2008-07-31

Grav öppnas för att ta bort naziflagga

För en vecka sedan avled en av nynazismen förgrundsgestalter i Tyskland, den 79-årige Friedhelm Busse. I samband med begravningen i lördags kunde utsända poliser och jorunalister se hur en känd NPD-aktivist lade en naziflagga på Busses kista innan graven höljdes. Flaggan var Reichskriegsflagge 1938-1945 - länk med bild.

Nu förhåller det sig dock så att det parti som Busse varit ledare för, Freiheitlichen Deutschen Arbeiterpartei (FAP), och naziflaggor är förbjudna i Tyskland. Åklagarmyndigheten i Passau i Bayern beslutade därför att öppna graven och omhänderta flaggan. Detta verkställdes i måndags och nu väntar åtal för den person som lade ner flaggan i graven.

Bildzeitung, Staatsanwälte holen Nazi-Flagge aus frischem Grab
Der Spiegel, Justiz lässt Hakenkreuzfahne aus frischem Grab holen
Die Welt, Hakenkreuzflagge aus Neonazi-Grab exhumiert

Kul med kommentatorsfunktion

Sydsvenskan har idag ett reportage där livräddarna i Skanör (FAlsterbonäset) berättar att de tvingas undsätta många barn som hamnar långt från stranden på grund av badleksaker och föräldrar som brister i upppsikt.

Många är väl de som intervjuats i tidningar och som anser sig felciterade. Det är ju inte för inte man på mediakurser lär ut att man bör kräva att få läsa sina egna citat innan de går i tryck.

Men det blir rätt kul när tidningen har en kommentatorsfunktion. Där finns ju direktmöjligheten att rätt felaktiga citat från andra kommentarer. Signaturen "Livräddare" skriver:

Vem är Frank i Skanör? antar att du menar mig. Sa jag att skotrar som är 100 meter ut i havet är en stor fara??? Jag sa att skotrar och båtar som kör längs stranden är den största faran. Jag har filmat 4 skoteråkare som körde bland de badande inne vid vågbrytaren i juni. Såg inga livräddare som påpekade ngt då.
EU stoppar kustbevakningen att göra något pga en lag. Skotrarna kryssade även mellan segelbåtarna så även dem som är 100 meter ute är farliga för sjöfart och badande. Har du vaknat idag?
/Jerker - Skanör 2008-07-31 09:11

Signaturen "Moster i Göteborg" är skarp i sina slutsatser om hur föräldrar fungerar:
Varför tar ni inte ansvar för era barn för?+ o håller bättre koll på dom, eller är det så att alla Latte mammor o pappor nu dragit till stranden istället o e så självupptagna så dom glömmer bort sina nya utsmyckningar, barnen..
Möjligen en smula svepande.

Vad som förvånar mig en smula är att livräddarna inte riktigt ar koll på hur många ingripanden de gör. I all annan verksamhet som handlar om liv och säkerhetet är dokumentationskravet stort. Även små incidenter måste dokumenteras för att man ska kunna se mönster och planera insatser. Är det inte så här? Glömmer man föra logg?

SvD

Bloggar om , , ,

2008-07-30

Enrådighetsmyndighetens fall

FRA är i sin styrelseform en myndighetstyp av den form som regeringen eftersträvar - enrådighetsmyndigheten utan egen styrelse. Men frågan är om idealet med enrådighetsmyndigheter nu inte fått sig en rejäl knäpp genom FRA:s hantering av sin egen kris.

Per Gudmundsson på Svenskan är inte nådig i sin kritik av FRA:s generaldirektör när han idag skriver:

Det är svårt att avgöra vad som är mest pinsamt att se. Att generaldirektören för FRA, i brist på politiskt eldunderstöd, går till pressen för att motivera sin egen myndighets utvidgning, eller att han begår politiskt och medialt självmord genom att påstå att en av hans åsiktsmotståndare begått ”yttrandefrihetsbrott”.
Kanske kommer den bristfälliga mediahanteringen vid FRA få regeringen att behöva tänka om när det gäller den politiska vilja man har att förändra den svenska myndighetstraditionen. Regeringen har nämligen en klar ambition om fler så kallade enrådighetsmyndigheter. FRA är sedan gammalt just en sådan enrådighetsmyndighet. Detta innebär att myndigheten saknar styrelse och att den leds enbart av myndighetschefen, i detta fall en generaldirektör. Länsstyrelserna blev till exempel vid årskiftet enrådighetsmyndigheter.

Om FRA haft en styrelse där företrädare ockå för oppositionen fanns hade det funnits politiker som varit tvungna att försvara den egna myndigheten i det egna partiet men också i den allmänna debatten. Därigenom hade inte generaldirektören behövt eller en fått köra rena soloracet.

Förre statsrådet och förutvarande landshövdingen Bengt K Å Johansson (s) pekade på SvD Brännpunkt den 21 november 2007 ut finansmarknadsministern Mats Odell (kd) som ingenjören bakom kursändringen i den svenska förváltningstraditionen.

Jag har under en längre tid funderat på vad det är som gör att FRA hamnar så snett och att de borgerliga politikernas utryckningar till undsättning blir så tafatta. Kanske måste man ge Bengt K Å Johansson rätt när han skriver:


Än sen då? Är det något att sörja över att styrelser som haft föga makt försvinner?
Ansvarsförhållandena blir klarare och kostnaderna dessutom lägre, hävdar regeringen. Och säkert finns det en och annan verkschef som välkomnar att styrelserna försvinner. Styrelsesammanträdena har tagit tid och ledamöterna har
ställt frågor och framfört krav.Men styrelserna har varit viktiga led i det svenska sättet att förankra principer och beslut brett i det svenska samhället.
Representanter för organisationer, folkrörelser och näringsliv har där getts möjlighet att följa en verksamhet långsiktigt samtidigt som besluten vid myndigheten har fått en djupare förankring.För myndigheten har det inneburit att synpunkter och betraktelsesätt kommit utifrån, in i den avgränsade myndighetssfären.Verkschef och verksledning har fått del av andras erfarenheter, ibland fått en motbild att läsa av. Och styrelsen har kunnat slå larm om verksamheten gått snett ­eller om allt inte har stått rätt till.
Ännu mer vämjeligt blir det om man drar sig till minnes hur borgerliga företrädare innan valet 2006 ondgjorde sig över myndighetschefer som deltog i samtalet på till exempel debattsidorna. Om detta skrev jag i blogginlägget "KU-ledamot slirar på regeringsformen"den 22 juli 2006.

Bloggar om ,

2008-07-29

Den gamla fina konsulenttiteln

Västerås stad söker en konsulent.

Jag trodde att den gamla fina titeln var passé och att alla konsulenter blivit controllers, HR-handläggare, internkonsulter och facility managers. Men inte i Västerås.

En gång i tiden var dammsugarförsäljarna just konsulenter.

När man förresten söker en konsulent, som väl betyder rådgivare, kanske man skulle skaffa en konsulent som gör mallar till platsannonserna. Då slipper man kanske den förargliga versalen i "stad" som man nu använder. Nu tror jag dock att det är jobbsajten som slarvat och inte kommunen.

I och för sig kan ett namn stavas lite hur som helst men just Västerås använder genomgående versaler (VÄSTERÅS STAD) eller ensam versal i "V" (Västerås stad).

Personligen är jag lite skeptisk till alla kommuner som väljer att kalla sig stad. Om de likt Stockholm och Solna är identiska med de städer som 1971 blev kommuner tycker jag att det är okej. Nuvarande Västerås är väl bildad ur den ursprungliga staden och några landskommuner. Och vad gör man i Karlskrona om den lilla byn Avaskär vill kalla sig stad. Tvivelsutan var Avaskär stad fram till 1600-talet.
Västerås kan trots allt ståta med att vara både residensstad och stiftsstad. Dessutom är man efter Sveriges första stad - Skara - på hedrande andraplats bland rikets städer. En andra plats (bildad år 990) som man delar med Lund och Sigtuna.

Intet ånglok

När Helsingborgs Dagblad eller egentligen TT ska berätta om en liten olycka på en museijärnväg vill man varken svärta ner museijärnvägen eller den vackra trakt där den går. I stället för att skriva att olyckan inträffat mellan Brösarp och Ravlunda, som ju många förknippar med angenäma vyer, skriver man att den inträffat på en viadukt över väg 9 i Tomelilla kommun. Det blir liksom lite mer neutralt och obestämbart.

Dessutom är det ett gränsfall om det verkligen var i Tomelilla kommun. Precis vid olyckplatsen står kommunskylten vilket syns på bilden. Men jag har för mig att gränsen går snett över vägen mitt på viadukten. Kanske var det i Simrishamns kommun olyckan timade?

Till yttermera visso tror jag att vi denna gång inte ska skylla på ett ånglok. Jag tror nämligen att tåget drogs av ett diesellok littera Z49.

