2010-02-28

Akademiker och språk

En vän till mig brukar säga: -Akademiker från Stockholm svär. Det gör vi inte i Skåne.

Kanske är det så. Jag fick under eftermiddagen ett SMS från en kollega (Uppsalastudent boende i Stockholm) på besök i Chile. Han skriver: "...Jordbävningen kändes här men inga större skador i stan. I södra Chile är det för djävligt".

Men så möts man verkligen av lärda kommentarer. På min statusrad på Facebook skrev jag:
Idag har jag lärt mig att tågpersonalen inte ska säga "Tåg till Stockholm" De ska säga "Tåg mot Stockholm".
En humoristisk musiklärare från Umeå replikerade:
Konstigt om man skulle säga så i England: "Train against London"
Då kommer den verkliga lärdomen in i egenskap av en präst på en ö i Göteborgs skärgård och förkunnar följande intressanta uppgifter:
Mot betyder i n t e against! Det är en felöversättning från latinets "contra" (som är "felöversatt" från "extra") i Versio vulgata, c.a 1200. Förekommer företrädesvis i kyrklig text. Mot betyder "med", och gjorde så ännu 1888, i sonen Tegnérs översättning (från franska) av GM Armfeldts dagbok.
Sedan fortsätter han:
"... att jag inte hade mot mig mina kläder..." underförstått "för att byta om" (i vagnen). Låter som ett riktigt gymnastiskt konsttycke ;=)

Roliga vänner på Facebook. Och lite klokare blir man

Lite folkbildning i istappstider

Vill bara påminna om innehållet i 3 kap. 3 § ordningslag (1993:1617).

Brister på byggnader, ställningar, skyltar och liknande anordningar som medför risk för skada på personer eller egendom på offentlig plats, skall avhjälpas utan oskäligt dröjsmål.
Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar. Detta skall ske på ett sådant sätt att det inte därigenom uppkommer risk för att personer eller egendom kommer att skadas.
Ansvaret för att åtgärderna i första och andra styckena vidtas vilar på ägaren eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe.

Varför köpte de inte iPhone

Jag läser i DN att datormobiler är källa till missnöje. Enligt tidningen PC För alla ökade antalet anmälningar till Allmänna Reklamationsnämnden förra året

Jag anar att det inte handlar om iPhone.

Stöd Röda Korset

Röda Korsets förre kommunikationschef spelar i samma division som överste Wennerström.

Röda Korset är Sveriges största humanitära organisation. De gör ovärderliga insatser här hemma och ute i världen. Den tidigare kommunikationschefen åtalas nu efter att ha svindlat organisationen på miljoner.

Man ska alltid reflektera över varför människor gör sig skyldiga till brott. Bakom allt finns en människa. Detta är tragiskt för Röda Korset och för alla som litat på denne tragiska delinkvent. Vi får hoppas att han snart tilltalas före detta riddare af Johanniterorden i adelskalendern och att några reflekterar över vedervärdiga överklassfasoner.

Två överklassnobbar har utmärkt sig som grandiosa skitstövlar de sista 50 åren. Dels överste Stig Erik Constans Wennerström som förråde sitt land och därmed spelade med soldaters och civilas liv. Dels förre kommunikationschefen vid Röda Korset som tog och fortfarande tar från de fattiga för sina egna snobbexcesser.

Förtroendet för Röda Korset är allvarligt skadat. Det drabbar alla dem som får bistånd genom Röda Korset. Nu behövs ditt stöd till Röda Korset mer än någonsin.

Läs Fokus "Korsfararen - Historien om hur en man sänkte Sveriges största hjälporganisation"

Klicka på denna länk och stöd Röda Korset
SvD, DN, DN
Bloggar om

2010-02-26

Nu misstänks vi för koppleri


Idag har mångas Twitterkonton kapats. Så även mitt trots att jag bytte lösensord igår. Men jag är i gott sällskap av politiker och präster när mitt twitterkonto nu skickar direktmeddelanden och uppmuntrar till tillfälliga sexuella kontakter.

