet med folkmordskonventionen från 1948. Andra relevanta juridiska instrument inkluderar stadgarna för tribunalen för Rwanda och Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen. Utskottet menar tvärtom vad artikelförfattarna vill ge sken av att det som drabbade armenier, assyrier/syrianer och kaldéer under det osmanska rikets sannolikt skulle betraktas som folkmord enligt 1948 års konvention, om den hade varit i kraft vid den aktuella tidpunkten.

Det är svårt att förstå vad ett formellt belut om erkännande av folkmorden skulle ha för politisk betydelse. Utrikespolitik är så mycket mer än politiska manifestationer och vi kan tryggt konstatera att den statliga myndigheten - Forum för levande historia - räknar händelserna i det osmanska riket som ett folkmord.

Vad däremot artikelförfattarna blundar för ett realpolitiskt förhållningssätt. Utskottet skriver:


Utskottet delar den uppfattning som Sveriges utrikesminister och EU:s utvidgningskommissionär gett uttryck för – att det i dagsläget är riskfyllt att störa en begynnande och ömtålig nationell process. Samtidigt vill utskottet understryka vikten av att det internationella forskarsamfundet ges bästa möjliga förutsättningar för oberoende studier och diskussion om etniska och religiösa minoriteter vid upplösningen av det osmanska imperiet. Utskottet välkomnar att utrikesministern till företrädare för den turkiska regeringen framfört synpunkter med denna innebörd.
Utrikesminister Carl Bildt menade i en riksdagsdebatt den 26 oktober 2007 att politiska manifestationer om historieskrivning i värsta fall kan leda till uppblossande intolerans mot religiösa minoriteter i Turkiet. Utrikesministern noterade i samma debatt att den armenisk-ortodoxa kyrkans överhuvud i Turkiet, Mesrob II, har uttryckt sig i samma anda.

På en punkt är emellertid även jag bekymrad över att riksdagen inte kan markera att det var folkmord som skedde 1915, före den nya turkiska staten. Detta innebär nämligen att Södertälje kommun inte har rätt att uppföra ett minnesmonument över händelserna. Läs mer i mitt blogginlägg "Nu kan det bli svårt med minnesmärken".

Utrikesutskottets betänkande2007/08:UU9 Mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik
En lägre text från artikelförfattarna, Erkänn folkmordet 1915 för vad det är

Dagen

Bloggar om , ,

2008-06-07

Vänsterpartiet fortfarande kommunister

Vänsterpartiet är förvisso ett demokratiskt parti men lider samtidigt av att man svävar i det blå när det gäller många av sina politiska visioner. Möjligen beror detta på det kommunistiska arvet och att man ser framför sig en ekonomisk ordning som är en utopi. I partiprogrammet finns till och med en passus om att facket ska ha veto vid företagsnedläggningar. SIC!

Det är välgörande för Vänsterpartiet när man försöker göra sig av med orealistiska och populistiska delar i sitt partiprogram. Men samtidigt är det tragiskt att ett parti som drömmer om att kunna sitta med i en regering ersätter utopier med korkade förslag. Nu på morgonen gick kongressen emot programkommissionen och behöll utopin om sex timmarsarbetsdag i partiprogrammet. Se DN och SvD

– Det finns tre saker vi måste göra först. Vi ska säkra rätten till fast jobb och höja arbetsgivar­avgifterna med fem procent för timanställningar och projekt­anställningar och liknande, ge alla rätt till heltid och skapa en delad föräldraförsäkring. När det är gjort kan vi jobba för sex timmars arbetsdag, förkunnade Lars Ohly på den pågående partikongressen i Norrköping.

Rätt till heltid är en god idé men svår att genomföra. Frågan är om det verkligen är en "rätt till heltid" som vänsterpartiet slåss för. Det luktar "tvång till heltid".

Att höja arbetsgivaravgiften med fem procent på timanställningar och tidsbegränsade anställningar verkar man ha kokat ihop vid någon lunch. Ett sådant förslag ger knappast några effekter annat än att studenter som har chansen att dryga ut kassan eller att extraarbetande får svårare att få jobb. Återigen visar vänsterpartiet att man hemfaller åt kommunismens idéer att man kan reglera allt för att nå ett syfte. Att det aldrig fungerat i praktiken blundar vänsterpartiet som vanligt för.

Vänsterpartiets kongress

Aftonbladets ledare den 6 juni
DN, Dubbla V-budskap om skatterna
SvD, Ohly mot sex timmars arbetsdag

Bloggar om

2008-06-06

Skrönor om svenska flaggor


En ofta hörd skröna är att svenskar skulle vara blyga inför sin flagga eller att skolor skulle förbjuda svenska flaggor för att inte kränka personer med utländsk bakgrund. När man frågar om detta med skolor och var och när detta inträffat får man ofta tilll svar att en kompis kompis minsann varit med.

Dagen har idag ett bra samtal med eritrianen Samuel Girma som ger goda synpunkter på hur Sveriges nationaldag kan firas. I likhet med många andra faller också han i skrönan om flaggan när han säger: - Det är konstigt, men den enda gången som det är riktigt okej att ha svenska flaggor är under fotbollsmatcher. Det borde vi ändra på. Den svenska flaggan tillhör inte högerextremisterna, den tillhör hela svenska folket.

Men i sak har han fel. Visserligen försöker rasister erövra flaggan men i realiteteten har vi i Sverige en flaggtradition som är unik och som vi verkligen kan vara stolta över. Med en smula respekt för nationens flagga inser man snart att rasister gör bort sig själva genom att de inte sällan hädar flaggan genom sin flaggfixering. Flaggor ska användas med stil och etikett.