Museijärnvägar lever farligt
Det var tur att ingen skadades vid denna olycka. I helgen skedde en kollision med en bil på samma museijärnväg. Givetvis handlade det om ett vägfordon som inte iaktog stopplikt.

Olyckor på museijärnvägar är lika allvarliga som andra järnvägsolyckor och om det visar sig att man inte följer föreskrifter eller har eftersatt underhåll på bana och material är jag rädd att museijärnvägarna kan få det knepigt i framtiden. När man läser Sydsvenskans rapportering ser man hur barn uppehåller sig på banvallen och intill det urspårade loket. Det ser olämpligt ut och man kan fråga sig om museijärnvägens personal verkligen hanterar situationen rätt.

Roligt dock att räddningsledaren, brandinspektör, Jan-Olof Gustavsson från Räddningstjänsten i Sydöstra Skåne är så positiv när han säger att museijärnvägen haft "en jäkla otur" på få dagar nu.

Men det är klart. Han är väl glad att man kör med diesellok så att han slipper alla bränder från stånkande och gnistrande ånglok kring banvallen nu i torkan.

UPDATE: Sydsvenskan den 30 juli 2008

Skånska Järnvägar
Ystads Allehanda, Sydsvenskan

Bloggar om , ,

Sprit är skit


Om man tvivlar på att droger orsaker elände kan man titta på Norrländska Socialdemokratens telegramuppdatering. Just nu är sju av de elva översta telegrammen relaterade till droger.
Jo mannen som klivit ur en bli i farten i Kiruna var enligt polisen påverkad. Uthuset och dasset som brunnit i Luleå har ingen uppenbar droganknytning men möjligen var dasset fullt.
Vargen som dödat sju får var antagligen spik nykter.

Rara fåglar och entomologers upptäckter i Skutskär


Den vackra blåkråkan har observerats på Fårö enligt Gotlands Allehanda. Blåkråkan häckade tidigare i södra Sverige i ekskog och fanns fram till slutet av 1960-talet i tallskog på Fårö. Tillgången på ihåliga träd, den gillade ekar, anges som en av orsakerna till att fågeln numera inte finns i Sverige.
Blåkråkan verkar trevligare än den blodsugande vampyrfjärilen som TT berättar om. Lyssna och läs på SR Gävleborg

Blåkråkan på Wikipedia
Bloggar om

Coolt projekt vid Zinken



Jag läser i DN att tidigare hemlösa kommer att bli glassförsäljare.

Kommer de att sälja IGLOO?

Återigen ett bra projket från Stadsmissionen. Alla som jobbar i kiosken får lön enligt kollektivavtal och eventuellt överskott från försäljningen går direkt tillbaka till Stadsmissionens besökare i form av extra aktivitetspengar.

Köp en God Glass! Ät upp den helt själv - du delar ändå med dig.

Läs Stadsmissionens pressmeddelande

Bloggar om ,

2008-07-28

Vissa ord är svåra att stava


SvD skriver att 14 000 Teliakunder i Haninge står utan fungerande telefon. Om jag själv fick bestämma skulle telefonen gärna kunna vara ur funktion på kvällen eftersom de enda som ringer på den fasta telefonen är telefonförsäljare.
Noterar att SvD.se fallit i fällan när det gäller det svårstavade ordet "abonnenter". Men de är snabba att rätta. Denna lilla fadäs får mig att tänka på när de första X10-pendeltågen levererades 1982. De hade en så kallad destinationsrulle i fronten och där kunde man hitta "MÄSTA" och "ABBONERAD".

Läs även andra bloggares åsikter om

Bankeryds DDR?

Borgerliga ledarsidor är alltigenom kritiska till det kristdemokratiska förslaget om att införa en civilkuragelag. DN använder begreppet Lex Stålmannen om detta populistiska vallöfte. Ledarsidorna talar om gränsdragningsproblem, motsatt effekt och övertro till lagstiftning som medel att påverka attityder. Min egen point är att det redan idag finns ett flertal lagar på området men att kunskapen om dessa bland allmänheten är minimala. Läs- Lex Stålmannen finns redan. Det hade varit bättre om klagokören kommit i samband med valrörelsen. Då hade lagförslaget hamnat i byrålådan.

Idag är det Svenskans Paulina Neuding som kritiserar lagförslaget och igår var det Expressen som på ledarplats skrev under rubriken Bankeryds DDR?. Nog överdriver Expressen lite när man talar om DDR. Här handlar det faktiskt om att vi är eniga om att vi vill att människor ska anmäla brott och om möjligt ingripa. Att snacka om DDR är därför helt fel. Något man inte ska skylla Hägglund för. Men Expressen skriver ändå relevant:

Steget från kristdemokraternas idé om ett schystare Sverige till ett angiverisamhälle är mindre än vad man kan tro. För när lagstiftningen ska skrivas lär det bli så gott som omöjligt att göra de nödvändiga gränsdragningarna.

Vi behöver mer civilkurage. Fler som vågar stå upp och säga ifrån, oavsett om det handlar om när brott begås eller när någon far illa på jobbet eller i skolan. Men vissa värden - hur viktiga de än är - kan inte lagstiftas fram. Om fler politiker - både till höger och till vänster - talade om behovet av civilkurage skulle det göra betydligt mer nytta än en genuint korkad lag.

Även Skånska Dagbladet är på ledarplats kritisk till lagen. Så är också Blekinge Läns Tidning kritisk

Peter Ahltin och Inger Davidsson debattartikel i Aftonbladet den 16 juni 2008

Bloggar om ,

2008-07-27

Pensionärer portas från campingplatser

UPDATE: Jag läser i på helagotland.se den 29 juli att 35-årsgränsen på Björkhaga by camping bara var ett skämt. Rätt roligt faktiskt.

I förrgår skrev jag om mina dubier över att den statliga enrådighetsmyndigheten Barnombudsmannen upprördes över att campingar i Sverige satt upp 25 år som åldersgräns för att stävja bus. Självklart ska en privat näringsidkare kunna sätta upp villkor för campare så länge de inte bryter mot lagstiftning. Jag menade också att avgående BO, Lena Nyberg, i själva verket, genom sina oreflekterade och verklighetsdistanserade åsikter, missgynnar den grupp - barn och unga - som hon är satt att företräda.

Idag läser jag på Helagotland.se att Björkhaga strandby på östra Gotland satt upp 35 år som åldergräns under den så kallade Stockholmsveckan.

Nu hoppas jag att PRO och SPF inte engagerar sig i detta beslut. Jag har stor sympati för campingägarna på Björkhaga och tror att barnfamiljerna uppskattar detta.

SvD, SvT, Smålandsnytt skriver om en camping på Öland, SvD

Bloggar om

Norska är vackrare

Norska är ett vackert språk.

När Aftonbladet skriver "Tittarstorm efter mustasch i Rapport" skriver norska Dagbladet verklig poesi "Barberte barten mellom sendingene etter seerstorm".

Nej åklagaraspirantaspiranter stjäl inte

Rubriken är inte felstavad. Jag skriver verkligen aspirantaspiranter.

Igår var jag inne på den lokala Maxi ICA-butiken och lämnade ett Wii-spel med obruten stöldkassett. Någon hade antagligen varit inne i butiken och stulit och på vägen därifrån dumpat stöldgodset i min trädgård.

Det är bra att Svensk Handels säkerhetschef Dick Malmlund lyckas tränga igenom i media så bra som han gör eftersom han har viktiga budskap. Men han går lite långt när han på SvD.se säger:

– Alla grupper är representerade. Jag pratade med en bokhandlare i Umeå. När det är terminsstart för juristerna har han ett svindlande svinn på juristlitteratur. De som ska bli åklagare stjäl litteraturen.
Det tror jag inte ett dyft på. Det finns säkert juriststudenter som stjäl litteratur men att det handlar om framtida åklagare är inte sannolikt. I själva verket talar mycket för att Dick Malmlund skruvar till det hela för att få medialt genomslag. Han spär på myten att lagboken skulle vara den mest stulna boken på våra bibliotek och att det är juriststudenter som stjäl.

Vi har att göra med en vandringsägen.

Kolla förresten Svensk Handels mediabevakning. De får verkligen fram sitt budskap - Läs här

SvD

DN:s kabinett - Nej tack


Foto: Infrastrukturminister Åsa Torstensson, fotograf Anders Qwarnström, http://www.regeringen.se/
DN:s ledare idag uppmanar statsminister Fredrik Reinfeldt att göra en regeringsombildning för att kunna återta initiativet i politiken och vända opinionen.

Givetvis vet ledarredaktionen vad som ska göras och har väl förmågan att synas i media som någon form av likare när man hissar eller dissar.
Men på en punkt är man nog totalt ute och cyklar. DN tycker nämligen att Reinfeldt ska kalla förre ABB-chefen Percy Barnevik som infrastrukturminister. DN beskriver honom med orden att han kan infrastruktur, att han är exekutiv och att han har visioner.

