2009-04-29

Egendomlig kyrka

Läs Sydsvenskan om Orgasmens Madonnas kyrka i Lövestad.

Det är tur att det finns goda domare i Kammarrätten.

2009-04-28

Vadå ROT-avdrag

Sossarna håller på att form sin alternativa budget och presenterade idag kultursatsningarna.

- Genom ett riktat ROT-avdrag för kulturbyggnader ser vi till att både stimulera jobb och säkerställa vårt kulturarv för framtida generationer, säger Leif Pagrotsky.

Kyrkans Tidning förklarar att det kan handla om bidrag för att renovera kyrkor. Men frågan är hur Socialdemokraterna tänker? Att greven på slottet kan göra ROT-avdrag förstår jag. Men trossamfund har en begränsad skatteskyldighet i många delar och är väl inte alltid förtjänta av just ROT-avdrag. Eller är det ROT-bidrag man avser?

Jag väntar ivrigt på Socialdemokraternas slutliga skrivningar.

SvD
Socialdemokraterna satsar på kulturen

2009-04-27

Trend eller inte

SR Dalarna och Dagen skriver att alltfler väljer att förnya sina äktenskapslöften. Det är väl helt okej om man vill göra så men att ha bröllopsfest känns egendomligt.

Personligen är jag tveksam till att detta med förnyade äktenskapslöften verkligen är en trend.

Roligt dock att vi på fredag får en könsneutral äktenskapslagstiftning precis som i Belgien, Holland och Spanien.

2009-04-25

Pure water

Jag köpte ett kilo The Daily Telegraph idag och fick en flaska vatten.
Det var ju bra.

Skickat från min iPhone

2009-04-19

Partipolitisk tv-reklam

Kristdemokraterna kunde inte hålla fingrarna från syltburken och meddelade igår på DN Debatt att man ska börja med politisk reklam i teve. Man anar att det inte är en väl förankrad strategi som ligger bakom Kristdemokraternas beslut utan snarare handlar det om att sticka ut och få utrymme i opinionen. Klokt nog har partistyrelsen beslutat om ett antal punkter i etiska riktlinjer men man blir en smula förvånad när man läser floskler som att all reklam ska vara sann och att den ska vara saklig. När det gäller saklighetskriteriet lär det bli tämligen urvattnat i tevereklamens snuttifiering.

Vidare kan man uttrycka viss skepsis kring kriteriet att det politiska partiet måste vara öppet med hur många väljare det förväntas nå. Vad är det om inte annat än ord, ord och ord?

Sydsvenskan applåderar nu Kristdemokraternas beslut som karaktäriseras som klokt och modigt. När det gäller motargumentet att teve-reklam främst gynnar stora partier försöker Sydsvenskan skjuta detta i sank genom att skriva:
Det vilar något sympatiskt över att ett parti som i opinionsmätningar dansar kring fyraprocentsspärren vågar trotsa den expertis som tror att småpartier missgynnas av TV-reklam.
Sedan 1991 har Kristdemokraterna legat ovanför fyraprocentspärren och 1998 var man upp i nästa tolv procent vid riksdagsvalet. Att som Sydsvenskan börja yra om att Kristdemokraterna ligger kring fyraprocentspärren är fullständigt irrelevant. Argumentet om hur småpartier missgynnas har sin grund i de mycket stora kostnaderna för teve-reklam. Kristdemokraterna är inget fattigt parti och kan väl sett över tiden inte heller ses som ett litet parti.

Sydsvenskan vill få oss tro att det finns två huvudargument mot politisk tevereklam. Så är det inte inte. Det finns många argument mot liksom det finns många argument för att partierna exponerar sig genom tv-reklam. Men om man inte vill se sanningen i vitögat gör man som Sydsvenskan. Man blundar. Argumentet om snuttifiering av politiken berör Sydsvenskan överhuvud inte.

Bioreklamen för politiska partier avskräcker och det ska bli intressant att se om Kristdemokraternas etiska riktlinjer blir vägledande där. I så fall får både moderaterna och sossarna jobba med annorlunda manus i framtiden.

