2009-10-31

Under Stora Bältbron


Något kul ska man ha en lördagskväll. Just nu sitter jag via AIS och följer Oasis Of The Seas som igår lämnade varvet i Åbo med destination Southampton och därefter hemmahamnen Port Everglades i Florida där hon ska döpas. Skutan är tillsammans med systerfartyget M/S Allure of the Seas som levereras i början av nästa år världens största kryssningsfartyg och har kosta elva miljarde att bygga.

DN berättar att fartyget är sju meter högre än Stora Bältbron. Skorstenarna har därför byggts fällbara för denna enda utpassering. Men även med fällda skorstenar är ”Oasis of the Seas” fortfarande 85 centimeter för hög och fartyget måste därför passera under lågvatten med hög fart, då skrovet pressas ned i vattnet.

Nu ska jag hålla koll på hastigheten.

Aftonbladet, Aftonbladet, Sydsvenskan, GP, Politiken, Politiken, SvD,

Förvirring kring s-kongressens beslut


Mona och Ylvas seger - fokus på kvalitet istället för vinstförbud, utropar Haninges socialdemokratiske oppositionsråd Robert Noordh på sin blogg. Samtidigt skriver den socialdemokratiska riksdagledamoten Veronica Palm: Nej till vinstuttag i välfärden - Ännu ett steg i S politik för att möta storstadsbon!

Man kan nu undra vad partikongressen egentligen beslutat. Om jag läser beslutet kan det konstateras att det är ren snömos:

Skolan ska inte vara en del av marknadsekonomin. Skolan är en del av den svenska välfärden. Vi betalar den tillsammans för att alla unga ska få del av samma höga utbildningskvalitet. När resurser vi gemensamt avsatt för skolan istället används för stora vinstuttag till aktieägare visar det att regelverket inte fungerar. Vår principiella uppfattning är att skattemedel avsedda för skolan också ska gå till skolan. Vinster ska inte kunna tas ut genom att ge avkall på kvaliteten i skolan eller genom att välja bort elever med störst behov. Förstärkta kvalitetskrav och skärpta etableringsvillkor ska säkerställa att de gemensamma resurserna verkligen används för att ge alla barn en bra skola. Dessa principer ska även gälla för förskolan.
Svaret på vad man egentligen beslutat ligger i innehållet i begreppen "förstärkta kvalitetskrav" och "skärpta etableringsvillkor". Vad detta i praktiken innebär kommer vi inte att få svar på förrän vi ser försalg till lagtexter.

Expressen, Expressen, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, Sydsvenskan, GP

Bloggar om , , , , ,

Nej allmänheten varnas inte för varg


Varg sprider skräck i Skåne - Allmänheten varnas, skriver Aftonbladet när man berättar om en varg som rivit får i Norra Sandby nordost om Hässleholm.

Så otroligt osakligt. Det är inte allmänheten som varnas. Det är bara fårägare som varnas och de får rådet:
- Ta in fåren i stall över natten
- Se över stängsel
- Komplettera med eltråd.
Men värst är kanske läsarkommentarerna. Här hånas skåningarna friskt. Och allt är Aftonbladet skyldiga till. Till saken hör att de det för närvarande bara är två tidningar i norra Skåne som uppmärksammat vargen. Och då handlar det om angreppet på får.

2009-10-30

Vissa saker ska förbli hemliga

Erich Honeckers änka firade den 8 oktober 60-årsminnet av DDR:s tillkomst. Hon torde vara ganska ensam i detta och det är intressant att höra att det just är mot socialdemokrater som hon har sin största aversion. DN

Samma dag som DN publicerar den vämjeliga YouTubefilmen återupprepar de båda moderata riksdagsledamöterna och publicisterna Hans Wallmark och Mats Johansson på SvD Brännpunkt sina tidigare krav att Säkerhetspolisen ska häva uppgifter om svenskar som haft kontakter med Stasiagenter under DDR-tiden.

Jag tycker att Wallmark och Johansson är ute i ogjort väder när de kommer med dessa krav. Dessa krav, som lär återkomma med jämna mellanrum, är utslag av populism förenat med agentromatik. Att polisen hemlighåller dessa uppgifter har goda skäl vilket inte minst visas av att justitieminister Beatrice Ask avvisat krav på att regeringen ska verka för offentliggöranden. De vet nämligen att de sitter på ett riktigt skitmaterial.

Underrättelsetjänsterna i forna öst var hänsynslösa och professionella verktyg i diktaturernas tjänst. Men i likhet med alla andra underrättelsetjänster ägnade de sig i stor utsträckning åt meningslös informationsinhämtning som realiter bara vara trams. Vittnesmål om hur underrättelsepersonal ofta överdriver sin egen betydelse ser vi ofta exempel på.

SÄPO drar givetvis rätt slutsats när de inte lämnar ut uppgifterna. Det gamla Stasimaterialet kommer från CIA och kvaliteten är oerhört svår att värdera. Bland de tänkbara informatörerna finns kanske en och annan som önskade sig en kommunistisk stat. Men samtidigt finns det också sannolikt många som inte förstått att deras samtal med någon annan levererats in till Stasihögkvaretet.

Under min uppväxt hade vi i grannkvarteret en fastighet där östtyska ambassadens personal bodde med sina familjer. De östtyska familjerna levde helt isolerade och i fastigheten hade man en skola. Ibland gick den össtyske gymnastikläraren till vår skolgård och hade bollekar. Den enda som hade kontakt med östtyskarna var nog vår gymnastikdirektör som ofta hade konversation på tyska med lärarna. Vi svenska eleverna hade möjligen ett och annat glåpord att kasta mot "kommunisterna". Så var det dessvärre.

Kanske var östtyskarnas lärare löjtnant och aktiv Volkspolizist och frågade vår gymnastiklärare om ditten och datten. Kanske ledde det till att en enkel lärare i Stockholm betraktades som informatör. Vem försvarar i så fall honom, särskilt som han är avliden.

Det viktigaste är att forskare får tillgång till materialet för att kunna berätta oss hur mönstren såg ut. De enskilda individerna är inte intressanta. Det är strukturerna som lär oss något.

Läs även Fokus, De sista DDR-kramarna

Bloggar om

2009-10-29

Nu ser vi biverkningarna av influensavaccinet

Jag tror mig se en hitintills okänd biverkan av influensavaccinet. Hockelyag som vaccinerats förlorar.
Tidningarna har idag skrivit om hur Leksands IF:s lagläkare, doktor Ronny Borelius, kvitterat ut doser av influensavaccin under förevändning av att det skulle användas på riskgrupper. I stället verkar det som spelarna i hockelaget fått sig en injektion. Att verkliga riskgrupper i Leksand ännu inte fått vaccin gör det naturligtvis anmärkningsvärt.

Men i Norra Västerbotten läser jag hur vissa av spelarna i Skellefteå AIK också vaccinerats. Lagläkaren, doktor Karin Granberg, säger att hon tagit överblivna doser från vaccinering av riskgrupper. Om inte dessa använts hade de förstörts.

Intressant berättelse som kanske är sann.

Men frågan är om vi nu inte sett en biverkan av vaccineringen. I söndags spelade Leksands IF mot Sundsvall. Man förlorade med fyra mål mot tre. Nu i kväll var Färjestad BK på plats i Skellefteå och spöade hemmalaget med 4-0. SIC!

SvD, DN, DN, Sportbladet

Bloggar om , ,

Nu kör vi i 80

Igår presenterade Vägverket de nya hastighetsgränser enligt den nya tiogradiga hastighetsskalan påbörjades i fjol med Europavägarna. Enligt Gotlands Allehanda blir det bara tre 90-vägar kvar på ön och tidningen låter berätta att sänkningen av vissa hastigheter ytterst handlar om att rädda liv.