Ja nog har han visioner. Han medverkade ju till överenskommelser där han och efterträdaren Göran Lindahl fick pensioner och bonusar som skakade om balansräkningen i ABB. Och visst är han exekutiv vilket han visade när han betalade tillbaka 548 miljoner till företaget SIC!.
Även om han, med kniven på strupen, betalade tillbaka eller avsade sig en himla massa pengar tvivlar jag på att hans tidigare kritiker bland politiker, näringslivet och Aktiesparararna har backat från sina tidigare negativa omdömen.

Nej jag tror nog Reinfeldt gör bättre i att behålla Åsa Torstensson. Hon har i alla fall en sak gemensamt med Barnevik. De kommer båda från Bohuslän och hon är inte symbolen för girighet.

2008-07-26

Lex Stålmannen finns redan

Bra att DN:s ledare idag skriver kritiskt om det populistiska förslaget att införa en så kallad civilkuragelag. Jag upprepar vad jag skrivit tidigare eftersom det är uppenbart att man i den politiska debatten blundar inför att vi redan har civilkuragelagar och att de alls inte behöver förändras. Lustigt nog är det ett gammalt socialdemokratiskt förslag om skyldighet att ingripa när man ser ett brott inträffar som har dammats av i Rosenbad. Motivet är givetvis att Kristdemokraterna inte ännu en gång ska behöva beskyllas för att svika lite hastigt påkomna vallöften. Vad man plägar kalla populistiska.

Omtanke om medmänniskor gör att vi anmäler
Jag vill hävda att mobiltelefonens entré faktiskt inneburit att allt fler brott anmäls till polisen. Det har alltså blivit bättre även om vi matas med påståenden att folk inte gör någonting när brott inträffar. Visserligen finns det många puckon som blundar när brott sker. De behöver en utskällning och knappast lagföring.

Det finns redan civilkuragelagar
I sak är dock allmänheten nog generellt sätt ovetande vad lagen säger redan i dag. 2 kap. 1 § lag (2003:778) om skydd mot olyckor har följande lydelse:


Den som upptäcker eller på annat sätt får kännedom om en brand eller om en olycka som innebär fara för någons liv eller allvarlig risk för någons hälsa eller för miljön skall, om det är möjligt, varna dem som är i fara och vid behov tillkalla hjälp. Detsamma gäller den som får kännedom om att det föreligger en överhängande fara för en brand eller en sådan olycka.
Det här är en klockren regel som knappast kan ifrågasättas och den som bryter mot denna bestämmelse kan dömas till böter. Majoriteten av svenskarna känner knappast till denna regel och det är definitivt inte straffpåföljden som leder till att vi ringer 112 när något inträffat.

När man talar om civilkuragelag glömmer man uppenbarligen ofta bort att det också finns annan lagstiftning som gör att den som inte ingriper kan straffas. Så är det till exempel för den som har en tjänsteplikt att ingripa. Badvakten, polismannen, ordningsvakten, väktaren med flera. Även en förälder har lagstadgad skyldighet att ingripa till sitt barns försvar eller att förhindra om det egna barnet begår ett brott. Givetvis gör föräldern detta men vet han eller hon att det står i en lag?

Skyldighet att anmäla allvarliga brott som är å färde
Slutligen vill jag berätta om det naziinfluerade mordet på John Hron i Kode utanför Kungälv 1995. John Hron var en stor människa som flytt från ett våldsamt gäng nazister. Men när hans kamrat hotades till livet av de onda nazisterna begav han sig till kamratens undsättning. Detta stora civilkurage ändade hans liv.

En av nazisterna som såg dödsmisshandeln utan att larma dömdes för underlåtenhet att avslöja brott. Enligt 23 kap. 6 § brottsbalken gäller att det är straffbart att underlåta att avslöja vissa allvarliga brott som är å färde. Misshandel som inte är ringa är ett sådant brott.

Om man nu har alla dessa bestämmelser klart för sig respekterar jag åsikten att införa en allmän civilkuragelag. Gör man det inte skriver jag inte kravet på civilkuragelag i populismens annaler.

DN slår en sista spik i kistan om civilkuragelag när man skriver:
Dessutom kan man fråga sig i vilken mån de som bevittnat ett brott, men som inte ingripit, är villiga att framträda och vittna. Resultatet av en civilkuragelag blir kanske att färre grova brottslingar kan fällas eftersom eventuella vittnen håller sig undan. Och då har alla förlorat på det som egentligen började med en vacker tanke om allas vårt ansvar för varandra.
Risken för skrönorna på detta område är många. Något Aftonbladet skriver om idag.

DN

Bloggar om ,

Synd att skriva synd

Åsa Petersen skriver en ledarkrönika på Aftonbladet idag under rubriken "Pride firar den svenska synden".

Det är tråkigt, för att inte säga synd, att Åsa Petersen just använder begreppet synd i bestämd form - synden. Nu är det kanske förståeligt eftersom Europrides tema är "Swedish Sin, Breaking Borders" Åsa Petersen avslutar sin utmärkta sammanfattning av Europrides invigning med orden:
Europride fyller begreppet ”den svenska synden” med nytt innehåll. Människor ska få vara som de är. Skamlösheten föder människovärde.
Så tråkigt att Åsa Petersen genom att skriva så faktiskt medverkar till att sprida fördomar bara för att få läsare. Om det är något Pride inte är så är det synd. Synd är per definition, om man tar Nationalencyklopediens förklaring, benämningen på det som skiljer människan från Gud och som tar sig uttryck i förvända relationer även till medmänniskorna och skapelsen i övrigt.

Precis som Åsa Petersen skriver handlar det om människovärde och det är just förvända taskiga relationer och fördömanden av andra människor som måste bekämpas. Låt oss behålla begreppet synd just för sådant. När Åsa Petersen använder termen "den svenska synden" som hon gör medverkar hon till sammanblandningen av sexuell läggning och sexuell aktivitet. Alla människor har rätt att få leva med sin sexuella läggning men sexuell aktivitet låter vi vara en privatsak. Homofobi handlar ofta om inskränkta människor som fixerar sig vid sexuell aktivitet och inte begriper vad sexuell läggning står för.

DN skriver om hbt-diskrimineringen i Europa, SvD, DN

Bloggar om , ,

2008-07-25

Rätt att porta busar

När Barnombudsmannen - BO bekymrar sig över att campingägare sätter upp 25 år som åldersgräns för campinggäster överträder hon sannolikt sina befogenheter. Dessutom innebär hennes verklighetsfrämmande uppfattning att just de hon är satt att företräda - barnen - får minskade möjligheter att campa med sina föräldrar.

Avgående Barnombudsmannen Lena Nyberg upprörs över att campingar på Öland och Gotland och kring Båstad och Västervik portar ungdomar på grund av fylla och stök. Barnombudsmannen tycker att campingarna i stället ska arbeta med ordningsregler. SIC!

Visst är det synd om hyggliga ungdomar som dras över en kam med busar och inte får chansen att campa. Men det är också synd om campingägare som drabbas av nedskräpning, skadegörelse och trakasserier av både gäster och egen personal.

Om Lena Nyberg inte tror att campingplatser jobbar med ordningsregler tror hon fel. Privata näringsidkare måste självklart kunna välja sina kunder. Det föreligger absolut ingen kontraheringsplikt och så länge man inte diskriminerar på de grunder som finns i diskrimineringslagarna är det okej.

Effekten av fylla och bus är faktiskt att barnfamiljer och andra väljer bort campingen och så vill väl inte Barnombudsmannen ha det. Barnombudsmannens uppgift är inte att företräda 23-åringar. Barnombudsmannen har enligt 1 § lag om barnombudsmannen (1999:35) till uppgift att företräda barns och ungas rättigheter och intressen mot bakgrund av Sveriges åtagande enligt Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen). I artikel 1 till FN:s barnkonvention definieras barn som varje människa under 18 år, om inte barnet blir myndigt tidigare enligt den lag som gäller barnet.

BO:s inställning bidrar knappast till att fler barn får möjlighet att campa med sina föräldrar. Snarare tvärtom. Denna gång intog BO inte barnperspektivet. Men annars har hon varit mycket bra som BO.

SvD, SvT, Smålandsnytt skriver om en camping på Öland, SvD

Bloggar om

Beviljad semester


Semester är inget man tar. Semester får man. Nu går jag på semester.
Tur att en av kollegorna är hortonom. Han får vattna blommorna i två veckor.

Hej då rummet.

