2010-08-17

Per Westberg - Kyrkoordnaren: Konferensanläggningar bör bli vid sin läst

Per Westberg - Kyrkoordnaren: Konferensanläggningar bör bli vid sin läst: Ett litet blogginlägg om möten och konferenser.

Konferensanläggningar bör bli vid sin läst

Svenska Möten är ett företag som samordnar bokningar av ett antal konferenshotell. Idag får vd:n Johan Fägerblad chansen att skriva ett inlägg under rubriken "Jobbstart på SvD Debatt. Med den lite provocerade rubriken "Möten ofta ineffektiva och onödiga" pläderar han för att företag i större utsträckning ska ha kostnads- och effektivitetsfokus på sina möten. Som företrädare för branschen menar han att mötesarrangörer har en möjlighet att befästa sin roll som en riktig mötespartner – inte bara erbjuda lokaler, som tyvärr många gör i dag.

Konferensvärlden är viktig som arbetsgivare och skapar sysselsättning. Konferensvärlden växte enligt min mening fram brett på 70-talet då inte bara företagsledningar valde att åka iväg på möten för att kombinera samtal med god mat, avkopplande miljö och social umgänge. Inte minst genom de fackliga organisationernas statligt subventionerade mbl-utbildningar fick konferensmötena en folklig bredd.

Men när Fägerblad på ett populistiskt sätt skåpar ut möteskulturen som inneffektiv och säger att receptet är att mötesarrangörerna, läs anläggningarna som samverkar genom hans företag, undrar jag om han inte slår mot sin egen bransch. En konferensanläggning kan möjligen hjälpa till med god mat och kul aktiviteter men möteskulturen och effektiviteten kan företagsledningen inte släppa. Fägerblad glömmer möjligen att de allra flesta möten sker på det egna kontoret och dessa ersätts knappast av något smart konferenskoncept.

Konferensanläggningar i all ära. Men när företag och offentlig sektor ska jobba med att effektivisera sina möten handlar det inte om att förlita sig på de så kallade mötesarrangörerna. Fägerblads avslutande konstaterande är att resor, hyrbilar, telefoni, är alla exempel på områden som med fördel kan upphandlas. Men möteshantering, menar han, är fortfarande en del som ofta glöms bort eller inte tas på allvar, här finns stora möjligheter till samordning och outsourcing.

Jag anar att om företag och offentlig sektor på mer samordnat sett skulle göra upphandling på konferenser skulle man välja bort denna typ av möten. Kanske är det ändå så att nuvarande företagskulturer ändå gynnar mötesarrangörerna. Att mötas är en managementfråga som företagsledningen inte bör släppa till någon som tror sig vara proffs. Konferensanläggningarna bör likt skomakaren bliva vid sin läst. Trevlig miljö, god service, roliga aktiviteter och god man. Inte hålla på med pedagogiska koncept och utvärderingar av möten.

2010-08-15

Lämna inte tillbaka grevens fullblod

Filmregissören och författaren Marianne Ahrne är ute och cyklar rejält när hon idag tar en hästägande adelsman i försvar och kallar länsstyrelsens djurskyddshandläggare för byråkrater. Bakgrunden är att adelsmannen inte får hålla hästar. Marianne Ahrne, som hyr sommartorp av adelsmannen, menar att han är utsatt för övergrepp från myndigheterna.

Men läser man mellan raderna inser man att Länsstyrelsen inte är ute i ogjort väder. Dels har karlen sedan tidigare djurhållningsförbud när det gäller kreatur och dels beskriver Ahrne scener, som om man utgår ifrån att hon kanske inte är ett sanningsvittne, skapar bilden av en "viss" oordning.

Det är absurt när Ahrne tycker att djuren ska lämnas tillbaka till den "snälle greven". Vid handläggningen av ärenden enligt djurskyddslagen deltar erfarna djurskyddshandläggare, veterinärer och jurister. Deras uppgift är att se till att djurskyddslagstiftningen följs. Polisen hjälper till med handräckning och håller sig givetvis innanför lagens råmärken. Om en polischef beslutar omhänderta vapen på grund av suicidrisk har man helt klart skäl till detta. Sannolikt har man större insikt kring detta än en icke närvarande hyresgäst är regissör till professionen.

Ahrnes beskrivning av djurskyddet är absurd. Hon fattar pennan i fel sak och skriver:


Men i dag sköts kontrollen av djurskydd av byråkrater i Länsstyrelsen som ofta håller lagens minsta paragrafer kärare än djuren. Medan man blundar för eländiga
förhållanden för djuren i kött- och pälsindustrin ger man sig på djurägare med
hästar, hundar och katter. Här kan en liten förseelse få oerhörda konsekvenser
och leda till att fullständigt friska djur beslagtas och avlivas.
Ahrne borde kanske studera de fall av djurhållningsförbud på grund av vanvård som sker. Det handlar alltid om vedervärda förhållanden. Många anonyma anmälningar avskrivs efter inspektion då djurägarna sköter sig. Men Ahrne verkar tro att människor som glömt torrfoder till katten under en dag utsätts för myndighetsövergrepp. För att kunna vara så tendentiös som Ahrne måste man givetvis undvika att nämna att ett beslut om djurhållningsförbud är överklagbart till Förvaltningsrätten. En domstolsprövning som garanterar rättssäkerhet. Detta faktum föregår Marianne Ahrne.