Hua. Nu kommer vi att dömas för koppleri.

När jag nu ska lägga upp mitt försvar gäller att mitt konto förvisso under dagen främjat eller på ett annat otillbörligt sätt ekonomiskt utnyttjat att en person har tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Jag menar dock att jag inte har uppsåt. Men vilken domstol tror på det. :(

Koppleri föreligger även när någon helt eller delvis upplåter lägenhet med vetskap om att den används för tillfälliga sexuella förbindelser mot ersättning. Kanske kan ett twitterkonto jämföras med att upplåta en lägenhet.

Nej det här är kört. Vi är många som mot vårt nekande kommer att fällas för koppleri.

2010-02-22

Nej ropa inte på Försvarsmakten

SJ:s vd Jan Forsberg verkar lite småputt på infrastrukturministern. Jag tillhör inte dem som skyller kaos i trafiken på infrastrukturminister Åsa Thorstensson. Men när hon i SVT Aktuellt säger att hon tänker fråga om möjligheterna att få hjälp från försvarets sida att skotta snö blir jag besviken.

Har hon missat att Försvarsmakten i praktiken är avvecklad.

Åsa Thorstensson är från Strömstad. Bohusläns regemente I 17 lades ned 1992. Det har fallit mycket snö sedan dess.

Expressen, SvD, DN,

2010-02-21

Dåligt väglag


Det är som bekant lite körigt i järnvägstrafiken just nu. Men när man läser Banverkets trafikinformation och lyssnar till trafikledningens högtalarutrop återkommer uttrycket "dåligt väglag".

Är detta begrepp något nytt? Väglag på järnvägen låter konstigt. Järnvägen är liksom inte vilken väg som helst. Om man bortser från fordonsskador, vilket inte är Banverkets ansvarsområde, handlar problemen om is i växlarna. Att kalla det dåligt väglag låter konstigt. Bättre att säga som det är så att folk inte går omkring och tror att det handlar om snö på linjen.


Eller handlar det om en förberedels inför att Banverket och Vägverket slås samman till Trafikverket den 1 april 2010?

För mig är för övrigt Väglag (1971:948) en bra lag. Där kan man snacka om väglag.


Bloggar om

Avboka Stockholm Maraton

Det är inte roligt i tågtrafiken just nu. Själv försöker jag boka några tågresor senare i veckan men SJ:s webplats ligger ner på grund av hög belastning. Att inte kunna boka resor är nema problema i jämförelse med ovisshet kring en resa.

Men i SvD läser jag en kul läsarkommentar:
Avboka
Avboka tågresor och allt annat du bara kan!! Glöm inte att avanmäla dig till Stockholm marathon i juni om du inte ska springa. Du får tillbaks 590 kr om du avanmäler dig före 24/2!
Om inte annat kanske avbokning av Stockholm Maraton kan bli aktuellt på grund av vädret.

Bloggar om

2010-02-20

Cabbad sporthall

Nästa helg ska jag till Kungsbacka och då måste man ha koll på vad som händer på orten. Nu läser jag i Göteborgsposten att Valldahallens tak rasat in på grund av snömassorna. I tidningen står att hallen just öppnat. Och visst. Tittar man på bilden ser man att taket öppnat riktigt duktigt.

Värre är det att TT berättar att "Tak rasar in över hela Sverige". Det måste vara himmelens tak.

Jag vill inte vara kund

Jag läser i Sydsvenskan att 973 hushåll i Tygelsjö, Västra Klagstorp och Gessie för tillfället saknar ström. När E.ON berättar om detta säger man att det totalt är 3661 kunder utan el i Skåne.

Jag vill inte vara kund hos elbolaget. Jag vill vara elabonnent. På flyget och tåget vill jag vara passagerare. Hos tandläkaren vill jag vara patient och hos advokaten och revisorn vill jag vara klient. I vissa relationer med prästen är det min önskan att få vara konfident. Hos polisen vill jag inte vara PL 13.