2008-07-24

Bra täckning

Nu har jag haft en iPhone 3G i två veckor men inte känt av dålig 3G-täckning som DN rapporterar om. Möjligen går telefonen över i EDGE-uppkoppling ibland men så är det även på mitt trådlösa modem. Hur det var med Erisson P990 vet man inte men jag anar att det är lite si och så med dataöverföring via 3G. Men om man tittar på displayen på i Phone 3G är det oroväckande få pluppar som anger signalstyrka. Men hitintills har jag inte stått utan täckning och inte heller hört "VA!!" i andra ändan.

Livet har blivit lite annorlunda nu när jag blivit med iPhone. Jag har till exempel blivit en hejare på poddradio och därmed fått ett trevligt sällskap på cykeln. Det enda jag saknar är MMS-funktionen eftersom man inte kan publicera direkt på bloggen från mobilen. Kanske dags att ladda ned det program som finns för att göra telefonen till en MMS-lur.

MacWorld

Bloggar om ,

Ursäkt NJET

Polisen i Linköping har tvingats skjuta en aggresiv lös hund i ett bostadsområde i Linköping.
Det var en amstaff och inte en pittbull som Aftonbladet skriver. Aftonbladet citerar en av hundägarna som kommer med det begåvade uttalandet: -Jag kräver en ursäkt. Hunden har aldrig varit aggressiv och leker ofta med barn som bor här i närheten.

Om man kollar på Östgötacorrespondentens tv-inslag bibringas man uppfattningen att hundägaren kanske inte är det största saningsvittnet. Hon ylar om att polisen inte kan skilja på pittbull och amstaff men nu är nog detta snarare en akademisk fråga. Egentligen är det lite tragiskt att Corren intervjuar en sådan här hundägare men å andra sidan får man lite proportion på händelsen. Det ser ju inte riktigt ut som att det är en person som är aktiv i lokala brukshundsklubben som är hundägare i just detta fall

Återigen ser vi ett exempel på att det är hundägaren det är fel på och inte hunden. Om det är några som ska ha en ursäkt i detta fall är det grannarna som oroats över hundens framfart. Det är tråkigt att en hund ska behöva dö för att den har oansvariga ägare. En hundägare har så kallat strikt ansvar. Detta innebär skadeståndsskyldighet oavsett uppsåt eller oaktsamhet 19 § första stycket lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter.

Lagen är solklar: Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter (1 § lag om tillsyn över hundar och katter).

Bloggar om

2008-07-23

Klent intresse för Svensk-Kubanska föreningen


Svensk-Kubanska föreningen håller appellmöten på Medborgarplatsen denna vecka. Det är inga stora åskådarskaror som samlas när Svensk-Kubanska föreningens sju funktionärer håller tal och delar ut flygblad där man uppmärksammar fem kubanska medborgare som sitter fängslade i USA. I korthet kan man väl säga att USA anser att det handlar om spioner och att Kubanerna talar "terroristernas bevakare".

Det är väldigt tragiskt detta. När de fem friges är det sannolikt att Kuba är ett helt annat land. Det blir alltså inga hjältar som kommer hem.

Kampanjsida för de fem fängslade

Bloggar om ,

2008-07-22

Engelska huset vid Medborgarplatsen


I det nordöstra hörnet på Medborgarplatsen, med adress Götgatan 68, ligger Lillienhofska palatset, även kallat Engelska huset. I det vackra huset bor fyra personer och övriga ytor fylls upp med kontor och innestället Snaps Bar & Bistro.
Huset uppfördes 1668-1670 vid dåvarande Göta Landsväg av handelsmannen och redaren Joakim Pötter, sedemera adlad Lillienhoff. Under lång tid ram till 1888 var huset Katarina församlings fattighus. Sedan 1900 är huset i Stockholms stads ägo och nuvarande fastighetsinnehavare är stadens fastighetsbolag för kulturhistoriskt skyddade fastigheter.
Bloggar om

Jag tipsar Aftonbladet


Aftonbladet excellerar i att en notorisk ganster häktas som misstänkt för grovt narkotikabrott. Webbplatsen vältrar sig i länkar till tidningens egna artiklar i ämnet. Givetvis har man också en sådan där tipsruta med budskapet:
Vet du mer? Har du uppgifter, video, bilder? Kontakta oss
Jag överväger starkt att tipsa Aftonbladet. Det enda vettiga som skrivs kring denna historia glömmer man nämligen att länka till. Jag tänker på Aftonbladets egen ledarsida där Eva Franchell under rubriken "Clark - en simpel narkotikalangare" avslutar sin text med de enda sanna orden:
I Stockholm står langarna utanför skolgårdarna och dumpar knark till ungarna. De investerar i nya narkomaner. Bara en usling kan leverera varorna.

Varför heter det boxningsring?

Knäcke Benkross är en ondsint figur som i egenskap av en av Krösus Sorks hejdukar ibland gör livet surt för Bamse. Någonstans i bakhuvudet har jag emellertid för mig att han åker på ordentligt med dask när en kängurun Hoppa-Tossa dyker upp.

Men en viktig fråga inställer sig. Varför heter det boxningring när det inte är någon ring? I själva verket boxas man enligt sporten regler på en fyrkant som är omgiven av rep.

I Göteborgsposten läser jag att engelska boxningsförbundet 1838 införde den fyrkantiga "ringen". Bakgrunden var att man i tidigare tradition och regler ritade upp en ring att boxas i. Men när man bestämde sig för att boxningsmatcher skulle gå av stapeln i ett upphöjt och avspärrat område blev det en fyrkant. En fyrkant var naturligtvis enklast att rigga upp men ordet "ringen" lever kvar.

2008-07-21

Titel är viktigt på flyget eller...

Här kommer en spaning.

När man bokar flygbiljetter på Lufthansa ska man skriva in titel. De allra flesta är väl Mr. eller Ms. Men på tyska flygplan är det uppenbarligen också intressant med några fler kategorier eller vad sägs om Mr. Prof. Dr.

Jag trodde alla professorer hade doktorsgrad men jag har å andra sidan aldrig blivit riktigt klok på tyskarnas akademiska titlar. Men engelsmännen är ett strå vassare och på British Airways får man upp följande förslag:Varför kvinnor ska kunna välja både Mrs, Miss eller Ms har jag aldrig hajat. Att det finns en doktor i kabinen kan väl vara bra att veta men en Doctor of Philosophy lär väl inte vara till direkt hjälp om någon drabbas av yrsel eller bröstsmärtor.

Självklart måste man vara artig och inte säga du till den som är Sir eller Dame. Och har högadeln i form av Lord eller Lady satt sig i ekonomiklass vet man att samhället håller på att rasa samman.

Att det finns en kyrkoherde / pastor (Rev. - reverend) bland passagerarna kan nog vara bra om kapten och styrman vil bikta sig på flightdeck.

Men vad är det för Captain man så hett eftertraktar i passagerarlistan. Är det inte okej med en vanlig Flight officer (styrman) som kan hjälpa till vid landning? En Captain kan ju annars var en helt vanlig kapten i armén eller något så fint som en captain (motsvarar kommendörkapten) i Royal Navy för att inte tala om en Captain i US NAvy vilket väl är en kommendör.

Något egendomligt med denna titelsjuka.

2008-07-20

Ge brottsoffer en pressekreterare

När mediatrycket är hårt vid en rättegång vore det på sin plats att målsägande hade tillgång till en pressekreterare. Trycket på rapportering och snabba nyheter kan innebära att en målsägande får svårt att förhålla sig till journalister och att detta innebär att skadorna av brottet bli ännu större.

Igår skrev jag att det behövs en pressetisk diskussion när tidningar urskiljningslöst publicerar material från förundersökningar som de tagit del av via elektroniskt media (Läs - Ny teknik kräver pressetisk diskussion). Några som verkligen kan bli offer i sådan journalistik är brottsoffren. När de ska koncentera sig på rättegången och samtidigt måste bearbeta ofattbara händelser kommer samtidigt en flod av spekulationer och icke önskad uppmärksamhet via media.

Ett sätt att hjälpa målsägande skulle kunna vara att tilldela dem egna pressekreterare som ger dem stöd i hur de ska förhålla sig till media. Ett professionellt biträde skulle kunna bidra till att offer lämnas ifred och att den information som ges verkligen tjänar berättigade syften som en målsägande kan ha. Den som är i kris har små förutsättningar att kunna hantera reportrar som lägger orden i munnen på sitt intervjuobjekt och som är på jakt efter rubriker.

Sedan 1991 kan en domstol förordna om målsägandebiträde vid förundersökning och rättegång. Detta gäller gäller till exempel vid brott som rör grövre sexuella övergrepp och andra mål där det kan antas att målsäganden har ett särskilt starkt behov av biträde. Ett målsägandebiträdet ger stöd och hjälp under förundersökningen och rättegången och ska kunna hjälpa målsäganden med att biträda åtalet och föra talan om enskilt anspråk.