Annorlunda är det i Norrbotten där länsstyrelsens kommunikationsdirektör inte spar på krutet i sin kritik. Till NSD säger han:
Jag har varit i den här branschen i drygt 30 år och aldrig tidigare blivit så förbannad. Det här är ett teoretiskt missfoster som Vägverket kunde ha hanterat på ett mycket bättre sätt för Norrbottens och Västerbottens del. Kritiken från länsstyrelsen i Västerbotten är inne på exakt samma linje. Det blir bakläxa. Man har tillämpat samma schablonformler som i södra Sverige utan att ta hänsyn till att trafikintensiteten på länets vägar är mycket lägre, säger han.
Jag tror att norrbottningarna här rätt i sin kritik. Även om det är ett ovedersägligt faktum att hastigheten dödar handlar trafiksäkerheten i norr i mångt om dåligt vägunderhåll. Själv tycker jag inte att det är så knepigt att hålla hastighetbestämmelserna här i södra Sverige. Men de långa avstånden i Norrbotten och Västerbotten på ödsliga vägar skapar onekligen en annan körning.

Vägverket, Nya hastighetsgränser

Bloggar om

2009-10-28

Snömos om heltidsjobb

Heltid ska vara en rättighet – deltid en möjlighet, utropade Mona Sahin klämkäckt i sitt invigningstal till S-kongressen idag. Men detta är inget annat än snömos.


Rent allmänt kan sägas att det är ett tråkigt att inte alla kan erbjudas heltidsanställningar som de kan försörja sig på. Det är också uppenbart att detta är en kvinnofälla. Men hur socialdemokraterna ska lyckas genomföra denna vision kan jag inte läsa mig till. Uppenbart har man lämnat valrörelsens löften om en lagstifning där anställda ska erbjudas heltid. Givetvis har man insett att det inte är möjligt att genomföra så ingripande tvångsåtgärder mot arbetsgivarna. I partisstyrelsens yttrande till partikongressen talar man bara om att möjligheterna till utbildning för dem som är deltidsarbetslösa bör stärkas, för att stärka deras möjligheter att
hitta en heltidsanställning.

Detta är minst sagt tomma ord.

Verkligheten är att vi har många branscher, inte minst restaurang, hotell, och turism som omöjligt skulle få ekonomi om man bara skulle förlita sig på heltidsanställd personal. Likaså är det ett tragiskt faktum att vård och omsorg i stor utsträckning har deltidsanställd personal. Den primära orsaken är givetvis ekonomisk. Inte ens den som har mod att höja skatter för att förbättra vård och omsorg skulle våga lägga pengarna på att satsa på heltidsbefattningar. Tyvärr är det nog så att just deltider i faktiska tal ökar antalet händer i vård och omsorg när de behövs som mest.

Om socialdemokraterna ska ta sig an kvinnofällan deltider måste man vara seriös och inte slå blå dunster i ögonen på väljarna. Sådant skapar bara besvikelse. Nya idéer krävs.

SvD, DN
Bloggar om

2009-10-27

Bra idé men vad säger norrmännen?

För ett par veckor sedan skrev jag om landshövdingen i Kalmar som med all rätt menade att hans län glömts bort under många årtionden av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. (2009-10-10, Dags för en ny Kalmarunion). Eftersom jag tyckte att landshövdingen borde skrämma upp makten i Stockholm tyckte jag att han kunde hota med att verka för en ny Kalmarunion med Köpenhamn som huvudstad. Som bekant går det ju fortare att åka tåg från Köpenhamn till Kalmar än till Stockholm. När man väl har hamnat i Alvesta är man längre från Stockholm än när man lämnade Kalmar.

Det är därför roligt att på DN Debatt idag läsa Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg som verkligen har visioner. Han vill bilda en nordisk förbundsstat som skulle ge de nordiska länderna en internationell maktställning.

Bra idé men jag tror inte norrmännen egentligen har så stort intresse att vara med.
Aftonbladet

2009-10-26

Är detta tacken

Danska Politiken berättar att McDonalds ska stänga sina tre restauranger på Island.

Först upptäcker islänningarna Amerika. Och sedan detta? Är detta tacken???

Politiken, Islændinge må vinke farvel til McDonald's, DN, Sydsvenskan

Trimodal hub

Frågan är om "trimodal hub" är dagens nyord. I Sydsvenskan kan man dock läsa om kommunalrådet Ilmar Reepalu som vill att Malmö ska vara ett nav där fartyg, järnväg och bil möts.

2009-10-25

Vissa vänner vill man inte ha


Så tråkigt att de som med miljöargument är kritiska till att Uppsala Ärna flygplats exploateras som civil flygplats får sällskap av odemokratiska och ljusskygga krafter. Nu affischerar de olagligt med påhopp på politiker med andra åsikter. Vissa vänner vill man inte ha.

Eftersom jag inte är Uppsalabo är jag försiktig att uttrycka åsikter om det vettiga i att anlägga en civil flygplats på Uppsala-Ärna flygplats som fram till halvårskiftet 2010 är en militär anläggning (Om jag hade en åsikt vore jag nog skeptisk). Det privata företaget Uppsala Airport AB vill att anläggningen blir en civil flygplats med internationella rutter. Tanken är att flygplatsen ska heta Anders Celsius Airport och utgöra ett alternativ när det gäller charter från Arlanda och reguljärflyg från Arlanda och Skavsta utanför Nyköping. Uppsala kommunfullmäktige röstade med siffrorna 44 för ett positivt yttrande till länsstyrelsen om flygverksamhet medan 37 ledamöter röstade nej. Naturligtvis är det miljöargument som främst reses från motståndarna till flygplatsen.

Det kan dock inte vara helt roligt för kritikerna mot flygplatsen att få stöd från ljusskygga odemokratiska krafter som kämpar med fula medel. Uppsalas elskåp har tapetserats med falska affischer.
OFF TOPIC
Jag tror inte namnet Anders Celsius Airport kommer att bli det officiella internationella namnet på flygplatsen. Det är alltför stor förväxlingsrisk när man ger temperaturuppgifter. 21 Anders Celsius är det temperaturen en sommardag eller inflygning på bana 21?
Bloggar om

Gravsatt där resan började

Den 31 maj i år avled den sista överlevande från Titanic - 97-åriga Milvina Dean - från Hampshire i England. Mrs Dean var bara nio veckor gammal vid Titanics förlisning och igår ströddes askan efter henne i havet vid kajplats 43/44 i Southamptons hamn. Den kajplats som RMS Titanic lämnade på sin jungruresa den 10 april 1912. Natten den 15 april sjönk hon.

BBC, Se bilder från begravningsgudstjänst och gravsättning

BBC, Service for last Titanic survivor, Politiken

Bloggar om

2009-10-24

Vilka ord var med i högskoleprovet

I förrgår fikade jag med säkerhetsvakten på jobbet och jag frågade vad han satt och pluggade.
-Jag ska skriva högskoleprovet på lördag, berättade han.

Naturligtvis tänkte jag att jag skulle lära honom något ord och vilket ord passar då som en smäck för en väktare. Jo, vigilans.

Nu var det bara det att jag sa fel till honom. Jag berättade om den engelska betydelsen på vigilans - vigilance, uppmärksamhet, vaksamhet, påpasslighet. Passar bra att en väktare kan svänga sig med ordet vigilans, tänkte jag. Vigilanter brukar man ju ibland benämna sådana som tar lagen i egna händer typ medborgargarden.

Men väl hemma konsulterar jag Svenska Akademiens ordlista. Och det blev nog inte helt rätt. SAOL berättar att ordet vigilans är lite ålderdomligt. I formen vigilera betyder det att dra sig fram på smålån (här och var, och leva på det). Den som är vigilant är rask och rörlig.

Hoppas nu inte ordet vigilans fanns med på högskoleprovet.