Bloggar om

2010-02-19

Bara så ni vet

Bara så ni vet. Elitserien i Hammarby är slutspelad och tabellen ser ut enligt ovan. Nu börjar slutspelet.

SvD, DN

Kungligt gravmonument presenterat

Efter stort hemlighetsmakeri har det kommande gravmonumentet för Drottning Margrethe II och Prins Henrik av Danmark. presenterats inför kyrkorådet i Roskilde domkyrkoförsamling.

Det kan tyckas en smula makabert att ett gravmonument tar form under någons livstid. Men å andra sidan är det en otroligt vacker sarkofag i glas som bärs på tre kolonner i grönländsk marmor, färöisk basalt och bornholmsk granit. Detta symboliserar att drottningparet är regenter för dessa tre öar och monumentet respektive kolonn pryds av elefanthuvuden i silver vilka symboliserar den danska förnäma orden - Elefantorden.

Kolla bilder i Berlingske Tidende

2010-02-16

Nej till Ulf och Ylva i Nordanstig

Dagens skämt måste väl ändå vara det förvirrade kommunfullmäktige i Nordanstigs kommun som beslutat verka för en vargfri kommun. I Aftonbladet berättar motionären Sven-Erik Sjölund (S) att motionens yrkande ska ses som en viljeyttring och att varje kommun själv bör få besluta om, så att besluten flyttas ner till de människor vargen berör. Som bekant är ju rovdjurspolitik och jaktfrågor annars en statlig angelägenhet i vårt land.

Denna tossiga motion kan nog inte anses strida mot kommunallagen eftersom den handlar om att kommunen ska verka för en vargfri kommun genom uttalanden samt vid kontakter
med länsstyrelse och andra myndigheter påtala kommunens inställning i frågan. Därigenom blir den inte omedelbart verkställbart. Det får väl närmast ses som en uppmaning till tjänstemän, kommunstyrelse och andra organ att verka i en viss riktning. Kommunstyrelsen verkar ha kört på motionens linje men lyckligtvis var det en socialdemokrat som reserverade sig mot det egendomliga beslutet. (Föredragningslista till kommunfullmäktige 2010-02-15).

Vi får verkligen hoppas att någon begär laglighetsprövning så att länsrätten i Gävleborgs län bedömer förenligheten med kommunallagen.

När man läser om denna motion kan man fundera på om det verkligen handlar om vargen, canis lupus? Jag kollade därför folkbokföringen och noterar att det inte finns någon med efternamnen Varg, Warg eller`Wolf i Nordanstig. Däremot finns 69 Ulf och sex stycken Ylva i Nordanstigs kommun. Till och med i kommunstyrelsen finns en Ulf - Ulf Lövgren.

SvD, GP, Aftonbladet

Bloggar om ,

2010-02-15

Falsklarm, falskt larm och okynneslarm

Jag läser i Svenskan att räddningstjänsten idag ryckte ut ett par gånger till Lagman Lekares väg i Norsborg, Botkyrka. Detta sedan flera personer känt röklukt i trapphuset. Väl på plats visade det sig att man inte hittade någon brand men att en gasolbrännare för tina upp tjälen kunde ha varit orsaken.

Nu frågade jag några personer hur de tolkar detta med "falsklarm". Alla sa att de uppfattade uttrycket som att någon velat lura ut brandkåren. Men läser man artikeln ser man att så inte är fallet.

Falsklarm är rätt uttryck. De som ringde trodde självklart att det brann. Då är det rätt att larma brandkåren. Falsklarm kan även vara att larm utlöses från en automatisk brandlarm utan att det brinner.

Falsklarm ska skiljas från falskt larm som är ett brott enligt 16 kapitlet 15 § brottsbalken. Falskt larm innebär att någon genom oriktig uppgift påstår att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom och därmed föranleder onödig säkerhetsåtgärd.

Vid falskt larm är det frågan om ett så kallat okynneslarm.

Det finns alltså många larm. Alltid roligt att lära sig något nytt.