När vi nu lever i en tid där mediatrycket blir allt hårdare och där tidningar, etermedia och bloggar är snabba i rapportering och analyser är det verkligen värt att fundera på om inte vissa brottsoffer från första stund skulle erbjudas en pressekreterare. Inte minst finns det skäl till professionell mediakompetens för målsägande eftersom till exempel polisen blir alltmer utåtriktad i sitt förhållande till meida. I fredags lyckades polisen i Dalarna till och med göra utdelandet av förundersökningen till något som liknade ett pressevent. Heder till åklagarsidan som var betydligt mer formell och återhållsam i sina kommentarer kring den inlämnade stämningsansökan.

Bloggar om , , ,

Lasse Svärd är omtumlad


UPDATE: Dagens Media - Mattias Goldmann slår tillbaka mot DNs Lasse Svärd


DN:s motorredaktör Lasse Svärd tar idag till grova artilleriet på DN Debatt när har försöker skjuta föreningen Gröna bilister i sank. Han anklagar dem för att vara lierade med etanolindustrin och för att vara en organisation som förför media. Men vem är egentligen lierad med vem?

När man läser Svärds litania ska man ha klart för sig att Swärd och hans förnumstige kollega Robert Collin på Aftonbladet under en lång tid varit tendentiösa och förutsägbara antietanolskribenter. Att denna typ av journalistik i sin tur kan kopplas samman med petroleumindustrins framgångsrika lobbyarbete är naturligtvis främmande för Lasse Svärd. Till och med näringsminster Maud Olofsson har vågat säga sanningen om bensin- och diesellobbyn. I sitt tal på Almedalen nu i början av juli sade hon:


Just nu har vi en intensiv debatt om biobränslen. Nog är det märkligt att diskussionen handlar om vad vi gör på en procent av jordens uppodlade yta samtidigt som oljan når rekordpris som i sin tur driver upp priserna på våra livsmedel. Det går aldrig att blunda för att det finns de som har intresse i den nuvarande ordningen. Och de är starka. Låt oss aldrig tappa fokus. Om vi ska kunna minska koldioxidutsläppen då måste också biobränslen spela en roll. För biobränslen är och kommer alltid att vara mer klimatvänligt än olja. Glöm aldrig det.
Maud Olofsson, regeringen och vi andra som ser möjligheter i etanolen bär inte illusionen att det är lösningen på alla problem. Däremot att biobränslena utgör en komponent för att minska koldioxidutsläppen.

Men det är klart. Lasse Svärd är kanske omtumlad när han gång efter annan tvingas konstatera att hans tidiga förutsägbara negativa inställning till etanol inte håller. Det måste ha burit emot när han den 12 juli tvingades skriva under rubriken "DN granskar, Etanol ger högre andrahandsvärde". Till saken hör ju att man tidigare i media alltid hävdat att etanolbilar har ett sämre andrahandsvärde.

Vad gör man då när man oroas över vad man skrivit om etanolbilar tidigare. Jo man vässar pennan och låter sig publiceras på DN Debatt i ett sista försök att framstå som "oberoende motorjournalist". I sammanhanget ska jag väl för rättvisans skull säga att jag oftas uppskattar Svärds artiklar.

Den 12 juli skrev jag "Experter är spågummor"

Bloggar om ,

2008-07-19

Fil först och flingor sedan

Den 6 maj 2007 skrev jag om självklarheten i att man ska ta senap på korven innan man bestryker den med ketchup.

I familjen har sedan några år förts en animerad men samtidigt intellektuell diskussion om vad som gäller vid frukostbordet.

Det är min absoluta övertygelse att man först tar mjölk eller filmjölk i tallriken och därefter beströr med flingor. Jag bygger denna visshet på att jag efter dryga 1 000 hotellfrukostar vet hur frukostborden är dukade och hur folk i allmänhet gör.

Dock gäller att det finns 1 800 googleträffar på "flingor och mjölk" medan "mjölk och flingor" ger 1 330 träffar.

Ny teknik kräver pressetisk diskussion

Läs även mitt inlägg den 20 juli - Ge brottsoffer en pressekreterare
UPDATE: Den 23 juli berättar DN att stora delar av den så kallade slasken lämnas ut när förundersökningen om två mord på barn i Arboga offentliggörs under onsdagen. Anders Pommer, en av polisens förundersökningsledare i Arbogamålet, säger att polisen ändrat förhållningssätt till slasken sedan en tid tillbaka, enligt DN.

Frågan är om det inte behövs en debatt om pressetik nu när media tar del av allmänna handlingar från myndigheter på elektroniskt media. Särskilt filmade inslag och bilder kräver noggranna överväganden innan publicering.

Den svenska offentlighetsprincipen innebär att envar har rätt att ta del av allmän handling på plats hos myndigheten. Man har även rätt att mot fastställd avgift ta del av avskrifter. För statliga myndigheter gäller en självkostnadsprincip enligt avgiftsförordningen.Det finns ett förslag om att göra lagen teknikneutral och att man kanske ska ha rätt att ta del av handlingar även i elektronisk form men om jag inte är felunderrättad har detta inte realiserats ännu. En myndighet har, möjligen med de begränsningar som kan uppkomma genom personuppgiftslagen, dock möjlighet att lämna ut uppgifter i elektronisk form och så sker i stor utsträckning. Inte minst lämnar man ut handlingar via fax. Detta är givetvis bra.

Förundersökningen nmot Christer Pettersson
Jag minns att regeringen gick in med ett särskilt beslut för att inte dåvarande åklagarmyndigheten i Stockholm skulle behöva ta betalt med astronomiska belopp när det gällde att tillmötesgå medias intresse av förundersökningen mot Christer Pettersson i åtalet för mordet på statsminister Olof Palme. Den enda videosekvens som publicerats från denna förundersökningen var den illustra figureringen med pundaren omgiven av civiklädda polismän.

Enligt 16 § avgiftsförordning (1992:191) 16 § gäller att om en beställning av allmän handling på papper omfattar tio sidor eller mer, skall avgift tas ut för kopior. Avgiften för en beställning av tio sidor är 50 kronor. För varje sida därutöver är avgiften två kronor. Myndigheten får besluta om undantag om det finns särskilda skäl.

En förundersökning på 4 000 sidor skulle sålunda kosta 6 230 kronor vilket naturligtvis inte är acceptabelt.

Ny teknik ger ny tillgång till material
Med ny teknik blir det allt vanligare att material lämnas ut i annan form. Det är naturligt att polisen lämnar ut cd-skivor med pdf-dokument för att underlätta för media att rapportera. Men samtidigt innebär det ett särskilt ansvar för medierna. När det gäller förundersökningen i målet mot dubbelmördaren Anders Eklund tror jag att förundersökningen finns på fem cd-skivor och att dessutom finns skivor som innehåller filmad bevisning och förhör.

Det är givetvis viktigt att media kan granska polisens arbete genom att ta del av förundersökningarna men samtidigt innebär det lättillgängliga elektroniska materialet vissa risker och oetiska beteenden.

Vi har nu i media det sista dygnet överösts med filmade videoförhör och bilder från husrannsakningar. Bilder som är starka men som knappast fyller något annat syfte än som rent spekulativa och sensationsskapande. Tvärtom är dessa publiceringar ofta rent kränkande för de som personligen drabbbats av brotten.

Tekniken gör att journalister snabbt kan plocka fram material med så kallat nyhetsvärde. Det blir enkelt att göra ett redaktionellt material genom att klippa och klistra ur förundersökningens elektroniska dokument. Filmade delar av förundersökningen läggs ut på webben men priset är högt. Det är dags för en pressetisk diskussion. I vågskålen ligger givetvis att mindre övertänkt publicering kan resa krav på insynen i förundersökningar inskränks.

Vi ser här hur de klassiska rättegångsbevakningen förskjuts i tiden och detaljerna i förundersökningen, hur irrelevanta de än kan te sig, står i förgrunden. Huvudförhandlingen blir en repetition. Vi måste komma ihåg att skuldfrågan avgörs i en domnstol. I domstolen gäller en omedelbarhetsprincip. Det är vad som åberopas av åklagaren och försvaret under rättegången som har egentlig relevans. Hur det ser ut i Eklunds lägenhet eller om polisen låtit förhöra ett medium är sannolikt fullständigt irrelevant. Därmed medverkar nyhetsrapporteringen till att fjärma sig från vad som händer under rättegången.

Ytterligare en fara med en alltför ivrig publicering av detaljer i förundersökningen är att polis och åklagare kan komma att gallra mer i förundersökningsmaterialet. Ett sådant utrymme finns när det gäller material som inte ligger till grund för åtalsbeslutet. Detta är i sig ett hot mot den så kallade objektivitetsprincipen som ju innebär att man i förundersökningen även ska utreda sådan som talar till den misstänktes fördel.