Bloggar om , ,

2009-04-18

Den bästa arbetsmarknadsminister socialdemokraterna aldrig haft

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är säker den bästa arbetsmarknadsminister socialdemokraterna aldirg haft. Idag intervjuades han i Ekots lördagsintervju och försvarade lagen om anställningsskydd på ett sätt som en socialdemokrat aldrig skulle klara. Han sa:
Tvärsemot vad man ibland hör i debatten så är det lättare att säga upp i Sverige än vad det är i andra länder och det gör att vår arbetsrättslagstiftning, tvärsemot vad en del debattörer säger, är mer liberal än i andra länder.
Bild: Regeringskansliet, foto Matthew Broadley

Knäckt av reserutiner

Läser i Svenskan att man numera kan få sitt boardingkort direkt i mobilen när man reser med SAS på vissa destinationer. Jag bokade alldeles nyss en resa Stockholm - Köpenhamn med SAS via nätet men såg inget om denna nya funktion. Jag tillhör ju dem som ska pröva allt nytt.

Det är givetvis bra att det sker en teknisk utveckling när det gäller biljetthantering men samtidigt blir vi resenärer bara mer och mer förvirrade. Själv betraktar jag mig som både resvan och tekniknörd men konstaterar att det inte är helt lätt att resa. De senaste tre veckorna noterar jag följande avvikelser från det normala.

1. Jag fick en SMS-biljett på SJ men tog med mig en annan mobil. Härav följde att jag saknade giltigt färdbevis vilket är en dödssynd för en gammal tågmästare som själv avvisat folk som saknat biljett.
2. Jag checkade in i automat på Arlanda för resa till Paris. Jag skulle checka in eget bagage men mitt bagage hamnade på medresenärens boardingcard. Liten rodnad vid bagagedrop.
3. Jag ställde mig i lång kö i Paris när jag i själv verket skule kunna välja bagagedrop.
4. På Bromma på väg till Malmö valde jag att inte checka in ryggväskan som jag brukar. Effekten blev att jag numera saknar en tub hårgel och en burk deodorant.
5. Använde fyra korgar i säkerhetskontrollen på Malmö Sturup men fick pip i bågen. Väktaren konstaterade att jag hade en iPhone i bröstfickan. Bara att göra om allt igen.
6. Råkar släppa in en dam genom spärren på Gullmarsplan på mitt SL Accesskort. Då är det bara att gå till en annan spärr och gå in tänker jag. Men tji. Enda chansen att passera är att gå till biljettexpeditören som öppnar spärren manuellt.

Just nu bävar jag för att greja detta med parkering på Kastrup där man ska förhandsboka via Internet. Sedan lär jag väl förvirra mig i terminalerna på London Heathrow för att slutligen avvisas av UK Border Agency på grund av att passet börjat spricka i bindningen.

Komplexiteten i resandet får mig att fundera på om alla nyheter egentligen bara syftar till att knäcka självförtroendet hos sådana som mig.

2009-04-16

Litet intresse för SAAB

Jag läser i Svenskan att 27 vill köpa SAAB Automobile.

Jag utgår från att det är 27 stycken som vill köpa en SAAB. Det verkar mer realistiskt.

Försiktighet kring suicid

Igår när jag åkte på väg in till Lund passerade jag en plats utanför Staffanstorp där blommor lagts ut och en nallebjörn vakade vid vägkanten. Jag påminde mig om att jag läst om en olycka på långfredagen. Senare på kvällen läser jag i Sydsvenskan om sorgen bland barn på skolan i Klågerup mellan Svedala och Lund. En pappa och hans två barn, fyra och åtta år har omkommit i en frontalkollission med en buss. Kyrkan står öppen, präster och skolpersonal finns nära barnen för att samlas i tysthet och släppa fram de svåra frågorna. Varför händer olyckor, var är de döda barnen nu och varför måste någon dö.

Nu hopas frågetecknen. Åklagaren har öppnat en förundersökning om mord då man misstänker att fadern begått sucid och dragit med sig sin barn i döden. Enligt pressuppgifter har fadern lämnat ett avskedsbrev.

Menjag frågar mig om det är rätt att skriva i media om det hemska scenariet. De pressetiska reglerna manar uttryckligen till återhållsamhet vid rapportering om självmord, eller suicid som jag själv brukar säga. Denna regel har tillkommit särskilt av hänsyn till anhöriga och till privatlivets helgd.

Egentligen skulle jag vilja att man inte skrev om detta. Men kanske är det rätt. Nu får klasskamraterna ställa ännu svårare frågor: -Dödar föräldrar sina barn? Likaså är det viktigt för vittnen och andra inblandade i kollissionen att få svaret på frågan vad som orsakade olyckan.

Men måste tidningarna börja grotta i juridiken kring hur man inleder och avslutar förundersökningar eller hur eventuella skadeståndsprocesser kan komma att drivas.

Den fråga som ska ställas är hur vi skulle kunna förhindra att människor som mår dåligt tar sitt eget liv och riskerar andras. Finns det någon som bistår när man ropar på hjälp.