Varför tar Marianne Ahrne sin hyresvärd i försvar. Lite källkritik måste man ha innan man skriver en debattartikel om något så allvarligt som timat djurplågeri.

Marianne Ahrnes debattartikel

Bloggar om ,

2010-08-05

Har Törnqvist verkligen summerat 2010 års lönerörelse rätt?

Riksdagskandidaten Helén Törnqvist, i likhet med Gunnar Helén och Göran Persson bördig från Vingåker, med bloggen "Törnqvist tänker och tycker" tycker mer än hon tänker när hon skriver under rubriken "Fackets makt måste minska" på SvD Debatt idag. När man talar om facklig verksamhet bör man i dessa dagar tänka på de Thailändska bärplockarna i Norrlands skogar. (Läs DN)

Att förändringar av arbetsrätten är ett tema i Centerns politik kan vi inte ta miste på. Men att frankt hävda och lyfta fram att fackets makt måste minska är ganska magstarkt. Särskilt som - realpolitikern - finansminister Anders Borg för bara ett par veckor uttalade att han tycker att det är bra att man är med i en facklig organisation. Han menar att detta skapar breda fackliga organisationer som tar ansvar. Borg gjorde detta som kommentar till de sjunkande siffrorna kring fackligt medlemskap. Ledarskribenten på oberoende liberala Sydvenskan underströk behoven av starka fack i en ledare i måndags (Farligt när facken försvagas).

Helén Törnqvist som väl kan hänföras till Stureplanscentern verkar leva i en annan värld när hon skriver:
I vårens avtalsrörelse har fackföreningarna spänt musklerna. Flera branscher utsattes för strejk. För mig som icke-facklig är tuppfäktningen fånig med tanke på att jobbskatteavdraget har gett mer än någon facklig förhandling
Detta är ju ren rappakalja. Våren kännetecknades av en avtalsrörelse med få konflikter. I de fall det varslades eller blev frågan om strejk löstes det snabbt. Alla bedömare måste nog anse att lönenivåerna som träffades mellan fack och arbetsgivare var samhällsekonomiskt ansvarsfulla. Att blanda in jobbskatteavdraget i detta är inte relevant. Jobbskatteavdrag är en komponent i arbetslinjen och inte primärt till för att hålla tillbaka lönekrav och önskemål om förändringar i kollektivavtalen.

Änne mer vämjeligt blir det när Törnqvist avslutar: Vissa av fackets uppgifter måste finnas kvar och säkras i lag.
Varje arbetsplats måste ha skyddsombud som utifrån ett säkerhetsperspektiv kan se på lokalens fysiska och psykiska rum med klara ögon för att i värsta fall stänga den, men också vara en kunnig person som kan förebygga risker.
Tänk att vara så ödmjuk att man i en del, skyddsombud, kan tilldela facken betydelse. Men givetvis ska man hålla sig där och bara där. Men i sak är inte arbetsmiljölagstiftningen att se som en lagstiftning där de fackliga organisationerna är i fokus. Förvisso utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Men omm det inte finns något kollektivavtal kan arbetstagarna själva välja skyddsombud. Facken har en viktig uppgift i arbetsmiljöarbetet men lagen är tydlig om arbetsgivararens ansvar. Det handlar alltså inte om det samspel som vi ser i till exempel medbestämmandelagen och lagen om anställningsskydd.

Det är lite gammaldags storbondefasoner över Törnqvists utfall mot facken. Grekiska, franska och italienska finansministrar skulle nog hellre önska på det hela ansvarsfulla svenska fack än sina inhemska. Törnqvist borde lita på Borg.

Alliansen måste sluta sina led ty annars vet inte väljaren vad han eller hon får. Eller är dessa individuella utspel valtaktik för att kunna hysta in alla väljare och sedan driva realpolitik?

Vem vet. Det är kanske sådana här utspel som krävs för att man som kandidat nummer 10 på Centerpartiets lista i Stockholm ska bli ikryssad.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2010-08-04

AIK:are stjäl lättöl

Ikväll har AIK varit i Trondheim och förlorat med 3-0 mot Rosenborg Ballklubb i Europacupen. Eller för att uttrycka det med norska ord: "Rosenborg bankerte svenskerna".

I norska tidningar kan vi läsa at "supportere fra AIK ble tatt på fersk gjerning da de stjal ølbrett fra Ringnes-bil". Ett gäng fulla AIK:are vandrar nämligen som ett härnadståg på Trondheims gator. De är iförda matchdräkterna som ironiskt nog bär reklam för Åbro bryggerier och de skander den poetiska texten "Bira,bira, bira, bärs, bärs, bärs". När gänget passerar en bryggarbil snor två tjuvar varsin back öl från Ringnes bryggerier. Kolla filmen här där den coola ölutköraren jagar ikapp en öltjuv som tvingas släppa sitt byte.