Med förvåning ser jag hur även morgondrakarna faller in i excessen över förundersökningen. Ledarskribenten Pulina Neuding på Svenskan skriver till exempel en fullständigt intestägande text under ledarplats på webben. Det är inte utan att man sakanar tjänstlediga Maria Abrahamsson som ändå brukar skriva utifrån en juridisk synvinkel med politiska poänger.

Läs mer på bloggen Englas mamma

AB, AB, AB, Expressen, Expressen

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Rätt att lyssna på spågummor och spågubbar

Både sakskäl, objektiva omständigheter samt hänsyn till ett brottsoffers anhöriga kan göra det befogat av polisen att använda klärvoajanta personer vid spaning.


Bloggosfären om polisen och spådom
Det tar emot att skriva något om åtalet mot mördaren Anders Eklund. Särskilt som alla medier är proppfulla av detaljer kring förundersökningen. Men idag skriver Aftonbladet att polisen bland annat låtit följa upp tips från personer som anser sig vara synska och bloggosfären är snabbt ute och gör sig lustig över polisen. (Jinge, Creativdirector, Saccard)

Viktigt att följa upp alla tips
Att dessa medier skulle vara klärvoajanta tror jag inte ett dyft på. Men självklart ska polisen följa upp även sådana här tips och inte regelmässigt utan närmare reflektion sortera in dem i tokpärmen. Det kan ju faktiskt vara så att det är personer som faktiskt äger relevanta kunskaper som kallar sig för medium. Erfarna utredare som sitter med helhetsbilden kan nog bättre än vi andra avgöra vad som är rätt och fel. Dessutom är det väl ett ganska väl känt faktum att det förekommer att personer som har en direkt koppling till ett brott faktiskt hör av sig som tipsare. Polisen kan alltså inte lämna något åt slumpen.

Respektera de anhöriga
Även hänsyn till ett offers anhöriga kan vara ett skäl till att polisen gör helt rätt i att lyssna på vissa spågummor och spågubbar. I just Stjärnsund där Engla bodde finns Fridhems kursgård som väl måste betraktas som inspirerat av new age. Den fond som startades till Englas minne hade som syfte att täcka omkostnader som uppstod under sökandet efter Engla och för att hjälpa familjen och Fridhems kursgård. Överskott gick till verksamheter som hjälper familjer i kris.

New age beskrivs i Nationalencyklopedien:
New age-strömningarna utgörs av ett slags smörgåsbord där var och en kan plocka de delar man vill ha. Ofta fokuseras på helande i vid bemärkelse, innefattande metoder längs ett spektrum från en betoning på helande av fysiska sjukdomar, över stresshantering och självkännedom till personlighetsutveckling och, i förlängningen, eventuellt andlig utveckling.
Vid en hastig genomgång av kurserna på Fridhem ser jag att åtminstone en av kurserna under denna sommar har en kursledare som beskriver sin bakgrund som följer:

De senaste åren har jag gått kurser i kanalisering, tarot, healing samt medialt utvecklingsarbete.
Även om jag som sagt är minst sagt skeptisk är jag inte den som i detta fall dömer. Jag hävdar att respekten till anhöriga faktiskt kan göra att polisen ska lyssna på medier. Om spådom är något som ingår i en persons övertygelse kan man inte nonchalera detta även om man själv anser att det är hokus pokus. Med facit i hand kanske man kanske konstatera att det är bortkastad tid men för den anhöriga kan det vara betydelsefullt: -Polisen vände i alla fall på en sten som jag anser relevant.

Englas mormor skrev i Aftonbladet den 9 maj hur familjen kände sig sårad över kritiken mot tv-sändningen av begravningen och den insamling som startats i Englas namn. Detta understryker vikten av att lyssna på anhöriga till brottsoffer.

Förnimmelse av mord
Men att polisen lyssnar på tips är långtifrån samma sak som att man aktivt anlitar medier. Det är i detta sammanhang smått ironiskt att ett annat av Eklunds dåd uppmärksammades i den egendomliga tv-serien "Förnimmelse av mord" på kanal 5 år 2003. Här var det mediet Pernilla som uttalade: -Den avgörande pusselbiten kan vara ett rött, fyrkantigt, funkisliknande hus, där medierna uppger att mördaren ska bo. Huset ligger i närheten av vatten och en väg och inte långt från mordplatsen. Kanske i trakten kring Malung. (Aftonbladet den 7 maj 2003)

Ack ja. Nu har vi svaret. Torsåker och Malung ligger inte direkt nästgårds. Spåfolk är inget för polisarbetet men de kan detta till trots fylla en funktion.

Andra bloggar om: ,

2008-07-18

Pennbrist i kyrkan

Jag var nere i pappershandeln idag och okulärbesiktade diskarna. Jag konstaterar att det är brist på pennor till församlingsverksamhet. Däremot finns många varianter av stiftpennor.

Bloggar om

Oj, oj oj blir Öl, öl, öl


Bild: Så här ser krogen OJ, OJ, OJ ut från ovan.

När jag var sju år kom Beatles psykedeliska album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Jag minns att brorsan och hans kompisar satt och tittade på det färggranna omslaget som sades dölja en massa mystik.

Men även på Medborgarplatsen finns hemliga tecken. Sedan någon månad har en ny restaurang Oj, Oj, Oj öppnat en fräsch uteservering.

Det mystiska är att om man bjuder någon till denna krog via SMS och använder textigenkänning genom T9-inmatning blir det Öl, Öl, Öl.
Nog har krögaren räknat ut detta. Frågan är om Socialtjänstförvaltningens Tillståndsenhet har gjort detta.

T9 står förresten för "Text on 9 keys".

Läs även andra bloggares åsikter om

2008-07-17

Äta drycker

Journalister måste ha ganska kul ibland när de skapar en fyndig rubrik (Mia påpekar att det är redigerare som skriver rubriker. Tack det borde jag ju veta). SvD Näringslivsdel hade i morse en väldigt rolig rubrik även om man ( i alla fall jag) får tänka lite innan man kommer på det roliga.

För övrigt var det en intressant artikel om hur det kan förekomma att krögare snuvar serveringspersonalen på dricksen om man tar upp den på notan. Det var bra att veta. I fortsättningen ska jag håva fram kontanter.

The Independent har skapat en kampanj kring detta - Revealed: how the restaurant chains pocket your tips

SvD

Läs även andra bloggares åsikter om

Vad är en Brygubbe?

Jag känner Brygubben rätt hyggligt.

När jag så läser på Nackslag vad en Brygubbe är kan jag bara konstatera att Nackslag har ganska fel. Men det var i alla fall roligt att läsa om hur synen på Brygubbar kan variera.

Fotskalle

2008-07-16

Hellre svartaxi än svarttaxi

Hela Gotland berättar att Gotland har fått ett nytt taxibolag - Black cab AB - som just nu kör med två bilar. Egentligen ville man registrera firman - Svarttaxi AB - men det sa Bolagsverket nej till.

I förra veckan ringde jag till taxi Gotlands växel men det var svårt att komma fram. I det läget tänkte jag att man kanske skulle ha en svartaxi. En taxiväxel som svarar. Svarttaxi är inget för mig.

Vd:n för företaget säger förresten att man är på gång att etablera sig i Gävle. När jag tänker på taxi och Gävle erinrar jag mig att jag har ett mindre lyckat reklamkort för Gävle Taxi (se nedan). Nu skriver dock Gävle Taxi på sin webbplats:
Vi är nu sedan 2006-08-23 kvalitets och miljöcertifierade enligt Svenska Taxiförbundets "Säker Grön Taxi". Vi är det enda taxibolaget i vår region som har certifierats!
Det är mycket med taxi och färger.

Bloggar om ,

Där spriten går in går vettet ur

Igår presenterade Södersjukhuset rapporten Storstadsvåld 2 där det framgår att gatuvåldet har blivit grövre mellan åren 1998 och 2005. Sju av tio män som sökte vård under tiden för studien var påverkade av alkohol. Den högsta promillehalten som uppmättes var 4 promille. Medianen var 1,37. Samtliga kvinnor som sökte vård för sina skador under tiden för studien var påverkade av alkohol. Den lägsta promillehalten som uppmättes var 0,4 medan den högsta var 2,9 promille. Medianen var 1,21.

Denna rapport resulterar i ledarkommentarer både i Aftonbladet och Svenskan.

Svenskans Paulina Neuding koncentrerar sig på trögheten i rättssystemet och visst är det tragiskt om utredningar blir liggande och om det sker tidsutdräkt hos åklagare och i domstolar. Men Pulina Neuding är nog en aning vårdslös med verkligheten när hon talar om ärenden som blir liggande i år. Sanningen är nog snarare att det går ganska fort åtminstonne när unga människor är inblandade.