Sydsvenskan, SvD

2009-04-12

Ohlys appendicit

När Svenskan citerar Expressen och berättar att vänsterpartiledare Lars Ohly opererats för blindtarmen på Falu lasarett är det verkligen nyhetstorka. Förvisso har Lars Ohly en hel del skit i bagaget men att det fastnat just i blintarmen tror jag inte. För det finns väl ingen kommunistisk depå med skit i ryggmärgen?

2009-04-10

Oerhört att kränka Greklands rättssystem

Om Calle Jonsson som i Grekland åtalats och friats efter misstanke om att ha knivskurit en man på Kos 2001 vet jag intet. Men uppenbarligen har Greklands högsta domstol beslutat rättegången ska tas om.

Nu anklagas både Calle Jonsson och hans föräldrar för förtal och mened och har kallats till en grekisk domstol.

Försvararen Leif Silbersky har uppenbarligen ett enda syfte. Det handlar om att skapa opinion i Sverige och ifrågasätta det grekiska rättssystemet. Denne skickliga advokat som så briljant uppträder i domstolar uppträder i detta fall som någon form av lobbyist och opinionsmakare. Detta kommer inte att tjäna Kalle Jonssons sak, snarare tvärtom.

Silbersky säger till TT:
Vi kan inte acceptera i en rättsstat att man kallas direkt till domstol utan att folk hörs först och får lämna sina synpunkter på en eventuell anklagelse. Därför kommer familjen inte att åka,
Detta är ett dåligt råd till familjen. Grekland är en rättsstat i likhet med Sverige även om det internationella samfundet i vissa delar framfört kritik mot framförallt den grekiska polisens arbete bland flyktingar. Men även Sverige kritiseras emellanåt. Det är oerhört av Silbersky att kategoriskt säga att han inte förstår det grekiska rättssystemet. Att bevisupptagning och delar av förundersökning sker i domstol är inte särskilt ovanligt i olika rättsordningar. Man skulle till och med på goda grunder kunna hävda att det är mycket goda inslag i bygget av en rättstat.

Silbersky sprider fördomar. I det forna Grekland växte rättvisan fram. De grekiska juristerna är välutbildade och fostrade i en god tradition. Man har snabbt byggt upp ett rättssäkert system efter parantesen med militärdikttur.

Siblersky är skyldig Grekland en ursäkt.

DN, SvD

Animerat om uppsägning efter Jappstöld

Igår skrev jag om killen på ICA:s lager som sagts upp då han stulit två chokladbitar. Möjligen var jag lite provokativ i min rubrik "Bra artikel om att tjuvar ska få sparken". Min utgångspunkt är givetvis att det är anmärkningsvärt att folk inte känner till hur tuff arbetsrätten är när någon stjäl på jobbet. Det verkar vara många som ser arbetet som en rättighet och inte inser att lojaliteten till arbetsgivaren står i centrum. Att de som exempelvis skulle jobba i en affär hade tillgång till varulagret för privat räkning skulle vara absurd.

Hur tufft det är ser vi när det gäller flera rättsfall kring uppsägning och till och med avsked. Exempelvis avskedades en nattvakt som tog en till två tredjedelar fylld chokladask och en öppnad Twistpåse från ett lager för defekta varor. En kille fick lämna sin anställning efter 31 då han monterade arbetsgivarens bromsbelägg på sin bil. Bromsbeläggen kostade 80 kr. En kvinna som jobbat på posten i 33 år ”lånade” 60 kronor ur faxkassan och fick gå hem.

Men det är faktiskt så att arbetsgivaren kan tillåta personalen att äta kross och så vidare. Någon skrev i sin kommentar: Per Westberg har förmodligen inte själv laddat sin mobil på jobbet. Stöld av el = sparken. Stöld av japp = sparken.

Ock jo. Jag har laddat mobilen i vägguttag på jobbet. Likaså har jag ringt privata telefonsamtal även om det numera är ganska ovanligt. Skillnaden är dock att arbetgivare i allmänhet tillåter detta. Men man måste vara säker på att så är fallet. Om man till exempel jobbar på Ryanair får man uttryckligen inte ladda mobilen på övernattningsrummet.

2009-04-09

Bra artikel om att tjuvar ska få sparken

Svenskan har idag en bra och sansad artikel om en yngre man som jobbar på ICA:s lager och som sagts upp då han stulit två dubbel-Japp. Karlen själv fattar ingenting.