2010-02-14

Nödvärnsrätten ligger rätt

I kväll sänder TV 4 Kalla Fakta ett reportage om den så kallade Nåshjälten. En man som dömdes till ett års fängelse när han försvarade en äldre kvinna mot en våldsman. Helt rätt dom i just detta fall tycker jag.

Det ska bli intressant att se var programmet hamnar och om jag kommer att omvärdera min egen åsikt. Tidningar och bloggosfären verkade tycka att domen var ett rättsövergrepp och att "Nåshjälten" borde ha omfattats av nödvärnsrätten. Själv har jag läst domarna och uppfattat dem som klockrena. Enligt mitt förmenande är ett års fängelse inte i överkant i just detta fall. Det egentliga straffvärdet uppgick enligt tingsrätten till närmare tre års fängelse men det nedsattes til ett års fängelse med hänsyn till våldsmannens grovt kränkande beteende och den nödvärnsliknanden situationen. Både tingsrätten och hovrätten var generösa i tolkningen av vad som varit nödvärn men här handlade det om en besinningslös misshandel långt efter att faran för den kvinna som varit utsatt för ett överfallet upphört. Dessutom hade Nåshjälten och mannen som överföll kvinnan varit i delo tidigare.

Mora Tingsrätt mål B67406_20070615
Svea Hovrätt dom B5321-07_20081029

Bloggar om

Ibland blir rubriker fel

Skånska kyrka hämtar sig efter jordskalv utropar en rubrik i Dagen. Och visst är det av intresse att läsa om att en stor spricka uppstod mellan koret och långskeppet i Genarps kyrka den 16 december 2008 då ett jordskalvet, med en magnitud på 4,7, skakade Skåne. I valven uppstod sammanlagt 320 löpmeter sprickor och tornet fick en inre förskjutning. I augusti i år öppnas kyrkan efter en omfattande renovering.

Rubriken "Skånsk kyrka hämtar sig efter jordskalv" får en egendomlig smak i munnen samtidigt som vi måste kämpa för att inte glömma jordbävningen i Haiti den 12 januari då uppemot 200 000 människor kan ha omkommit. Att man renoverar en kyrka i Skåne är futtigt när infrastrukturen är sönderslagen och människor saknar tak över huvudet. Massor av människor är svårt skadade och hjälpbehovet är oändligt.

Ge en gåva till Haiti - klicka här

Bloggar om

2010-02-13

Hur rekryterar partierna?

Idag är Göran Skytte riktigt rolig och klarsynt när han i sin kolumn i Svenskan skriver om hur han erbjudits att kandidera till riksdagen. Skytte säger att han förvisso blir ålderspensionär men att han ska fortsätta att jobba. Dock inte som riksdagsledamot. Skytte skriver:
Man varken kan eller bör segla in i riksdagen på en räkmacka. Det krävs och bör krävas hårt arbete för att bli nominerad som kandidat på valbar plats, och ännu mer för att deltaga i partiets valkampanj.
Det är en sund slutsats och det finns anledning att reflektera över hur kändisar gör entré i partipolitiken. Det vore intressant att veta vilket parti som erbjudit Skytte en kandidatur. Det vore givetvis intressant att hör hur man tänker och på vilka grunder man tycker att just Skytte vore bra. Sannolikt är det inte högst partiledningen som kallat på Skytte utan snarare några lokala politiker som imponerats av Skyttes många föreläsningar. De kan definitivt inte ha läst hans kolumner som mer präglas av hat mot socialdemokratin och gränslös hyllning till alliansen som liknar den nyförälskades uttryckssätt. Den konkreta politiska linjen i Skyttes kolumner lyser med sin frånvaro.

Rubriken till kolumnen lyder "Wiehe mot Skytte i riksdagen" och det är väl sannolikt att den inte satts av Skytte själv. Men låt oss hypotetiskt säga att Mikael Wiehe blivit lite religiös på senare år och sökt sig mot socialdemokraterna. Hur hade då Skytte reagerat? Jo sin vana trogen hade han naturligtvis gjort ett våldsamt utspel mot sossarna och anklagat dem för att inkludera kommunister. Givetvis hade han också orerat över socialdemokraternas allmänna oduglighet och bristande respekt för demokratin.