UPDATE: Nu har jag kollat ordförståelsedelen. Ordet vigilans var inte med. Däremot mitt ordet letargi, det vill säga det dvalliknande tillstånd jag befinner mig i på kafferaster.

Länk till provet

SvD, DN, Sydsvenskan GP

Bloggar om ,

Kors i taket

Kors i taket. Idag håller jag fullständigt med Göran Skytte när han skriver om RFSU:s budskap om analsex.

RFSU har förlorat sin själ som folkrörelse. Opinionsbildningen handlar mer om aggressioner mot inslag i äktenskapslagstiftningen än sexualupplysning.

Göran Skytte, Det är faktiskt inte klokt

Dackestatyn - Snart på Google

Vissa nyheter i landsortspressen kan man bara inte låta bli att älska. Som en av rubrikerna i dagens Baromterern - Virserum kartlagt av Google-bilen

Tidningen rapporterar att bilen som tar bilder för Google Street View varit och kryssat runt i småländska Virserum. Nu kommer vi alltså snart kunna se statyn över Nils Dacke på Google. Då behöver man inte åka till Virserum för att beundra den stor frihetskämpen som dog på Ollatorpets äng, nära Flaka i Torsås i nuvarande Gullabo socken i augusti 1543.

2009-10-23

Huvudsaken är att Bergmans egen vilja infrias

Jag som vid flera tillfällen bloggat om hysterin kring försäljningen av Bergmans hus får väl ta ett steg tillbaka idag och glädjas. Det ser ut som att ett under inträffat för Fårö.

En norrman köper rubbet och en massa inventarier och bildar en stiftelse. Otroligt.

Grattis till Gotland och Fårö. Hoppas nu detta är sant. Och bäst av allt Bergmans vilja uppfylls. Fastigheten säljs till högstbjudande. Privata pengar och inga statliga pengar som skulle kunna användas till bättre saker. Det är bara för bra.

Hoppas att Fårö kan få en skola i framtiden. Det var något Bergman också ville.

DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD

2009-08-14, Kultureliten respekterar inte Bergmans vilja
2009-06-30, Låt Bergmans hus bli privatbostad
2008-08-07, Statliga medel kan inte användas till allt
2008-08-15, Finns dessa mecenater

Bloggar om

2009-10-22

Vad är SAC Syndikalisterna egentligen?

Jag läser i DN att något som kallas SSTS - Storstockholms Taxisektion hos SAC Syndikalisterna är på krigstigen och hotar med att blockera tillfarterna till Arlanda. Detta sker i protest mot det filsystem som Luftfartsverket infört på Arlanda. Ett system där bara Taxi Stockholm, Taxi Kurir och Taxi 020 kvalificerar sig.

Om man nu var en taxiåkare som drabbades av detta förstår jag upprördheten. Men att en organisation som påstår sig vara fackförening engagerar sig är en smula egendomligt. Frågan är om denna organisation verkligen har så många medlemmar och om de verkligen för en facklig kamp för taxiförare. I verkligheten är det ju uppenbart att de flesta som drabbas är egna åkare och i den mån de har anställd person är det inte sannolikt att de har kollektivavtal.

Den ekonomiska brottsligheten inom taxinäringen är omfattande. Många av de fria åkarna tillhör de som fuskar. De stora föreningarna och bolagen ökar vår säkerhet och medverkar till juste konkurrens genom att taxametrarna töms vid godkända redovisningscentraler.

När SAC planerar spektakulära aktioner stöttar de inte enskilda taxiförare. Det är en egendomlig facklig aktivitet.

Själv åker jag alltid med de stora bolagen. I Stockholm blir det Taxi Stockholm. Inte bara för att min morfar var droskägare utan för de har kollektivavtal och sannolikt lite bättre ordning både bland förare, bilar och i redovisningen.

Oikofobi

Så har man återigen lärt sig ett ord att svänga sig med - okofobi.

Oikofobi innebär en avog inställning till det invanda, hembygden, sederna och traditionerna.

Låt konungen vila

Jag hade tänkt blogga om det egendomliga faktum att man ännu en gång ska öppna Karl XII:s kista för att undersöka materialet i den kula som ändade hans liv. DN skriver om detta och nog borde gravfrid få råda någon gång.

Men något blogginlägg behövs inte. Per Hansson på Östersundsposten skriver ledare i ämnet. Han avslutar sitt ledarstick:
Myten om Karl Xll kan gott få leva vidare. Om han föll för en norsk kula eller en svensk knapp kvittar. Har vi spekulerat i 191 år kan vi gott fortsätta. Han dog och med honom föll den svenska stormaktstiden sönder och samman. Det räcker så.

Ingen kräftgång

"Svenska kyrkans unga har idag 15.000 medlemmar. Med tanke på de politiska ungdomsförbundens kräftgång är det ju riktigt bra."¨
Helle Klein på sin blogg idag. Permalänk

Bloggar om

2009-10-19

Ingen 46-åring blir landshövding

Tillåt mig tvivla att regeringen skulle utse den förre socialdemokratiske finansministern Pär Nuder som landshövding i Uppsala län. Att någon som är 46 år skulle utnämnas som landshövding verkar ganska osannolikt.

Jag tror Lars Leijonborg blir landshövding i Uppsala län.

2009-10-18

Trafikpolisen i Skåne län missar skylten


Jag får mig ett skratt nu på morgonen när jag läser Sydvenskans chatt där läsarna får ställa frågor om trafikvett till Erling Andersson, chef för trafikpolisen i Skåne. Rikard frågar:

Det sägs att vi skåningar är de sämsta bilförarna i landet och att vi är usla på att visa hänsyn, finns det över huvudtaget något belägg för ett sådant påstående?
Kommissarie Erling Andersson svarar:

Vem har sagt detta? De skånska bilisterna är säkert vare sig sämre eller bättre än andra. Däremot har trafiken ökat markant de senaste åren, framförallt på E6:an. Vi skåningar är inte så vana vid att behöva tillämpa exempelvis blixtlåsprincipen som bilister i till exempel Stockholmsområdet.
Så återkommer Rickard och vill att kommissarien ska reda ut vad som gäller när två filer går över till ett så kallat "blixtlås". Ska man inte göra denna övergång så tidigt som möjligt efter skylten?

På detta svarar Erling Andersson:

Jag vet inte riktigt vilken skylt du menar (SIC!). Det är däremot viktigt att man samarbetar vid körfältsbyten. Det finns skyldigheter både för de som ska byta och för de som ska "släppa in". Hur tidigt man ska byta finns inte reglerat, däremot bör det göras i så pass god tid att trafiken flyter så gott det går. Samtidigt är det inte lämpligt att "rätta in sig" i ett körfält allt för tidigt eftersom detta innebär onödigt lång kö som kan ge till följd att avfarter med mera blockeras i onödan.
Men hallå herr kommissarie. Förstår du inte att Rikard just menar trafikskylten sammanvävning.

Givetvis var detta en missuppfattning men nog blir det lite roligt att först höra att skåningarna inte är så vana vid blixtlåsprincipen och sedan att chefen för trafikpolisen verkar ha missat skylten sammanvävning som infördes den 1 juli 2007. Men givietvis svarar han rätt i sak.

Enligt 3 kap. 44 § i trafikförordningen (1998:1276) gäller att om två körfält löper samman till ett skall förarna under ömsesidigt hänsynstagande anpassa sig till de nya förhållandena. Detta gäller även när två körbanor löper samman. Skylten sammanvävning är ett så kallat anvisningsmärken och enligt 2 kap. 12 § i vägmärkesförordningen (2007:90) gäller ett sådant märke från den plats där märket satts upp till denplats där ett slutmärke har satts upp.

Nu hör det till saken att skylten sammanvävning är en rar fågel även här i Stockholm. Och hur någon tror att sammanvävningen ska ske just vid skylten är obegripligt. Med termen "ömsesidigt hänsynstagande" i bakhuvudet fixar det sig.