Om jag känner norska ölbilar så var det nog en back alkoholfri öl som AIK:aren snodde och givetvis lyckades polisen plocka öltjuvarna.

Dessa gossar har sannolikt gjort bort sig en smula.

Expressen, adressa.no, Verdens Gang, Dagbladet, SvD, DN, Aftonbladet

2010-08-02

Mörkerflygning en vanlig höstmorgon

Jag noterar att advokat Silbersky som försvarar helikopterföraren vid rättegången om helikopterrånet mot G4S anför att hans klient inte är utbildad för nattflygning.

Vi får nu se om de andra försvararna förklarar att deras klienter inte är utbildade att gå på stegar, saknar sprängkort, inte vet vad en vinkelslip är, och saknar grundläggande kunskap om hantering av vapen.

SvD, Aftonbladet, Expressen

Om Heckscher raljerar överreagerar Rosengren

Den sista månaden har en animerad debatt förts på SvD Debatt mellan advokat Björn Rosengren och Regeringsrättens ordförande Sten Heckscher. Bakgrunden är att Gamla Skogsinstitutet i Nationalstadsparken på Strandvägen i Stockholm just nu byggs om för att inhysa Israels ambassad. I Nationalstadsparken råder enligt miljöbalken i princip förbud ny bebyggelse, nya anläggningar och andra åtgärder som innebär intrång i parklandskap eller naturmiljö men regeringen har sagt ja till en lång och hög stålpallisad och fordonshinder. Alla dessa detaljer är dock reversibla.

Rosengren är ursinnig då Regeringsrätten inte beviljat så kallad rättsprövning. Rättsprövning är ett inslag i EU-rätten och innebär att Regeringsrätten kan överpröva regeringsbeslut utifrån en laglighetsprövning när det gäller någons civila rättigheter eller skyldigheter enligt artikel 6.1 i Europakonventionen. Heckscher konstaterar lugnt och saklig att Regeringsrätten avvisat rättsprövningen då Rosengren företrädde ett antal närboende varav dock ingen var bosatt i någon fastighet inom planområdet, ägde någon fastighet som påverkades av planen eller på annan grund var berörd av planen annat än indirekt. Regeringsrätten fann att sökandena inte visat att regeringens beslut innefattat en prövning av deras civila rättigheter i den mening som avses i Europakonventionen och avvisade ansökningarna.

Det är en ganska solklar slutsats låt vara att en och annan kan känna sig störd av en stålpallisad eller få en promenadväg avskuren. Men att det kränker civila rättigheter gör det inte.

Men advokat Rosengren kallar detta överreaktion från Heckschers sida. Om Heckscher raljerar tror jag Rosengren överreagerar när han skriver:
- Jag anklagar Regeringsrätten för brott mot de mänskliga rättighetera.
- Jag anklagar Regeringsrätten för politrukverksamhet.
- Jag anklagar Regeringsrätten för lagstridig vägran av den enskildes rätt till rättsprövning.
intressant i sammanhanget är att ingen av debattörerna nämner att det rör sig om Israels ambassad. Det har givetvis ingen betydelse när det gäller den juridiska prövningen men visar på att just Israel väcker så många känslor att många läsare förmodligen inte kan ta till sig sakfrågan.

2010-08-01

Många svarta dagar

Klockan 14:53 idag skrev Svenskan "Svart dag i trafiken". Man konstaterade flera svåra trafikolyckor med flera skadade. Runt midddagstid omkom en kvinna i en trafikolycka utanför Sundsvall och vid elvatiden hade en person omkommit vid en singelolycka utanför Alvesta.

Detta är en dag man har särskild uppmärksamhet på då det är många hemvändare från semestrar som rör sig på vägarna. Enligt TT omkom 33 personer i trafiken under juni och de preliminära siffrorna för juli visar på 35 omkomna. Detta blir sammanlagt 68 personer. Siffrorna för samma period 2009 och 2008 var 73 döda respektive 95 döda. Sammanlagt har det i år omkommit cirka 159 personer. Det är naturligtvis bra om antalet trafikdödade minskar men tragiken är ofattbar. Till detta kommer alla människor som skadas.

Förra helgen voltade bilen framför mig på Dag Hammarskölds väg i Ystad. Det var vid midnatt och jag stannade samtidigt som några mötande bilar. En medtrafikant larmar och jag möter passageraren som kravlar ur bilen. Han har brutit armen och omhändertas av några ungdomar som stannat bakom mig. Tillsammans med två andra män går jag fram till föraren som hänger i säkerhetsbältet upp och ned. Han är inte kontaktbar men har puls. Räddningstjänsten från Ystad var framme mycket snabbt liksom den först ambulansen. Tyvärr avlider han framför oss då han bedömts ha brutit nacken.