2010-03-28

Bra med lite inhängnader i Hagaparken

I samband med att kronprinsessan och blivande prins Daniel flyttar in på Haga slott sätter man nu upp ett 800 meter långt högt jänrstaket runt slottet. Protesterna uteblir inte.

Men det går att se staketet som något positivt. Dels anläggs en vacker strandpromenenad och man måste ha i minnet att ett staket är reversibelt. Det vill säga småningom kommer man att kunna återställa förhållandena.

Den dagen staketet tas ned kommer Stockholmarna att tycka att det är exotiskt och glädjen kommer att bli stor. Att 7,8 hektar av Hagaparken stängs av är ingen katastrof. Det är till och med ett mervärde för parken att någon bor där.

SvD

2010-03-25

Privatjustisen, justitieministern och sexköp

Igår kväll sände Uppdrag Granskning inslaget "Den andra våldtäkten". On hur en ung man våldtar en flicka på en skola. Döms för brottet men av folkjustisen förklaras oskyldig. I stället fryses brottsoffret ut och förolämpas på Internet, och bland banr och vuxna på orten. Trots att pojken senare döms för ytterligare ett liknande brott pågår mobben mot den första flickan.

Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell kopplar på goda grunder ihop händelserna som refereras i Uppdrag Granskning med justiteminister Beatrice Ask slarviga och ogenomtänkta uttalanden om att personer som misstänks för brott mot sexköpslagen ska schavottera genom rosa kuvert. Hon har även använt uttrycket "skämmas på torget".

Lika rätt hamnar inte Paulina Neuding på SvD Brännpunkt. Med bakgrund i Beatrice Asks klavertramp menar Neuding att de senaste dagarnas debatt är ett av flera exempel på den visionslöshet som präglar rättsområdet i svensk politik, både till höger och vänster. Neuding skriver:
I brist på idéer om hur man kan minska allvarlig brottslighet får vi
plakatpolitik i en märklig kombination med uppgivenhet.
Det är bra att Neuding biter ifrån och kritiserar den så kallade hyperlexin. Det vill säga tendensen att lösa problem med överlagstiftanden. Nya lagar som svar på allt. Men Neuding är möjligen lite förnumstig när hon tvärsäkert vet att berätta att polisens resurser går till att jaga människor som har haft frivilligt sex på fel sätt, samtidigt som kvinnor är rädda att gå hem på kvällen därför att antalet våldtäkter stiger.

Så skriver man om man är emot sexköpslagen. Man vill gärna förenkla och komma med tendentiösa påståenden. Polisens insatser för att stävja sexköp är knappast prioriterade. Och prioriterar man på detta område handlar det alltid om sexköp i kombination till misstanke om annan brottslighet. Till exempel människohandel.

Bloggar om , ,

2010-03-23

Reclaim the city från Reclaim the city

Tegelbacken den 23 mars 2010.

Denna gång har nog Bodström en point


Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström kräver på sin blogg att justiteminister Beatrice Ask avgår efter sin slarviga och ogenomtänkta uttalanden om att personer som misstänks för brott mot sexköpslagen ska schavottera genom rosa kuvert. Hon har även använt uttrycket "skämmas på torget".

I Ekots lördagsintervju visade statminister Reinfeldts viss irritation över justiteministern men sa att hon tagit tillbaka sina uttalanden. Frågan är dock om hon lyckats med detta.

Bodström har alltid hetsat mot Beatrice Ask och det har inte sällan tangerat till att bli vämjeligt. Men denna gång har nog Bodström rätt i sin kritik. Ovanstående tv-inslag visar att justitieministern krånglat till det för sig.

SvD, DN, SvD

2010-03-21

En buse som kom lindrigt undan

I danska Kristelig Dagblad läser jag att man i samband med renovering på en vind i Oswiecim i Polen funnit dokument om Victor Capesius. Tidningen uppger att han var den siste chefsläkaren i koncentrationslägret Auschwitz.