Bloggar om ,

2009-10-17

Mycket björn i Halland

TT meddelar att det sannolikt är en björn som rivit får i Våxtorp i södra Halland. Sådana rovdjursnyheter måste man följa upp och jag spanar in Hallandsposten. Tidningen skriver:
Inget tyder enligt Bengt Kristiansson [Länsstyrelsens besiktningsman för rovdjursrivna tamdjur] på att det skulle finnas fler än en björn i södra Halland.
Men jag är ganska säker på att han har fel. Enligt SCB:s namndatabas finns det 1710 personer i Sverige som har efternamnet Björn. 23 kvinnor bär förnamnet Björn och 61 137 män lystrar till namnet Björn. Att några av dessa skulle bo i trakerna kring Laholm håller jag för troligt.

DN

Bloggar om , ,

Sluta förtala Åtvidaberg


Så kul om Åtvidabergs FF i morgon spöar Vasalunds IF och säkrar en plats i Allsvenskan 2010. Då kan man få ett roligt lag att hålla på om det värsta sker - att Bajen hamnar i Superettan 2010. Dessutom är Åtvidaberg värt större uppmärksamhet. Få har varit där trots otroligt vackra omgivningar. Och sedan Faciteran upphörde är det knappast någon som nämner orten Åtvidaberg.

Kommundevisen är "Åtvidaberg Läge för lycka" men kommunens informationskontor gör inte sitt jobb eftersom man på Wikipedia kan läsa:

Enligt SCB så hade Åtvidabergs kommun högst depression bland ungdomar mellan 13-18år under 2008.

Jag sätter stor frågetecken för den uppgiften. Någon källa anges inte och jag lyckas inte heller hitta något som styrker uppgiften. En typisk faktoid som torde ha sin uppkomst i just kommundevisen.

DN, Åtvidaberg nära allsvenskan
SvD, Åtvidaberg nära allsvenskan

Bloggar om ,

Satsa på rätt spårbunden trafik

Nog har jag gnuggat mig i ögonen varje gång jag läst om det löjliga politiska jippot att bygga ut museispårvägen från Norrmalmstorg. Förvåningen är stor när man kan konstatera att majoriteten i landstinget inte förmår ta tag i angelägna tunnelbaneprojekt men kan kasta bort 228 miljoner på 250 meter spårväg till en så ointressant plats som Gallerian på Hamngatan. Något intressantare blir det väl när man når Sergels torg men kostnaderna i förhållande till nyttan är inte försvarbara. Att bygga ut spårvägen i båda ändar till Kungsholmen och Värtan verkar bli orimligt dyrt. Att det är dumt är en annan sak. Det finns ju nämligen alldeles utmärkta T-banestationer som Ropsten, Gärdet, Kristineberg, Thorildsplan och Stadshagen.

Det känns därför bra att läsa hur en udda kvartett idag på DN Debatt reagerar på de egendomliga prioriteringarna. För nog är det lite speciellt att bryggerdirektören Jens Spendrup i egenskap av ordförande i Stockholms handelskammare, hans vd, den tidigare moderate statssekreteraren Peter Egard gör gemensam ska med socialdemokraterna Jan Dalberg och Lars Valeskog.

Men trafiklandstingsrådet Wennerholm surar och menar att utredningarna är felaktiga. Läs här.

Läs även Anna Wersäll på Handelskammaren, Gubbarna som inte kunde sluta leka
DN Debatt, Cityspårvägen är inte värd en miljon per meter
, SvD

2009-10-16

3/5-delar


3/5-delar ser fram mot underbara farmors åttioårsdag. Trogen läsare av denna blogg. Med kritiska kommentarer ibland. Men 80-åringar som surfar på nätet är kanon.

Det händer nog även att advokater är glappkäftade

Svenskan berättar om en omdömeslös jurist som på Facebook skriver om sina mål och klienter. Tidningen påstår att det endast är advokater som har lagstadgad tystnadsplikt.

Det är i och för sig riktigt men nog är det självklart att även vanliga praktiserade jurister har tystnadsplikt även om den inte är formellt lagreglerad och straffsanktionerad. Tidningen skriver vidare att en jurist bara har tystnadsplikt om ett sådant avtal upprättas mellan parterna och detta är inte rätt. Enligt min uppfattning gäller en tystnadsplikt oavsett om detta står i ett avtal eller inte. Det är ju uppenbart att man kan skada sin klient om man berättar om detaljer i verksamheten. Är juristen anställd kan en alltför glapp käft vara grund för uppsägning. Genom att snacka för mycket skadar man sin arbetsgivare och man är illojal. Det kan sluta i att man blir uppsagd eller avskedad.

Även om denna jurist uppträder olämpligt vet vi inte om vederbörande verkligen lämnar ut klienterna och om de kan identifieras. Tyvärr är det ju så att även advokater ibland har varit ute och talat om sina klienter. Inte minst när de skrivit memoarer.

SvD, Jurist skriver om sina klienter på Facebook

Bloggar om ,

Kan man skämta om allt

Det är alltid roligt att i tidningarna se underfundiga och skojiga rubriker och texter. Men frågan är om det passar i alla sammanhang. Igår greps en man vid Svävarterminalen i Malmö sedan han ofredat kvinnor på en buss. Tidningen skriver i ingressen:
Mannen var ensam om att njuta av bussresan från Köpenhamn. Han onanerade inför de kvinnliga passagerarna – och greps av polisen som väntade i Malmö.

Är det lämpligt att skoja om den här typen av brott?

Sydsvenskan, Bussonanist greps av polisen

2009-10-15

En underbar titel - ringarålderman



Uppsala domkyrkoförsamling söker en ringarålderman. En underbar benämning på en titel.

Nationalencyklopedien definierar åldermannen som ledare för ett hantverksskrå eller gille. Även ledaren för en bysamfällighet i det gamla bondesamhället kan benämnas ålderman. På Wikipedia läser jag:

An alderman is a member of a municipal assembly or council in many jurisdictions. Historically the term could also refer to local municipal judges in small legal proceedings (as in Pennsylvania and Delaware). The title is derived from the Old English title of ealdorman, literally meaning "elder man," and was used by the chief nobles presiding over shires.

Söka jobbet klicka här

Bloggar om

2009-10-13

Barnperspektiv i kyrkan

Jag spanar alltid efter barnperpektivet i min vardag. Det syns sällan i beslutsfattandet.

Kul därför att Slottstadens församling i Malmö har startat bygget av en lekkyrka.

– Precis som barn lär sig relatera till brandmän och polis genom att leka in kunskap, så tycker vi att de ska leka in kunskap om gudstjänsten och kyrkan. Det är viktigt att de har en egen plats. S:t Andreas kyrka är inte byggd på deras villkor, säger prästen Maria Bergius Krämer.

Sydsvenskan, Barnen i första ledet när kyrkan bygger nytt

Bloggar om

2009-10-12

Dags för en ny kungavagn

Jag läser i Sydsvenskan att kronprinsessan varit i Malmö och invigt nya kvinnokliniken på UMAS. Glädjande nog noterar jag att kronprinsessan åkt konceptet X2000 till Malmö. De senaste åren hör det ju inte till vanligheterna att kungafamiljens medlemmar reser med tåg. Annat var det förr när kung Gustav VI Adolf varje sommar reste till Sofiero i Helsingborg och Helsingborgarna kunde se den blå kungavagnen uppställd vid gamla centralstationen. Senast detta skedde var 1973 då kungen också avled i Helsingborg.

Sista gången kungen åkte i egen vagn var 2001 då familjen begav sig till Åre i den blå vagn som ursprungligen byggts 1931 av Gustav V. Nu är vagnen införlivad i Järnvägsmuseums samlingar.