Det är definitivt fel att påstå att svenska flaggor bara är okej vid idrottsevenemang. Om man bortser ifrån att det flaggan ofta hädas vid hockematcher, typ att man förser den med text, används flaggan ganska flitigt. I julgransprydnaderna är till exempel ett flaggspel med bara svenska flaggor standard och i samband med gymnasieexamen och midsommar är flaggorna på plats. Även de privata bussföretagen i kollektivtrafiken tar sig omaket att sätta upp flaggor vid flaggdagarna.

Hur man använder en flagga påverkas givetvis av den kontext man lever i. Sedan ganska länge finns den svenska flaggan på militära uniformer och detta tillkom givetvis utifrån att vi började delta i internationella missioner och samöva med utländska förband. Flaggan handlar om en identitet och är inte i första hand ett uttryck för - "fy fan vad vi är bra".

På en punkt har vi nordbor ett förhållande till flaggan som gör oss unika. Vi flaggar nämligen utanför våra hus. Och då tänker jag inte på någon liten vimpel på husgaveln. I övriga världen är den ganska ovanligt med privata flaggstänger där man hissar och sänker nationsflaggan på flaggdagar och andra högtidsdagar. Traditionen har i alla fall hundra år på nacken.

I detta sammanhang tycker jag att vi i lite större utsträckning skulle kunna kosta på oss att flagga upp officiella byggnader med EU-flaggan.
I Svenskans artikel om nationaldagen stavar man fel på kungens namn. Man skriver:
Skansen. Traditionsenligt högtidligt firande i närvaro av Kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia
Carl XVI Gustaf ska det vara och dessutom använder man versal i "kung" och gemen i "drottning".

2008-06-05

Lite gnäll

Stockholms rådhus, som väl just nu är under ombyggnad har brunnit i natt. Jag tar mig friheten att gnälla lite på Aftonbladet som berättar att: "Flertal brandmän kämpade med elden". Jag hade blivit mer förvånad om det bara varit en brandman och är det inte så att man antingen "bekämpar branden" eller kämpar "mot elden". Sedan får vi veta att "brandbilar från fem stationer jobbat med släckningsarbetet". Visserligen är det säkert full fart i motorsprutor och stegar men är det inte lite barnboksspråk att säga att "barndbilar jobbar".

Slutligen observerar jag att en "tjock rökpåle steg mot skyn". Rökpelare har jag sett men aldrig någon rökpåle.

Men reportern har väl i likhet med mig själv skrivit ganska snabbt och då blir det ett och annat fel. Själv skrev jag för en tid sedan: "... kriminalisera förbud mot eftersupning". Det roade en del kollegor.

2008-06-03

Aussie på besök

Foto: Runsten vid Högsta gård i Österhaninge församling - "Gåse (?) reste stenen efter Assur, sin son, och efter Ulv".

Nästa vecka får vi en äkta Aussie på besök.

Jag är beredd på vilken guidning som helst.

Vad vill då den unge australiensaren se?

Jo sådant som har med vikingar att göra.

Ridå

Man kan inte åka till Birka med någon som precis spatserat i Rom. Birka är fint men... Martin E-type Eriksson har ännu inte byggt någon vikingaby och vikingmuseet vid Historiska får vi vänta några år på.

Det blir nog att visa några runstenar. De är häftiga men jag kan inte hjälpa att jag alltid tänker på att några gubbar stod och ristade enkla texter på stora stenar tusen år efter att romarna hade rinnande varmt och kallt vatten och förde bok över sina affärer.

Kanske ska jag ha på mig cykelhjälmen dagarna i ända och ljuga ihop en massa historier.

DN, Historiska skapar världens största museum för vikingar
DN, Ny bild av Birkas historia
DN, "Tiden mogen för vikingen"
SvD, Vikingastad byggs upp för nyfikna turister

Avis på slovakerna


Bild: Svenskt Euromynt

Slovakien inför Euron som valuta från och med den 1 januari 2009.

I min plånbok har jag haft en hygglig slant i Euro sedan ett halvår. Det är en perfekt valuta som inte går åt. Eurons värde består.

2008-06-02

Misslyckad petimäter

Jag stod vid Maxi ICA Stormarknads fiskdisk nu ikväll och försökte hitta fel.

Stavas abborre verkligen med två "b"?

-Ja, svarade dottern, och drog den klassiska: -Hur många ben är det i abborre.

Men inte heter det helgeflundra som det står på skylten. -Jodå, det är ett annat namn på hälleflundran. Helge syftar på att denna fisk fick ätas under den katolska fastetiden.

Men jag hittade ett i alla fall ett fel. För inte finns det väl någon fisk som heter regnbågslas.

Hesa Fredrik störde sammanträde

Idag hade jag ett telefonsammanträde med sex städer över hela Sverige.

Klockan 15.00 brakade det loss. Hesa Fredrik gick igång. Egendomlig nog på olika tider över hela landet.

Det blev sex minuters avbrott under sammanträdet.

Så låter Hesa Fredrik: Klicka här

2008-06-01

Varför Zlatan blev matchens lirare

Vädret var fint på Råsunda idag men i övrigt lyste Sveriges framgångar med sin frånvaro. Sportbladets Leifby och Sjöberg borde gå till Globenhälsan i morgon och få en öronsköljning. Hur i all världen kan de skriva: Sverige buades ut på Råsunda. Nog var delar av publiken lite besvikna men buade gjorde de inte.

Zlatan blev egendomligt nog matchens lirare trots att han inte spelade hela matchen. Intersport stod för beslutet och en i publiken var säker på varför just Zlatan utsågs: -Han säljer mest tröjor i Intersportbutikerna.

Jag tror på den förklaringen.

SvD, DN

Bloggar om