2009-01-03

Olaglig tröja


Bilden föreställer en helt laglig t-shirt
Nog är det humor som ligger i att det startats en grupp på Facebook med namnet "Survivor of Earthquake Skåne 2008". En humor som är sarkastisk berättigar skämt om så allvarliga saker som jordbävningar. Likaså är det entreprenörsanda att sälja t-shirts med texten "Jag överlevde jordbävningen i Skåne".
Men i Sydsvenskan ser jag en bild på en t-shirt av det mindre lämpliga slaget. T-shirten är vit och har röda ärmar. Texten lyder "Swedish earthquake survivor 08". Det klart olämpliga ligger i att man haft den dåliga smaken att förse tröjan med det röda korset på vit botten.
Det är faktiskt olagligt att använda en sådan tröja och det är också olagligt att saluföra den.
Bakgrunden är Genevekonventionen från 1949 och lag (1953:771) om skydd för vissa internationella sjukvårdsbeteckningar m.m. Genvekorset får bara bara brukas offentligen som kännetecken för militär sjukvård eller för militärpräster. Märket får också användas av Svenska Röda Korset och annan svensk förening, till vars uppgift hör att i krig biträda vid militär sjukvård.Slutligen får märket användas som kännetecken för civil sjukvård under krig och för räddningstjänst vid kusten samt i fredstid för att utmärka fordon som nyttjas såsom ambulans och för att angiva hjälpstation som är uteslutande avsedd för avgiftsfri vård av sårade och sjuka.
På Götgatan finns det en läkarmottagning som har Röda Korset i fönstren och jag tvivlar på att de uteslutande ägnar sig år avgiftsfri vård. Denna mottagning bör möjligen klara sig på att det röda korset kanske inte är på vit botten om inte gardinerna är fördragna. Som jag minns har korsen funnits där sedan kåken byggdes i mitten av sextiotalet.
Bloggar om

5 kommentarer:

Tjoxen sa...

Huva..

Per Westberg sa...

Nej någon huva har inte tröjan. :)

Anonym sa...

Jag hoppas av hela min själ att du skämtar..

Per Westberg sa...

Anonym
Se det som konsumentupplysning och ett bidrag till allmänbildningen.

Anonym sa...

Total failure. :)