Men detta stämmer inte. Capesius var chefsapotekare i lägret. Hans försvar vid Frankfurträttegången i början på sextiotalet löd: -Jag skötte bara selektering (och räddade därvidlag en del människor från en snar död).

När jag skrev detta såg jag att TT skickat ut ett telegram. Detta är riktigt och man anger Capesius som chefsfarmaceut.

Det berättas att Capesius när han efter nio års fängelse släpptes 1968 besökte en konstert i den tyska staden Göppingen. Han möttes av applåder.

Dagen
Der Auschwitz Prozess

Vårtecken - En trasig takpanna


Dagens yttre okulärbesiktning ger vid handen att en takpanna skadats under vintern. Med tanke på det islager som dunsade i backen i veckan får man vara glad att skadorna inte är värre. En fördel med "iskskrapans" framfart över taket är att ganska mycket mossa avlägsnats.
Trasig takpanna - ett säkert vårtecken.

Kokain är bra

Kokain är en trevlig drog. Det är det som är problemet.
TV4 Kalla Fakta uppmärksammar det utbredda missbruket av kokain. Mätningar av avloppsvatten visar att omkring 3.000 doser kokain konsumeras varje natt i Stockholms innerstad och de södra förorterna. Detta innebär enligt Svenska Dagbladet att tusen personer varje dygn använder kokain.

Eva Liljeberg*, verksamhetschef på Maria Ungdom berättar i TV 4 att det inte finns några behandlingsmetoder när det gäller kokainmissbruk. Eftersom kokain är en så potent drog som ger sådana intensiva lyckokänslor i vårt dopaminsystem så är det också svårt att erbjuda ett alternativ.

Alla som sitter med enkla lösningar som hårdare straff och offentlig schavottering borde ta sig en funderare på detta med att droger inte alltid är starkt medicinskt beroendeframkallande och att missbrukare hamnar på soffan i Gotlandsparken på söder. Problemet med kokain är att det uppenbarligen är en rätt trevlig drog. Men biverkningarna förutom att människor mördas i kokainet spår är många. Det är obehagligt med tankeflykt och instabilt temperament. Psykoser och paranoida idéer är obehagliga för individen och omvärlden. Att det finns en koppling mellan suicid och kokain är något som också borde uppmärksammas.

*-Det stod Eva Liljeberg på namnskylten men jag tyckte att det såg ut som överläkare Paula Liljeberg.

2010-03-20

Lokförarpoesi

Igår skrev jag ett blogginlägg om polispoesi. Men det finns lokförarpoesi också. En gammal kollega skrev följande vackra rader på Facebook alldeles nyss:
Har kört tåg i ett trivsamt, dimmigt, tweedkavajigt väder. Dagen skulle bäst avslutas med en promenad i Regent's park och ett efterföljande glas portvin, men i stället väntar överliggningen i Alvesta.

Låt barn slippa figurera för sina föräldrar

Jag läser i Kvällsposten om en man som åtalats för grov misshandel. I tingsrätten fick han tre års fängelse för grov misshandel av två "kompisar". I hovrätten förevisas ett intyg från en rättsläkare som uppger att det handlar om en fallskada men i sista stund dyker åklagaren upp med ett intyg från neurokirurgen som opereterat. Denne påstår att det handlar om misshandel.

Nu sitter mannen i tidningen och förklarar sig oskyldig. Det är naturligt och så kan det givetvis vara. I tidningen påstås att mannen var på väg att frias när den nya bevisningen dök upp.

Kvällsposten har det dålig omdömet att publicera en bild på mannen med sin dotter i knäet. -Min dotter L, 1,5 år, får mig att orka kämpa vidare, säger mannen.