Är det inte dags att skaffa en ny kungavagn i dessa tider? En lämplig bröllopsgåva från regeringen till kronprinsessan och hertigen av Västergötland.

Men i järnvägsavregleringens tidevarv och med fordonsparkernas differentiering blir väl detta omöjligt.

Bloggar om

2009-10-11

Verklighetens folk finns inte


Göran Hägglund gjorde knappast de borgerliga en tjänst när han på DN-Debatt den 18 september orerade föraktfullt om något som han betecknade som "Sveriges radikala elit". I mångt ett antiintellektuellt populistiskt utfall dikterat av en spin doctor. Hägglunds utspel verkar inte heller ha gett vind i opinionsseglet och igår presenterades en opionionsundersökning som visade att KD inte når upp till fyraprocentspärren.

Kratsar man i Hägglunds artikel inser man att den i realiteten handlar om ett ifrågasättande av jämställdheten och hbt-personers rättighetssträvanden. Knappast något som är ett signum för Alliansens arbete.

Men idag lossnar det för Hägglund när Claes Arvidsson på Svenskans ledarsida rycker ut till Hägglunds försvar. Arvidsson har nämligen tittat på nätet och sett monologen Neo, det liberala samhällsmagasinet som haft premiär på Malmö stadsteater. Arvidsson skriver:
Utan att ha sett mer än ett smakprov på nätet får jag intrycket att den handlar om en vit medel- klassman som känner sig sviken av ”klassförrädaren” Reinfeldt. Statsministern, gapar rollfiguren, låter både homosexuella och kvinnor komma
fram.

Att det på scener i Sverige spelats massor av pjäser i förra veckan verkar gå Arvidsson förbi. Han bara måste leta efter det kulturetablisemang som Hägglund svepande talar om. Kanske ser Arvidsson och Hägglund samma kulturetablisemang tala i Xerxes som igår hade premiär på Operan. Det går nämligen att se ett angrepp på småborgerlighet även i detta barockstycke om den persiske storkungen Xerxes. Hade premiären skett på Göteborgsoperan skulle den konspiratoriske kunna dra likhetstecken mellan brinnand bilar i förorter och det faktum att Xerxes brände ned akropolis. Även barock med dramatik och strovulenhet kan i fel betraktares ögon bli ett angrepp på "verklighetens folk".

Själv faller jag tillbaka på Sydsvenskans recension av monologen på Malmö stadsteater. Den recensionen ger en helt annan bild av pjäsen än den Arvidsson vill förmedla. Och Sydsvenskan är väl knappast symbolen för socialister.

Har Arvidsson verkligen inte träffat de väljare som efter egna misslyckanden överger moderaterna och sossarna. Jag har i alla fall mött dem som skyller allt sitt misslyckande på den sittande regeringen. Oavsett om statsministern heter Reinfeldt eller Persson. De har alltid funnits och historierna om dem ska berättas. De utgör nämligen grogrunden för fascism.

Liten reservation för att det inte är Claes Arvidsson som skrivit den signerarade ledarartikeln.

Aftonbladet
Bloggar om , ,

Öppenhjärtiga ord är ofta minst av allt hjärtliga

Jag kollade TV 4 Söndagsmorgon nu på morgonen. Programledaren Kristin Kaspersen uttalar ordet "öppenhjärtlig" fast det egentligen heter "öppenhjärtig". Ett ord som ofta uttalas och skrivs fel. Egendomlig detta då det inte finns någon som säger mångårlig när man menar mångårig.

Till adjektiv kan både ändelserna -lig och -ig användas men vid förbindelse mellan adjektiv och substantiv är ändelsen -ig det normala.

Och själva grejen är att hjärtig inte alls har samma betydelse som hjärtlig. Öppenhjärtighet är ofta allt annat än hjärtlig.

Bloggar om

Åsa Waldau slutar

Pastor Åsa Waldau ska sluta sitt uppdrag i Filadelfiförsamlingen i Knutby. Till Dagen säger hon:
-Den stora skillnaden blir att jag inte längre står som ansvarig för andra människor, utan bara för mig själv.
Ett sådant uttalande är inte så märkvärdigt. Men när Åsa Waldau säger detta börjar man fundera över innebörden.

2009-10-10

Dela ut fredspriset vart femte år till fredsförfäktare


Den 27 november 1895 avslutade Alfred Nobel sitt testamente. Han skrev:
Slutligen anordnar jag såsom varande min uttryckliga önskan och vilja att efter min död pulsådrorna uppskäras och att sedan detta skett och tydliga dödstecken af Kompetenta läkare intygats liket förbrännas i såkallad crematorieugn.
Man anar att det bakom denna formulering finns en rädsla för skendöd. I detta avseende gick hans sista önskan att uppfylla. Men nu har den norska Nobelkommittén tilldelat USA:s knappt insvurna president fredspriset. Man har anledning att fundera över om man inte har svårt att hitta värdiga mottagare av priset.

Kan bestämmelse, som enskild meddelat i gåvobrev, testamente, stiftelseförordnande eller liknande handling, på grund av ändrade förhållanden ej längre iakttagas eller har bestämmelsen blivit uppenbart onyttig eller uppenbart stridande mot utfärdarens avsikter eller föreligger annat särskilt skäl, kan på ansökan bestämmelsen ändras eller upphävas eller undantag medges för särskilt fall (permutation).
Avser permutation ändring av det ändamål som skall tillgodoses, skall det nya ändamålet så nära som möjligt motsvara det ursprungliga.
Nu är det dags för permutation. Det är uppenbart att den norska Nobelkommittén på grund av ändrade förhållanden inte längre kan iaktaga Nobels testamente. När det gäller fredspriset ska det tilldelas den som "har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser".
Obama i all ära men inte är han den som bäst uppfyller testators vilja. EU skulle ha haft Nobels fredspris i år.

Dags för en ny Kalmarunion

Kalmar läns kräftgång började 1915 då Kalmar stift upphörde sedan staten ställt detta som villkor för att bilda Luleå stift. När nu staten tagit sin hand från Kalmar borde kalmariterna konstatera att samhörigheten till Danmark är stor i Kalmar län. Samtal om en ny Kalmarunion borde föras och när speedwaygymnasiet i Hultsfred riskerar att hamna i danskarnas änder liksom Astrid Lindgrens Vimmerby kanske vi svenskar förstå allvaret i att dissa ett helt län.

Landshövdingen i Kalmar län, det tidigare moderata kommunalrådet i Linköping, Sven Lindgren, skriver idag om sitt län på DN Debatt. Han reagerar med all rätt på att hans län glömts bort under många årtionden av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Lindgren konstaterar att Kalmar län är det enda länet i Sverige – förutom Halland – som inte har ett enda statligt verk med huvudkontor. Länsrätten flyttar nu till Växjö och viss statlig tillsyn förs över till länsstyrelsen i Jönköping.

Haglund är vidare bekymrad över att infrastrukturen är starkt eftersatt till men för näringslivet och samhällsutvecklingen i övrigt.

Men så kommer Lindgren till tågtrafiken och borde dra andra slutsatser än han gör. Att åka tåg mellan Kalmar och Stockholm tar 5–6 timmar och är man åkt i en timme, och är i Alvesta, är man längre från Stockholm än när man startade, konstarerar landshövdingen klokt och med insikt i geografi. Men egentligen är det värre än så. Det tar nämligen dryga en timma och en kvar att åka från Kalmar till metropolen Alvesta.

Vad kungens man i Kalmar dock glömmer är att man från Kalmar reser till Köpenhamn snabbare än till huvudstaden Stockholm. Dessutom fanns det till nyligen till och med direkttåg till Köpenhamn. Nog vore det dags för honom att skrämma upp makten i Stockholm och hota med anslutning till Danmark. Danskarna skulle nog göra mer för Kalmar än svenskarna.