Möjligen räds Paulina Neuding den obehagliga sanning som Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell berättar. Under rubriken "Vi måste ta spriten från ungdomarna" skriver hon:


Stadsledningen i Stockholm vurmar för ett kontinentalt krogliv.
I själva verket har vi fått ett drängfullt Stureplan befolkat av dåliga förebilder för våra ungdomar som står och hänger på gatan utanför, på tröskeln till vuxenlivet.
Ytterst handlar det om att vuxenvärlden tar sitt ansvar. Varenda förälder och varenda lärare borde ta samma ansvar som chefen för akutmottagningen på Södersjukhuset. Vi måste säga ifrån, ta spriten från ungarna och våga sätta
stopp.
Givetvis måste rättsväsendet ha tillräckliga resurser. Men alla som någon gång försökt att föra ett samtal med en dyngrak person vet att det är kaotiskt i hjärna hos den berusade. Det fyllo som misshandlar en annan person gör inte kalkyler om ehuruvida han åker fast eller hur långt straffet kan bli. Däremot är det tragiskt att det ska skapas en kultur där det ska krökas och helst på stan. Nattöppna krogar är säkert kul för hyggligt folk men den frihet som detta förenas med har helt klart en mycket mörk baksida.

Tråkigt att så många inte tycks inse sambandet mellan våld och festande.

I förra veckan var jag i Visby. Där om någonstans inser man att det faktiskt är så att många som går på krogen går därifrån med ett försämrat omdöme. Ju längre tid man super och ju tidigar på morgonen det blir desto större risk för våld, olyckor och skadegörelse

Nedan finns studien Storstadsvåld i pdf-format.
Storstadsvåld 2 del 1
Storstadsvåld 2 del 2


Bloggar om , , ,

DN, Få offer vill anmäla

2008-07-15

Byte i Herrljunga

Det har ju skrivits en del de senaste dagarna om SJ, förutvarande folkets järnväg, och deras billiga biljetter som säljs på en svartabörsmarknad.

Jag sökte alldeles nyss på en biljett Stockholm C - Trollhättan C. Och nog är det egendomligt att biljetten i 2 klass - bland bananer, apelsinskal och freestyles - kostar 135 kronor mer än 1-klassbiljetten där trådlös Internetuppkoppling ingår.

Det är svårt att förstå vilka ekonomiska teorier som ligger bakom SJ:s prissättning.

Byte i Herrljunga. Både för resenärer mot Trollhättan och SJ:s prissättning.

SvD, SvD, DN:s ledare,
TT

Bloggar om

2008-07-14

Nyheter från 040-området


Svenskan har en god förmåga att flasha viktiga och stora nyheter. Särskilt sådana som rapporteras från Malmö Stadion.

2008-07-13

Förhandla i stället för att snacka med media


Bild: Jag var i torsdags kväll ute på jakt på Östermalm för att hitta bilder som kunde symbolisera bussförarkonflikten. Jag hittade "min bild" men insåg senare att jag inte var ensam om detta motiv.

Det är något skumt med bussförarkonflikten.
Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson är aktiv i media och går ut med den ena uppgiften efter den andra. Dettar till trots verkar Kommunal ha förståelse för sina krav från allmänheten. Att snacka via media är kanske inte den bästa taktiken i förhandlingar. Förvisso är det bra att få veta vad som händer men om man verkligen vill att bussarna ska börja rulla ska man sitta vid ett bord och förhandla. Inte kommentera skeendena via media. Det gäller att ge och ta samt att hitta konstruktiva kompromisser.

Själv ska jag cykla till jobbet hela veckan men det hade jag gjort oavsett konflikt eller ej.

SvD, Sydsvenskan. DN
, Aftonbladet

Vem är bakom spionens penna

Landsförrädaren Eugén Sydholt, alias Stig Bergling, har jag gjort mig lustig över några gånger de senaste åren. Han är representativ för de personer som dyker upp i media med allehanda utspel och som erhåller stimuli i sina narcissistiska och grandiosa personlighet genom att publiceras trots att utsagorna är snömos och rappakalja.

Nu har det förvisso varit tyst kring denne man en tid och jag har tänkt att åldern kanske tagit ut sin rätt. Han fyller trots allt 72 år i början av nästa år. Möjligen har media kommit till sans och insett att det han är en samvetslös brottsling som lämnat ut uppgifter till en diktatur vilket kunnat rendera att många svenskar skulle ha dött om det velat sig illa.

Döm om min förvåning när han nu dyker upp i Expressen under rubriken: Därför behöver vi FRA-lagen.

Det är bara en fråga som inställer sig. Vem är det egentligen som skrivit den debattartikel som spionen Sydholt lånat ut sitt namn till.

Det är väl känt att spioner inte sällan drivits av grandiositet när de med eller utan vederlag sålt andras liv. Vi har aldrig fått något svar vad som drev den förmögne högermannen, överste Stig Wennerström, att sälja sitt land till Sovjet. Mycket tyder på att karlen drevs av storhetsvansinne och att han i sin ensamhet var lycklig över att vara general i Röda Armén och ha en fin orden liggande i ett gömsle i Sovjet.

Det är otroligt pinsamt att Stig Bergling senare Eugen Sandberg och numera Sydholt kan hålla på med sitt trams. Karlen har förvisso avtjänat sitt straff men egentligen borde han stå under frivårdens övervakning.

I sin artikel talar han om "vår sympatiske ÖB". Det lyser kokkovarning lång väg när en person med Berglings bakgrund både som spion och kustartillerist som skriver så.

Men frågan kvarstår: Vem har skrivit artikeln? Jag tvivlar på att det är Sydholt själv denna gång.

Bloggar om

Varför Piteå?

Jag läser i Norrländska Socialdemokraten om en trafikolycka utanför Sangis vid lunchtid idag. Den bil som förorsakat olyckan har obehörigen avvikit men efter att ha kört i diket har en hundpatrull med hjälp av helikopter kunnat gripa busarna.

Men i NSD kan man läsa att den smitande föraren och medpassageraren är förda till Piteå för förhör. Norrbottenskuriren ger inget annat besked men vet att berätta att en man vid 15-tiden greps i Töre (nästgårds Sangis) misstänkt för rattfylleri.

Jag blir naturligtvis nyfiken på varför polisen tar trafikdårarna till Piteå. Mellan Sangis och Piteå är det 14 mil. Till Luleå är det "bara" 9,5 mil. Att det inte finns någon polis i Haparanda, 3,5 mil från Sangis hade jag räknat med.

Kan det vara så att smitarna bara talar pitemål och att en polisman i Luleå därför inte kan förhöra dem?

Lars Ohly tillbaka som tågmästare


De har ingen iPhone 3G. Det har jag, tänkte jag strax efter midnatt i torsdags när jag tog denna vackra bild över Stureplan från taket på Telias huvudkontor. Å andra sidan var det nog också få där nere i vimlet som hade en Volvo V70 parkerad på Valhallavägen. Fast på det hela taget är det nog vanligt hyggligt folk som sitter på Sturehof.

Nu har det, enligt SvD, tydligen chartrats ett tåg av folkets järnväg - SJ - där man för biljettpriser på upp till 15 000 kronor kan ta sig med några Stureplansmänniskor ner till festande i Båstad. Om dessa tåg går i tid förtäljer inte historien. Annars har SJ problem med att hålla tiden. (Läs här)

Om jag var turfördelare på SJ skulle jag sätta Lars Ohly som tågmästare på det tåget. Han verkar ju väldigt ensam i politiken och någon regering lär han inte hamna i. Men på Stureplanståget skulle han göra nytta och reta en och annan. Om de nu vet vem han är.

Även Aftonbladet skriver om Stureplans detachement i norra Skåne
Helsingborgs Dagblad skriver om soloartisten Lars Ohly , SvD, Sydsvenskan, DN

Bloggar om , ,

2008-07-12

Experter är spågummor


DN:s motorjournalist Lasse Swärd skriver idag att etanolbilar har högre inbytespris än bilar för fossila bränslen.

Nog kan man le lite när man konstaterar att de så kallade tjänstebilsexperterna tidigare intagit motsatt ståndpunkt. -Värdet på etanolbilar har minskat 70 procent när det är dags att sälja, förutspådde till exempel tjänstebilsexperten Ronny Svensson i Dagens Industri och Aftonbladet i slutet av förra året.

2008-07-11

Framgångsrik kyrka


Jätteroligt att Dagen och Frälsningsarmén tog hem titeln "Årets varumärke i Almedalen" genom sin "(g) som i Gud".

Det blev för övrigt kanon med Svenska kyrkans aktiviteter. Att domkyrkan var nästan fullsatt när Mona Sahlin intervjuades var kanske inte oväntat men det är förunderligt och roligt att nästan alla tog emot nattvarden under Nikodemusmässan.
I höst kommer Svenska kyrkan att vara mycket synlig i miljödebatten och under Gotlandskvällen i Biskopsgården var det uppenbart ett stort intresse på detta område från många politiker.