Min kommentar är att det är beklagligt att folk inte förstår att det just när det gäller stöld från arbetsgivaren är rätt tufft. Det är ju absurd om de som jobbar på lager ska fylla på sitt eget lager. Tyvärr bidrar inte förbundsjuristen Carolina Öhrn på LO-TCO:s rättsskydd till att få folk att inse allvaret då hon börjar yra om chefsbonusar.

Att ha en anställning är ett förtroende. Anställningskyddet genom lag ska skapa trygghet men grunden för anställningen är ändå lojalitet till arbetsgivaren.

2009-04-08

Kyrkan går i fängelse


Jag brukar inte blogga om jobbet och vad som händer på dagarna. Men idag fick jag mig ett gott skratt när jag läste Kyrkans Tidning. Den kluriga kyrkoherden i Norrtälje-Malsta församling, Per Rydberg, lyckas verkligen få läsaren att haja till när församlingen söker en komminister och en diakon.
Församlingen skriver : En av våra komminstrar lämnar församlingen efter 18 år för att börja en kyrkoherdetjänst. En av våra diakoner har hamnat i fängelse.
Sanningen är dock inte att diakonen berövats friheten och hamnat i fängelse. I stället är det så att en av diakonerna börjat jobba på Kriminalvårdsanstalten Norrtälje.

2009-04-07

Läste vacker nekrolog.

Dödsrunor i tidningar ska som bekant skrivas enligt en särskild manual. Det finns inte utrymme för den djupa personliga sorgen över att ha mist en anhörig, en vän eller kollega.

Idag läser jag i Svenskan en fantastiskt vacker nekrolog över den pakistanske politikern och journalisten Mahmood Faaridon med hemvist i Amritsar / Lahore och Farsta. Där vi andra skriver "N.N. har avlidit i en ålder av x år skriver sonen Nasser Faridoon:
Mahmood Faridoon, andades för sista gången en kort tid efter sin 90-årsdag, öppnade ögonen, tittade på sin dotter Romila, som hade vakat över honom de sista dagarna av hans liv, och avslutade sin resa på jorden.
Nekrologen har även ett fint avslut där barnen ställer frågan om Mahmood vill att de återbördar honom efter livet till den jord där han föddes. Mahmood svarar:
Se till att jag blir begravd i Sverige som en svensk. Och när ni vill komma förbi och hälsa på mig, ta med en enkel blomma som växer i detta lands jord och lägg på min grav. För det här är också mitt och mina barns land. Dessa blommor är våra blommor.

2009-04-05

Hellre boken än intervjun


Jonas Gardells nya bok "Om Jesus" är betydligt mer spännande än den intervju med honom som idag publiceras i SvD. Själv har jag halva boken kvar oläst och den är bra. Inte minst på grund av fotnötterna.

Men enligt SvD släpps boken i morgon. Det där med boksläpp är egendomligt eftersom just denna bok legat på boklådornas diskar i nästan tre veckor.

Bloggar om ,

2009-04-04

Handstående tabellbetraktelse


Så har då Allsvenskan haft premiär. Samtidigt inleder jag träningssäsongen i handstående för att med något större tillfredsställelse kunna läsa tabellen och Bajens placering.
Med 1-1 mot Elfsborg borta i Borås kan man fortfsätta att ha fötterna på jorden ytterligare några dagar.

2009-04-03

I Skåne ska man inte tala stååckholmska

Jag skulle köpa en prästost i prästostens förlovade land Skåne härförleden. -Kan jag få en liten bit prestost, sa jag till expediten med min smått nasala karaktäristiska stockholmsaccent. Plötsligt står hon där med något grönt i handen och jag stirrar.

Det visar sig att hon i stället för en prästost plockat fram en rar pestoost.

-Du pratar inte skånska, vi förstår inte, replikerade expediten som därefter bjöd på godis och kakor. Trevligt värre.

Själv tog jag upp en femhundralapp för att betala. Men så såg jag Karl XI:s nuna på sedeln. Aldrig att jag visar upp en femhundring i Skåne. Karl XI var inte juste mot skåningarna. Det fick bli en transaktion med Master Card.

Bloggar om ,

2009-04-01

Livgardets meningslösa övning

Livgardet ska enligt pressuppgifter låta en grupp genomföra en övning på Rinkeby torg i nästa vecka. Syftet är att man ska uppträda i mångkulturell nivå som ett led i utbildningen för internationella uppdrag. Kritikerna menar att militär närvaro bland personer som har traumatiska minnen från krig kan resultera i upprivna känslor.

Själv tycker jag att övningen verkar minst sagt meningslös. Rinkeby torg är Rinkeby torg. Men det ligger i Sverige.