Detta skulle kunna vara början till en ny Kalmarunion. Kalmarunionen var ju som bekant en union mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige mellan 1397 och 1523. Kungen och kronprinsessan är ju för övrigt de enda som gör något för Kalmar län. Den 14 juli varje år sätts Kalmar län på kartan när kronprinsessan firar födelsedag på Öland.

Juridisk pregnans

Dags att vara lite petimäter.

När man talar om lagar och regler är det viktigt att ha tungan rätt i munnen. Risken är annars stor att en glidning i språket gör att saken missuppfattas. Ett bra exempel på detta är att man säger att någon har företräde i en trafiksituation. Trafiklagstiftningen utgår dock från att någon har skyildghet att lämna företräde. Om man tänker in ansvarsförållanden blir det uppenbart att skillnaden mellan att ha företräde och skyldighet att lämna företräde är väldigt uppenbar.

När jag läser DN Motors intervju med trafkpolisen, polisinspektör Samuel Sköldö ser jag hur viktigt det är att man uttrycker sig rätt. Sköld berättar att han vill se fler omkörningar till höger. Men när Lasse Swärd refererar den erfarne polismannen blir det helt fel. Lasse Swärd skriver:
Det är tillåtet att köra om till höger på flerfiliga vägar. Detta gäller i farter upp till 70 km/timmen.

Men det är förödande att skriva "farter upp till 70 km/timmen" när man menar "vägar där den högsta tillåtna hastigheten är högst 70 kilometer i timmen". Med Swärds defintion skulle man kunna köra om till höger på en motorväg där det är tillåtet att köra 110 kilometer i timmen under förutsättning att farten inte är högre än 70 kilometer i timmen.

Enligt trafikförordningen (1998:1276) är det tillåtet att köra om till höger:

- då fordonet framför svänger vänster i en korsning vid köbildning då det finns flera körfält i samma riktning
- när körfälten (flera) är utmärkta med körfältsvägvisare för olika färdmål
-då det finns minst två markerade körfält i samma riktning och hastigheten är begränsad till 70 km/h eller lägre
- om fordon som används i vägarbete (asfaltering, snöplogning, saltning, m.m.)
- om fordonet du kör om är en spårvagn eller ett järnvägståg

Sedan finns det givetvis en mängd regler som förbjuder omkörning när det eljest skulle vara tillåtet. Till exempel när sikten är skymd.

DN Motor, Gående tar sig allt större friheter

Bloggar om

Göran Skytte bearbetar stressen

Så äntligen en sådan där perfekt lördagsmorgon. I en sådan ingår att läsa Göran Skyttes krönika på Svenskans ledarsida och förundras över hur förutsägbar han är. Vackert berättar han att han sitter och skriver i ett nunnekloster i östra delen av italienska Ligurien. -För varje dag och för varje timme känner jag hur friden lägger sig över hetsen och stressen. Det viktiga vinner över det oviktiga, skriver Skytte.

Men Skyttes stress verkar inte gå över och det blir tydligt när han skriver krönika. Skyttes hat över socialdemokratin kan han inte bearbeta och det verkar nästan bli patologiskt när han lyckas koppla alla negativa företeelser till just sossar. Det är egendomligt att inte ens klosterliv kan få honom i harmoni.

Denna gång skriver han om det egendomliga faktum att Svenska Spel, genom styrelseordföranden Margareta Winberg, bjudit in till en exklusiv fest för samhällseliten på Casino Metropol med sjurättersmeny, musik, underhållning och gratisspel. Självklart sätter Skytte likhetstecken mellan festen och det faktum att Winbergs är socialdemokrat. Att hon är utnämnd av regeringen och svarar inför denna bortser han givetvis ifrån.

Det lustiga är att om detta jippo på Metropol regiserats av en av Skyttes vänner och hade kritiken kommit från vänsterhåll hade Skytte med draget vapen försvarat jippot.

SvD, Heller Eden än Winbergs spelhåla

2009-10-08

Riksdagsledamöter ser spöken

Missa inte Folkpartiet i Nacka som träffande kritiserar två moderata riksdagsledamöter som skrivit en konstig motion till Riksdagen - Låt kungen granska tv-programmen är rubriken på Folkpartiet i Nackas underbara text

Man tar sig för pannan när man läser om moderaterna som Jan R Andersson och Peder Wachtmeister som påstår att SVT:s nyhetsprogram färgats under Socialdemokraternas tid vid makten och sedan inte återgått till en neutral rapportering. Läs motionen som helt saknar saklig argumentation på denna länk. Det är fullständigt obegripliga påståenden och det vore nog ganska svårt att bevisa denna omständighet.

Motionens svepande påståenden är lika dumma som att påstå att SVT Aktuellts nyhetsankare Karin Hübinette skulle präglas i sin yrkesutövning av att hennes mor var moderatpolitiker och att hennes syster Hillevi Engström är moderat riksdagsledamot. Frågan är om inte Pelle Edin med sin frireligiösa uppväxt smyger in kristen förkunnelse. Men utifrån denna svepande och ogrundade motion är Hübinette och Edin socialdemokratiska språkrör.

Det är rätt allvarligt att riksdagledamöter ser spöken.

Motion 2009/10:Kr260
SvD
Bloggar om

Björklund devalverar betygen

Det är tragiskt att skolminister Björklund ser betyg som lösningen på allt. Idag ger han tummen upp för betygsliknande omdömen från förskoleklassen. Personligen tycker jag barn som går i förskoleklassen ska få utvecklas i sin egen takt. Inte bedömas utifrån godtyckliga planer.

Betyg har en viktig funktion som urvalssystem till högre utbildning även om det verkar ha spårat ur i en del friskolor. Men att ge barn i förskoleklassen betyg är minst sagt egendomligt. Det är utvecklingssamtal och planer för den enskilda eleven som ska gälla. Att sätta betyg på ett barn och förklara med siffror eller littera att de inte duger är förödande. Lärande ska var positivt och ingen tävling. Definitivt ska vi inte ha system som sorterar in barn i facken dålig, lagom, bra och bäst.

Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn frågar sig med all rätt vad betygen ska relatera till, när några mål inte finns. – Vem fastställer målen? Om det är upp till varje kommun blir betyget godtyckligt, säger hon.

Jan Björklund håller på att devalvera betygen som urvalsinstrument. Snart tycker väl karlen att det ska sättas betyg på barn utifrån när de kan gå, är torra i byxan eller kan uttala ordet ecklesiastikminister.
DN

Segar regeringen för att vinna politiska poänger?

UPDATE: Svenskan skriver ledare i ämnet
Det känns som regeringen segat på frågan om förlängning av preskription för allvarliga brott. Utredningsförslaget, som skrevs enligt direktiv från den socialdemokratiska regeringen, hamnade på den nuvarande regeringens bord för knappt tre år sedan. Man kan utifrån den omotiverade tidsutdräkten undra om inte lagrådsremissen legat i en låda på departementet under lång tid för att tas fram vid behov av att göra politiska utspel och visa på regeringens handlingskraft. Särskilt eftersom det inte finns något partipolitiskt sprängstoff i den stora sakfrågan. I sak bör regeringen kritiseras för tidstudräkten eftersom nuvarande preskriptionstider faktiskt strider mot en internationell konvention.

Svenskan referar idag till en kommande lagrådsremiss från regeringen att man ska ta bort preskriptionstiden på svåra brott. Detta är naturligtvis bra och det huvudsakliga skälet till detta är att det numera är möjligt att genom teknisk bevisning knyta en gärningsman till ett allvarligt brott även efter mycket lång tid. Dessutom har Sverige tillträtt Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen och enligt denna ska vissa brott, exempelvis folkmord och krigsförbrytelser inte preskriberas.