Det är bra att ett barn gör att man kämpar och vill ordna upp sitt liv. Men det är inte bra att en 1,5 åring ska exponeras på bild i en tidning för sin förälders sak. Att tidningen sedan "missar" att mannen vid samma tillfälle misshandlade ytterligare en person gör väl kanske att man får fundera på tilltron i berättelen. Åtalet för grov misshandel inbegrep inte bara skallskadan utan även sparkar och slag. Någon helt friande dom hade det nog knappast blivit. Men sådant kan man ju inte berätta om. SR Blekinge

Ola Ullsten bräcker statminister Vanhanen

Statsminister Matti Vanhanens andra regering inledde sitt arbete den 19 april 2007. Regeringen är en majoritetsregering bestående av Centern i Finland, Samlingspartiet, Gröna förbundet och Svenska folkpartiet i Finland. I regeringen ingår 20 ministrar.

På en väsentlig punkt har Vanhanen II misslyckats och inte lyckats överträffa den svenske statsministern Ola Ullsten. Jag trodde Vanhanen den 4 april 2008 var på god väg när han utnämnde Alexander Stubb som utrikesminister. Men icke. Vanhanen förlorar.

I folkpartiregering den 18 oktober 1978 till den 12 oktober 1979 hade vi fyra statsråd med enstaviga efternamn: Blix (utrikesminister), Huss (industriminister), Cars (handelsminister) och Tham (samordnings- och engergiminister, sedemera konverterad till socialdemokraterna).

Finlands regering har fortfarande efter tre statsråd med enstaviga namn: Stubb (utrikesminister), Brax (justitieminister) och Thors (migrations- och europaminister).

Alla dessa dagar är i dimma

Den 25 juli 2006 skrev jag blogginlägget Carl Bildt den uthållige och noterade att hans först elektroniska veckobrev den 27 juni 1994 var visionärt och förvånansvärt välspått om framtida kommunikation via Internet. Sedan dessa har han fortsatt och varje dag ser vi texter på hans blogg "Alla dessa dagar".

Men det är bara ett problem. Det är förhållandevis få som läser utrikesministerns blogg och det är sällan inläggen ger eko i debatten. Detta är anmärkningsvärt och illavarslande för Carl Bildt. Av den store utrikesministern som trädde in i Arvfurstens palats blev inte så mycket. Ingen skugga över hans insatser men det är något som inte stämmer.

Vågar jag gissa på att Fredrik Reinfeldt inte glömt att han tidigare i karriären förödmjukats av Carl Bildt.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2010-03-19

Polispoesi

Jag läser Svenskan och konstaterar att det finns polispoesi:
- Mannen har tagits av daga, säger Per-Ove Göthberg, stationsbefäl vid Nackapolisen, till TT.

Tragiskt men stiligt formulerat.

Från polismän har jag lärt mig uttryck som:
- Jag har förpassat den skadade räven till de sälla jakmarkerna.
och
- Vi får titta runt på krogarna och se om det finns någon bekant som tar sig ett rejält skrovmål.

DN

Numismatikerna versus ornitologerna

Det har varit ett storbråk med flera skadade på en krog i Birkastan. Enligt TT är det oklart vilka som slogs, men polisen tror att det handlar om en uppgörelse mellan huliganer.

Låter troligt.

Det är knappast SPF versus PRO och mindra sannolikt att det handlar om att Stockholms Ornitologiska förening stött på ett gäng numismatiker.

Men skämt åt sido. Det är sjukt att polisens resurser ska användas till att ingripa mot sådant här. Lika illa är det att ambulanser och sjukvård ska dirigeras till dårar som slåss.

SvD, DN, Aftonbladet

2010-03-14

Trodde DN att Sverige var i krig?

Enligt DN har det varit något litet tjafs med skärmytsling mellan ortsbor och holländska soldater på övning i Arvidsjaur.

Man tar sig för pannan när man läser: "De utländska militärerna har fredliga avsikter för sin närvaro i Norrlandsmetropolen, enligt uppgifter till DN.se."

Vi alla som trott att de höll på att invadera svenskt territorium.

UPDATE: Under kvällen ändrar DN den citerade texten.

