2009-01-09

Margot Wallström är värd sin lön

Sydsvenskan citerar Expressen idag och skriver:
Den socialdemokratiska EU-kommissionären Margot Wallström får fem miljoner
kronor i avgångsvederlag när EU-kommissionen byts ut i juni.
Fem miljoner låter mycket men å andra sidan sker faktiskt avräkning om hon får ett annat jobb. Jag är ganska övertygad att Margot Wallström med sin exceptionella kompetens kommer att erbjudas ett jobb där hon får en lön som under tre år överstiger fem miljoner. Det finns många dussintyper som lyfter årslöner på 1,7 miljoner och Margot Wallström är absolut ingen medelmåtta.

Varför gnälla om detta med tanke på de stora insatser hon gjort som kommissionär, särskilt på miljöområdet. Betänk också att hon åtnjuter ett stort förtroende från alla EU-länder när hon givits uppdraget som EU-kommmissionens första vice ordförande.

I stället för sådant här gnäll borde Expressens reporter sätta sig på skolbänken och lära sig att Margot Wallström inte är "socialdemokratisk kommissionär". Lever man som journalist i den vanföreställningen om EU:s institutioner och beslutsprocessser är det risk att det blir både det ena och andra felet.

Fokus om Margot Wallström
Margot Wallströms blogg


Bloggar om ,

2 kommentarer:

Rolf Ström sa...

Håller med dig, granne, i detta inlägg. Det "luktar" lite Jante-lagen om Expressens artikel om Margot Wallströms lön. Eller är det för att Margot är en kvinnlig politiker som hennes lön kritiseras. Visst har hon för svenska förhållanden väldigt hög lön, men här är det ju EU som sätter lönen. Ska lönenivåer inom EU kritiseras så är det i så fall EUs lönesättning man ska fokusera på, inte enskilda politiker. Dessutom håller jag med om det anmärkningsvärda att en journalist i en så pass stor tidning som Expressen ska ha tillräcklig kunskap om EU att man inte skriver att Margot Wallström är en "socialdemokratisk kommissionär". Dessutom ska vi alla vara stolta över att ha en svensk representant som fått ett sådant fint förtroende i EU! Det skulle kännas ganska oroväckande om denne Expressenjournalist inte är ett undantag, utan representerar hela sin yrkeskår, men jag hoppas förstås att så inte är fallet.

Per Westberg sa...

Hej grannen. Wallström är ganska likt Wallpol. ;)

Ja nog vädjar artikeln till jantekänslorna och visst är det EU:s interna ordning det handlar om. Dessutom kan Margot Wallström själv inte kommentera kommissionärernas egna villkor så länge hon sitter i kommissionen.

Visst är det bra att en ödmjuk kvinna från Kåge i Västerbotten som bara är 55 år har en så lång och framgångsrik karriär.

Margot Wallström kommer nog att få en plats blande de verklig stora i historieskrivningen.

Det ska bli spännande att se vem som blir ny kommissionär från Sverige.