Bra jobbat Visby stift och Visby domkyrkoförsamling.

PR-byrån Westander gav ett hedersomnämnande till Svenska Kyrkan som snabbt organiserade en mänsklig mur med ryggen mot Nationaldemokraterna. Jag skrev själv om detta i tisdags.

Jag har en iPhone


Jag har aldrig haft någon produkt från Apple men nu har jag en iPhone. Den är något alldeles nytt och jag är imponerad. Det har klagats över kameran men nog tycker jag att den duger. Mest imponerad blir jag över hur bra e-posten fungerar med Exchange. Jag har kört pushmail sedan dryga året men nu blir det plötsligt enkelt att också svara på och skapa nya e-mail. Däremot var alla bokningar i Kalendern förskjutna i tiden. Jag insåg att det fanns någon inställning på annan tidszon och mycket riktigt såg jag i Kalenderns inställningar att den stod inställd på någon ort i USA.

Så var det detta med textinmatningen. Jo det funkar. Jag får nog sägas ha ganska stora fingrar men har inget problem att skriva hyggligt fort. Att det är enkelt finns särskilda symboler för at-tecknet och punkt är utmärkt.
Tur att det är Telia som säljer iPhone. Efter en vecka på Gotland kan jag konstatera att täckning och tillgänglighet till tjänster varierar mellan operatörerna.
Ett litet plus att iPhone synkar klockrent med Volvos inbyggda blåtand.
Bloggar om ,

2008-07-10

Kapten Haddock siktad i Almedalen


Anfäkta och anamma. Bomber och granater. Kapten Haddock har landstigit i Visby.
Det är bra med Schengenavtalet.
Annars skulle kapten Haddock behövas i Öresund. Sydsvenskan berättar att danska polisen gripit "pirater" i Öresund.
Bloggar om , ,

Hej då Gotland


GPS:en hotar vägkartan



Jag har haft ett samtal på fejan med Sven-Gunnar Hoffstedt på Hoffstedtbloggen. Vi har talat om GPS och jag berättade att jag har GPS men att jag inte kan tänka mig vara utan de vanliga vägkartorna. Jag gillar verkligen vanliga kartor och jag kan till och med vika ihop dem.

Sven-Gunnar framförde att risken är stor att de hederliga gamla vägkartorna får stryka på foten när GPS-apparaterna tar över.

Han har nog rätt.

Det är en utveckling jag inte gillar.

Jag har förresten inte valt kompass i backspegeln på nya bilen.

Schyffert i Almedalen

Här är Henrik Schyfferts tal i Almedalen. Jag brukar vara lite skraj att länka till YouTube med hänsyn till upphovsrätten men denna gång ska det nog vara okej eftersom klippet är hämtat från sossarnas webbplats.

Bloggar om ,

Norra kyrkogården fick DBW:s trädgårdspris


Den 26 februari i år tog jag denna bild på Norra kyrkogården i Visby. Jag skrev även ett blogginlägg. Under natten hade det varit storm och över hela ön möttes man av knäckta träd. På morgonen hade kyrkogårdsarbetarna på Norra Kyrkogården haft framme motorsågen då stora tallar fallit. De rensade snabbt och återställde rotvältorna. Lyckligtvis var det få gravvårdar som skadades.
Idag skriver Gotlands Allehanda att anrika Sällskapet De Badande Wännerna delat ut sitt trädgårdspris. Detta år gick det till Norra kyrkogården. Läs mer här

Läs mer om Norra kyrkogården i Visby
Läs mer om Sällskapet De Badande Wännerna

Bloggar om , ,

2008-07-09

Rån på Medis


Kompisar är sådana som skriver till mig och rapporterar om viktiga händelser på Medborgarplatsen. Idag har två gärningsmän rånat SEB-banken inne i Björkhallen.
Hoppas att man snabbt kan gripa dessa egon, tölpar och pluttar. Men just nu verkar det som om de flesta poliser inklusive en polishelikopter finns här i Visby.
Länpolismästaren i Stockholms län, numera också i Gotlands län, är lite kritisk till den stora polisnärvaron i Visby. -Det är inte bra om detta skapar onödig oro bland våra politiker, även om jag förstår den ökade oron efter mordet på utrikesminister Anna Lindh, sa hon till Almedalsbloggen. Gotlands nye polismästare, Ulf Johansson, tycker samma sak - läs här.


Nya sossarna



På Almedalsbloggen kan man lyssna på Henrik Schyffert - Klicka här
Mona Sahlin bjöd inte på särskilt många överaskningar i sitt tal på Almedalen igår kväll. Men möjligen har sossarnas framtidsarbete ändå rönt viss framgång då hon kunde ge besked när det gäller fastighetsskatten. Nu kan vanligt folk känna sig lugna och möjligen blir det lite mindre pengar över för de som bor i hus med taxeringsvärden över fem miljoner. Samtidigt införs en begränsningsregel som maximerar fastighetsskatten till fyra procent av inkomsten.

Nu återstår att se om sossarna lyckas med trovärdiga lösningar också när det gäller andra gamla akilleshällar (kan man ha mer än en akilleshäl). Men nog blir jag lite skeptisk när Mona Sahlin säger:

Sverige behöver ett starkt och modernt försvar.
Vad betyder detta eller är det bara polemik för att få frågan om NATO-medlemskap på den politiska agendan. Det känns inte riktigt ärligt.

I övrigt är nog det mest uppseendeväckande denna Almedalsvecka att Henrik Schyffert förklarat att han är medlem i partiet. För övrigt var han väldigt rolig och borde kanske bli den nya partistrategen.

Mona Sahlins tal i Almedalen, Resumé skriver mer, Dagens Media likaså

Aftonbladet, DN, DN

Bloggar om , , ,

2008-07-08

Protest mot Nationaldemokrater


Nazianstuckna Nationaldemokraterna hade ett torgmöte i Visby idag. Prästen Mikael Mogren kallade snabbt till en tyst protest och under tystnad samlades folk utanför Svenska kyrkans tält med ryggarna vända mot Nationaldemokraternas talare. Under det tre timmar långa maratontalet varade den tysta protesten.

– Jag vet inte varför kyrkans folk gör som de gör. Nationaldemokraterna om några vill ju att Sveriges nation ska vila på den kristna värdegrunden, deklarerade Nationaldemokraternas vice ordförande Daniel Spansk från sin sida på torgmötet, skriver Kyrkans Tidning.

Vad säger man om ett sådant uttalande?

Är det så svårt att förstå. Nationaldemokraternas kristna värdegrund vill vi inte ha. Den tysta protesten handlar om människovärde och det känns bra att få delta i en sådan protest.

I slutet av maratontalet berörde Nationaldemokraterna Svenska kyrkan. Där var allt förfärligt och okristet. Men det fanns människor som protesterade och gjorde bra saker. Nationaldemokraternas talar förde Missionsprovinsen till skyarna.

Det är nog inte vänner som Nationaldemokraterna som Misionsprovinsens farbröder vill ha.

Bloggar om , ,

Rävar är farliga

Ett vanligt påstående i rovdjursdebatten brukar vara att det skulle vara annorlunda om vargen fanns i Stockholm. Med detta vill man påstå att de som är kritiska till hets mot till exempel vargstammen skulle vara stockholmare som på bekvämt avstånd vill njuta av förekomsten av varg, björn och järv.

Själv har jag vid något tillfälle tyckt att det skulle vara trevligt med en vargstam i Tyresta Nationalpark även om det skulle betyda att jag kanske inte skulle se älgar lika ofta som idag.

Men läser man lokaltidningen Mitt i Haninge kan man undra om inte vulgärargumentet om Stockholmare som gillar vargar på avstånd faktiskt stämmer.

Bäverchock
I förra numret av Mitt i Haninge var det ett uppslag som handlade om den ökade bäverstammen i våra trakter. Reportaget fylldes av gråt och tandagnisslan eftersom kommunen ibland måste riva dammar. Själv tycker jag att det är kul med bävrar. Om man måste hålla efter dammarna så tycker jag att det är något man får ta.

Rävrövare
I senaste utgåvan av Mitt i Haninge blir det ännu värre. Nu är det några Haningebor som oroas över det ökade antalet rävar som stryker kring knuten. Man kan inte ha altandörren öppen (snacka om problem) och rävarna rotar i soppåsar.

Det är rätt otroligt att vuxna människor inte redan tidigare upptäckt att man inte ska lägga ut soppåsar. Råttor och fåglar brukar ju hälsa på.

Senare i artikeln konstateras att husdjuren i form av kaniner lever farligt när räven tar sig ett skrovmål.

Jo så är det. Jág har själv haft tre kaniner som en julaftonsmorgon blev rävens rov. Roligt för räven men oansvarigt av mig som inte hade byggt en tillräckligt säker bur.

Rävar är farliga. Om man är kanin.

Bloggar om ,