2013-02-12

Om Landskrona och påvevalet

Det är inte för inte som två nyheter slog ned som en bomb igår.

Först meddelade påven Bengt XVI att han ämnar avgå. Sedan kungjordes från Landskrona att den rökmaskin man installerat i rondellen Söderleden/Österleden skulle tas bort. En anläggning hade köpts in för 200.000 kronor för att puffa vattenånga och skapa en trolsk stämning vid infarten till Landskrona. Men i stället för en trolsk upplevelse möttes bilisterna ofta av tät dimma och isbeläggning i vägbanan.

Nu ser jag dock ett samband mellan de två händelserna. När kardinalerna i konklaven nu ska låsas in i Sixtinska kapellet för att välja påve har detta föregåtts av en miljösäkrad process. De kan ju inte som förr elda upp sina röstsedlar från icke lyckade valomgångar med blöt halm och lite kemikalier. I stället har de köpt en papperstugg och twittrar ut om att de inte lyckats - "@sistine Nope #pope-election .

När de väl valt  Kristi Vikarie kommer de dock att bibehålla traditionen att låta vit rök sippra upp ur skorstenen. Denna rök kommer från rökmaskinen som man köpt av tekniska förvaltningen i Landskrona. Valsedlarna tuggas och skickas till pappersåtervinningen.

"Annuntio vobis gaudium magnum, habemus Papam!" (Jag förkunnar för er en stor glädje, vi har en påve!)