NSD, Norrbottenskuriren

Kungliga gåvor

Svenskan skriver att endast en minoritet av Sveriges kommuner kommer att ge en bröllopsgåva till kronprinsessan och blivande prins Daniel, hertig av Västergötland. Det låter sunt. Att ge gåvor verkar ju löjligt. Att som Töreboda kommun skänka en duk från 1897 känns rätt fånigt om det nu inte är så att kommunen vill bli av med detta föremål som kanske legat och skräpat i dryga 100 år.

Kommunalagen medger inte att kommuner skänker pengar till välgörande ändamål men det kan vi som privatpersoner göra. Radiohjälpen hanterar Kronprinsessan Victoria funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar i Sverige. Det är bättre än grytlappar och broderier.

Klicka här om du vill stödja Victoriafonden

2010-03-13

Pagrotsky om Dreber

Enligt SR Ekot kritiserar socialdemokraternas talesperson i kulturfrågor, Leif Pagrotsky, nomineringen av Agneta Dreber som ny ordförande för Sveriges Radio. Han anser att hennes nuvarande roll som vd för Livsmedelsföretagen inte går att förena med rollen som styrelseordförande för Sveriges Radio.

Så kan man ju tycka men det är bara trams och utfall för att man måste vara motvalls kärring. Ingen skugga över den partipolitiskt nominerade styrelseordföranden i SVT, Lars Engqvist. Men även när det gäller honom skulle man kunna påstå att det inte går att förena rollen som landshövding i Jönköpings län med uppdraget som styrelseordförande i SVT.

Och tittar vi på övriga i Sveriges Radios styrelse diskvalificeras samtliga om man vill följa Pagrotskys linje. Där finns en kondomfabrikör, Banverkets generaldirektör, Skansenchefen, vd:n i Mäklarförbundet och en avsutten vd för Föreningssparbanken.

2010-03-10

Revidera revisorerna i Jönköpings läns landsting

Revisorerna i Jönköpings läns landsting gör bort sig rejält när de nu upphandlar kvalificerade revisorer. I upphandlingsunderlaget har man skrivit in kravet på att revisionsföretagen ska kunna visa upp utdrag ur belastningsregistret för de anställda.

- De som gör granskningarna åt oss har ju tillgång till landstingets ekonomisystem, de kan ha tillgång till patientjournaler och skulle detta komma i orätta händer är det viktigt att vi har ryggen fri, säger kristdemokraten Arnold Carlzon, vice ordförande i landstingsrevisionen.

Jag är ledsen att behöva säga det. Men sådana förtroendevalda revisorer som Carlzon kan man inte ha.

För det första borde Carlzon försäkra sig om att ekonomiadministrationen inte tilldelar granskarna behörigheter så att de kan manipulera redovisningen. För det andra omfattas den som eventuellt tar del av patientjournaler av en lagstadgad sekretess. Och när det gäller argumentet att lekmannarevisorerna har ryggen fri borde han begripa att man har ryggen fri om man förstår sitt uppdrag och förutsättningarna för det. Tyvärr verkar Carlzon inte ha full koll på realiteter. Det är ju faktiskt så att ett revisionsföretag, utan stöd i lag, inte kan tillhandahålla butdrag ur belastningsregistret.

Det är riktigt pinamt att man plockar fram ett sådant här upphandlingsunderlag. Revisionen i Jönköpings läns landsting borde revideras. Eller har de dåliga rådgivare bland förvaltningens tjänstemän?

SR Jönköping, Dagens Medicin

2010-03-08

Några i Amnesty borde fundera

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har i dag meddelat att Ann-Marie Orler utses till FN-sekretariatets polisrådgivare. Det är den högsta polistjänsten i FN-systemet. Roligt för Sverige och bra för FN.

Den 1 januari 1998 tillträde Ann-Marie Orler, då i den svenska polischefskarriären, som generalsekreterare i Svenska Amnesty. Många i Amnesty var kritiska då de menade att en polis i ledningen för Svenska Amnesty skulle skulle minska förtroendet för Amnesty bland fångar med dåliga erfarenheter av polisen i sina hemländer. Hon motarbetades av många i personalen och när debattören Jesús Alcalá valdes som ordförande blev det ohållbart för henne att stanna kvar på posten. Alcalá hade varit en av hennes främsta kritiker.