Men denna gång drog han kloka slutsatser. Han kandiderar inte och vågar givetvis inte berätta vilket parti som uppvaktat. Det är nog tur för det partiet. Alexander Bard är kanske inte den bästa reklamen för exempelvis Folkpartiet. Och om Skytte i egenskap av politiker skulle pressas till ställningstaganden är det inte säkert att partiet skulle uppskatta hans engagemang.

Bloggar om , Dagen

2010-02-11

Vilken lön är rätt?

Den tendentiösa jakten mot Svenska Röda Korset går idag vidare då DN låter berätta om lönen rektorns vid Röda Korsets högskolas lön. DN skriver:
Rektorn för Röda korsets högskola får mer än en miljon kronor i lön. Skolan har cirka 600 studenter och runt 50 anställda och utbildar sjuksköterskor på olika nivåer.

Rektor Ann Gardulfs månadslön uppgår till 85.300 kronor i månaden. Det är lika mycket som rektorn på Stockholms universitet, med sina 50.000 studenter och 6.300 anställda, tjänar.
Förvisso är 85 300 kronor i månadslön väldigt mycket pengar för de flesta . Rektor Ann Gardulf är dock inte vem som helst. Och det är nog marknadsmässigt att betala en hög lön för en välmeriterad disputerad sjukssköterska som är docent i vårdvetenskap och som har det svåra uppdraget att utveckla och bibehålla en välrenommerad sjuksköterskeutbildning, Det handlar om ett uppdrag som verkligen kräver sin kvinna eller man. Dessutom missar man helt hur Röda Korsets högskola finansieras. Det är inte genom insamlade medel.

Däremot tycker jag att det är läge att ifrågasätta hur staten värderar sina universitetsrektorer när man bara betalar 85 300 kronor till rektorn för ett så stort och mångfasetterat universitet som Stockholms universitet. Nog borde man betala en botanikprofessor som arbetar som rektor för Stockholms universitet mer än 85 300 kronor i månaden?

2010-02-08

SJ får skäll för alla förseningar


Ett av de mest populära twitterflödena just nu är @SJ_AB där man under dagtid kan ställa frågor om bland annat förseningar. Det är ett snabbt och effektivt medium. Nu på morgonen lade jag till twitterflödet @försenad.nu med webbplatsen forsenad.nu vilket gör att man blir bättre rustad när man slänger sig ut i en osäker tågfärd genom landet.
Webbplatsen genererar två kolumner. Dels twittermeddelanden till @sj_ab från försenade själar och dels twittterflödet från @SJ_AB.
Det här är kul och bra men risken är att SJ kommer att få ta skit för förseningar hos andra operatörer.

Bloggar om , ,

2010-02-07

En bil många fordon


Kul rubrik i Svenskan. Är det inte lite överdrivet att ha en sådan baggisnyhet på förstasidan? :)
UPDATE: Nu ändrade man rubriken.


(Egentligen handlar det om 270 000 fordon)

2010-02-06

Humor på DN

Det måste vara ett kul jobb att vara redigerare på DN. Underbar humor.

Livligt twittrande från Teologifestivalen 2010

I helgen hålls Teologifestivalen 2010 i Uppsala. Det är fascinerande att se ett intensivt Twitterflöde under hashtaggen #teologifest

Med 140 tecken kan man säga mycket som ger mersmak. Som till exempel:
Synd handlar inte om moraliska tillkortakommanden, utan om ettgrundläggande existentiellt dilemma: vi kan inte bli fullkomliga.
@jonas_lindberg

Bloggar om ,

2010-02-03

Även svenska arvsregler skulle kunna ha shariainslag

Nej sharialagar inom arvsrätten vill vi inte ha. Men när Dilsa Demirbag Sten upprörs över angelägen akademisk forskning måste vi reflektera över vad hon egentligen säger. Saken är den att inte ens vår egen arvsrätt fullt ut ger arvtagarna lika rättigheter. Förvisso finns en grundtrygghet för bröstarvingar genom bestämmelserna om laglott men genom testamente kan en del av kvarlåtenskapen disponeras. Härigenom skulle innebörden i sharialagarnas arvsregler till viss del kunna uppnås redan idag. Och detta inom ramen för gällande svensk lag.