På en punkt är regeringen mycket radikal. I artikeln påstås nämligen att Regeringen vill att den förllända preskriptionen även omfattar brott som har begåtts när den träder i kraft. I Sverige gäller sedan länge en princip om att nya straffrättsliga bestämmelser inte ska gälla för brott som har begåtts innan de nya bestämmelserna träder i kraft men här är man tydligen beredd att frångå principen. Om regeringen nu går på den linjen avviker man från utredarens förslag (hovrättsrådet Petra Lundh) från 2007. Det är nog framför allt nazitidens brott som lett till denna något förändrade syn på legalitetsprincipen som påverkat glidningen i tolkningen. Men det är naurlgtvis långt ifrån självklart at det blir som regeringen föreslår. Av principiella skäl finns anledning att hålle emot. Moraliskt finns det kanske ingen anledning att skydda en mördare. De kalkylerar sannolikt inte med preskriptionen när de mördar. Men glider man i en princip är det lätt att glida i andra sammanhang. När det gäller principer som har att göra med rättssäkerhet finns det anledning att hålla fanan högt och inte falla för tillfällig opportunism.

I sak är det ju ganska osanolikt att så många mord som idag har 25 års preskription realiter skulle klaras upp. SvD, Aftonbladet

Preskription vid allvarliga brott, Ds 2007:1

2009-10-05

Monarkins vänner kan vara dess fiender


Att vrida tiden tillbaka och ge kungen mer makt och funktion kan tyckas vara att stärka monarkins ställning. Men i själva verket kan sådant trams få motsatt effekt. Kraven på republik kan dyka upp fortare än man tror. Låt oss för allt i världen värna om den funktion och de uppgifter kungen nu har som statschef. Stärk inte kungens ställning. Så behåller vi monarkin och det goda som finns i den parlamentariska monarkin.
Så här skriver moderaten Annicka Engblom (bilden) i en motion till riksdagen:
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta statschefen överta de uppgifter som enligt 6 kap. 2 § första stycket regeringsformen i dag åvilar talmannen i samband med att statsminister ska utses.
Vadå grundlagsförfattare?
Engblom skriver att monarkens roll i statslivet reducerades i så stor utsträckning som det var möjligt utan att ta steget fullt ut och avskaffa monarkin i och med 1975 års regeringsform. Hon menar att de svenska grundlagsförfattarna i flera avseenden gick längre när det gällde att minska monarkens uppgifter än vad som är fallet i alla andra parlamentariska, demokratiska monarkier. Tiden är nu mogen att rätta till en del av detta, tycker hon.
Nog är det litet lustigt Annicka Engblom talar om "de svenska grundlagsförfattarna". Kanske tänker hon på ordet grundlagsfäder. Det är ju ganska oväsentligt vilka som var grundlagsförfattare och om de gick för långt eller inte eftersom riksdagen klubbat regeringsformen i stor enighet. Förhoppningsvis är det riksdagen som betraktas som grundlagsfäder och de lagkloka och förtroendevalda som deltog i grundlagsberedningen ska vi nog inte haussa upp för mycket.
Carl XVI Gustafs fantastiska valspråk
Tänk om Annicka Engblom funderade lite på Carl XVI Gustafs valspråk - "För Sverige i tiden". Det är just framgången i att ge monarken som statschef en i allt ceremoniell, symbolisk och representativ plikt som ger oss förutsättningar att behålla monarkin i modern tid.
Sanningen är ju den, att om kungen idag haft samma ställning som enligt den tidigare regeringsformen, hade folket ropat på republik. Nu valde vi att genom den så kallade Torekovöverenskommelsen reformera statsmakten. Kungen är fortfarande statschef men har i det mesta ceremoniella och representativa plikter. Allt värdigt ett demokratsikt samhälle.
Viktigt med symbolik
Riksmötets öppnande är ett sådant starkt symboliskt inslag i regeringsformen. När kungen förklarar riksmötet öppnat gör han det som gäst hos folket. Det är mycket sympatisk och mycket bättre än att riksdagen, som tidigare, skall knalla hem till kungen.
Gustaf V valde 1907 att inte låta sig krönas. Han tog då bort en gammal stark och symbolladdad tradition. Naturligtvis gjorde han det för att markera en ny tid. Han var klarsynt nog att inse att kröningsceremonier och smörjelser hörde till det förgångna och en tid som inte skulle komma åter. Knappast heller en tid vi saknar med kungar som många gånger var enväldiga.
Tvåla till denna motion
Att befria kungen från uppgiften att ute eller lämna förslag på statsminister var verkligen bra. Det är en politisk uppgift och skulle försvaga kungens ställning om han tvingades in i detta.
Annicka Engbloms motion är en smula historielös och patetisk. Rent ut löjeväckande och på gränsen till melodramatisk. Förra året avslogs en motion i samma ämne med hänvising till den pågående grundlagsberedningen. Då hade hon en medmotionär i juris doktor Andreas Norlén. I år har han nog läst på och inser att motionen inte stärker monarkins ställning.

Bloggar om: , ,

Bättre koll DN

För att en domstol ska ge polisen tillstånd att i hemlighet avlyssna en persons telefon- och datortrafik krävs att man kan anta att den misstänkte döms till minst två års fängelse för brottet, skriver DN på ledarplats idag.

Ämnet är angeläget och tidningen önskar nu en grundlig analys kring hemlig övervakning. Men när man nu har ett sådan krav borde man kanske vara lite mer noggrann med vad man skriver. Tidningen har nämligen fel när man beskriver kraven för att få avlyssna en persons telefon- och datortrafik. Om någon är skäligen misstänkt får hemlig teleavlyssning användas vid förundersökning angående brott för vilket inte är föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år.

Hur tidningen kan få detta till; "anta att den misstänkte döms till två års fängelse" begriper jag inte. Regeln i rättegångsbalken handlar om två saker. Dels ska det vara frågan om något av de mycket grova brott som har minimum två år i straffskalan. Dels handlar det om att bedöma misstankegraden. Slutligen ska åtgärden vara av synnerlig vikt för utredningen.

Tur att domstolarna inte är lika oprecisa som DN:s ledarredaktion. Utreda och undersök. Här finns inget att dölja.

Skärp upp kring alkoholtillstånden

För några veckor sedan talade jag med en pensionerad polisman i Glasgow. Han hade varit ridande polis och tjänstgjort vid många fotbollsmatcher. Fotboll gillade han inte men han var glad att stöket kring fotbollsmatcher avtagit på senare år. Hans förklaring var enkel. -Numera säljs ingen alkohol inne på arenorna och vi ingrep ute på stan om vi ertappade fans med att dricka, förklarade han.

Svenskan gör idag en granskning av alkoholservering i samband med fotbollsmatcher. Operative chefen för Stockholmspolisen Christian Agdur säger att ju mer tid och möjlighet man har på sig att hälla i sig alkohol, desto stökigare blir det på matcherna.

Tillståndsutskottets ordförande Marie Ljungberg Schött (M) ser inga problem med vare sig alkoholservering på Stadion och Söderstadion liksom folkölsförsäljning. -Det har slagit väl ut, säger hon.

Tragiskt att politiker inte kan lyssna på polisen som sannolikt har en större känsla för detta än andra. Folköl kan tyckas som en baggis men sanningen är att den som redan är på kanelen kan pimpla folköl just för att förstärka eller behålla sin berusning. Tyvärr är det ju också så att det är relativt många i publiken som också tagit centralstimulantia och annan narkotika. Att folk som springer in på plan, slåss, bränner av bengaler och kastar föremål är nyktra är det nog bara Marie Ljungberg Schött som tror.
SvD,
SvD
Bloggar om

2009-10-04

Försiktiga eller kanske fantasilösa jurister tillåter Q

Nog är det bra att namnpraxis liberaliseras. Men när jag läser Calle Fridéns blogg inser jag att förnamnet Q är direkt olämpligt och kommer att leda till obehag för pojken som fått namnet.