Amnestys webbplats kan man läsa historien om Orlers tid på Svenska Amnesty. Man skriver:
Vad som sedan hände är om inte höljt i dunkel så åtminstone föremål för vitt skilda tolkningar. Ann-Marie Orler har sagt att hon mobbades av personalen. Enligt andra ansträngde hon sig inte för att lära sig något om mänskliga rättigheter och var inte intresserad av att samarbeta med de personer som arbetade på sekretariatet.
Vad man dock kan konstatera och vad som inte är höljt i dunkel är att Alcalá senare dömdes till 18 månaders fängelse för bedrägeri och missbruk av urkund. Ett tråkigt kapitel i Svenska Amnestys historia. Man valde liksom fel när Orler tvingades sluta och när Alcála blev ordförande.

DN, SvD, Sydsvenskan

2010-03-07

Leve SR P1

Igårkväll lyssnade jag till en fantastisk dokumentär om attentatet mot tidningen Norrskenflamman 1940.
Jag tillbringade sju timmar i bilen i går kväll och natt. Ensamt på E4:an från Umeå till Stockholm men med ett härligt sällskap i public servicekanalen P1.

Meny är en höjdare där man via radio lyckas förmedla lukter och smaker. En sejfilé fräser i pannan när jag i motljus passerar Umeälven. På krönet av Höga Kustenbron lyssnar jag till Tendens där ett varmt samtal med författarinan Inger Edfeldt förmedlas i högtalarna. Naturmorgon om tigrar i Indien vid rasten i minus 13 grader mellan Söderhamn och Gävle.

Men bäst av allt en dokumentär från SR Norrbotten om attentatet mot den kommunistiska tidningen Norrskenflamman natten mot den 3 mars 1940. Hatet mot kommunister som försvarade Sovjetarméns ockupation av Finland ledde till att två fänrikar, en journalist, en kapten och polischefen i Luleå i samråd på Norrbottenskurirens redaktion planerade spränga Flammans redaktion. Vid attentatet dödades fem människor men attentatsmännen dömdes bara för grov skadegörelse. De "kunde ju inte veta" att det bodde människor i huset.

Idag ser brottet mordbrand annorlunda ut. Om någon anlägger brand, som innebär fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom är det mordbrand och grov mordbrand kan rendera fängelse i sex och högst arton år, eller på livstid.

SR P1 Dokumentärredaktionen, Natten mot den 3 mars 1940
Om attentatet mot Flamman på Wikipedia

2010-03-05

Skärmdump och upphovsrätt

Skärmdumpar är ju lockande att göra på sin blogg. Men ett utslag idag från Högsta Domstolen visar att detta kan utgöra intrång i upphovsrätten.

En fotograf tillerkänns 800 kronor i ersättning sedan två av hans bilder kommit att användas i reklamsyfte av en annan person. Fotografen får även 1 000 kronor för lidande. Detta sedan en hemsidemakare gjort skärmdumpar på en webbplats han gjort där fotografens bilder återfanns i frimärksstorlek. HD konstaterar att hemsidestillverkarens förfarande vid framställningen av skärmdumpen och vid infogandet av denna på hemsidan har inneburit mångfaldigande av fotografens bilder.

Högsta domstolens dom 3440/2008, meddelad 5 mars 2010

Bloggar om

2010-03-03

Smarta jobbarkompisar

En kollega till mig försökte idag boka tågbiljett Lund-Stockholm. Hon lyckades inte men smart som hon är testade hon dela upp sträckan i två delar. Lund-Nässjö och Nässjö-Stockholm.

Då fick hon igenom sin beställning. Även om hon nu måste byta sittplats kan hon resa med det tåg hon vill.

Egendomligt att SJ:s bokningssystem inte klarar detta.