Dilsa Demirbag Steen skriver idag på SvD Brännpunkt om en avhandling i internationell privaträtt som försvarades vid juridiska fakulteten i Uppsala i fredags. Demirbag Sten är mycket kritisk till forskningen som hon menar pläderar för möjligheten att tillämpa sharialagar i arvsrätten. Demirbag Sten ska givetvis ifrågasätta sharialagar och i likhet med andra demokratiska krafter kritiskt granska de som menar att shariarätten ska utgöra en del av rättssystemet. Men hennes utgångspunkt är att ifrågasätta akademiens frihet och hon är ute på djupt vatten när hon kategoriskt kritiserar juridiska fakulteten.

Verkligheten är att juris doktor Mosa Sayeds avhandling beskriver den islamiska arvsrätten som uttryck för värderingar som saknar motsvarighet i svensk lagstiftning och rättstradition. Enligt sharia ärver män och kvinnor olika stor del av arvet och arv medges inte över religionsgränser. I den islamiska rättsordningen kan det även vara så att barn födda av en ogift mor saknar arvsrätt efter fadern och dennes släktingar. Avhandlingen beskrivs som ett inlägg i den pågående mångkulturella debatten om invandrare, invandrares kultur och innebörden av den medborgerliga likställdhetsprincipen betraktad utifrån konkreta frågor knutna till rätten att ärva.

Demirbag Sten kan uppenbarligen inte förstå rättsvetenskapens uppgift och blandar ihop politik och forskning när hon skriver:
Juridiska fakulteten på Uppsala universitet har uppenbarligen inte sett några problem med att Sayeds slutsatser strider mot grundlagens bestämmelser om alla
medborgares lika värde, och om att man ska se till individens rätt, inte till gruppens normer.
När Demirbags Stens nämner "grundlagens bestämmelser om alla medborgares lika värde" förenklar hon regeringsformens regler. Möjligen sker en sammanblandning med portalparagrafen i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna som uttalar att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.

Jag ser jag inga problem med Sayeds forskning. Det är tvärtom viktigt att det sker komparativ forskning och rättsfilosofiska studier. Att en forskare drar vissa slutsatser är inte samma sak som att det blir en komponent i rättssystemet. Självklart missar inte heller handledare och opponenter sådana grunder som internationella traktat och grundlagar om det är relevant för avhandlingen om de är relevanta.

Nu kan man tycka vad man vill om Sayeds tes men sådan här forskning hjälper oss att förstå och bekämpa krav på att godkänna sharialagar i vår rättssystem. Jag känner mig mcket bekväm med svenska arvregler. De känns rimliga. Men man kan inte slå sig för bröstet och tro att de är så självklara. För det första har inte arvtagarna lika rättigheter. En grundtrygghet finns genom laglotten för bröstarvingar men man kan faktiskt genom testamente bestämma över kvarlåtenskapen. Dessutom har det funnits ganska dystra inslag i våra egna arvsregler lång in i modern tid. Först 1905 fick utomäktenskapliga barn rätt att ärva sin mor och så sent som 1970 fick de rätten att ärva sin far. Tack vare rättsvetenskapsmännens komparativa studier blir vi mindra kaxiga över förträffligheten i vårt eget rättssystem. Rätten ska vara levande och den ska utvecklas. Politiker förändrar lagar, dömande makt skapar praxis och rättsvetenskapen hjälper oss på vägen.

Uppsala universitet, Pressmeddelande, Islamisk arvsrätt i det mångkulturella Sverige
SvD SvD,
Bloggar om , ,