Av 34 § namnlagen (1982:670) framgår att ett förnamn inte får godkännas om namnet kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det. Likaså gäller att ett förnamn inte får godkännas om det av annan anledning är uppenbart olämpligt.
På senare år har praxis mjukats upp och det är bra. I ett av mina egna förnamn har jag ett kolontecken (C:son) vilket förbjöds 1963 då man menade att det var så kallat patronymika (ett namn som har bildats av faderns förnamn). På senare år har Regeringsrätten dock kommit att tillåta dylika förnamn genom att man godkänt vissa tecken vid sidan av bokstäver. Den 29 september sa regeringsrätten ja till namnet A-C för en kvinna som tidigare hetat Ann-Christine. Man menade att det inte fanns skäl att namnet skulle kunna uppfattas som en förkortning var skäl nog att inte godkänna det som förnamn (Läs domen här). Det var också en lämplig justering av praxis och rimlig förändring i namntraditioner.
Likaså applåderar jag att man nyligen godkände ett traditionellt kvinnonamn för en man med könsöverskridande identitet. (Läs domen här)

Men när jag läser Calle Fridéns blogg inser jag att Regeringsrätten inte tänkt till riktigt när man tillåtit förnmamnet Q på ett litet gossebarn. Försiktiga jurister vågar helt enkelt inte tänka eller skriva vad som kommer att hända Q när han dyker upp på skolgården. Efter att ha läst Kalles blogginlägg är jag övertygad om att Q i framtiden kommer att banna sina "balla föräldrar". Lagens regler om att namnet Q är olämpligt och kan leda till obehag för den som bär det är med råge uppfyllt.
Hade Calle Fridén skrivit Skatteverkets motivation till avslag eller varit föredragande i Regeringsrätten hade Q inte fått heta Q.



Tyckare och debattörer ska inte kallas experter

Tidningarnas så kallade experter är nog inte alltid objektiva sanningsvittnen. Att påstå att offenlighetsprincipen inskränks om de så kallade Tsunamibanden hemligstämplas är snömos och nog är det uppseendeväckande att en av dessa experter vet hur regeringen argumenterar i en proposition som inte kommer att läggas ännu på några månader. Expert kan man kalla sig men någon insikt om hur en proposition växer fram i regeringskansliet behöver man uppenbarligen inte ha. Dessa experter är inget annat än tyckare. Sådana är viktiga men de ska inte åsättas epitetet expert. Det är inget annat än tendentiös journalistik.
Regeringen kommer på måndag i en remiss till Lagrådet föreslå att sekretessen på de så kallade tsunamibanden ska vara 70 år. TT eller om det är en redigerare på DN får detta till att "Regeringen mörkar tsunamibanden.

Två så kallade experter uttalar sig. En av dem är journalisten är journalisten Anders R Olsson som säger att regeringen fortfarande inte visar vilken konkret fara det skulle innebära om bandens innehåll blir känt. Den andra "experten" är juristen Jeanette Gustafsdotter som talar om en urvattnad offentlighetsprincip då tsunamibanden har information som inte längre finns någon annanstans.

Både Olsson och Gustafsdotter är personer med stor sakkunskap men nog är det lite olämpligt att välja just dessa två personer och ge dem en neutral benämning som expert. Även om de har stora kunskaper är de också personer som, i likhet med mig, har en bild och en klar uppfattning i frågan. De är alltså knappast några "neutrala experter". Kanske hade det varit mer sakligt att lyfta fram någon som hade en annan uppfattning än just dessa experter. Kanske är Gustafsdotter totalt ointressant eftersom hon är tillträdande vd för Mäklarsamfundet och för närvarande arbetar som vice vd/kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) och lär väl med detta tvingas lämna arenan som debattör på detta område. I detta fall har hon mer journalistglasögon på sig än jurists dito.

Dessutom vill jag på goda grunder hävda att de har fel i sak.

För det första verkar folk tro att det finns något magnetband som är fullt av information om händelserna i regeringskansliet i samband med tsunamin. Så är det inte. Det finns ett säkerhetsband som innehåller stora mängder av dokumentationen i statsrådsberedningen vid samma tid men givetvis är det inte exklusivt ett material som är begränsat till just tsunamin. För det andra har den så kallade Katastrofkommissionen gått igenom banden och därefter reviderat uppfattningen av aktiviteten i Statsrådsberedningen i samband med tsunamin. Det finns alltså inget mer att hämta på banden.

Anders R Olsson säger att regeringen inte angett vilken konkret fara det skulle innebära om bandens innehåll blev känt. Då missar han att dessa band till övervägande del innehåller uppgifter som inte handlar om just tsunamin. Dessutom sådan kommunikation som inte skulle bli allmän handling enligt den definition som vi förhoppningsvis är överens om. Att Olsson vet hur regeringen kommer att argumentera i en proposition som inte lagts ännu är också en smula överraskande. Så är det givetvis inte. Han tror bara att han vet och möjligen har han tagit del av den ännu inte offentliggjorda lagrådsremissen.

Likaså är Gustafsdotters farhågor om inskränkning i offentlighetsprincipen snömos. I själva verket innebär ju det faktum att just de så kallade tsunamibanden bevaras att de kan användas av forsknngen i en framtid. Enligt det vanliga regelverket skulle ju dessa band ha gallrats. Just det faktum att vi får mer och mer datakommunikation innebär snarare att offentligheten stärks. Sådant som tidigare avhandlats på telefon eller i samtal kan numera i större utsträckning komma att bli allmän handling. Detta snarare stärker än urholka offentlighetsprincipen.

SvD, SvD, Sydsvenskan

SoU 2009:5, Säkerhetskopiors rättsliga status
SoU, 2007:44, Tsunamibanden

Bloggar om , ,

2009-10-03

Bodström inne på rätt spår

Thomas Bodström gjorde bra ifrån sig i Ekots lördagsintervju idag. Personligen har jag tyckt att han varit lite förutsägbar under åren i opposition. Mycket har handlat om onyanserat, förutsägbart och tendentiöst gnäll på justitieminister Beatrice Ask. Men idag var han rak och övertygande i sina svar.

Han fick några snabba frågor inom olika politikområden och jag håller med i allt:

Betyg i skolan kan vara lämpligt från sexan.

Gränsen snatteri / stöld höjs till 1 000 kronor är rimligt.

Att stänga några känrkraftverk nästa mandatperiod går nog inte även om kärnkraften bör avvecklas.

Sverige bör skicka fler soldater till Afghanistan.

När det gäller föräldraförsäkringen är det rimligt att ur jämställdshetssynpunkt gå vidare och lägga ut tre månader kopplat till en av föräldrarna.


På en punkt var Bodström lite populistisk. Jag tänker då på överdrifterna kring effekterna av kravet på att polisen ska gå från 21 länspolismyndigheter till att bli en myndighet. Man skulle spara så mycket pengar och effektivisera polisarbetet om man "slapp" myndighetsnivån i länen. Bodström refererade till att han under sin statsrådstid gjort en enda myndighet av åklagarna och Kriminalvården. Att effekterna av en sådan åtgärd är överdrivna är uppenbara. Administrationen kring en myndighet får inte överdrivas. Dessutom gäller att åklagarna och Kriminalvården till skillnad från polisen inte haft ett demokratiskt lokalt inflytande av genom förtroendevalda styrelser i myndigheten. Vad Bodström inte vågar säga är att de lokala polisstyrelserna med folklig förankring sannolikt inte tillför så mycket. I stället har vi sett politiker som Kristina Axén Ohlin med flera som gjort sig kända för att i egenskap av ordförande i polisstyrelser ha synpunkter på polistaktik och operativt arbete.

Länk till lördagsintervjun

Bloggar om , ,

DN, GP, SvD